Design

Να σέβεσαι το Κιλκίς - τουλάχιστον για το ντιζάιν των μπαρ του

Η αρχιτεκτονική ομάδα Ark4Lab of Architecture δημιούργησε έναν χώρο με πληθώρα υλικών και χρωμάτων

Η αρχιτεκτονική ομάδα Ark4Lab of Architecture χρησιμοποίησε μια ποικιλία κόκκινων τόνων και αντιθετικών μεταξύ τους υλικών στην προσπάθειά της να δημιουργήσει ένα «μωσαϊκό» από χώρους μέσα στο μπαρ Lofos στη Βόρεια Ελλάδα. Στόχος της ομάδας ήταν να δημιουργήσει στο Κιλκίς έναν χώρο, όπου θα κυριαρχούν κόκκινες, ροζ και βιολετί αποχρώσεις, οι οποίες και θα διαμορφώνουν μια εξαιρετική αίσθηση αρμονίας σε κάθε επισκέπτη του μπαρ. 

 

Το συγκεκριμένο cocktail bar βρίσκεται σε ένα κτίριο της δεκαετίας του '70, το οποίο χαρακτηρίζεται από τετράγωνα, πεντάγωνα και κυκλικά παράθυρα – το μόνο στοιχείο που η εταιρεία επέλεξε να κρατήσει στην όλη αναμόρφωση του χώρου. «Στόχος μας ήταν να δημιουργήσουμε έναν μινιμαλιστικό, μοντέρνο χώρο χωρίς όμως να κρυφτεί η υπάρχουσα ταυτότητά του» αναφέρει ο Γιώργος Τυροθουλάκης, αρχιτέκτονας της ομάδας Ark4Lab of Architecture. 

 

Οι μαρόν αποχρώσεις έχουν επίσης εφαρμοστεί ακόμη και στην οροφή, προκειμένου να υπάρχει ομοιομορφία με το δάπεδο, το οποίο σε ορισμένα σημεία έχει λευκά στίγματα, ενώ σε άλλα έχει συνθέσεις με λουλούδια.


Ο κύριος χώρος διαθέτει ένα τεράστιο μπαρ με την όψη του να κατακλύζεται από μαύρο μάρμαρο, ωχρά γυαλιστερά πλακάκια και γυαλισμένο λευκό μάρμαρο. Ακριβώς πάνω από τον πάγκο του μπαρ υπάρχουν επίσης δύο σειρές με ανοιχτά ράφια, ενώ ορισμένα καταπράσινα φυτά είναι τοποθετημένα ανάμεσα στα λοξά διαχωριστικά της κάβας.

 

Φώτο: Νίκος Βαβδινούδης και Χρήστος Δημητρίου

 

Οι μαρόν αποχρώσεις έχουν επίσης εφαρμοστεί ακόμη και στην οροφή, προκειμένου να υπάρχει ομοιομορφία με το δάπεδο, το οποίο σε ορισμένα σημεία έχει λευκά στίγματα, ενώ σε άλλα έχει συνθέσεις με λουλούδια. Η αντίθεση σε αυτή τη χρωματική σύνθεση επιτυγχάνεται χάρη σε μερικούς προβολείς, οι οποίοι μοιάζουν περισσότεροι με πτυσσόμενους, γαλάζιους δίσκους. 

 

Μπροστά σε ένα από τα παράθυρα έχουν τοποθετηθεί ράφια από το δάπεδο έως και την οροφή, πράγμα που δίνει επιπλέον χώρο στους πελάτες που κάθονται σε σκαμπό. Ακόμη, οι πολυθρόνες σε μοβ αποχρώσεις και οι γκρι καναπέδες, τοποθετημένοι στον χώρο γύρω από το μπαρ, παρέχουν μια μεγαλύτερη αίσθηση οικειότητας και αρμονίας. Τα λίγα σκαλιά δίπλα στο μπαρ οδηγούν σε ένα θολωτό άνοιγμα, όπου μπορεί κανείς να καθίσει, χαζεύοντας παράλληλα τους pale ροζ τοίχους. 

 

Φώτο: Νίκος Βαβδινούδης και Χρήστος Δημητρίου
Φώτο: Νίκος Βαβδινούδης και Χρήστος Δημητρίου

 

Στο κέντρο του χώρου υπάρχει ακόμη ένα καθιστικό από κατακόκκινο βελούδο, ενώ αυτό το σύνολο συμπληρώνουν εξίσου κοκκινωπές καρέκλες και πουφ σε ανάλογους τόνους. Πάνω από αυτό το καθιστικό κρέμεται ένα ράφι σε σχήμα δαχτυλιδιού γεμάτο φυτά, το οποίο εκτείνεται στην οροφή που κινείται σε χρυσαφένιους χρωματισμούς. 

 

Οι τοίχοι, που βρίσκονται στο πίσω μέρος του χώρου είναι κατά το ήμισυ επενδυμένοι με μαύρο μάρμαρο, ενώ στο πάνω μέρος των τοίχων έχει ζωγραφιστεί ένα σχήμα, που παραπέμπει σε αψίδα. «Η ποικιλία σε χρώματα και υλικά έχουν μετατρέψει το μπαρ σε ένα αρμονικό μωσαϊκό χώρων, καθένας από τους οποίους έχει μια ξεχωριστή και μοναδική ποιότητα» δηλώνουν μέλη της αρχιτεκτονικής ομάδας. 

 

Φώτο: Νίκος Βαβδινούδης και Χρήστος Δημητρίου

 

Φώτο: Νίκος Βαβδινούδης και Χρήστος Δημητρίου
Φώτο: Νίκος Βαβδινούδης και Χρήστος Δημητρίου

 

Πηγή: Dezeen

 

Design