Design

Ένα installation του 1972 αποτέλεσε την έμπνευση για τη δημιουργία αυτού του πανύψηλου σπιτιού στη Μελβούρνη

Η γεωμετρική αρχιτεκτονική του «Towers Road House», που χτίστηκε για τον Αυστραλό δισεκατομμυριούχο Daniel Besen και δεν έμεινε ποτέ εκεί

Το στούντιο αρχιτεκτονικής Wood Marsh από την Αυστραλία σχεδίασε το πρότζεκτ «Towers Road House» σαν ένα «γλυπτό για να ζεις μέσα», με πανύψηλους τσιμεντένιους τοίχους και μια οροφή που το σχήμα της παραπέμπει σε δίσκο.


Το σπίτι αυτό βρίσκεται στο προάστιο Τούρακ της Μελβούρνης και διαθέτει γκαλερί που φιλοξενούν τις καλλιτεχνικές συλλογές του ιδιοκτήτη αλλά κι ένα μεγάλο σαλόνι με λίγα έπιπλα. Έμπνευση για την ομάδα του Wood Marsh αποτέλεσε το «Running Fence», ένα installation του 1972, των Christo και Jeanne-Claude, περίπου 40 χιλιομέτρων, το οποίο αποτελούνταν από υφάσματα κολλημένα πάνω σε στύλους.

 

«Η κορυφή του κτιρίου είναι μια οριζόντια γραμμή που στο τελείωμά της έχει ένα τρισδιάστατο ημισφαίριο, για να διεισδύει αρμονικά με τη φαινομενικά αδιαπέραστη μάζα που υπάρχει από κάτω», αναφέρουν οι άνθρωποι του στούντιο.

 

Το πρότζεκτ «Towers Road House» χτίστηκε για λογαριασμό του Αυστραλού δισεκατομμυριούχου Daniel Besen και τη σύζυγό του, Danielle. Βέβαια, το ζευγάρι δεν έμεινε ποτέ εκεί και μετά τον χωρισμό τους το 2016 το σπίτι πουλήθηκε έναντι 26 εκατομμυρίων.


Οι κοίλοι τοίχοι είναι κενοί, χωρίς παράθυρα, ενώ από τον δρόμο μοιάζουν με πανύψηλους, τσιμεντένιους μονόλιθους. Στο πίσω μέρος του σπιτιού, οι δύο καμπύλοι τοίχοι των παραθύρων έχουν για θέα τους έναν κήπο, όπου βρίσκεται ένας πλάτανος 150 χρονών και μια πισίνα σε οβάλ σχήμα.


Η εντυπωσιακή οροφή φαίνεται σαν να αγκαλιάζει όλο το σπίτι και δημιουργεί πολλές σκιές στις διάφορες γωνιές του. Για να φτάσει κανείς μέχρι την είσοδο, πρέπει πρώτα να διασχίσει ένα πέτρινο μονοπάτι, στις πλευρές του οποίου υπάρχουν πολλά φυτά.

 

Φωτο: John Gollings


Στο εσωτερικό του σπιτιού ξεχωρίζει ασφαλώς η διπλή, μεταλλική σκάλα σε σκούρους τόνους, η οποία οδηγεί στον πρώτο όροφο. Σε αυτό τον όροφο υπάρχουν τέσσερα υπνοδωμάτια και μπάνια αλλά και μια μεγάλη walk-in ντουλάπα στη μάστερ σουίτα. Από την απέναντι πλευρά των υπνοδωματίων βρίσκεται το playroom των παιδιών, εξίσου μεγάλο και με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον.


Στο ισόγειο, η γκαλερί τέχνης καταλαμβάνει τη μία πλευρά, ενώ από την άλλη υπάρχει η τεράστια κουζίνα και το καθιστικό. Δίπλα στην γκαλερί είναι τοποθετημένο το κελάρι με τα κρασιά και λίγο πιο πέρα το υπόγειο πάρκινγκ.


Το πρότζεκτ «Towers Road House» χτίστηκε για λογαριασμό του Αυστραλού δισεκατομμυριούχου Daniel Besen και τη σύζυγό του, Danielle. Βέβαια, το ζευγάρι δεν έμεινε ποτέ εκεί και μετά τον χωρισμό τους το 2016 το σπίτι πουλήθηκε έναντι 26 εκατομμυρίων.

 

Φωτο: John Gollings

 

Φωτο: John Gollings

 

Φωτο: John Gollings

 

Φωτο: John Gollings

 

Φωτο: John Gollings

 

Φωτο: John Gollings

 

Φωτο: John Gollings

 

Με πληροφορίες από Dezeen

 

 

Design
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια