Design

Ένας σπιράλ πύργος παρατήρησης «ελίσσεται» στον ουρανό της επαρχίας Jiangxi στην Κίνα

Το εμβληματικό κτίριο που έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να φαίνεται σαν φυσική προέκταση του εδάφους

Το γραφείο αρχιτεκτονικής Nordic ολοκλήρωσε πριν από λίγο καιρό το «Nanchang Waves», ένα πρότζεκτ στην επαρχία Jiangxi της Κίνας που περιλαμβάνει έναν εντυπωσιακό πύργο παρατήρησης σε σχήμα σπιράλ.


Ο πύργος βρίσκεται δίπλα στο πάρκο Wetland στην πόλη Nanchang και όλος ο σχεδιασμός εναρμονίζεται πλήρως με τα φυσικά χαρακτηριστικά του μέρους, δημιουργώντας έτσι μια μοναδική εμπειρία στους περαστικούς που συνδυάζει την αρχιτεκτονική ιδιαιτερότητα του κτιρίου με την ομορφιά της φύσης.

 

Φωτο: Schran Image


Το πρότζεκτ αποτελείται από τρία στοιχεία της φύσης (νερό, γη και ουρανός), τα οποία σχετίζονται με τρεις από τους βασικούς χώρους του πρότζεκτ: την πλατεία, τις εμπορικές εγκαταστάσεις και φυσικά τον ίδιο τον πύργο.

 

Φωτο: Schran Image


Παρόλο που η έδρα της Nordic είναι στο Όσλο, η εταιρεία έχει επίσης γραφεία στην Κοπεγχάγη, το Λονδίνο και το Ρέικιαβικ. Σύμφωνα με τους ανθρώπους της Nordic, ο σχεδιασμός της πλατείας στην μπροστινή πλευρά είναι πλήρως ενσωματωμένος στην κουλτούρα του νερού, για την οποία είναι γνωστή η πόλη Nanchang από την αρχαιότητα, αλλά και με το τοπίο της λίμνης που υπάρχει κοντά.

 

Φωτο: Schran Image


«Καθένας από τους "κόμβους" του τοπίου λειτουργεί διαφορετικά για τον κάθε άνθρωπο, ανάλογα με την ηλικία του, ενώ παράλληλα δημιουργεί πραγματικά ενδιαφέρουσες και αξιομνημόνευτες εμπειρίες στους επισκέπτες με επίκεντρο την έννοια του χώρου», λένε οι αρχιτέκτονες του γραφείου.

 

Φωτο: Schran Image


Ένα εξίσου σημαντικό στοιχείο του πρότζεκτ είναι τα εμπορικά καταστήματα, καθώς το κτίριο είναι προσβάσιμο στην οροφή του και έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να φαίνεται σαν μια φυσική συνέχεια του εδάφους. «Η θέα από την μπροστινή πλευρά της πλατείας εκτείνεται πέρα από τον τρισδιάστατο χώρο της αρχιτεκτονικής», σημειώνει η ομάδα της Nordic.

 

Φωτο: Schran Image


Πλέον, ο συγκεκριμένος πύργος αποτελεί σημείο-ορόσημο για την πόλη, ενώ το σπιράλ σχήμα του δεν είναι τυχαίο, καθώς ακολουθεί τη λογική των ιστορικών πύργων που υπάρχουν στην Nanchang. Όπως σημειώνουν οι αρχιτέκτονες, η διπλή σπιράλ σκάλα έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να θεωρείται από μόνη της ένα πειραματικό ταξίδι για τους επισκέπτες.

 

Φωτο: Schran Image

 

Φωτο: Schran Image

 

Με πληροφορίες από Design Boom

 

 

Design
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια