Design

Από το παράθυρο αυτού του ξενοδοχείου-δεντρόσπιτου στο Ροβανιέμι μπορείς να χαζέψεις το Βόρειο Σέλας

Το Arctic Treehouse Hotel στο Ροβανιέμι της Φινλανδίας ακολουθεί μια νέα τάση της αρχιτεκτονικής, καθώς η εξωτερική του επένδυση μοιάζει με βελανίδι.

Το Arctic Treehouse Hotel, που έχει κατασκευαστεί από το στούντιο αρχιτεκτονικής Puisto με έδρα του το Ελσίνκι, ακολουθεί μια νέα τάση στον τομέα της αρχιτεκτονικής, αυτή των «cone cows», δηλαδή ξύλινων κατασκευών που εξωτερικά μοιάζουν με την υφή του βελανιδιού.

 

Το στούντιο Puisto έχει αναλάβει συνολικά την κατασκευή 32 τέτοιων «δεντρόσπιτων», τα οποία βρίσκονται σε δυάδες και διαθέτουν πολύ καλή μόνωση. Στόχος του ήταν να υπάρξει όσο το δυνατόν μικρότερη επίπτωση στο περιβάλλον και γι'αυτό τον λόγο η αισθητική τους ταιριάζει αρκετά με την αντίστοιχη του τοπίου τριγύρω. «Το οικολογικό αποτύπωμα, τόσο όσον αφορά τα υλικά όσο και τις τεχνικές λύσεις που τελικά δόθηκαν για την κατασκευή τους, υπήρξε ένας σημαντικός παράγοντας σε κάθε βήμα της παραγωγικής διαδικασίας» αναφέρουν οι αρχιτέκτονες.

 

Στα πιο ξεχωριστά σημεία στο εσωτερικό των δεντρόσπιτων ανήκει, φυσικά, ο γυάλινος τοίχος που έχει ως θέα το μαγευτικό, χιονισμένο τοπίο της χώρας, απ'όπου υπάρχει το ενδεχόμενο – αν είναι κανείς τυχερός – να χαζέψει τις μοναδικές αποχρώσεις από το Βόρειο Σέλας.

 

Βέβαια, δεν είναι μόνο οι εξωτερικές πλευρές αυτών των δομών εξαιρετικά επιμελημένες. «Η αντίθεση που υπάρχει ανάμεσα στη φύση και σ' αυτό τον ζεστό, ασφαλή χώρο υπήρξε βασικά η πυξίδα μας για όλο το ντιζάιν» εξηγεί η ομάδα των αρχιτεκτόνων.

 

 

Συγκεκριμένα, από τη σκουρόχρωμη και κάπως «ατμοσφαιρική» είσοδο μπαίνει κανείς ξαφνικά σε ένα τελείως άλλο περιβάλλον με έντονο φως και αρκετά λευκούς τόνους. Στα πιο ξεχωριστά σημεία στο εσωτερικό των δεντρόσπιτων ανήκει, φυσικά, ο γυάλινος τοίχος που έχει ως θέα το μαγευτικό, χιονισμένο τοπίο της χώρας, απ'όπου υπάρχει το ενδεχόμενο, αν είναι κανείς τυχερός, να χαζέψει τις μοναδικές αποχρώσεις από το Βόρειο Σέλας.

 

Εκτός αυτού, ο εξωτερικός φωτισμός παραμένει σε αρκετά χαμηλά επίπεδα, όχι μόνο για να αποφευχθεί το φαινόμενο της φωτορύπανσης αλλά και για να διατηρηθεί ο παρθένος χαρακτήρας του τοπίου. Από την άλλη, στο εσωτερικό υπάρχουν μεγάλα διπλά κρεβάτια για ζευγάρια αλλά και πιο μικροί χώροι για παιδιά ή singles.

 

Στη διαμονή ασφαλώς περιλαμβάνεται και το φαγητό του ξενοδοχείου, το οποίο εστιάζει σε προϊόντα τοπικής προέλευσης, όπως το κρέας ταράνδου, τα φρέσκα ψάρια της λίμνης, τα άγρια μανιτάρια και τα μούρα, όμως όλα αυτά στην πιο μοντέρνα τους εκδοχή.

 

  

 

 

 

 

 

 

 

Με πληροφορίες από Design Milk

Design

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην εξοχική κατοικία Ευταξία στον Λουτρόπυργο Αττικής: το πρώτο αρχιτεκτονικό έργο του Άρη Κωνσταντινίδη

Design Στην εξοχική κατοικία Ευταξία στον Λουτρόπυργο Αττικής: το πρώτο αρχιτεκτονικό έργο του Άρη Κωνσταντινίδη

17.2.2020
Οι αληθινά μοναδικές πόρτες της Αθήνας

Design Οι αληθινά μοναδικές πόρτες της Αθήνας

17.2.2020
Minas Kosmidis [Architecture in Concept] - Το γραφείο που από την Θεσσαλονίκη ταξίδεψε την αρχιτεκτονική σε όλο τον κόσμο

Design Minas Kosmidis [Architecture in Concept] - Το γραφείο που από την Θεσσαλονίκη ταξίδεψε την αρχιτεκτονική σε όλο τον κόσμο

15.2.2020
Στο πιο μίνιμαλ σπίτι της Μαδρίτης το κρεβάτι κρέμεται από το ταβάνι

Design Στο πιο μίνιμαλ σπίτι της Μαδρίτης το κρεβάτι κρέμεται από το ταβάνι

12.2.2020
Η εντυπωσιακή κατοικία του Κωνσταντίνου Παρθένη ακριβώς κάτω από την Ακρόπολη

Design Η εντυπωσιακή κατοικία του Κωνσταντίνου Παρθένη ακριβώς κάτω από την Ακρόπολη

12.2.2020
Μέσα στο σπίτι της Κιμ Καρντάσιαν και του Κάνιε Γουέστ στην Καλιφόρνια

Design Μέσα στο σπίτι της Κιμ Καρντάσιαν και του Κάνιε Γουέστ στην Καλιφόρνια

7.2.2020
Η μεγαλύτερη πισίνα στον κόσμο βρίσκεται στη Χιλή και είναι 77.000 τ.μ.

Design Η μεγαλύτερη πισίνα στον κόσμο βρίσκεται στη Χιλή και είναι 77.000 τ.μ.

6.2.2020
Ένα στάδιο στην πόλη Χανγκτσόου της Κίνας ανοίγει τα «πέταλά» του για να υποδεχτεί κορυφαία αθλητικά γεγονότα

Design Ένα στάδιο στην πόλη Χανγκτσόου της Κίνας ανοίγει τα «πέταλά» του για να υποδεχτεί κορυφαία αθλητικά γεγονότα

5.2.2020
Επίσκεψη στο σπίτι-μουσείο του Σεργκέι Παρατζάνοφ στο Γιερεβάν της Αρμενίας

Design Επίσκεψη στο σπίτι-μουσείο του Σεργκέι Παρατζάνοφ στο Γιερεβάν της Αρμενίας

5.2.2020
50 γραφεία στα οποία όλοι θα θέλαμε να δουλεύουμε

Design 50 γραφεία στα οποία όλοι θα θέλαμε να δουλεύουμε

3.2.2020