Νέα πλατεία Αγοράς στη Βαρβάκειο
Design

H ανάπλαση του κέντρου της Αθήνας - Δείτε το πρότζεκτ και τα σχέδια που κέρδισαν τον Πανελλήνιο Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό

Η πρόταση που κέρδισε τον διαγωνισμό για την ανάπλαση της Αθήνας από την Tense Architecture Network, το γνωστό αρχιτεκτονικό γραφείο με επικεφαλής τον Τηλέμαχο Ανδριανόπουλο

Μετά από οκτώ μήνες και 14 προτάσεις, το 1o Βραβείο στον Πανελλήνιο Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό για την Ανάπλαση του Κέντρου της Αθήνας ανακοινώθηκε και το κέρδισε η Tense Architecture Network, το γνωστό αρχιτεκτονικό γραφείο με επικεφαλής τον Τηλέμαχο Ανδριανόπουλο.

 

Ο πολύπλοκος και φιλόδοξος διαγωνισμός εστίασε στο ιστορικό τρίγωνο των Κλεάνθη και Schaubert. Εκτός από το Master Plan η προκήρυξη ζητούσε την επιλογή 3 σημείων παρέμβασης στην Αθήνα. Η πρόταση που κέρδισε μεταμορφώνει τις περιοχές Συντάγματος, Βαρβακείου και Κεραμεικού, με ταυτόχρονη αναγέννηση των αξόνων Αθηνάς και Ερμού.

 

Τα τρία βασικά στοιχεία του έργου είναι τρεις νέες πλατείες: Νέα πλατεία Πολιτισμού στο Σύνταγμα μέσω ευέλικτα ανυψούμενων πλακών, νέα πλατεία Αγοράς στη Βαρβάκειο μέσω της δομής ενός προεντεταμένου στεγάστρου, νέα πλατεία Αναψυχής στον Κεραμεικό και σύνδεση με Γκάζι μέσω υπερύψωσης της οδού Πειραιώς, ως απόλυτη συνέργεια πολεοδομικής, κυκλοφοριακής, αρχιτεκτονικής και δομοστατικής μελέτης.

 

Το υπό ανάπλαση Ιστορικό Τρίγωνο

 

 

 

 

To σκεπτικό της πρότασης και οι άξονες της ανάπλασης

 

Η αναγέννηση του κέντρου της Αθήνας τίθεται αναγκαία ως αναγέννηση του Ιστορικού της Τριγώνου: Πειραιώς-Σταδίου-Ερμού. Ο μητροπολιτικός, υπερτοπικός χαρακτήρας του νεοκλασικού τριγώνου των Κλεάνθη-Schaubert είναι αυτονότητος και τόσο ισχυρός που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί: ούτε από την οικονομική κρίση, ούτε από την γήρανση του κτιριακού του περιεχομένου. Έχει όμως αδιαμφισβήτητα απολέσει την λάμψη του. Η εγγενής δύναμη του τριγώνου δεν βρίσκεται στην περιφέρεια, αλλά στο εσωτερικό του.

 

Βρίσκεται κυρίως στη σχέση του με την Ακρόπολη των Αθηνών μέσω της κάθετης συσχέτισής της με την οδό Αθηνάς, την άλλοτε πανίσχυρη διχοτόμο του -τη γραμμική καρδιά της πόλης. Είναι η πυρετώδης αυτή, οικονομική, εμπορική και πολιτιστική φλέβα που διοχετευόμενη στην εφαπτομενική στον βράχο οδό Ερμού οφείλει να αποτελεί μαζί της ένα ισχυρό Τ, όχι απλώς κινήσεων -αλλά ανανεωμένης, έντονης, πολύπλοκης μητροπολιτικής ζωής.

 

Κατά την αναγέννηση του Ιστορικού Τριγώνου η ανάκτηση του δημόσιου χώρου πλέον επιβάλλεται -και δεν μπορεί παρά να διασυνδεθεί ως στρατηγική με τα εγγενή εσωτερικά του χαρακτηριστικά, με την ανάκτηση της λάμψης του ενδότερου, γραμμικού αυτού Τ: ανάμεσα στην Ομόνοια και την Ακρόπολη, ανάμεσα στο Σύνταγμα και τον Κεραμεικό. Η πρόταση ανάπλασης του Κέντρου της Αθήνας συνίσταται στη λειτουργική, γεωμετρική, και πολιτισμική ισχυροποίηση της εσωτερικής δομής του Ιστορικού Τριγώνου, μέσω της δημιουργίας τριών νέων πόλων έντασης: δύο στα άκρα της υποτείνουσας Ερμού -στο Σύνταγμα και τον Κεραμεικό- και ενός στο μέσον της διχοτόμου Αθηνάς -στη Βαρβάκειο Αγορά.

 

Νέα πλατεία πολιτισμού στο Σύνταγμα

 

Νέα πλατεία πολιτισμού στο Σύνταγμα

 

Τρεις ανασχεδιασμένοι πόλοι ισχυροποιούν τον χαρακτήρα των δημόσιων χώρων που τους γεννούν: Πλατεία Πολιτισμού στο Σύνταγμα, Πλατεία Αγοράς στην Βαρβάκειο, Πλατεία Αναψυχής στον Κεραμεικό. Ορθογώνιο, Τετράγωνο, Κύκλος: 3 απλές νέες γεωμετρίες, συνοδευόμενες από καίριες κυκλοφοριακές, λειτουργικές και γεωμετρικές ρυθμίσεις επιχειρούν μαζί με μία αναδιάρθρωση του πλέγματος των κινήσεων πεζών, την ανάκτηση του δημόσιου χώρου, την επανενεργοποίηση των αξόνων Αθηνάς-Ερμού, την ενίσχυση της εσωτερικής ζωής του αθηναϊκού Τριγώνου.

 

Νέα πλατεία πολιτισμού στο Σύνταγμα

 

Νέα πλατεία Αγοράς στη Βαρβάκειο

 

Ο αρχιτέκτονας, επικεφαλής του γραφείου ΤΑΝ και επίκουρος καθηγητής ΕΜΠ, Τηλέμαχος Ανδριανόπουλος, μιλά στο Lifo.gr για την πρόταση που μόλις κέρδισε τον διαγωνισμό και εξηγεί πώς η αγάπη για την Αθήνα, από την ομάδα που εργάστηκε στο πρότζεκτ, εκφράζεται μέσα από τον δημόσιο χώρο της πόλης.

 

«Ως γραφείο αφοσιωμένο στην αρχιτεκτονική και τις περιπέτειές της ξεκινήσαμε το 2004, μέσα σε μία περίοδο γενικής ευφορίας. Έκτοτε έχουν ακολουθήσει πολλά. Το έργο μας ταλαντεύεται ανάμεσα σε δύο πεδία, τις ιδιωτικές αναθέσεις και τη συμμετοχή σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς -ελληνικούς και διεθνείς. Όσον αφορά τις ιδιωτικές αναθέσεις και κυρίως τις κατοικίες, τα περισσότερα από τα έργα μας έχουν ευτυχήσει να υλοποιηθούν: οι Κατοικίες σε Μέγαρα, Συκάμινο, Ηράκλειο και Κηφισιά είναι κάποιες από αυτές –και οι εκτενείς διακρίσεις και δημοσιεύσεις τους -ακόμη και χωρίς τον έλεγχό μας- δείχνουν ότι αυτά τα σπίτια έχουν ξεπεράσει την ιδιωτική σφαίρα: έχουν περάσει στη δημόσια. Με άλλα λόγια έχουν αγαπηθεί. Η λαχτάρα για αρχιτεκτονική, για χώρο σχεδιασμένο, ουσιαστικό, εύμορφο, είναι κοινή. Είναι κάτι πέραν από τις όποιες τάσεις design. Η λαχτάρα για την ομορφιά είναι κοινή –δεν πρόκειται διόλου για αισθητική -είναι κάτι πρωτογενώς βαθύτερο».

 

Νέα πλατεία Αγοράς στη Βαρβάκειο

 

Η νέα πλατεία Αναψυχής στον Κεραμεικό

 

«Οι διαγωνισμοί εξ'ορισμού αφορούν συνήθως χώρο δημόσιο, κοινό για όλους -έχουμε συμμετάσχει σε περίπου τριάντα. Πέραν από τις όποιες διακρίσεις τους, τέσσερις από τις προτάσεις μας απέσπασαν το πρώτο βραβείο. Σε αντίθεση με τα έργα μας στην ιδιωτική σφαίρα, καμία από τις μελέτες μας για το δημόσιο χώρο δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί. Η πρώτη, για ένα δημαρχείο στην Κρήτη ατύχησε λόγω του Καλλικράτη –ο δήμος πλέον δεν υφίσταται. Για τη δεύτερη, το Αστικό Πάρκο στο Καστράκι σε επαφή με την Ηετιώνεια πύλη στον Πειραιά, ο δήμος Δραπετσώνας προχωρά με μία ατυχή θεωρώ προχειρότητα, τροποποιώντας σφόδρα τα σχέδιά μας –και συμβιβάζοντας αναγκαία το όποιο αποτέλεσμα. Για τη μελέτη μας της ανάδειξης των Δυτικών Νεωρίων Ηρακλείου ο δήμος Ηρακλείου αντίθετα, προχωρά σε συνεργασία μαζί μας, δρομολογώντας την έγκρισή της από το Υπουργείο Πολιτισμού. Είναι ένα έργο που μπορεί να μεταμορφώσει απολύτως τη σχέση της πόλης με τη θάλασσα».

 

Ως προς το έργο στην Αθήνα: «Ένας συνάδελφος –ο οποίος είχε μάλιστα λάβει μέρος στο διαγωνισμό- μας συνεχάρη "...για την ολιστική πρόταση, την απλότητα και τη χρηστικότητά της, τη λογική και την αγάπη που κρύβει για το δημόσιο χώρο του τριγώνου'. Η τελευταία λέξη μοιάζει ίσως υπερβολική, αλλά δεν είναι: αγαπάμε την πόλη μας βαθιά και νοιαζόμαστε για το δημόσιο χώρο της. Η επίπονη και παθιασμένα μελετημένη πρόταση -την οποία έφερε εις πέρας πλήθος ειδικών συνεργατών- εκφράζει αυτή την αγάπη. Και αυτό δεν έχει σχέση με καμία αισθητική –είναι λαχτάρα για χώρο ανοικτό, πολυλειτουργικό, αξιοπρεπή, συμβολικά φορτισμένο, έγκυρα δημόσιο», αναφέρει ο κ. Τηλέμαχος Ανδριανόπουλος.

 

Η νέα πλατεία Αναψυχής στον Κεραμεικό και η σύνδεση με Γκάζι

 

Η νέα πλατεία Αναψυχής στον Κεραμεικό

 

 

Η Ανάπλαση του κέντρου της Αθήνας

 

Ομάδα Μελέτης_Αρχιτέκτονες: Τηλέμαχος Ανδριανόπουλος, Ανατολή Γεωργιάδου, Δάφνη Δράγιου, Γεωργία Κατσή, Κωνσταντίνος Κοσμάς, Νέστορας Σκαντζούρης.

 

Σύμβουλοι: Δημήτρης Φιλιππίδης_Πολεοδόμος / Γεώργιος Λαγκαδινός_Κυκλοφοριολόγος / Γρηγόρης Καραϊσκος_Γεωπόνος / Αθανάσιος Κοντιζάς_Πολιτικός Μηχανικός.

--

t e n s e architecture network
16, Arachneou St, 11522
+302106438025
www.tensearchitecture.net

Design
23 Σχόλια
avatar
Lenita 15.10.2019 | 18:34
Εκείνο το παλιό που θα πεζοδρομούσαν την Πανεπιστήμιου τι απέγινε; Καλές οι αναπλάσεις, αρκεί το αποτέλεσμα να είναι το ίδιο ωραίο όπως στη μακέτα. Η ανάπλαση της πλατείας Μοναστηρακίου φαίνεται ωραία μόνο από τις ταράτσες παρακείμενων κτηρίων, όταν είσαι στο ίδιο έργο επίπεδο δεν λέει κάτι. Άντε να δούμε και τη νέα Ομόνοια...
Αριάνα Γράνδε 15.10.2019 | 21:59
Αυτό ήθελα να σχολιάσω κι εγώ. Θα γίνουν κι αυτά όσο έγινε η πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου που ακυρώθηκε επειδή δεν ήταν εφικτή. Ε ναι, φυσικά, στην Ελλάδα τίποτα καλό δεν είναι εφικτό.
avatar
pane 16.10.2019 | 17:06
αρνήθηκε η Ευρωπαϊκή Ενωση να το χρηματοδοτήσει ως έργο διακοσμητικό, πριν γίνει κυβέρνηση ο Σύριζα
https://www.iefimerida.gr/news/179658/tafoplaka-stin-pezodromisi-tis-panepistimioy-apo-tin-ee-theoroyn-diakosmitiko-ergo
avatar
Γράφων 15.10.2019 | 23:03
Εκείνο το παλιό το έφαγε ο Συριζα. Το rethink Athens κρίθηκε πολύ corporate/κεντροκεντρικό. Αντ'αυτού έγινε η πλ. Βαρνάβα και η πλ. τ' Αη Γιώργη στην Κυψέλη.

Don't you love them?
SMURFakos 15.10.2019 | 21:11
Μακαρι να μην εχει την τυχη της αναπλασης της Πανεπιστημιου. Υπαρχει πλανο για την χρηματοδοτηση?
avatar
bull191307 15.10.2019 | 21:20
Έλεος με το τσιμέντο!
avatar
pane 15.10.2019 | 22:43
δέντρα να μην κόψουν
λukum (το) 16.10.2019 | 01:48
Θα κόψουν.

https://imgur.com/QbWbSPC
avatar
Psineas 16.10.2019 | 01:22
Παγοδρόμια για πατινάζ. Διαχρονική έχθρα με το πράσινο. Η Βαρβάκειος όμορφη.
avatar
insert_coin 16.10.2019 | 06:26
Περιμένουμε τώρα τα Συριζόνια απ'τις τις επιτροπές κατοίκων να αρχίσουν τις προσφυγές στο ΣΤΕ.
λukum (το) 16.10.2019 | 14:44
Από πότε όποιος θέλει πράσινο στην Πόλη, αντί για τσιμέντο, είναι Συριζαίος;

avatar
Γράφων 16.10.2019 | 07:23
Απλά για να έχουμε μια εικόνα που ζούμε.

Όταν ο Κλεάνθης χάραξε την Αθήνα έσπευσε να αγορασει ολα τα χωραφια στο νυν κέντρο πριν να δημοσιευτούν τα σχέδια του. Έτσι όταν δημοσιεύτηκαν το ελληνικό δημόσιο τον χρυσοπληρωσε για να απαλλοτριώσει ό,τι ο ίδιος είχε σχεδιάσει και αγοράσει.

Ας αναρωτηθούμε γιατί η Πατησίων στενεύει όσο απομακρυνόμαστε απο το κέντρο...
avatar
Lenita 16.10.2019 | 21:50
Η Γ' Σεπτεμβρίου βρίσκει τοίχο στην Αγίου Μελετίου γιατί όπως λέγεται κάποιος μεγαλοσχήμων δεν έδωσε τα οικόπεδά του να συνεχίσει ο δρόμος... Αλλά μπορεί να είναι απλές κακίες...
avatar
Untitled 16.10.2019 | 08:09
Είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται η Αθήνα... Μπράβο που τα λεφτά θα πιάσουν τόπο. Αναπλάσεις πλατειών ξανά και ξανά για πάντα
Μαρλένα Μάρκου 16.10.2019 | 08:18
Τι ωραία που θα είναι να περπατάμε στις απέραντες τσιμεντένιες εκτάσεις των νέων πλατειών κατακαλόκαιρο. Μα πότε θα ξεπεραστεί αυτή η τάση από τους αρχιτέκτονες;
avatar
geoathan77 16.10.2019 | 10:50
ενδιαφερουσες προτασεις. Τα προηγουμενα σχεδια κοπηκαν απο την ευρωπαικη ενωση ως σχεδια βιτρινας
Anonymous Guest 17.10.2019 | 19:58
Μια χαρα ηταν η αληθεια ειναι, καλυτερα απ το σημερινο...αλλα τελος παντων. Καλη ειναι και η παραπανω προταση αλλά να ειχε περισσοτερο πρασινο. Εαν ειναι να γινει οπως στα σχεδια αστο, ναι μεν μοντερνο και ανοικτο αλλά πολυ τσιμεντο παλι. Αμα ειναι σας παρουν τον αρχιτεκτονα του Νιαρχου ο οποιος δεν ξεχνα να βαζει και τιποτα πρασινο μεσα στα εργα του γιατι απ οτι βλεπω τα περισσοτερα αρχιτεκτονικα γραφεια ξεχνανε που βρισκονται.
avatar
Hannele 16.10.2019 | 12:45
Εφόσον το τσιμέντο φοριέται πολύ στην Αθήνα τις τελευταίες δεκαετίες, να πούμε ότι το τσιμέντο είναι για πολεις όπου :
α) υπάρχει επαρκές προσωπικό για να το καθαρίζει (τσίχλες, τσιγάρα, περιστέρια)
β) υπάρχουν άπειρα πάρκα με άπειρα δέντρα ( μαντέψτε! στην Αθήνα δεν έχουμε τίποτα από τα δυο)
γ) δεν κυκλοφορούν Ελληναράδες που με τεράστιο θράσος και ευκολία παρκαρουν μηχανάκια, έχουν κάνει τα πεζοδρόμια λεωφόρους και δεν σέβονται τον χώρο.
Takis Papas 17.10.2019 | 00:43
Συμφωνώ απόλυτα. Μόνο που η Αθήνα έχει τεράστιους ελεύθερους χώρους που φυσικά δεν είναι πάρκα. Πχ Ελαιώνας, ένας τεραστιος χώρος σχεδόν στο κέντρο της πόλης, με ποταμάκια και ψηλά δέντρα και την καλύτερη θέα προς Ακρόπολη. (Έχω πάει να δω) Σήμερα όμως παραμένει χαβούζα.
Takis Papas 16.10.2019 | 13:05
Βλεπω φωτογραφίες του 1950 απ τις πλατείες αυτές και αναρωτιέμαι. Θα τρέχαμε έτσι να δούμε Πράγα, Λισσαβώνα κλπ ;
Στην Ευρώπη τα ιστορικά κέντρα τα επανακτίζουν όπως ήταν, δεν τα κάνουν να μοιάζουν με πάρκινγκ ΚΤΕΛ (κάπως έτσι θα καταντήσει η ανάπλαση).
Ας ξεγλιτσιάσουν κανα δρόμο απ τη βρώμα και ας ελευθερώσουν κανα πεζοδρόμιο πρώτα...
Ελαφοκυνηγος 16.10.2019 | 14:08
Ναι όπως κ το rethink athens. Που είναι φανταστικό κ καινοτόμο κ δεν έγινε ποτέ η Αθήνα είναι μια μίζερη Μεγαλόπολη κ για αυτό όλοι είμαστε επίσης μέσα στη μιζέρια
Μακάρι να ενδιαφερθούν πραγματικά κ να το φτιάξουν γιατί οι ελεύθεροι χώροι έχουν τα χάλια τους!
avatar
Nireas 17.10.2019 | 08:25
πολύ τσιμέντο, ρε παιδί μου... βάλε και κάνα δέντρο !!!
avatar
Nireas 24.11.2019 | 02:08
ΔΕΝΤΡΑ !!!!!

ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΤΣΙΜΈΝΤΟ !!!!
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια