Design

Μια βιβλιοθήκη που θυμίζει σκουληκότρυπα

Ένα κτίριο που μοιάζει να αψηφά τον χώρο και τον χρόνο.

Το αρχιτεκτονικό γραφείο MAD σχεδίασε μια βιβλιοθήκη στην πόλη Haikou της Κίνας, η οποία προορίζεται «να είναι μια σκουληκότρυπα που αψηφά το χρόνο και το χώρο».

 

Ονομάστηκε Βιβλιοθήκη Wormhole και βρίσκεται υπό κατασκευή στο Century Park με θέα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας στην πόλη Haikou, η οποία βρίσκεται στο κινεζικό νησί Hainan.

 

Χτίστηκε ως μέρος ενός γενικότερου σχεδίου ανάπλασης του δημόσιου χώρου κατά μήκος της ακτής του κόλπου, το καμπυλωτό κτίριο θα στεγάσει μια βιβλιοθήκη και εγκαταστάσεις για τους χρήστες του πάρκου.

 

Το κτίριο θα χωριστεί στα δύο με ένα μεγάλο σκεπαστό φουαγιέ που, θα χωρίζει τη βιβλιοθήκη από το χώρο των εγκαταστάσεων, το οποίο θα περιλαμβάνει τουαλέτες, ντους και χώρο αποθήκευσης ποδηλάτων.

 

Η βιβλιοθήκη Wormhole είναι η πρώτη από μια σειρά επτά κτιρίων που πρόκειται να χτιστούν κατά μήκος της ακτής του κόλπου Haikou ως μέρος του σχεδίου ανάπλασης.

 

Η βιβλιοθήκη θα χτιστεί γύρω από μια κεντρική, διώροφη αίθουσα ανάγνωσης που θα έχει χώρο για 10.000 βιβλία.

 

Στο ισόγειο θα υπάρχει επίσης καφετέρια, χώρος υποδοχής, γραφείο και αίθουσα VIP, ενώ στον επάνω όροφο θα κατασκευαστεί μια παιδική αίθουσα ανάγνωσης που θα θυμίζει τούνελ και χώρος ανάγνωσης με θέα στη θάλασσα.

 

 

Το κυματοειδές κτίριο θα κατασκευαστεί από λευκό σκυρόδεμα και σε πολλά σημεία θα ανοιχτούν κυκλικές οπές στα ταβάνια για να μπαίνει φυσικό φως στα δωμάτια.

 

Οι συρόμενες πόρτες θα μπαίνουν μέσα στους τοίχους όπως και τα παράθυρα που θα μπορούν να ανοίγουν για να επιτρέπουν στον θαλασσινό αέρα να κυκλοφορεί μέσα στο κτίριο.

 

Διαθέτει επίσης βεράντα στον τελευταίο όροφο με θέα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, ενώ σε κάθε πλευρά του θα χτιστεί μια ανακλαστική πισίνα και μια περιοχή γεμάτη λευκή άμμο.

 

Η βιβλιοθήκη Wormhole είναι η πρώτη από μια σειρά επτά κτιρίων που πρόκειται να χτιστούν κατά μήκος της ακτής του κόλπου Haikou ως μέρος του σχεδίου ανάπλασης. 

 

Mε πληροφορίες από το Dezeen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Design
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια