Ο Γκάυ Στεφάνου εμπνέεται από τις ανάγκες των ανθρώπων γύρω του και σχεδιάζει πρωτότυπα χειροποίητα έπιπλα
Advertorial

Ο Γκάυ Στεφάνου εμπνέεται από τις ανάγκες των ανθρώπων γύρω του και σχεδιάζει πρωτότυπα χειροποίητα έπιπλα

Ο σχεδιαστής και ένας εκ των δύο ιδρυτών της εταιρείας design, d.Mod, μιλά για όσα τον εμπνέουν και του δίνουν έναυσμα για δημιουργία.

ADVERTORIAL

Με λιτή, ευφάνταστη και εξαιρετικά αναγνωρίσιμη αισθητική, η εταιρεία d.Mod αλλάζει τα δεδομένα στον χώρο του ελληνικού design. Το όνομα είναι μία συντομογραφία του Design MODules, άμεση συνδεδεμένη με τον πολυμορφικό χαρακτήρα των προϊόντων της.

 

Πίσω από τη d.Mod βρίσκονται οι δημιουργοί της, Γκάυ Στεφάνου και Μιχάλης Φραγκής, οι οποίοι εμπνεύστηκαν από την ιδέα να δημιουργήσουν μία συνθήκη πέρα από τα όρια του εργασιακού χώρου. Ο Γκάυ Στεφάνου, σχεδιαστής και συνιδρυτής της εταιρείας, μας μίλησε σχετικά με την ιδέα πίσω από την δημιουργία της d.Mod αλλά και για όλα όσα τον εμπνέουν:

 

— Έχετε εργαστεί για πολλά χρόνια στον χώρο του θεάτρου, ως σκηνογράφος, σκηνοθέτης. Πώς προέκυψε η ενασχόλησή σας με το design;

Η σχέση μου με το design και την αισθητική, τη σκηνογραφία και τη σκηνοθεσία είναι ένας αέναος κύκλος. Δεν έχει φέρει το ένα το άλλο, γιατί αν ψάξω να βρω ποιο το αίτιο και ποιο το αιτιατό είναι σαν να αναρωτιέμαι αν κάνει το αυγό την κότα ή το αντίστροφο. Η επαγγελματική μου ενασχόληση τόσο με το θέατρο, όσο και με το design σχετίζονται και απορρέουν από την ικανότητα των χεριών μου να δημιουργούν και την αδυναμία του μυαλού μου να «μένει ήσυχο».


Τώρα, το πώς το καθετί ήρθε στη ζωή μου προκύπτει σίγουρα από την ανάγκη. Είτε την ανάγκη βιοπορισμού, είτε την ανάγκη αυτοπροσδιορισμού, είτε την ανάγκη διείσδυσης στην ουσία των πραγμάτων.

 


—Πώς γεννήθηκε η ιδέα της d.Mod;

Η d.Mod γεννήθηκε από την ανάγκη να χρησιμοποιώ τα χέρια μου και να δημιουργώ, καθώς και από τη συνειδητοποίηση ότι δεν θα ήθελα να ζω από τη σκηνοθεσία, διότι έτσι δε θα δημιουργώ ελεύθερα. Από τα πρώτα σχέδια φάνηκε το χαρακτηριστικό και η τάση που κυριαρχούσε: το Design, η σχεδιαστική τάση, με συνδυασμό των Modules, των επιμέρους στοιχείων. Εξ' ου και το όνομα της εταιρείας Design Modules ή αλλιώς d.Mod. Το αποτέλεσμα ήταν κάθε φορά, και συνεχίζει να είναι, συνυφασμένο με προσωπικά μου βιώματα, εμπειρίες και αναμνήσεις. Ειδικά όταν πρόκειται για custom/tailor-made παραγγελίες, το αποτέλεσμα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον άνθρωπο που το χρειάζεται. Και όχι μόνο την ανάγκη που προκύπτει από το χώρο και τη χρήση του. Αλλά και τη βαθύτερη εσωτερική ανάγκη του ιδίου του ανθρώπου να ζήσει καλά.

 


—Πώς θα χαρακτηρίζατε την αισθητική σας; Τι σας εμπνέει;

Με εμπνέουν οι δικές μου εμπειρίες, τα βιώματά μου, οι άνθρωποι που βρίσκονται κοντά μου, δίπλα μου. Η αισθητική μου είναι -κατά βάση- «εμπειρική», καθώς βασίζεται στην προσωπική εμπειρία. Προσπαθώ να συνδυάσω την αισθητική με την πρακτικότητα, αλλά με άξονα τον άνθρωπο που έχω μέσα μου και απέναντί μου.


Για παράδειγμα, ένα από τα πρώτα φωτιστικά που σχεδίασα, το L.Mod.Mag.T, ήταν αποτέλεσμα μίας ανάγκης που είχα κληθεί να αντιμετωπίσω στο θέατρο και να κλείσω ένα κύκλωμα με μαγνητισμό. Ήταν αποτέλεσμα μιας προσωπικής μου εμπειρίας. Αντίθετα, τα δύο πιο πρόσφατα «πρωτότυπα» ήταν αποτέλεσμα μιας συνάντησης με έναν άνθρωπο που μπήκε τυχαία στο χώρο της d.Mod ψάχνοντας φωτιστικά και αναζητώντας να «φωτίσει» με διαφορετικές πηγές το νέο του σπίτι.


Με απασχολούν πολύ οι ανάγκες των ανθρώπων. Με απασχολούν τόσο που με γοητεύουν και με εμπνέουν. Όπως με γοητεύει και με εμπνέει να μπορώ να βελτιστοποιήσω την ταχύτητα της παραγωγής και το χρόνο παράδοσης, με αποτέλεσμα να δημιουργώ πρωτότυπα – χειροποίητα εργαλεία για χειροποίητα έπιπλα και άλλα αντικείμενα.

 


—Τι είναι αυτό που κάνει τα προϊόντα σας να ξεχωρίζουν στον χώρο του ελληνικού design και πώς φαντάζεστε το μέλλον της εταιρείας;

Όταν τα σχέδια είναι αποτέλεσμα βιωματικής εμπειρίας, είναι σίγουρο πως θα ξεχωρίσουν, όπως ξεχωρίζει κάθε άνθρωπος από τις αναμνήσεις και τις επιλογές του. Σκοπός για μια εταιρεία design δεν είναι να ξεχωρίσει έναντι των άλλων. Είναι να βρει τους πελάτες της και να τη βρουν κι αυτοί που θα πάρουν αξία από την αξία που η ίδια δημιουργεί. Σκοπός είναι όλοι να ζούμε καλύτερα, να βρούμε αυτό που μας ταιριάζει επιλέγοντας ελεύθερα μέσα από μια πληθώρα εναλλακτικών.


Έτσι και η δική μας εταιρεία, με την εμπιστοσύνη που χτίζει σταδιακά, οραματίζεται να διεισδύσει στη ζωή των ανθρώπων και να τους αλλάξει τη ζωή, στο μέτρο που δύναται να κάνει, προς το καλύτερο. Και να είναι «ανοιχτή» ώστε να γίνεται αποδέκτης της αγάπης και του μοιράσματος για να μεγαλώνει με τρόπο τέτοιο που να αποτελεί μια κοιτίδα δημιουργίας για τους ανθρώπους και τους συνεργάτες της.

 

Info

dmod.gr

Διεύθυνση: Αριστοτέλους 23, 17671, Καλλιθέα
Τηλέφωνο: 210 9222505
E-mail: [email protected]

Design
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια