Design

Με κομμένη την ανάσα μέσα σε μια γυάλινη πισίνα πάνω από τα Νορβηγικά φιόρδ

Η πρόταση του στούντιο Hayri Atak για ένα boutique hotel που απευθύνεται σε τολμηρούς επισκέπτες

© Hayri Atak

 

Το αρχιτεκτονικό στούντιο Hayri Atak είχε την ιδέα για το σχεδιασμό του παραπάνω boutique hotel στην άκρη ενός απότομου βράχου στη Νορβηγία, το οποίο διαθέτει μια εντυπωσιακή γυάλινη πισίνα για όσους τολμηρούς θέλουν να κολυμπήσουν μερικά μέτρα πάνω από τα φιόρδ.

Το στούντιο, με έδρα του την Κωνσταντινούπολη, πρότεινε την κατασκευή του συγκεκριμένου ξενοδοχείου σε μια τοποθεσία 600 μέτρων πάνω από τον γκρεμό Preikestolen - πρόκειται για έναν απότομο βράχο και εξαιρετικά δημοφιλές τουριστικό σημείο στα δυτικά της Νορβηγίας, που προεξέχει στα φιόρδ Lysefjorden.

Σκοπός της εταιρίας είναι να αναδημιουργήσει τον ενθουσιασμό που αισθάνεται κανείς, όταν πηγαίνει για πεζοπορία γύρω από τον βράχο και παράλληλα να επαναφέρει το αίσθημα του να ζεις "μέσα και πέρα από τα άκρα."

 

© Hayri Atak

 

"Για μένα το Preikestolen είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά μέρη που έχω δει στη ζωή μου. Μια μέρα μία φίλη μου μού έστειλε φωτογραφίες από τον βράχο, που είχε φωτογραφίσει κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού της στη Νορβηγία" ανέφερε ένα από τα ιδρυτικά μέλη του αρχιτεκτονικού στούντιο Hayri Atak. "Παρόλο που δεν ήμουν εκεί, ένιωσα την αδρεναλίνη του να ζεις στα άκρα. Στη συνέχεια, ονειρεύτηκα το πως θα ήταν να ζω κι εγώ πέρα από τα άκρα. Πρακτικά, αυτή η ιδέα με ενέπνευσε στο να δημιουργήσω το σχέδιο για το παραπάνω boutique hotel."

 

Τα οπτικά, που σχεδίασε το αρχιτεκτονικό στούντιο Hayri Atak, απεικονίζουν την είσοδο του ξενοδοχείου στην κορυφή του γκρεμού, του οποίου η επιφάνεια είναι εκ φύσεως επίπεδη. Μάλιστα, η επιφάνεια αυτή στα μάτια του κοινού φαντάζει σαν μια γιγαντιαία πλατφόρμα, που είναι ορατή από κάθε πλευρά.

Ακολουθώντας την ευθεία πορεία της πισίνας, οι επισκέπτες οδηγούνται στο εσωτερικό του ξενοδοχείου, το οποίο έχει εννέα σουίτες και ένα κοινό σαλόνι κι όλα αυτά ασφαλώς βρίσκονται μέσα στον βράχο. Οι σουίτες χωρίζονται σε τρεις ορόφους, ενώ σε κάθε όροφο υπάρχει ένα κοινό μπαλκόνι, που προεξέχει από τον βράχο, και δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να χαζέψουν τη μαγευτική θέα των φιόρδ και τα βουνά που βρίσκονται τριγύρω. 

 

© Hayri Atak

 

Στον κάτω όροφο, το σαλόνι έχει ένα κοινόχρηστο μπαλκόνι, που εκτείνεται σε μεγαλύτερη απόσταση από τα αντίστοιχα των πάνω ορόφων, ενώ το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό στον συγκεκριμένο όροφο είναι ασφαλώς η γιγαντιαία, γυάλινη πισίνα, που στηρίζεται σε δύο δοκούς πάνω στον βράχο. Σχεδιασμένη για τους πιο "περιπετειώδεις" επισκέπτες, η μακρόστενη πισίνα εκ πρώτης όψεως δημιουργεί ένα αίσθημα αβεβαιότητας δεδομένου ότι βρίσκεται στην άκρη του μπαλκονιού και είναι εξ ολοκλήρου φτιαγμένη από γυαλί, πράγμα που επιτρέπει στους λουόμενους να απολαύσουν τη μοναδική θέα του τοπίου. 

 

"Πιστεύω ότι η εμπειρία του να κολυμπάς σε αυτήν την πισίνα είναι ισότιμη με το να κολυμπάς σε ένα περιβάλλον χωρίς βαρύτητα. Στην αρχή του πρότζεκτ, μάλιστα, η πισίνα ήταν το μοναδικό σχεδιαστικό στοιχείο", προσθέτει μέλος του Hayri Atak. "Το ξενοδοχείο μπορεί να θεωρηθεί ως μέρος ή και προέκταση του βράχου. Θεώρησα ότι μια τέτοια εμπειρία στο άκρο ενός γκρεμού είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσα μέσα σε μια πισίνα παρά σε ένα απλό μπαλκόνι."Πηγή: Dezeen