Design

50 γραφεία στα οποία όλοι θα θέλαμε να δουλεύουμε

Η Google, το Facebook, το Instagram και η Apple είναι μερικές μόνο από τις εταιρείες στις οποίες θα θέλαμε να δουλεύουμε και από αρχιτεκτονικής άποψης

Οι ανοιχτοί χώροι, κτίρια «βυθισμένα» μέσα στο πράσινο και κορυφαία γραφεία αρχιτεκτονικής βρίσκονται πίσω από την κατασκευή των πιο εντυπωσιακών γραφείων στον κόσμο, στα οποία όλοι θα θέλαμε να δουλεύουμε. 

 

Δεδομένου ότι περνάμε περίπου οκτώ ώρες (ή και περισσότερο) την ημέρα σε ένα γραφείο, πρόκειται χωρίς αμφιβολία για έναν χώρο που θέλουμε να είναι ευχάριστος και να μας παρακινεί να αυξήσουμε την παραγωγικότητά μας. Εκτός αυτού, ένα ευχάριστο εργασιακό περιβάλλον σημαίνει φυσικά και μείωση του στρες, από το οποίο όλοι υποφέρουμε στις μεγάλες εταιρείες. 

 

Ακολουθεί, λοιπόν, μια λίστα με 50 μοναδικά γραφεία από ολόκληρο τον κόσμο, τα οποία θεωρούνται πραγματικά διαμάντια της αρχιτεκτονικής: 

 

Airbnb (Σαν Φρανσίσκο): Τα γραφεία του Airbnb στο Σαν Φρανσίσκο είναι ένα πρότζεκτ της ίδιας της εταιρείας σε συνεργασία με το Wrns Studio και το Idf Studio. Η φιλοσοφία γύρω από τα συγκεκριμένα γραφεία είναι ότι πρόκειται για μικρά κομμάτια, τα οποία ενώνονται και δημιουργούν τον δικό τους κόσμο.

 

Amazon (Σιάτλ): Τα γραφεία της Amazon στο Σιάτλ άνοιξαν το 2016 και έχουν σχεδιαστεί από το Nbbj. To πιο εντυπωσιακό στοιχείο στο ντιζάιν τους είναι ασφαλώς η γυάλινη οροφή, μέσω της οποία διαχέεται το φως σε όλο τον χώρο. Στα θετικά ανήκει επίσης και το πράσινο που υπάρχει, το οποίο «σπάει» τη μονοτονία του τσιμέντου.

 

Ancestry (Λίχαϊ, Γιούτα): Τα γραφεία της εταιρείας τεχνολογίας Ancestry, σχεδιασμένα από το Rapt Studio, έχουν φροντίσει ώστε οι εργαζόμενοι να δουλεύουν σε ένα περιβάλλον με αρχιτεκτονικές καινοτομίες και ανοιχτούς χώρους.

 

Slack (Βανκούβερ): Τα γραφεία της Slack στο Βανκούβερ αποτελούν ένα εξαιρετικό παράδειγμα για το πώς ένας βιομηχανικός χώρος μπορεί να εξελιχθεί σε ένα πιο φιλόξενο μέρος, όπου κυριαρχεί στοιχεία της φύσης και κυρίως το ξύλο.

 

Fender (Λος Άντζελες): Τα γραφεία της Fender, που κινούνται σε industrial αισθητική, έχει σχεδιάσει το Rapt Studio.

 

TripAdvisor (Μασαχουσέτη): Τα γραφεία του TripAdvisor στη Μασαχουσέτη έχουν κατασκευαστεί από το Baker Design Group και ξεχωρίζουν χάρη στο εντυπωσιακό αίθριο, που βρίσκεται στο κέντρο του κτιρίου. Ο χώρος αυτός, μάλιστα, αποτελεί και σημείο συνάντησης για τους εργαζόμενους της εταιρείας.

 

Apple (Κουπερτίνο, Καλιφόρνια): Τα γραφεία της Apple στην πόλη Κουπερτίνο της Καλιφόρνιας στεγάζονται σε ένα φουτουριστικό κτίριο, το οποίο χάρη στο σχήμα του θεωρείται ως ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο.

 

Facebook (Μένλο Παρκ): Η κορυφαία εταιρεία τεχνολογίας, το Facebook, ανέθεσε την κατασκευή των γραφείων της στο γνωστό αρχιτέκτονα, Frank Gehry. Στόχος του Gehry ήταν να σχεδιάσει έτσι τις βεράντες του κτιρίου, ώστε να αποτελούν και χώρο εργασίας αλλά και χαλάρωσης – και τελικά τα κατάφερε!

 

Eatsy (Νέα Υόρκη): Τα γραφεία της Eatsy στη Νέα Υόρκη διακρίνονται για τους πολύχρωμους τοίχους και τις πράσινες λεπτομέρειες. Τον σχεδιασμό τους έχει αναλάβει το στούντιο Gensler.

 

WeWork (Νέα Υόρκη): Τα γραφεία του WeWork, που θεωρείται ένας πραγματικός κολοσσός στον τομέα των επιχειρήσεων, διαθέτει ίσως τα πιο «κομψά» γραφεία στον κόσμο. Χαρακτηριστικό τους είναι οι μεγάλοι ανοιχτοί χώροι, χάρη στους οποίους κάθε εργαζόμενος μπορεί να δουλέψει σε διαφορετικά σημεία μέσα στο κτίριο.

 

Barclays Innovation Lab – “Rise” (Νέα Υόρκη): Τη φιλοσοφία του co-working ακολουθεί και η εταιρεία Barclays.

 

Instagram (Νέα Υόρκη): Τα γραφεία του Instagram στη Νέα Υόρκη αντανακλούν ακριβώς την αισθητική και τον δυναμισμό της εταιρείας. Οι διάφορες εικόνες και τα σχέδια στους τοίχους εναλλάσσονται με αίθουσες συσκέψεων και χώρους χαλάρωσης, ενώ υπάρχουν και χώροι για το κοινό.

 

Swatch (Ελβετία): Τα νέα γραφεία της Swatch στην Ελβετία βρίσκονται σε ένα κτίριο της πόλης Μπίελ και εξωτερικά μοιάζουν σαν να βυθίζονται μέσα στην καταπράσινη κοιλάδα που υπάρχει τριγύρω. Η ξεχωριστή τους οροφή είναι κατασκευασμένη από ξύλο και γυαλί.

 

Bahnhof – Pionen White Mountains (Στοκχόλμη): Τα γραφεία του data center White Mountains στην Στοκχόλμη θυμίζουν σκηνικό από ταινία του James Bond. Τον σχεδιασμό τους έχει αναλάβει το στούντιο Albert France-Lanord Architects.

 

IKEA (Μάλμε): Τα γραφεία της ΙΚΕΑ στο Μάλμε έχουν σχεδιαστεί από τις Nanna Legerman και Nina Warnolf.

 

Google (Ζυρίχη): Τα γραφεία της Google δεν βρίσκονται μόνο στο Mountain View, καθώς η εταιρεία έχει δημιουργήσει πραγματικά θεαματικά γραφεία και στη Ζυρίχη, τα οποία συνδυάζουν τη διασκέδαση, τη χαλάρωση και την αύξηση της παραγωγικότητας των εργαζομένων.

 

Lego (Μπιλούντ, Δανία): Η έδρα της Lego στη Δανία ασφαλώς και δεν θα μπορούσε να είναι απλώς ένα τυπικό κτίριο με τούβλα. Οι εργαζόμενοι της εταιρείας είναι αρκετά τυχεροί, γιατί δουλεύουν περιτριγυρισμένοι από πολλά τουβλάκια Lego.

 

Google (Δουβλίνο): Το campus της Google στο Δουβλίνο είναι χωρίς αμφιβολία ένα από τα πιο εμβληματικά κτίρια της πόλης. Tα γραφεία είναι χωρισμένα σε μικρότερους χώρους, καθένας από τους οποίους έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

 

Zalando (Βερολίνο): Οι γραμμές και τα λειτουργικά περιβάλλοντα συνθέτουν τα βασικά χαρακτηριστικά της Zalando, που είναι ένας πραγματικός κολοσσός για τον τομέα του e-commerce στην Ευρώπη.

 

Adidas (Χέρτσογκεναουραχ, Γερμανία): Με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από ίδρυσή της, η Adidas αποφάσισε να επεκτείνει τα γραφεία της σε industrial αισθητική.

 

Talent Garden (Μιλάνο): Τα γραφεία του Talent Garden στο Μιλάνο ενσωματώνουν έναν παιγνιώδη αλλά και έναν πιο «επαγγελματικό» χαρακτήρα, χάρη στον οποίο οι εργαζόμενοι είναι πιο πιθανό να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους.

 

Microsoft House (Μιλάνο): Το εξαώοροφο κτίριο της Microsoft στο Μιλάνο καλύπτεται εξωτερικά με τεράστιους γυάλινους τοίχους, οι οποίοι επιτρέπουν στο φως του ήλιου να μπει σε όλους τους χώρους.

 

Booking (Βομβάη): Η έδρα της Booking στη Μουμπάι σχεδιάστηκε από το στούντιο M Moser Associates, παίρνοντας έμπνευση από την αισθητική της πόλης. Οι χώροι είναι χωρισμένοι και επιπλωμένοι σύμφωνα με διαφορετικά κριτήρια και στιλ, που ταιριάζουν απόλυτα με το περιβάλλον μιας μεγαλούπολης, όπως η Βομβάη.

 

Unilever (Τζακάρτα): Η Aedas, που ανέλαβε τον σχεδιασμό των γραφείων της Unilever στην Τζακάρτα, φρόντισε ώστε οι χώροι να είναι μοναδικοί τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Βέβαια, ο καλύτερος χώρος των γραφείων είναι εκεί όπου υπάρχει πράσινο.

 

Ogilvy & Mather (Σαγκάη): Το στούντιο M Moser Associates πρόκειται να αναλάβει την κατασκευή των γραφείων της εταιρείας επικοινωνίας και μάρκετινγκ, Ogilvy & Mather, στη Σαγκάη.

 

Cloud DCS (Κουανγκτσόου, Κίνα): Μίνιμαλ και αφαιρετικό θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει το ντιζάιν στα γραφεία της Cloud DCS στην πόλη Κουανγκτσόου της Κίνας.

 

Tencent (Κουανγκτσόου, Κίνα): Ένα ακόμη έργο του Μ Moser Associates στην πόλη Κουανγκτσόου είναι το campus της Tencent, του τεχνολογικού κολοσσού της Κίνας. Τα γραφεία συνδυάζουν ποικίλα στιλ και διάφορα υλικά με μοναδικό τρόπο.

 

Indeed (Τόκιο): Τα γραφεία της Indeed στο Τόκιο είναι το τέλειο παράδειγμα για το πώς η αισθητική ζεν μπορεί να προσαρμοστεί σε έναν χώρο εργασίας. Μάλιστα, ο χώρος αυτός είναι ιδανικός επίσης για χαλάρωση και διασκέδαση.

 

Google Campus (Τελ Αβίβ): Το Google Campus στο Τελ Αβίβ αποτελεί ένα πρότζεκτ της αρχιτεκτονικής εταιρείας Setter. Οι χώροι του συνδυάζουν με απόλυτη αρμονία το μίνιμαλ με το βιομηχανικό ντιζάιν.

 

Huawei (Ντονγκουάν): Το Ox Horn Campus της Huawei είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα απλό γραφείο – ουσιαστικά είναι μια ολόκληρη πόλη. Εγκαινιάστηκε πέρυσι τον Απρίλιο και καλύπτει μια έκταση περίπου 1.200 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

 

Viola Communications (Άμπου Ντάμπι): Η Viola Communications ζήτησε από το στούντιο αρχιτεκτονικής Μ + Ν Architecture να αναλάβει τον σχεδιασμό των γραφείων της στο Άμπου Ντάμπι. Το αποτέλεσμα είναι ένα υπέροχο σύνολο από χρώματα, στιλ και λειτουργικότητες, όπου ο κάθε εργαζόμενος χαίρεται να δουλεύει.

 

CJ Corporation (Σουγόν, Νότια Κορέα): Η CJ Corporation, που ασχολείται με τον τομέα της φαρμακευτικής και τη βιοτεχνολογία, απευθύνθηκε στο στούντιο Cannon Design για τον σχεδιασμό των γραφείων της στο Σουγόν της Νότιας Κορέας. Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο στο εσωτερικό των γραφείων είναι ασφαλώς αυτός ο πράσινος «καταρράκτης» που κατεβαίνει στους ορόφους.

 

Viacom 18 (Βομβάη): Τα γραφεία της Viacom 18 στη Βομβάη ακολουθούν την αισθητική των υπόλοιπων εταιρειών τεχνολογίας της Silicon Valley.

 

Jd.com (Πεκίνο): Τα headquarters της Jd.com, της δεύτερης κατά σειράς πιο επιτυχημένης εταιρείας από την Κίνα που ασχολείται με τον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου, αν και εξωτερικά μοιάζουν σαν ένα τυπικό, λευκό κτίριο, το εσωτερικό τους παρουσιάζει τρομερό ενδιαφέρον, με τους γυάλινους τοίχους να είναι ίσως το πιο ξεχωριστό στοιχείο στο ντιζάιν.

 

Philips (Σιγκαπούρη): Τα γραφεία της Philips στη Σιγκαπούρη είναι πραγματικά ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα, τον σχεδιασμό του οποίου έχει αναλάβει η Laud.

 

Naver (Σεονγκνάμ, Νότια Κορέα): Τα γραφεία της Naver στη Νότια Κορέα χαρακτηρίζονται για τη βιβλιοθήκη του σε σχήμα λαβυρίνθου.

 

AmorePacific (Σεούλ): Η AmorePacific, η πιο γνωστή εταιρεία καλλυντικών από τη Νότια Κορέα, έχει την έδρα της στη Σεούλ, με τα γραφεία της να στεγάζονται κάτω από ένα τεράστιο αίθριο.

 

Uber (Μπρίσμπεϊν): Η φύση και το ντιζάιν βρέθηκαν στο επίκεντρο του στούντιο Hot Black Interiors για την κατασκευή των γραφείων της Uber στο Μπρίσμπεϊν.

 

Microsoft (Σίδνεϊ): Η ομάδα της Microsoft στο Σίδνεϊ θέλησε ο χώρος στον οποίο δουλεύει να είναι φιλόξενος και ζεστός με γήινα χρώματα. Άλλωστε, το ξύλο είναι αυτό που κατά βάση επικρατεί στο εσωτερικό.

 

Dropbox (Σίδνεϊ): Η Dropbox ανήκει στην κατηγορία των εταιρειών που τα γραφεία της θέλουν να μοιάζουν περισσότερο με σπίτι.

 

Myob (Νέα Ζηλανδία): Η εταιρεία τεχνολογίας από τη Νέα Ζηλανδία ανέθεσε τον σχεδιασμό των γραφείων της στο στούντιο Yellow 6 Design, το οποίο διαμόρφωσε ένα υβρίδιο κοινόχρηστων και πιο ιδιωτικών χώρων.

 

Wotif Group (Σίδνεϊ): Τα γραφεία της Wotif στο Σίδνεϊ, τα οποία έχουν σχεδιαστεί από την Futurespace, είναι ουσιαστικά ένας μεγάλος χώρος που συνδυάζει ένα ρετρό στιλ με ένα πιο σύγχρονο ντιζάιν.

 

Birkenstock (Μελβούρνη): Το ξύλο και το πράσινο ήταν τα δύο κεντρικά στοιχεία, με βάση τα οποία δούλεψε το Melbourne Design Studio για την κατασκευή των γραφείων της Birkenstock στη Μελβούρνη.

 

Red Bull (Κέιπ Τάουν): Τα γραφεία της Red Bull στο Κέιπ Τάουν είναι ο τέλειος συνδυασμός του βιομηχανικού στιλ με ένα πιο σοφιστικέ ντιζάιν, χάρη στο οποίο οι εργαζόμενοι μπορούν να δουλεύουν σε ένα ευχάριστο και άνετο περιβάλλον.

 

Glucode (Γιοχάνεσμπουργκ): Το στούντιο Tetris ήταν αυτό που ανέλαβε την κατασκευή των γρφείων της Glucode στο Γιοχάνεσμπουργκ, η οποία ασχολείται με την ανάπτυξη εφαρμογών για κινητές συσκευές

 

Work&Go (Κέιπ Τάουν): Στα γραφεία της Work&Go στο Κέιπ Τάουν συναντά κανείς ένα ρετρό στιλ, με urban αισθητική και σύγχρονο, industrial ντιζάιν.

 

Rcl Foods (Ντέρμπαν, Νότια Αφρική): Το ξύλο και οι ανοιχτοί χώροι είναι τα βασικά στοιχεία που συνθέτουν το ντιζάιν στα γραφεία της Rcl Foods στο Ντέρμπαν.

 

Korbicon (Κέιπ Τάουν): Τα κεντρικά γραφεία της Korbicon, που ασχολείται με την ανάπτυξη software και hardware, έχουν την έδρα τους στο Κέιπ Τάουν.

 

FoxP2 (Γιοχάνεσμπουργκ): Οι στενοί χώροι και το industrial ντιζάιν είναι αυτά που ξεχωρίζουν στα γραφεία της FoxP2 στο Γιοχάνεσμπουργκ.

 

Avito (Καζσμπλάνκα): Το στούντιο Identity Design δημιούργησε ένα φωτεινό και πολύχρωμο χώρο για τα γραφεία της Avito στην Καζαμπλάνκα.

 

Με πληροφορίες από Wired

 

 

 

Design

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Pandemic Architecture: Διεθνής Διαγωνισμός: Τι μπορεί να κάνει η Αρχιτεκτονική για την υγεία μας;

Design Pandemic Architecture: Διεθνής Διαγωνισμός: Τι μπορεί να κάνει η Αρχιτεκτονική για την υγεία μας;

28.3.2020
Μέσα στον καταπράσινο λαβύρινθο στην Πάρμα της Ιταλίας

Design Μέσα στον καταπράσινο λαβύρινθο στην Πάρμα της Ιταλίας

28.3.2020
Θύμα του κορωνοϊού ο Αμερικανός αρχιτέκτονας Μάικλ Σόρκιν

Design Θύμα του κορωνοϊού ο Αμερικανός αρχιτέκτονας Μάικλ Σόρκιν

27.3.2020
Πιρούνι, ρολόι, μπάνιο, καναπές: Οι συναρπαστικές ιστορίες των πιο γνωστών οικιακών αντικειμένων

Design Πιρούνι, ρολόι, μπάνιο, καναπές: Οι συναρπαστικές ιστορίες των πιο γνωστών οικιακών αντικειμένων

27.3.2020
11 ντοκιμαντέρ για την αρχιτεκτονική και το design

Design 11 ντοκιμαντέρ για την αρχιτεκτονική και το design

26.3.2020
Οι γιατροί, οι πραγματικοί ήρωες των τελευταίων ημερών, «αγιοποιήθηκαν»

Design Οι γιατροί, οι πραγματικοί ήρωες των τελευταίων ημερών, «αγιοποιήθηκαν»

16.3.2020
Νέοι δημιουργοί απ’ όλες τις πτυχές του design παρουσιάζουν τη δουλειά τους στο Ρομάντσο

Design Νέοι δημιουργοί απ’ όλες τις πτυχές του design παρουσιάζουν τη δουλειά τους στο Ρομάντσο

12.3.2020
Βρείτε τον ζωδιακό σας δαίμονα σε αυτό τον σπάνιο μυστικιστικό περσικό οδηγό

Design Βρείτε τον ζωδιακό σας δαίμονα σε αυτό τον σπάνιο μυστικιστικό περσικό οδηγό

10.3.2020
Ο Γκάυ Στεφάνου εμπνέεται από τις ανάγκες των ανθρώπων γύρω του και σχεδιάζει πρωτότυπα χειροποίητα έπιπλα

Design Ο Γκάυ Στεφάνου εμπνέεται από τις ανάγκες των ανθρώπων γύρω του και σχεδιάζει πρωτότυπα χειροποίητα έπιπλα

5.3.2020
8 δημιουργικά γραφεία σχεδιάζουν για τη LiFO αποκριάτικες μάσκες

Design 8 δημιουργικά γραφεία σχεδιάζουν για τη LiFO αποκριάτικες μάσκες

28.2.2020