Το Minu είναι κυριολεκτικά γεμάτο με όμορφα φυτά όπως πιλέες, μπιγκόνιες, μονστέρες, αλοκάσιες, παχύφυτα και κάκτους διαφόρων ειδών και μεγεθών μερικοί από τους οποίους είναι πανύψηλοι και πολύ μεγάλοι σε ηλικία. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LifO
Design

Minu: Μια «αστική ζούγκλα» σε ένα στενάκι του Ψυρρή

Ένας νέος χώρος για όσους αγαπούν τα φυτά εσωτερικού χώρου, το ντιζάιν και τον καλό καφέ.

Έχει κάτι από τον αέρα των concept stores που συναντά κανείς σε ταξίδια στη βόρεια Ευρώπη, όμως το Minu είναι μια ωραία έκπληξη που βρίσκεται στο τέρμα της οδού Σαρρή, στου Ψυρρή. Ένας νέος χώρος που συνδυάζει την πώληση φυτών εσωτερικού χώρου, ντιζάιν επίπλων και αντικείμενων, και έργων τέχνης και ένα μέρος όπου μπορείς να απολαύσεις ένα φλιτζάνι ποιοτικού, βιολογικού καφέ ή τσαγιού μαζί με κάποιο κέικ ή σνακ.


Η όλη ιδέα περιστρέφεται γύρω από τα μικροαντικείμενα που σε κάνουν να νιώθεις ωραία, εξού και το όνομα «Minu», το οποίο προκύπτει από την αγγλική λέξη «minutia» που σημαίνει μικρολεπτομέρειες. Περιλαμβάνει χρηστικά αντικείμενα από σκανδιναβικές χώρες, από μπρελόκ, κούπες και τετράδια μέχρι καθρέφτες, φωτιστικά και καναπέδες, μια μεγάλη ποικιλία από φυτά, κασπό και ένα σωρό εργαλεία κηπουρικής αλλά και προσεγμένες εκδόσεις γύρω από την αρχιτεκτονική, το ντιζάιν και τη γαστρονομία, όπως τα περιοδικά «Kinfolk», «Cereal», «Faune», «Ambrosia», «Drift», «Matto» και «Seed».

 

Το Minu είναι κυριολεκτικά γεμάτο με όμορφα φυτά όπως πιλέες, μπιγκόνιες, μονστέρες, αλοκάσιες, παχύφυτα και κάκτοι διαφόρων ειδών και μεγεθών, μερικοί από τους οποίους είναι πανύψηλοι και πολύ μεγάλοι σε ηλικία – φτάνουν τα τρία μέτρα και τα 60 έτη!

 

«Η λογική είναι πως ό,τι βλέπεις μέσα στον χώρο είναι προς πώληση. Για παράδειγμα, η επίπλωση λειτουργεί ως έκθεμα, ενώ ταυτόχρονα είναι απολύτως χρηστική» λέει ο Γιώργος Σύρμας, ο ιδιοκτήτης του χώρου και ο άνθρωπος που οραματίστηκε τη δημιουργία του, ο οποίος, έχοντας ο ίδιος εμπειρία από χώρους εστίασης και αρκετά διαμορφωμένη αισθητική άποψη, θέλησε να φτιάξει έναν χώρο υβριδικό που να συνδυάζει πολλά και διαφορετικά πράγματα.


Το φως μπαίνει από παντού στο Minu και καθώς τα φυτά παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο, έχουν ανοιχτεί επιπλέον οπές στη στέγη, ούτως ώστε το φως να μπαίνει και κατακόρυφα. Η καλοδιατηρημένη ξύλινη σκεπή, η οποία έχει και έναν πολύ ενδιαφέροντα σκελετό, αποτελεί μια καλή ευκαιρία για στροφή του βλέμματος προς τα πάνω, ενώ αναρριχώμενα φυτά και κρεμαστά φωτιστικά τονίζουν ακόμα περισσότερο την κατακορυφότητα του διώροφου μέρους του κεντρικού χώρου.

 

Η όλη ιδέα περιστρέφεται γύρω από τα μικροαντικείμενα που σε κάνουν να νιώθεις ωραία, εξού και το όνομα «Minu», το οποίο προκύπτει από την αγγλική λέξη «minutia» που σημαίνει μικρολεπτομέρειες. Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/LifO

 


Το Minu είναι κυριολεκτικά γεμάτο με όμορφα φυτά όπως πιλέες, μπιγκόνιες, μονστέρες, αλοκάσιες, παχύφυτα και κάκτοι διαφόρων ειδών και μεγεθών, μερικοί από τους οποίους είναι πανύψηλοι και πολύ μεγάλοι σε ηλικία – φτάνουν τα τρία μέτρα και τα 60 έτη!


Για τη σχεδίαση και εξέλιξη του Minu δούλεψαν μαζί τα δημιουργικά γραφεία Qoop και Hyle Design Studio. Η πρόσφατη ολοκλήρωση του εστιατορίου Fita στον Νέο Κόσμο από τους πρώτους και η μείξη αρχιτεκτονικής, ειδικών κατασκευών, διακόσμησης και εικαστικών που έφερε η συνεργασία με τους δεύτερους προκάλεσαν ένα δημιουργικό momentum που έδωσε την απαραίτητη συνοχή και ένταση στον χώρο του Minu.


Παράλληλα, το Minu λειτουργεί και ως χώρος εκθέσεων άλλοτε πρωτότυπων έργων τέχνης και άλλοτε αντιτύπων, τις οποίες επιμελείται ο εικαστικός Απόλλωνας Γλύκας.


Το τελευταίο διαδοχικά δωμάτιο, που κατά το παρελθόν υπήρξε βοηθητικός χώρος, μη προσβάσιμος στο κοινό και σχετικά σκοτεινός και αμήχανος, άλλαξε χαρακτήρα και πλέον έχει άμμο στο δάπεδο και μεγάλες μπανανιές σε γλάστρες, όπου μπορεί κανείς να καθίσει και να πιει ένα ρόφημα ή ένα ποτήρι κρασί.

 

Στο Minu μπορείς να απολαύσεις ένα φλιτζάνι ποιοτικού, βιολογικού καφέ ή τσαγιού μαζί με κάποιο κέικ ή σνακ. Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/LifO

 

Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/LifO

 

Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LifO

 

Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LifO

 

Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LifO

 

Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LifO

 

Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LifO

 

Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LifO

 

Ο Γιώργος Σύρμας είναι ο ιδιοκτήτης του χώρου και ο άνθρωπος που οραματίστηκε την δημιουργία του. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LifO

 

Minu, Σαρρή 50, Ψυρρή.

Design

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Pandemic Architecture: Διεθνής Διαγωνισμός: Τι μπορεί να κάνει η Αρχιτεκτονική για την υγεία μας;

Design Pandemic Architecture: Διεθνής Διαγωνισμός: Τι μπορεί να κάνει η Αρχιτεκτονική για την υγεία μας;

28.3.2020
Μέσα στον καταπράσινο λαβύρινθο στην Πάρμα της Ιταλίας

Design Μέσα στον καταπράσινο λαβύρινθο στην Πάρμα της Ιταλίας

28.3.2020
Θύμα του κορωνοϊού ο Αμερικανός αρχιτέκτονας Μάικλ Σόρκιν

Design Θύμα του κορωνοϊού ο Αμερικανός αρχιτέκτονας Μάικλ Σόρκιν

27.3.2020
Πιρούνι, ρολόι, μπάνιο, καναπές: Οι συναρπαστικές ιστορίες των πιο γνωστών οικιακών αντικειμένων

Design Πιρούνι, ρολόι, μπάνιο, καναπές: Οι συναρπαστικές ιστορίες των πιο γνωστών οικιακών αντικειμένων

27.3.2020
11 ντοκιμαντέρ για την αρχιτεκτονική και το design

Design 11 ντοκιμαντέρ για την αρχιτεκτονική και το design

26.3.2020
Οι γιατροί, οι πραγματικοί ήρωες των τελευταίων ημερών, «αγιοποιήθηκαν»

Design Οι γιατροί, οι πραγματικοί ήρωες των τελευταίων ημερών, «αγιοποιήθηκαν»

16.3.2020
Νέοι δημιουργοί απ’ όλες τις πτυχές του design παρουσιάζουν τη δουλειά τους στο Ρομάντσο

Design Νέοι δημιουργοί απ’ όλες τις πτυχές του design παρουσιάζουν τη δουλειά τους στο Ρομάντσο

12.3.2020
Βρείτε τον ζωδιακό σας δαίμονα σε αυτό τον σπάνιο μυστικιστικό περσικό οδηγό

Design Βρείτε τον ζωδιακό σας δαίμονα σε αυτό τον σπάνιο μυστικιστικό περσικό οδηγό

10.3.2020
Ο Γκάυ Στεφάνου εμπνέεται από τις ανάγκες των ανθρώπων γύρω του και σχεδιάζει πρωτότυπα χειροποίητα έπιπλα

Design Ο Γκάυ Στεφάνου εμπνέεται από τις ανάγκες των ανθρώπων γύρω του και σχεδιάζει πρωτότυπα χειροποίητα έπιπλα

5.3.2020
8 δημιουργικά γραφεία σχεδιάζουν για τη LiFO αποκριάτικες μάσκες

Design 8 δημιουργικά γραφεία σχεδιάζουν για τη LiFO αποκριάτικες μάσκες

28.2.2020