Design

Γυάλινη οροφή και σκάλες σε σχήμα ζικ ζακ συνθέτουν το πιο καλειδοσκοπικό βιβλιοπωλείο της Κίνας

Ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα από το στούντιο Χ+Living στεγάζεται σε δύο ορόφους του Zodi Plaza

Οι καθρέφτες οροφής και οι σκάλες σε σχήμα ζικ ζακ είναι τα κύρια χαρακτηριστικά που συμβάλλουν στη διαμόρφωση του περίπλοκου εσωτερικού χώρου σε ένα από τα πιο φουτουριστικά βιβλιοπωλεία της νοτιοδυτικής Κίνας, το οποίο έχει σχεδιαστεί από την αρχιτεκτονική ομάδα X+Living. 

 

Μακριά από το κέντρο της πόλης, το βιβλιοπωλείο Chongqing Zhongshuge είναι πραγματικά ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα της εταιρίας X+Living, που έχει ως έδρα της τη Σαγκάη, και βρίσκεται στον τρίτο και τέταρτο όροφο του Zodi Plaza. Πέρα από τους κατάλληλα σχεδιασμένους χώρους για ανάγνωση και μελέτη, το βιβλιοπωλείο διαθέτει επιπλέον ένα δωμάτιο ανάγνωσης αποκλειστικά για παιδιά, καθώς και έναν ανοιχτό χώρο, όπου πωλούνται σνακς και αναψυκτικά. 

 

Στο κέντρο του βιβλιοπωλείο υπάρχει ένα μεγάλο χολ, ενώ τριγύρω συναντά κανείς τις πολλές - οριζόντιες και κάθετες - σκάλες, που οδηγούν ακόμη και στα πιο δυσπρόσιτα ράφια στα οποία και είναι τοποθετημένα τα βιβλία.

Μάλιστα, η μεγάλη διάμετρος των σκαλοπατιών ωθεί συχνά τους επισκέπτες στο να ξεκουραστούν και να διαβάσουν εκεί, πράγμα που αποτελούσε όραμα για την αρχιτεκτονική ομάδα, η οποία ευελπιστούσε ότι έτσι "οι αναγνώστες θα βυθιστούν μέσα στα βιβλία και στις σκέψεις τους."

Εκτός αυτού, οι καθρέφτες στα πάνελ οροφής προσδίδουν μια ιδιαίτερη προοπτική στο χώρο και παράλληλα πολλαπλασιάζουν τον αριθμό των σκαλιών στα μάτια των επισκεπτών. 

 

 

 

Oι κωνικές βιβλιοθήκες είναι τοποθετημένες σε διάφορα ύψη μέσα στον χώρο και αντανακλούν τόσο στο γυαλιστερό δάπεδο, που καλύπτεται από μαύρο γυαλί, όσο και στην οροφή-καθρέφτη.

 

"Η τοποθέτηση των αντικειμένων και ο τρόπος με τον οποίο «στριμώχνονται» σε αυτόν τον χώρο είναι πράγματι συναρπαστικός", αναφέρουν μέλη της ομάδας X+Living. "Ως εκ τούτου, ξεκινήσαμε να προσθέτουμε τις σκάλες στον χώρο και κάπως έτσι μετατράπηκε σε ένα περίπλοκο, αλλά την ίδια στιγμή λειτουργικό σώμα." 

 

 

Ο κεντρικός χώρος είναι έτσι σχεδιασμένος ώστε να αντανακλά το περίγραμμα που δημιουργούν τα πανύψηλα κτίρια , τα οποία χαρακτηρίζουν το "υπνωτικό τοπίο" της πόλης Chongqing. Αντί να προσπαθεί να οπτικοποιήσει συγκεκριμένα ιστορικά σημεία της πόλης, η ομάδα X+Living επικεντρώθηκε στην απεικόνιση ενός πολυσύχναστου αστικού σκηνικού, το οποίο όμως "θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα πραγματικό, αληθινό συναίσθημα στους κατοίκους της πόλης." Η εταιρία ανέφερε, επίσης, την ομοιότητα του συγκεκριμένου βιβλιοπωλείου με τα Stepwells, που βρίσκονται στην πόλη Ρατζαστάν της Ινδίας - πρόκειται για τα τεράστια υπόγεια πηγάδια στα οποία μπορεί κανείς να φτάσει μόνο αφού κατέβει πρώτα τα ατελείωτα σκαλιά. 

 

 

Οι πόρτες που βρίσκονται ανάμεσα στα ράφια οδηγούν στην κεντρική είσοδο του βιβλιοπωλείου, πράγμα που προσφέρει επιπλέον χώρο και ευελιξία κινήσεων σε όποιον θέλει απλώς να ξεφυλλίσει μερικά βιβλία. Συγχρόνως, οι κωνικές βιβλιοθήκες είναι τοποθετημένες σε διάφορα ύψη μέσα στον χώρο και αντανακλούν τόσο στο γυαλιστερό δάπεδο, που καλύπτεται από μαύρο γυαλί, όσο και στην οροφή-καθρέφτη. 

 

 

"Οι βιβλιοθήκες αντανακλούν στο έδαφος και έτσι σχηματίζουν ένα τούνελ από βιβλία, το οποίο παρακινεί έτι περισσότερο τους επισκέπτες να εξερευνήσουν κάθε γωνιά του χώρου και της γνώσης, που συμπυκνώνεται μέσα σ'αυτόν", περιέγραψαν μέλη της X+Living. "Παράλληλα, δημιουργούνται κατ'αυτόν τον τρόπο διάσπαρτα σποτ μέσα στον χώρο, στα οποία οι επισκέπτες συγκεντρώνονται με τους φίλους τους για να διαβάσουν και να περάσουν καλά στον ελεύθερό τους χρόνο." Το δωμάτιο αυτό διαθέτει επίσης σφαιρικές λάμπες, οι οποίες εκπέμπουν ένα ζεστό πορτοκαλί φως, που αντιτίθεται χρωματικά με τους φωτεινούς προβολείς που υπάρχουν στην κεντρική αίθουσα.

 

 

 

 

Τα παιδιά είναι ελεύθερα να περιπλανηθούν μέσα στο ειδικό αναγνωστήριο, το οποίο βρίσκεται δίπλα από την κεντρική είσοδο. Παρά τις επιφάνειες από φυσικό ξύλο που καλύπτουν όλους τους χώρους του βιβλιοπωλείο, το αναγνωστήριο των παιδιών κινείται σε ροζ παστέλ αποχρώσεις. Χαρακτηριστικά είναι ακόμη και τα ξύλινα ράφια των βιβλίων, τα οποία είναι σε σχήμα σπιτιών, σύννεφων και βουνών, και ασφαλώς παραπέμπουν σε μια απεικόνιση των περιχώρων της πόλης Chongqing. 

 

 

Τέλος, ο χώρος όπου πωλούνται αναψυκτικά βρίσκεται στον πάνω όροφο της βιβλιοθήκης και είναι γεμάτος με αναπαυτικά καθίσματα, ενώ μια επιπλέον αίθουσα ανάγνωσης υπάρχει επίσης στον ίδιο όροφο, όπου και συναντά κανείς κλασσικά αναγνώσματα με ενδιαφέροντες τίτλους. - Με στοιχεία από το Dezeen

 

 

 

1 Σχόλια
Haifischnet 11.9.2019 | 11:53
Ζαλίστηκα.