Design

Έτσι θα είναι το (βυθισμένο) Λονδίνο το 2090, λόγω της κλιματικής αλλαγής

Μια δυστοπική προφητεία από το στούντιο ψηφιακού σχεδιασμού Squint/Opera για τις επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής πάνω στην βρεττανική πρωτεύουσα

Το στούντιο ψηφιακού σχεδιασμού Squint/Opera επανεξέδωσε μια σειρά από θεωρητικά σχέδια για το πως πρόκειται να είναι το Λονδίνο το 2090, όταν πλέον η κλιματική αλλαγή θα έχει αφήσει το μεγαλύτερο μέρος της πόλης κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Η σειρά με τίτλο Flooded London, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2008 και δείχνει τον τρόπο με τον οποίο οι πολίτες χρειάζεται να προσαρμοστούν στην καταστροφική αύξηση της θερμοκρασίας και της στάθμης της θάλασσας.

 

"Ο κόσμος αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στα πρόθυρα μιας πιθανής κλιματικής καταστροφής κι επομένως, οι εικόνες αυτές δε θα μπορούσαν να είναι πιο σχετικές με αυτό που αναμένεται να συμβεί", ανέφερε η διευθύντρια της εταιρίας Squint/Opera εξηγώντας έτσι τον λόγο για τον οποίο αποφάσισε να επανεκδώσει τις συγκεκριμένες φωτογραφίες.  

 

Η εταιρία Squint/Opera επανεξέδωσε τη φωτογραφική σειρά με τίτλο Flooded London

 

Ο κόσμος αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στα πρόθυρα μιας πιθανής κλιματικής καταστροφής κι επομένως, οι εικόνες αυτές δε θα μπορούσαν να είναι πιο σχετικές με αυτό που αναμένεται να συμβεί

 

"Μάλιστα, τον περασμένο μήνα το Ηνωμένο Βασίλειο έγινε η πρώτη χώρα που εξέπεμψε βοήθεια αναφορικά με το θέμα της κλιματικής αλλαγής, και κάπως έτσι αισθανθήκαμε ότι ήταν η πλέον κατάλληλη στιγμή για να επανεκδώσουμε αυτές τις φωτογραφίες θέλοντας μ'αυτόν τον τρόπο να προβληματιστούν οι Λονδρέζοι γύρω από το πως η θεωρητικά αφηρημένη έννοια της κλιματικής αλλαγής μπορεί να επηρεάσει τις ζωές τους σε καθημερινό επίπεδο και όλο αυτό το μέσα από σημεία της πόλης, που είναι οικεία σε όλους."

 

Οι κάτοικοι του πλημμυρισμένου Λονδίνου φαίνονται παραδόξως αρκετά χαλαροί

 

Οι εικόνες αυτές, τις οποίες η Squint/Opera περιγράφει ως "περιέργως ουτοπικές", είχαν αρχικά δημιουργηθεί για μια έκθεση, που έγινε στο Λονδίνο το 2008, και απεικονίζουν την όψη της πόλης το 2090. Μία από αυτές τις εικόνες δείχνει έναν άνδρα ντυμένο με μαγιό, ο οποίος ετοιμάζεται να βουτήξει από τη Whispering Gallery στον πλημμυρισμένο Καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου, ο οποίος είναι ασφαλώς εγκαταλελειμμένος και καταπράσινος. Παράλληλα, μία άλλη φωτογραφία δείχνει το νότιο προάστιο του Λονδίνου Honor Oak, όπου η ταράτσα ενός σπιτιού σε Βικτωριανό στιλ εξαφανίζεται κάτω από τα πλημμυρικά ύδατα, ενώ ένας άνδρας επιχειρεί να επισκευάσει το υποβρύχιό του. 

 

 

"To γενικό σενάριο διαδραματίζεται σε περίπου 80 χρόνια από τώρα, όταν πια η στάθμη της θάλασσας θα έχει ανέβει σημαντικά", έγραψε η εταιρία Squint/Opera το 2008, έτος δημιουργίας της παραπάνω έκθεσης. "Η καταστροφική πλευρά της θάλασσας θα είναι εμφανής σε λίγα χρόνια, με τις πέντε αυτές εικόνες να δείχνουν τους ανθρώπους σε καθημερινές δραστηριότητες της ζωής τους, αφού θα έχουν πλέον αποδεχθεί αυτή τη νέα περιβαλλοντική συνθήκη παγκοσμίως. Οι σκηνές απεικονίζουν το Λονδίνο σαν μια ήρεμη ουτοπία, ενώ οι άνθρωποι φαίνονται αρκετά χαλαροί και ευτυχισμένοι στο περιβάλλον τους."

 

Σε μια άλλη εικόνα, δύο γυναίκες ψαρεύουν σε ένα εγκαταλελειμμένο γραφείο στο Canary Wharf, ενώ σε μία τρίτη ένας άνδρας και μια γυναίκα, στα απομεινάρια της γκαλερί τέχνης Tate Modern, προσπαθούν να παράξουν ενέργεια χρησιμοποιώντας ένα πεντάλ από μηχανήματα, που βρήκαν εκεί. Η τελευταία εικόνα της συγκεκριμένης σειράς είναι μια υποβρύχια λήψη του ναού St. Mary Woolnoth, που βρίσκεται στο Λονδίνο και σχεδιάστηκε από τον Nicholas Hawksmoor το 1727, στον οποίο τα ψάρια κολυμπούν κατά ομάδες και περνούν κάτω από τη βυθισμένη σιδερένια πύλη, ενώ μια κωπηλατική λέμβος επιπλέει στα ήρεμα νερά. 

 

Οι εικόνες παρουσιάζουν το Λονδίνο σαν μια "ήρεμη ουτοπία".

 

"Τα installations είναι αισιόδοξα και αποκαλύπτουν ότι δεν είναι απλώς μια τραγωδία, καθώς οι πλημμύρες έχουν οδηγήσει σε έναν πιο βελτιωμένο τρόπο ζωής στην πρωτεύουσα", αναφέρει το στούντιο Squint/Opera, το οποίο χρησιμοποίησε τη φωτογραφία, τις τρισδιάστατες απεικονίσεις και άλλες ψηφιακές τεχνοτροπίες στην προσπάθειά του να δημιουργήσει εικόνες που αποτίουν φόρο τιμής στα εξιδανικευμένα τοπία των Βικτοριανών ζωγράφων. "Ειλικρινά εντυπωσιαστήκαμε από το μέλλον των πόλεων, καθώς και από τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνονται οι άνθρωποι σε ένα περιβάλλον που διαρκώς αλλάζει μέσα από την τεχνολογία και την ανθρώπινη συμπεριφορά", ισχυρίζεται η Britton. 

 

Οι εικόνες δείχνουν την όψη της πόλης το 2090

 

 

"Ως εταιρία που ασχολείται με ζητήματα επικοινωνίας, τεχνολογίας και περιβάλλοντος, θέλαμε να δώσουμε μια φρέσκια οπτική στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι ίσως ανταποκριθούν στην κλιματική αλλαγή, οραματιζόμενοι ένα μέλλον που είναι περιέργως ουτοπικό." Ενώ οι επιστήμονες συμφωνούν ότι η κλιματική αλλαγή θα συμβάλλει στην αύξηση της στάθμης των θαλασσών, ορισμένες μελέτες προβλέπουν μια ευρεία γκάμα πιθανών σεναρίων γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα με το πιο αισιόδοξο σενάριο να κάνει λόγο για αύξηση της στάθμης στα 50 εκατοστά και το λιγότερο αισιόδοξο να αγγίζει ακόμη και τα δύο μέτρα, μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα. - Με στοιχεία από το Dezeen

 

 

Design

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Minu: Μια «αστική ζούγκλα» σε ένα στενάκι του Ψυρρή

Design Minu: Μια «αστική ζούγκλα» σε ένα στενάκι του Ψυρρή

23.2.2020
Το σπίτι του Λούις Άρμστρονγκ στη Νέα Υόρκη είναι ένα εκπληκτικό μνημείο design των μέσων του 20ου αιώνα

Design Το σπίτι του Λούις Άρμστρονγκ στη Νέα Υόρκη είναι ένα εκπληκτικό μνημείο design των μέσων του 20ου αιώνα

21.2.2020
Στην εξοχική κατοικία Ευταξία στον Λουτρόπυργο Αττικής: το πρώτο αρχιτεκτονικό έργο του Άρη Κωνσταντινίδη

Design Στην εξοχική κατοικία Ευταξία στον Λουτρόπυργο Αττικής: το πρώτο αρχιτεκτονικό έργο του Άρη Κωνσταντινίδη

17.2.2020
Οι αληθινά μοναδικές πόρτες της Αθήνας

Design Οι αληθινά μοναδικές πόρτες της Αθήνας

17.2.2020
Minas Kosmidis [Architecture in Concept] - Το γραφείο που από την Θεσσαλονίκη ταξίδεψε την αρχιτεκτονική σε όλο τον κόσμο

Design Minas Kosmidis [Architecture in Concept] - Το γραφείο που από την Θεσσαλονίκη ταξίδεψε την αρχιτεκτονική σε όλο τον κόσμο

15.2.2020
Στο πιο μίνιμαλ σπίτι της Μαδρίτης το κρεβάτι κρέμεται από το ταβάνι

Design Στο πιο μίνιμαλ σπίτι της Μαδρίτης το κρεβάτι κρέμεται από το ταβάνι

12.2.2020
Η εντυπωσιακή κατοικία του Κωνσταντίνου Παρθένη ακριβώς κάτω από την Ακρόπολη

Design Η εντυπωσιακή κατοικία του Κωνσταντίνου Παρθένη ακριβώς κάτω από την Ακρόπολη

12.2.2020
Μέσα στο σπίτι της Κιμ Καρντάσιαν και του Κάνιε Γουέστ στην Καλιφόρνια

Design Μέσα στο σπίτι της Κιμ Καρντάσιαν και του Κάνιε Γουέστ στην Καλιφόρνια

7.2.2020
Η μεγαλύτερη πισίνα στον κόσμο βρίσκεται στη Χιλή και είναι 77.000 τ.μ.

Design Η μεγαλύτερη πισίνα στον κόσμο βρίσκεται στη Χιλή και είναι 77.000 τ.μ.

6.2.2020
Ένα στάδιο στην πόλη Χανγκτσόου της Κίνας ανοίγει τα «πέταλά» του για να υποδεχτεί κορυφαία αθλητικά γεγονότα

Design Ένα στάδιο στην πόλη Χανγκτσόου της Κίνας ανοίγει τα «πέταλά» του για να υποδεχτεί κορυφαία αθλητικά γεγονότα

5.2.2020
2 Σχόλια
avatar
Ανώνυμος/η 7.8.2019 | 16:14
To 2090 θα τα βλέπουν αυτά και θα γελάνε. Όπως γελάμε εμεις με τις κάρτες του Jean-Marc Cote για τη Γαλλία του 2000. Υπομονή , να δούμε πότε θα συνειδητοποιήσει το είδος μας οτι 200 χρόνια τεχνολογικού πολιτισμού δε μας κάνουν Θεούς.
avatar
Μαύρος Γάτος 7.8.2019 | 17:40
Αν και υποτίθεται ότι πρόκειται για εικόνες "καταστροφής", αυτές οι εικόνες είναι υπερβολικά αισιόδοξες, έως αφελείς.
Εάν επαληθευθούν οι προβλέψεις της διεθνούς ομάδας επιστημόνων για την κλιματική αλλαγή (και κυρίως εάν αποδειχθεί ότι το "πλέον μαύρο" σενάριο από τη δέσμη σεναρίων που εκπονούν ήταν τελικά μάλλον αισιόδοξο), η ανθρωπότητα θα αντιμετωπίζει στην πραγματικότητα καταστάσεις Μαντ Μαξ, όπου συμμορίες αδίστακτων ενόπλων θα μάχονται για την εξασφάλιση των λιγοστών πόρων τροφίμων, νερού και ενέργειας.