Design

H νέα μοναδική σήμανση της Εθνικής Βιβλιοθήκης του Λουξεμβούργου

Η σήμανση που έχει σχεδιαστεί για την Εθνική Βιβλιοθήκη του Λουξεμβούργου είναι μια άμεση αναφορά στην αρχιτεκτονική του κτιρίου.

Η σήμανση που έχει σχεδιαστεί για την Εθνική Βιβλιοθήκη του Λουξεμβούργου (Bibliothèque nationale du Luxembourg) είναι μια άμεση αναφορά στην αρχιτεκτονική του κτιρίου. Οι προσεγμένοι εσωτερικοί χώροι αλλά και η εξωτερική πρόσοψή της αποτελούν αφετηρία για τη σήμανση, αφού αποτίουν φόρο τιμής στη δημόσια φύση και την προσβασιμότητα της βιβλιοθήκης. Με αυτό τον τρόπο, το σύστημα εντοπισμού έχει σκοπό να αναδείξει τον χώρο και να κάνει την πλοήγηση μέσα σε αυτόν διαισθητική.

 

Αριθμητικοί και αλφαβητικοί κύβοι αποτελούν τα θεμέλια του συστήματος σήμανσης της βιβλιοθήκης. Κατά το χειρισμό τεράστιων όγκων πληροφοριών και των αυξανόμενων συλλογών των βιβλιοθηκών, είναι απαραίτητο το προσωπικό της βιβλιοθήκης να λειτουργεί απελευθερωμένο από άκαμπτα συστήματα και να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν εύκολα αλλαγές στις πινακίδες σήμανσης.

 

Το ευέλικτο σχέδιο σήμανσης, που αποτελείται από 25.000 κύβους ρητίνης, 6.000 ταμπλό και 2.400 αριθμητικούς χαρακτήρες ραφιών, επιτρέπει στο προσωπικό να προσαρμόζει ανεξάρτητα τις πληροφορίες ανάλογα με τις αλλαγές που γίνονται στις συλλογές της βιβλιοθήκης. Οι κύβοι ρητίνης, που είναι κατασκευασμένοι από ανθεκτικό υλικό, αντιπροσωπεύουν επίσης τη διαχρονικότητα της βιβλιοθήκης και τη μακρόχρονη παρουσία της όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και στο μέλλον.

  

Η Εθνική Βιβλιοθήκη του Λουξεμβούργου είναι μια από τις σημαντικότερες βιβλιοθήκες στον κόσμο που είναι αφιερωμένες στην επιστημονική έρευνα και λαμβάνει τα δύο τρίτα της χρηματοδότησής της από ιδρύματα.

 

Το σύστημα ανίχνευσης στο σύνολό του είναι προσαρμοσμένο για να συμπληρώνει κάθε περιοχή της BnL. Οι κύριοι κατάλογοι της βιβλιοθήκης σχηματίζονται από μεγάλες πλάκες που παρέχουν άφθονο χώρο για προβολή πληροφοριών. Οι ανοιχτοί χώροι στην πολλαπλών επιπέδων βιβλιοθήκη επιτρέπουν στους επισκέπτες να εντοπίζουν γρήγορα περιοχές από μακριά με ελάχιστες πληροφορίες.

 

 

 

Η κατά παραγγελία γραμματοσειρά Bibliothèque έχει σχεδιαστεί σε μια σειρά τεσσάρων βαρών για να καλύψει τις διάφορες ανάγκες της βιβλιοθήκης. Το σύστημα σήμανσης αποτελείται από τρία μεγέθη χαρακτήρων: ένα είναι στο μέγεθος του ίδιου του κύβου για κοντινές και μεσαίες αποστάσεις, μεγάλοι χαρακτήρες προορίζονται για ανάγνωση από μακρινές αποστάσεις και μειωμένο μέγεθος γραμματοσειράς για τις σημάνσεις των ραφιών. Η οπτική γλώσσα εμφανίζεται σε μια μινιμαλιστική παλέτα ασπρόμαυρου με πινελιές κόκκινου χρώματος για τη δημιουργία καθαρών γραφικών.

 

Η ανάθεση του σχεδιασμού της βιβλιοθήκης στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα έγινε στο γραφείο Bolles + Wilson μετά από διεθνή διαγωνισμό πριν από 16 χρόνια. Ενώ η βιβλιοθήκη βρισκόταν στο κτίριο Schuman, στο δυτικό άκρο της λεωφόρου John F. Kennedy, ζητήθηκε από τους αρχιτέκτονες να τη μεταφέρουν στο βόρειο τμήμα της λεωφόρου το 2014. Η βιβλιοθήκη των 75 εκατομμυρίων ευρώ μοιράζεται τώρα το Kirchberg-Plateau, στην αστική περιοχή του Λουξεμβούργου, με το μουσείο τέχνης Mudam του IM Pei, το Philharmonie του Christian de Portzamparc και το γραφειοκρατικό και οικονομικό κέντρο της ΕΕ.

 

Μέσα στην αίθουσα ανάγνωσης στην Εθνική Βιβλιοθήκη του Λουξεμβούργου. Φωτ.: ΒnL

 

Η Εθνική Βιβλιοθήκη του Λουξεμβούργου είναι μια από τις σημαντικότερες βιβλιοθήκες στον κόσμο που είναι αφιερωμένες στην επιστημονική έρευνα και λαμβάνει τα δύο τρίτα της χρηματοδότησής της από ιδρύματα. Η BnL συλλέγει και καταγράφει όλες τις εκδόσεις που δημοσιεύονται στο Λουξεμβούργο και στο εξωτερικό σε σχέση με το Μεγάλο Δουκάτο του Λουξεμβούργου.

 

Εκτός από περισσότερες από 1,8 εκατομμύρια έντυπες εκδόσεις, η BnL προσφέρει στους επισκέπτες μια ολοένα αυξανόμενη συλλογή ψηφιακών δημοσιεύσεων, ηλεκτρονικών περιοδικών, ηλεκτρονικών βιβλίων και βάσεων δεδομένων έρευνας. Είναι επίσης πολιτιστικό σημείο συνάντησης και διοργανώνει τακτικά συνέδρια, εκθέσεις και εκδηλώσεις για διάφορα θέματα.

 

Φωτ.: ΒnL

 

Φωτ.: ΒnL

 

Φωτ.: ΒnL
Φωτ.: ΒnL

 

Φωτ.: ΒnL

 

Φωτ.: ΒnL

 

Φωτ.: ΒnL
Φωτ.: ΒnL

 

Φωτ.: ΒnL

 

Φωτ.: ΒnL

 

Φωτ.: ΒnL
Φωτ.: ΒnL

 

Φωτ.: ΒnL

 

Η γραμματοσειρά «bibliothèque» εφαρμόζεται σε κύβους ρητίνης.

 

Φωτ.: ΒnL
Φωτ.: ΒnL

 

Φωτ.: ΒnL

 

Φωτ.: ΒnL
Tο νούμερο του ορόφου. Φωτ.: ΒnL

  

Design
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια