Design

Τα πολύχρωμα μπαλκόνια του Σικάγο

Τα μπαλκόνια στο Independence Library and Apartments κινούνται σε όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου

Ένας συνδυασμός από έντονα χρώματα αποτυπώνεται στα μπαλκόνια αυτού του ιδιαίτερου κτιρίου στο Σικάγο, που αποτελεί έργο των John Ronan Architects. Το κτίριο αυτό περιλαμβάνει μια δημόσια βιβλιοθήκη στο ισόγειο και χώρους για διαμονή με αρκετά χαμηλό κόστος στους πάνω ορόφους.

 

Το πρότζεκτ έχει τίτλο Independence Library and Apartments και βρίσκεται στην περιοχή Irving Park στη βορειοδυτική πλευρά της πόλης. Στην περιοχή αυτή υπάρχει ένας ιδιαίτερος συνδυασμός ιστορικών αλλά και σύγχρονων κτιρίων με ορισμένα εξ'αυτών να χρονολογούνται στα τέλη του 19ου αιώνα. 

 

Το πρότζεκτ έχει τίτλο Independence Library and Apartments και βρίσκεται στην περιοχή Irving Park στη βορειοδυτική πλευρά της πόλης. Στην περιοχή αυτή υπάρχει ένας ιδιαίτερος συνδυασμός ιστορικών αλλά και σύγχρονων κτιρίων με ορισμένα εξ'αυτών να χρονολογούνται στα τέλη του 19ου αιώνα.

 

Το κτίριο έχει συνολικά έξι ορόφους και βρίσκεται πάνω σε κεντρικό δρόμο της πόλης. Στους πάνω ορόφους το ενδιαφέρον στοιχείο στο design του είναι ότι υπάρχουν 44 διαμερίσματα στα οποία οι ενοικιαστές είναι 62 ετών και άνω.

 

Φωτο: James Florio

 

Η βιβλιοθήκη στο εσωτερικό της είναι καλυμμένη με τσιμεντένια, γκρίζα πάνελς και τζάμια σε ανθρακί τόνους. Σε αντίθεση με τους κάτω ορόφους, στους πάνω συναντά κανείς τοίχους με κυκλικές γωνίες και λευκές προσόψεις. Βέβαια, ο λόγος για τον οποίο το κτίριο αυτό είναι γνωστό οφείλεται στα πολύχρωμα μπαλκόνια του, όπου τα χρώματά τους κυμαίνονται από μανταρινί μέχρι τιρκουάζ.

 

Τα μπαλκόνια «μιλούν για την έννοια της ατομικότητας μέσα σε μια ευρύτερη συλλογικότητα, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους κατοίκους να αναγνωρίσουν τα σπίτια τους από το δρόμο» αναφέρουν μέλη του αρχιτεκτονικού στούντιο.  

 

Παράλληλα, στο ισόγειο, πέρα από τη βιβλιοθήκη, υπάρχει ακόμη ένας ειδικός χώρος για παιδιά και μια μεγάλη αίθουσα για meetings, ομιλίες και events. Εκτός αυτού, οι τσιμεντένιες κολώνες έρχονται σε έντονη αντίθεση με το ανοιχτόχρωμο ντεκόρ.  Επίσης, η σύνδεση με τον ημιώροφο γίνεται χάρη σε μια πλατιά σκάλα, η οποία οδηγεί σε έναν ειδικό χώρο για έφηβους και στην αίθουσα υπολογιστών.

 

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το παραπάνω πρότζεκτ υλοποιήθηκε στα πλαίσια μιας πρωτοβουλίας που υπάρχει στην πόλη και στοχεύει στο να συνδυάσει τις βιβλιοθήκες με τους χώρους στέγασης. 

 

Φωτο: James Florio

 

Φωτο: James Florio
Φωτο: James Florio

 

Φωτο: James Florio

 

Φωτο: James Florio

 

Φωτο: James Florio
Φωτο: James Florio

 

Φωτο: James Florio

 

Φωτο: James Florio

 

Με πληροφορίες από το Dezeen

 

Design
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια