Veluwemeer Bridge
Design

10 γέφυρες που καταρρίπτουν τα συμβατά όρια της αρχιτεκτονικής

Άλλες βρίσκονται κάτω από λίμνες και άλλες έχουν δικό τους σιντριβάνι.

Οι γέφυρες, πέρα από την πρακτική τους διάσταση, αποτελούν δομές με έντονο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, καθώς το ντιζάιν τους πολλές φορές ξεπερνά κατά πολύ τη χρηστικότητά τους και έτσι θα μπορούσε κανείς να πει ότι θυμίζουν πραγματικά έργα γλυπτικής. 

 

Στη λίστα που ακολουθεί, συναντάμε δέκα από τις πιο εντυπωσιακές γέφυρες στον κόσμο, οι οποίες έχουν καταφέρει να ξεχωρίσουν και να κερδίσουν αρκετά φωτογραφικά κλικ από τους περαστικούς. 

 

1. 

Veluwemeer Bridge

Οι Κάτω Χώρες ονομάζονται έτσι επειδή ένα μεγάλο μέρος της επιφάνειάς τους βρίσκεται κάτω από το επίπεδο της θάλασσας. Γι'αυτό τον λόγο, ήδη από τον Μεσαίωνα, οι Ολλανδοί συνήθιζαν να κατασκευάζουν φράγματα και κανάλια. Ένα από αυτά τα έργα, που κατασκευάστηκε το 2002, ήταν και το υδραγωγείο Veluwemeer, το οποίο έχει πλάτος 25 μέτρα και μήκος 19. Χάρη σε αυτή την υπόγεια γέφυρα που σχηματίστηκε, συνολικού βάθους τριών μέτρων, κάθε μέρα περνούν από εκεί περίπου 28.000 οχήματα.

 

2. 

Henderson Waves Bridge

 

Η Henderson Waves Bridge στη Σιγκαπούρη είναι γνωστό και ως «η γέφυρα του φιδιού», λόγω του σχήματός της. Έχει συνολικό μήκος 274 μέτρα και βρίσκεται 36 μέτρα πάνω από το δρόμο Henderson. Οι καμπύλες πλευρές της γέφυρας έχουν τρομερό αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, καθώς στο εσωτερικό της μπορεί κανείς από τη μία πλευρά να καθίσει στα ξύλινα παγκάκια και από την άλλη να χαζέψει τη θέα από ψηλά, μέσα από τα τα κυκλικά παράθυρα που υπάρχουν σε όλο το μήκος της. Η γέφυρα αυτή έχει επίσης και οικολογικό ενδιαφέρον, καθώς έχει δοθεί μεγάλη έμφαση στην επιλογή των υλικών από τα οποία έχει κατασκευαστεί. 

 

3.

Infinity Bridge

 

Η Infinity Bridge βρίσκεται πάνω από τον ποταμό Tees στην Αγγλία. H ολοκλήρωση της κατασκευής της χρειάστηκε μόνο 18 μήνες και περίπου 450 τόνους χάλυβα. Το 2009 κέρδισε επίσης το ανώτατο βραβείο από το Institution of Structural Engineers για την αρτιότητά της, ενώ ένα από τα πράγματα για τα οποία συζητιέται και φωτογραφίζεται είναι οι LED φωτισμοί κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι οποίοι δημιουργούν μια κομψή «σιλουέτα». 

 

4.

Banpo Bridge

 

Η Banpo Bridge είναι μια γέφυρα δύο ορόφων που διασχίζει τον ποταμό Han στη Σεούλ. Το κατώτερο επίπεδο, που ονομάζεται Jamsugyo, είναι κατασκευασμένο έτσι ώστε να βρίσκεται κάτω από το νερό κατά την περίοδο των έντονων βροχοπτώσεων. Το 2009, η κυβέρνηση της Σεούλ προχώρησε στη δημιουργία του μεγαλύτερου σιντριβανιού πάνω σε γέφυρα στον κόσμο, του «Moonlight Rainbow Fountain», το οποίο έχει συνολικά 380 πίδακες νερού από τους οποίους βγαίνουν και διαφορετικά χρώματα. 

 

5.

BP Bridge

 

Η BP Bridge, που έχει σχεδιαστεί από τον αρχιτέκτονα Frank Gehry και το αρχιτεκτονικό γραφείο Skidmore, είναι μια πεζογέφυρα στο Σικάγο των Η.Π.Α. Η γέφυρα αυτή, της οποίας το μήκος φτάνει τα 285 μέτρα, έχει κατασκευαστεί από χάλυβα και εγκαινιάστηκε το 2004 μαζί με το Millennium Park. 

 

6.

The Helix Bridge

 

Η πεζογέφυρα αυτή εγκαινιάστηκε στις 24 Απριλίου του 2010 από το Αυστραλιανό στούντιο αρχιτεκτονικής Cox Architecture. Έμπνευση για τους αρχιτέκτονες αποτέλεσε το σχήμα του DNA και έχει συνολικό μήκος 280 μέτρα. Το βράδυ, τα LED δίνουν χρώμα στη γέφυρα και τονίζουν ακόμη περισσότερο το ξεχωριστό, ελικοειδές σχήμα της.  

 

7.

Moses Bridge

 

Η γέφυρα Moses βρίσκεται στη δυτική Βραβάντη, μια επαρχία της Ολλανδίας που συνορεύει με το Βέλγιο. Η κατασκευή της προέκυψε από την ανάγκη να κατασκευαστεί μια τάφρος, που οδηγεί στο Fort de Roovere. Η γέφυρα έχει κατασκευαστεί εξ ολοκλήρου από αδιάβροχο ξύλο, ενώ η στάθμη του νερού αγγίζει οριακά το ύψος της ξύλινης κατασκευής.  

 

8. 

Octávio Frias de Oliveira

 

Η γέφυρα Octávio Frias de Oliveira στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως πιο «αστική γέφυρα», πράγμα που σημαίνει ότι το συχνά διασχίζουν το μήκος της πεζοί, ποδηλάτες και λοιπά μέσα συγκοινωνίας. Λόγω του μεγάλου μήκους της, η Octávio Frias de Oliveira συνδέει πολλούς αυτοκινητόδρομους αλλά και αρκετές γειτονιές τριγύρω. 

 

9.

Falkirk Wheel

 

Η Falkirk Wheel της Σκωτίας συνδέει το κανάλι Forth and Clyde με το Union Canal. Η διάμετρός του είναι 35 μέτρα και για την κατασκευή του εργάστηκαν συνολικά 1.000 άτομα. 

 

10.

Gateshead Millennium Bridge

 

Η Gateshead Millennium Bridge είναι μια κυκλική πεζογέφυρα που διασχίζει τον ποταμό Tyne της Αγγλίας. Το 2002 κέρδισε το βραβείο «Riba Stirling» και έκτοτε έχει καταφέρει να αποτελέσει σημείο συνάντησης τόσο για τους πεζούς όσο και για τους ποδηλάτες. Το μήκος της είναι 126 μέτρα, ενώ ένα από τα στοιχεία που συχνά ενθουσιάζουν τους τουρίστες είναι ο κομψός σχεδιασμός της αψίδας ύψους οκτώ μέτρων. 

 

Με πληροφορίες από Corriere della Sera 

Design

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην εξοχική κατοικία Ευταξία στον Λουτρόπυργο Αττικής: το πρώτο αρχιτεκτονικό έργο του Άρη Κωνσταντινίδη

Design Στην εξοχική κατοικία Ευταξία στον Λουτρόπυργο Αττικής: το πρώτο αρχιτεκτονικό έργο του Άρη Κωνσταντινίδη

17.2.2020
Οι αληθινά μοναδικές πόρτες της Αθήνας

Design Οι αληθινά μοναδικές πόρτες της Αθήνας

17.2.2020
Minas Kosmidis [Architecture in Concept] - Το γραφείο που από την Θεσσαλονίκη ταξίδεψε την αρχιτεκτονική σε όλο τον κόσμο

Design Minas Kosmidis [Architecture in Concept] - Το γραφείο που από την Θεσσαλονίκη ταξίδεψε την αρχιτεκτονική σε όλο τον κόσμο

15.2.2020
Στο πιο μίνιμαλ σπίτι της Μαδρίτης το κρεβάτι κρέμεται από το ταβάνι

Design Στο πιο μίνιμαλ σπίτι της Μαδρίτης το κρεβάτι κρέμεται από το ταβάνι

12.2.2020
Η εντυπωσιακή κατοικία του Κωνσταντίνου Παρθένη ακριβώς κάτω από την Ακρόπολη

Design Η εντυπωσιακή κατοικία του Κωνσταντίνου Παρθένη ακριβώς κάτω από την Ακρόπολη

12.2.2020
Μέσα στο σπίτι της Κιμ Καρντάσιαν και του Κάνιε Γουέστ στην Καλιφόρνια

Design Μέσα στο σπίτι της Κιμ Καρντάσιαν και του Κάνιε Γουέστ στην Καλιφόρνια

7.2.2020
Η μεγαλύτερη πισίνα στον κόσμο βρίσκεται στη Χιλή και είναι 77.000 τ.μ.

Design Η μεγαλύτερη πισίνα στον κόσμο βρίσκεται στη Χιλή και είναι 77.000 τ.μ.

6.2.2020
Ένα στάδιο στην πόλη Χανγκτσόου της Κίνας ανοίγει τα «πέταλά» του για να υποδεχτεί κορυφαία αθλητικά γεγονότα

Design Ένα στάδιο στην πόλη Χανγκτσόου της Κίνας ανοίγει τα «πέταλά» του για να υποδεχτεί κορυφαία αθλητικά γεγονότα

5.2.2020
Επίσκεψη στο σπίτι-μουσείο του Σεργκέι Παρατζάνοφ στο Γιερεβάν της Αρμενίας

Design Επίσκεψη στο σπίτι-μουσείο του Σεργκέι Παρατζάνοφ στο Γιερεβάν της Αρμενίας

5.2.2020
50 γραφεία στα οποία όλοι θα θέλαμε να δουλεύουμε

Design 50 γραφεία στα οποία όλοι θα θέλαμε να δουλεύουμε

3.2.2020
1 Σχόλια
avatar
billSKP 20.1.2020 | 09:53
Όταν σε αρκετές περιπτώσεις το design και η δημιουργία εντυπώσεων ξεπερνά τη χρηστικότητα του έργου.