Design

Από το Macintosh 512k στο Mac Pro: Τα 10 κορυφαία Mac της Apple

Τα πιο περιζήτητα προϊόντα Mac, 35 χρόνια μετά το πρώτο λανσάρισμα της συγκεκριμένης σειράς προϊόντων

Τα τελευταία 35 χρόνια από την κυκλοφορία των Mac της Apple οι αλλαγές στα προϊόντα είναι εμφανέστατες. Άλλωστε, από το Macintosh 512k μέχρι και το λανσάρισμα του Mac Pro, που αναμένεται μέσα στους επόμενους μήνες, οι αλλαγές αυτές δεν αφορούν μόνο τα λογισμικά τους συστήματα, αλλά φυσικά και τον κατασκευαστικό τους σχεδιασμό, ο οποίος σταδιακά γίνεται ολοένα και πιο μινιμαλιστικός. 

 

Μάλιστα, ο περασμένος Ιανουάριος αποτέλεσε χρονικό σημείο καμπής για την εταιρία, καθώς ήταν η 35η επέτειος από την κυκλοφορία των Mac, πράγμα που φανερώνει ότι έκτοτε λίγες είναι οι αντίστοιχες σειρές προϊόντων, που κατάφεραν να διατηρηθούν στον χρόνο με την αντίστοιχη επιτυχία της Apple. Έτσι, ο Owen Hopkins αποφάσισε να εστιάσει στα 10 κορυφαία προϊόντα αυτής της σειράς, που σημάδεψαν την εξέλιξη της εταιρίας και εν γένει της τεχνολογικής κουλτούρας που η ίδια έχει δημιουργήσει. 

 

Λίγες είναι οι αντίστοιχες σειρές προϊόντων, που κατάφεραν να διατηρηθούν στον χρόνο με την αντίστοιχη επιτυχία της Apple

 

 

Macintosh 512k, Σεπτέμβριος 1984

 

"Τα αποκαλυπτήρια για τη σειρά προϊόντων Mac έγιναν το 1984 και αμέσως θεωρήθηκε ως το κορυφαίο λανσάρισμα προϊόντων, που έχει υπάρξει ποτέ στην ιστορία της βιομηχανίας της τεχνολογίας. Όταν ο Steve Jobs έβγαλε από τη θήκη του το μικροσκοπικό Mac και πήρε από την εσωτερική τσέπη του σακακιού του έναν δίσκο εκκίνησης, τότε εισήγαγε όλους εμάς στον υπέροχο - και διόλου βραχύβιο, όπως αποδείχτηκε - κόσμο των Mac".


 

 

Macintosh LC, Οκτώβριος 1990

 

"Αυτό που κατά βάση θυμάμαι από το συγκεκριμένο προϊόν είναι το πόσο φιλικό ήταν στον χρήστη. Άλλωστε, εκείνη την εποχή οι υπολογιστές ήταν τρομακτικά περίπλοκοι. Για εμένα, ήταν ο πρώτος υπολογιστής, που πραγματικά δεν ανησυχούσα ούτε φοβόμουν να τον χρησιμοποιήσω". 

 

 

 

 

PowerBook 100, Οκτώβριος 1991

 

"Το PowerBook 100 ήταν το πρώτο λάπτοπ, που μπορεί να συγκριθεί με τα αντίστοιχα σημερινά. Παρόλο που υπήρχαν και παλαιότερα φορητοί υπολογιστές, το PowerBook ήταν αυτό που καθιέρωσε τα λάπτοπ με σχεδιασμό σε μορφή αχιβάδας, με το πληκτρολόγιο να βρίσκεται στην πάνω πλευρά και μια στρογγυλή trackball στο κέντρο της κάτω πλευράς. Τον σχεδιασμό αυτό, φυσικά, συμπληρώνει ο ελεύθερος χώρος που υπάρχει δεξιά και αριστερά από την trackball, έτσι ώστε να μπορούν οι χρήστες του προϊόντος να ξεκουράζουν τους καρπούς τους". 

 

 

 

 

Twentieth Anniversary Macintosh, Μάρτιος 1997

 

"Για ορισμένους, το Twentieth Anniversary Macintosh (TAM) θέτει ισχυρή υποψηφιότητα στην κατηγορία με τα χειρότερα Mac προϊόντα. Ωστόσο, σε μια προσπάθεια καταγραφής των πιο γνωστών προϊόντων μέχρι το σημερινό iMac, είναι δύσκολο να αγνοηθεί και το συγκεκριμένο. Αν και δεν σημείωσε μεγάλη εμπορική επιτυχία, φάνηκε η δημιουργικότητα από την ομάδα σχεδιασμού της Apple, η οποία απέφυγε την παταγώδη εμπορική αποτυχία χάρη στην εφευρετικότητα του Jony Ive". 

 

 

 

 

iMac, Αύγουστος 1998

 

"Είναι ποτέ δυνατόν η λίστα αυτή να μην περιλαμβάνει το πρώτο iMac; Πρόκειται για ένα πραγματικό αριστούργημα του Ιve ή αλλιώς για εκείνο το προϊόν που έσωσε την Apple. Για κάποιο χρονικό διάστημα, τα πάντα - από τα σίδερα μέχρι τα φορητά ραδιόφωνα - φάνηκε να αντιγράφουν το πολύχρωμο διαφανές πλαστικό των iMac. Η Apple κάπως έτσι ήρθε και πάλι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος".

 

 

 

 

PowerBook G3 "Pismo", Φεβρουάριος 2000

 

"Τα περισσότερα λάπτοπ εκείνη την εποχή ήταν τετράγωνα, σχεδιασμένα σε χοντροκομμένη μορφή και σίγουρα καθόλου εύκαμπτα. Όμως, το PowerBook G3 ήταν κάτι διαφορετικό: ήταν ελαφρύ, αλλά την ίδια στιγμή συμπαγές και με εύκαμπτο, κομψό σχεδιασμό. Ήταν όντως πανέμορφο, αλλά ταυτόχρονα με αυστηρή σχεδίαση". 

 

 

 

 

Power Mac G4 Cube, Ιούλιος 2000

 

"Μελετώντας το παρελθόν της Apple, το Cube ξεχωρίζει ως προϊόν-πρότυπο για το πως θα έπρεπε να είναι σχεδιασμένο σχεδόν καθένα από τα προϊόντα αυτής της σειράς: αυστηρός σχεδιασμός χωρίς επιπρόσθετα, εξωτερικά μέρη ή κάποιο cooler, κι όλα αυτά συνδυασμένα ασφαλώς με την απαράμιλλη κομψότητα, που παραπέμπει περισσότερο σε έργο τέχνης παρά σε ένα μηχάνημα για να κάνεις τυπικές δουλειές (φυσικά και το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης έχει ένα τέτοιο μοντέλο στη συλλογή του)".

 

 

 

 

PowerBook G4 12 inch, Ιανουάριος 2003

 

"Ήταν το πρώτο λάπτοπ για το οποίο δε χρειαζόταν να συμβιβαστείς επιλέγοντας είτε την καλή μπαταρία είτε τη φορητότητα. Το PowerBook G4 12 inch ήταν γρήγορο, ανταγωνιζόταν σθεναρά ακόμα και αντίστοιχα desktops, ενώ το μικρό του μέγεθος - για τα δεδομένα των υπολογιστών του 2003 - σού επέτρεπε ακόμη και να το μεταφέρεις στην τσάντα σου, καθώς επιστρέφεις  στο σπίτι". 

 

 

 

 

Original MacBook Air, Ιανουάριος 2008

 

"Τα λάπτοπ δεν θα ήταν όπως τα ξέρουμε σήμερα, αν δεν υπήρχαν τα MacBook Air".

 

 

 

 

Mac Pro, Φθινόπωρο 2019

 

"Αν και η ένταξή του στη συγκεκριμένη λίστα είναι κάπως πρώιμη, ίσως το Mac Pro αποδειχθεί ως το απόλυτο προϊόν της σειράς των Mac. Εν τω μεταξύ, η έμφαση που έχει δώσει η Apple στα Mac κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης ομιλίας φανερώνει ότι η σειρά με τα προϊόντα Mac βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για την εταιρία, δημιουργώντας έντονη αναμονή στους καταναλωτές-λάτρεις της τεχνολογίας ότι τα επόμενα χρόνια πρόκειται να δούμε εξαιρετικά πράγματα". 

 

Πηγή: Dezeen

 

 

 

Design
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια