Design

Τα εναλλακτικά αυγά της Annie Larkins είναι φτιαγμένα από αρακά, αλάτι και φύκη

«An Egg Without a Chicken«: Το πρωτότυπο πρότζεκτ της Larkins που στέλνει ένα μήνυμα στις πρακτικές που ακολουθεί η γεωργία σχετικά με την κατανάλωση αυγών

H απόφοιτη του Central Saint Martins, Annie Larkins, μέσα από το πρότζεκτ της «An Egg Without a Chicken» εκφράζει τον προβληματισμό της γύρω από την παραγωγή του φαγητού και δημιουργεί εναλλακτικά αυγά, τα οποία είναι φτιαγμένα από πρωτεΐνες αρακά, αλάτι και οξύ από φύκη. 

 

Το συγκεκριμένο πρότζεκτ ξεκίνησε ως απάντηση στις πρακτικές που ακολουθούνται στη γεωργία, με βάση τις οποίες έχει αυξηθεί σημαντικά η κατανάλωση αυγών παγκοσμίως. Συγκεκριμένα, μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο καταναλώνονται καθημερινά περίπου 36 εκατομμύρια αυγά.

 

«Ο χαρακτήρας του πρότζεκτ μου είναι αρκετά παιχνιδιάρικος, ενώ το ίδιο το πρότζεκτ αφήνει περιθώρια για συζήτηση και δε στηρίζεται στο τυπικό επιχείρημα ότι "το ζώο είναι κακό και το φυτό είναι καλό", το οποίο μερικές φορές συνδέεται και με τον βιγκανισμό», αναφέρει η Larkins. 

 

H Larkins επισημαίνει ότι δεν είναι στόχος της να καταστήσει βιώσιμη την παραγωγή αυγών, αλλά θέλει να προτείνει μια λύση στο πρόβλημα της σίτισης του πληθυσμού, που αυξάνεται συνεχώς, χωρίς όμως να δημιουργεί πρόβλημα στο περιβάλλον.

 

Ο σχεδιάστρια θέλησε κατ'αυτόν τον τρόπο να εξηγήσει πώς η τέχνη του design μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αναδημιουργήσει ή να βελτιώσει ένα αυγό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έτσι μειώνονται οι θρεπτικές του αξίες ή ότι είναι κατώτερες από τα αυγά κότας. 

 

Φωτο: Tom Mannion

 

Μεγάλο ενδιαφέρον σε αυτό το πρότζεκτ έχει και το σχήμα των αυγών, καθώς πολλά από αυτά είτε είναι αρκετά μακρόστενα είτε κομμένα σε κύβους. Ωστόσο, στόχος της ίδιας ήταν να κρατήσει απαράλλακτη την εσωτερική μορφή του αυγού με το ασπράδι και τον κρόκο. 

 

«Δεδομένης της κλιματικής αλλαγής, χρειάζεται να απορρίψουμε το μοντέλο της έντονης εμπλοκής των ζώων στη γεωργία και να βρούμε εναλλακτικές πηγές για πρωτεΐνες», εξηγεί η Larkins. «Τα τελευταία χρόνια υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για τον βιγκανισμό, ενώ η κατανάλωση προϊόντων φυτικής προέλευσης πάντοτε αποτελούσε ένα σημαντικό θέμα. Επομένως, αν και υπάρχουν εναλλακτικές για τη μη κατανάλωση αυγών, πολλοί αρνούνται την ουσία του τι είναι ένα αυγό». 

 

Μάλιστα, η ίδια παρουσίασε τα αποτελέσματα αυτού του πειράματος με τα εναλλακτικά αυγά στο φετινό Design Week της Ολλανδίας, το οποίο έλαβε χώρα στο Αϊντχόβεν από τις 19-27 Οκτωβρίου. 

 

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, το κύριο συστατικό αυτού του αυγού είναι οι πρωτεΐνες του αρακά, οι οποίες ουσιαστικά χρησιμοποιούνται για την «αντιγραφή» των θρεπτικών συστατικών ενός κανονικού αυγού. Εκτός αυτού, χρησιμοποίησε επίσης και αλάτι Kala Namak για να προσαρμόσει όσο το δυνατόν καλύτερα τη γεύση, αλλά και οξύ από φύκη για το εσωτερικό του κρόκου. 

 

Φωτο: Tom Mannion

 

Αν και τα προϊόντα μη ζωικής προέλευσης θεωρητικά αφορούν μόνο τους vegans, το πρότζεκτ της Larkins απευθύνεται τόσο σε vegans (και vegeterians) όσο και σε κρεατοφάγους. Βέβαια, η ίδια δεν παραλείπει να αναφέρει ότι «η ανθρώπινη επιθυμία για την κατανάλωση κρέατος και ζωικών προϊόντων είναι βαθιά ριζωμένη στην παγκόσμια κουλτούρα, αλλά για εμένα η εναλλακτική του να τρως κάτι που είναι φυτικής προέλευσης είναι εξαιρετική». 

 

H Larkins επισημαίνει ότι δεν είναι στόχος της να καταστήσει βιώσιμη την παραγωγή αυγών, αλλά θέλει να προτείνει μια λύση στο πρόβλημα της σίτισης του πληθυσμού, που αυξάνεται συνεχώς, χωρίς όμως να δημιουργεί πρόβλημα στο περιβάλλον. Ελπίζει, δηλαδή, ότι αυτό το αυγό-υποκατάστατο θα δώσει το κίνητρο για μια σειρά συζητήσεων γύρω από την παραγωγή και την κατανάλωση του φαγητού λόγω της κλιματικής αλλαγής. 

 

Φωτο: Tom Mannion

 

Με στοιχεία από Dezeen

 

 

 

Design

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Γκέτεμποργκ της Σουηδίας θα αποκτήσει ένα ξενοδοχείο-αρχιτεκτονικό ορόσημο με μίνιμαλ αισθητική

Design Το Γκέτεμποργκ της Σουηδίας θα αποκτήσει ένα ξενοδοχείο-αρχιτεκτονικό ορόσημο με μίνιμαλ αισθητική

5.12.2019
Κλασικό Μπλε - Το Ινστιτούτο Pantone ανακοίνωσε το χρώμα της χρονιάς για το 2020

Design Κλασικό Μπλε - Το Ινστιτούτο Pantone ανακοίνωσε το χρώμα της χρονιάς για το 2020

5.12.2019
Χαλαρώνοντας στις ξύλινες σουίτες της Αυστρίας στη μέση ενός κατάλευκου, χιονισμένου δάσους

Design Χαλαρώνοντας στις ξύλινες σουίτες της Αυστρίας στη μέση ενός κατάλευκου, χιονισμένου δάσους

3.12.2019
Μια φλούο πίστα για skating στην Triennale του Μιλάνου

Design Μια φλούο πίστα για skating στην Triennale του Μιλάνου

2.12.2019
Στην εξοχική κατοικία Ευταξία στον Λουτρόπυργο Αττικής: το πρώτο αρχιτεκτονικό έργο του Άρη Κωνσταντινίδη

Design Στην εξοχική κατοικία Ευταξία στον Λουτρόπυργο Αττικής: το πρώτο αρχιτεκτονικό έργο του Άρη Κωνσταντινίδη

2.12.2019
Ένα εστιατόριο στην Πόλη του Μεξικού φωτίζεται με 250.000 LED

Design Ένα εστιατόριο στην Πόλη του Μεξικού φωτίζεται με 250.000 LED

30.11.2019
Αυτά τα έντεκα κοντέινερ συνθέτουν ένα τρομερά καλόγουστο σπίτι 230 τ.μ.

Design Αυτά τα έντεκα κοντέινερ συνθέτουν ένα τρομερά καλόγουστο σπίτι 230 τ.μ.

29.11.2019
Bureau de Change: Το ελληνικό δίδυμο που έχει προκαλέσει σάλο στον διεθνή αρχιτεκτονικό χώρο

Design Bureau de Change: Το ελληνικό δίδυμο που έχει προκαλέσει σάλο στον διεθνή αρχιτεκτονικό χώρο

28.11.2019
Ένα καταφύγιο από μπαμπού μαζεύεται σαν χελώνα για να καταπολεμήσει τα ακραία καιρικά φαινόμενα στις Φιλιππίνες

Design Ένα καταφύγιο από μπαμπού μαζεύεται σαν χελώνα για να καταπολεμήσει τα ακραία καιρικά φαινόμενα στις Φιλιππίνες

27.11.2019
Μια πράσινη, οργανική οροφή στην κοιλάδα Nayon του Εκουαδόρ

Design Μια πράσινη, οργανική οροφή στην κοιλάδα Nayon του Εκουαδόρ

26.11.2019