12 μικροσκοπικά διαμερίσματα που δίνουν μαθήματα υψηλού design
Design

12 μικροσκοπικά διαμερίσματα που δίνουν μαθήματα υψηλού design

Τα πολλά τετραγωνικά μέτρα δεν είναι πάντοτε ένα ασφαλές κριτήριο για την αρχιτεκτονική των σπιτιών

Κι ενώ ο χώρος έχει αποτελέσει ένα καίριο ζήτημα για τους κατοίκους των αστικών κέντρων, οι αρχιτέκτονες έχουν στρέψει την προσοχή τους στην κατασκευή σπιτιών, που μπορούν να "στριμωχτούν" ακόμη και στα πιο στενά μέρη. Κάπως έτσι, λοιπόν, συγκεντρώσαμε δώδεκα μικροσκοπικά διαμερίσματα με πλάτος μικρότερο από τέσσερα μέτρα, τα οποία αποδεικνύουν ότι το μέγεθος τελικά δε μετράει. 

 

1,8 μέτρα πλάτος, Τόκιο (Ιαπωνία) από YUUA Architects

  

Στην Ιαπωνία τα μικροσκοπικά σπίτια ονομάζονται 'eel's beds' λόγω του μακρόστενου σχήματός τους. Χτισμένο σε μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές του Τόκιο, οι YUUA Architects σχεδίασαν το παραπάνω eel bed προκειμένου να ταιριάζει ανάμεσα στα δύο ήδη υπάρχοντα κτίρια. Αντί για εσωτερικούς τοίχους, το αρχιτεκτονικό στούντιο προτίμησε να δημιουργήσει "πλωτά επίπεδα" μέσα στο σπίτι, έτσι ώστε να σχηματίσει διαφορετικές ζώνες στο εσωτερικό. 

 

2,5 μέτρα πλάτος, Τόκιο (Ιαπωνία) από Takeshi Hosaka

  

Η μονοκατοικία του Takeshi Hosaka, αν και είναι μόνο 19 τετραγωνικά μέτρα, διαθέτει όλους τους απαραίτητους χώρους που χρειάζεται αυτός και η σύζυγός του. Οι επίπεδοι φεγγίτες στο ύψος της καμπυλόγραμμης οροφής προσφέρουν άπλετο φως σε ολόκληρο τον χώρο, ενώ το ψηλό ταβάνι μεγαλώνει ακόμη περισσότερο την αίσθηση του χώρου. 

 

2,5 μέτρα πλάτος, Κόμπε (Ιαπωνία) από FujiwaraMuro Architects

  

Το Ιαπωνικό στούντιο FujiwaraMuro Architects τοποθέτησε το παραπάνω μικροσκοπικό σπίτι στο Κόμπε της Ιαπωνίας ανάμεσα σε δύο παλαιότερα κτίρια. Το σπίτι αυτό μάλιστα περιλαμβάνει ακόμη και γκαράζ μέσα στο οικόπεδό του πλάτους 2,5 μέτρων. 

 

3,2 μέτρα πλάτος, Λουιζιάνα (Η.Π.Α.) από Office of Jonathan Tate

  

Το στούντιο Office of Jonathan Tate δημιουργεί κτίρια τα οποία είναι κατάλληλα σχεδιασμένα για οποιονδήποτε ένοικο. Ανταποκρινόμενο, λοιπόν, στις αυστηρές αρχιτεκτονικές γραμμές της περιοχής, το OJT κατασκεύασε ένα τριώροφο σπίτι με λοξή οροφή έτσι ώστε να είναι προσαρμοσμένο στους κανονισμούς, που αφορούν το ύψος των κτιρίων στην περιοχή. 

 

3,4 μέτρα πλάτος, Ρότερνταμ (Ολλανδία) από Gwendolyn Huisman και Marijn Boterman

  

Σε μια χώρα που είναι γεμάτη από μικρά σπίτια, το SkinnyScar του Ρότερνταμ είναι ένα εξ'αυτών με 3,4 μέτρα πλάτος και γίνεται εύκολα αντιληπτό από τους περαστικούς χάρη στα μαύρα τούβλα που καλύπτουν την πρόσοψή του. Τα γυάλινα παράθυρα του σπιτιού είναι εξαιρετικά για χάζεμα, ενώ συγχρόνως αφήνουν το φως να διαχυθεί σε κάθε γωνιά του σπιτιού, το οποίο βρίσκεται υπό την ιδιοκτησία των αρχιτεκτόνων που το σχεδίασαν. 

 

3,5 μέτρα πλάτος, Οσάκα (Ιαπωνία) από FujiwaraMuro Architects

  

Οι FujiwaraMuro Architects σχεδίασαν τους παραπάνω χώρους στην Οσάκα της Ιαπωνίας με αρκετές σκάλες, προκειμένου να διευκολύνουν τη μετακίνηση των κατοίκων του κτιρίου. Μια "κουρτίνα" από ανοξείδωτο χάλυβα βρίσκεται στην πρόσοψη του σπιτιού, η οποία αφενός επιτρέπει στο φως να μπει και να φωτίσει τους χώρους και αφετέρου παρέχει ένα "κάλυμμα" ιδιωτικότητας από τυχόν ανεπιθύμητους περαστικούς. 

 

3,5 μέτρα πλάτος, Xo Τσι Μιν (Βιετνάμ) από Kientruc O

  

Ένας διάδρομος σε σχήμα D βρίσκεται στο εσωτερικό του παραπάνω σπιτιού, το οποίο φωτίζεται εξ'ολοκλήρου χάρη στην στενή πρόσοψη που έχει ως θέα τον δρόμο της πόλης Xo Τσι Μιν στο Βιετνάμ. Επίσης, ο ημικυκλικός αυτός σχεδιασμός του κτιρίου βοηθάει και στον καλύτερο εξαερισμό του και στους τρεις ορόφους. 

 

3,5 μέτρα πλάτος, Τζακάρτα (Ινδονησία) από AGo Architects

  

Οι AGo Architects σχεδίασαν αυτό το σπίτι σε σφηνοειδές σχήμα με έπιπλα και σκάλες, τα οποία όχι μόνο εξυπηρετούν τους πολλαπλούς σκοπούς των ενοίκων, αλλά ταυτόχρονα προσδίδουν μια αίσθηση επιπρόσθετου χώρου. Το δυτικό μέρους του κτιρίου είναι καλυμμένο με υαλοπίνακα και πάνω του υπάρχει ακόμη ένα μεταλλικό πλέγμα, που λειτουργεί σαν δεύτερο προστατευτικό. Μάλιστα, στον πρώτο όροφο, το μικρό άνοιγμα της πρόσοψης δίνει την αίσθηση ενός μικρού μπαλκονιού στους ενοίκους. 

 

3,7 μέτρα πλάτος, Ταϊπέι (Ταϊβάν) από KC Design Studio

  

Με την προσθήκη μιας διάτρητης μεταλλικής πρόσοψης, το KC Design Studio μεταμόρφωσε το παραπάνω σπίτι, το οποίο πλέον δέχεται το φως του ήλιου σε κάθε γωνιά του, αφού τα έπιπλα είναι τοποθετημένα στον τοίχο και δίνουν έτσι μια ευρύτητα στον χώρο και στις κινήσεις των ιδιοκτητών. 

 

3,6 μέτρα πλάτος, Φιλαδέλφεια (Η.Π.Α.) από ISA

  

Η εταιρία ISA κατασκεύασε το παραπάνω πενταόροφο κτίριο ως μοντέλο-πρότυπο στην οικοδόμηση σπιτιών. Στο ισόγειο βρίσκεται η κουζίνα και το μπάνιο, ενώ στον πάνω όροφο διαθέτει και μια μικρή ταράτσα. Επιπλέον, στο οικόπεδο αυτού του πενταόροφου κτίσματος υπάρχει και κήπος για τους ενοίκους. 

 

3,9 μέτρα πλάτος, Xo Τσι Μιν (Βιετνάμ) από Trong Nghia Architects

  

Σε μια ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένη γειτονιά του Βιετνάμ, οι Trong Nghia Architects τοποθέτησαν κατακόρυφα στο σπίτι αναρριχώμενα φυτά, τα οποία προσφέρουν μια αίσθηση ιδιωτικότητας στους κατοίκους, ενώ παράλληλα προστατεύουν και το εσωτερικό του σπιτιού. Βέβαια, η αρχιτεκτονική ομάδα φρόντισε ώστε να υπάρχουν και ορισμένα κενά στο κτίριο προκειμένου να διαχέεται ανεμπόδιστα το φως της ημέρας.

 

4 μέτρα πλάτος, Σάο Πάολο (Βραζιλία) από Estúdio BRA Arquitetura

  

Η Estúdio BRA Arquitetura αναδιαμόρφωσε πλήρως ένα παλιομοδίτικο οικογενειακό σπίτι στη Βραζιλία κατεδαφίζοντας ένα μεγάλο μέρος του και παράλληλα αντικαθιστώντας το με μια διώροφη κατοικία. Γυάλινες πόρτες τοποθετήθηκαν και στις δύο πλευρές του ισογείου προκειμένου να είναι ευάερο κι ευήλιο, ενώ στις γωνίες διαθέτει ολόλευκες κυλινδρικές κολώνες.

 

Πηγή: Dezeen

 

Design
1 Σχόλια
avatar
stelios6dia 25.8.2019 | 18:00
...όμως μιλάμε για πανάκριβες κατασκευές.
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια