Design

Ένα παραδοσιακό λουτρό στο Τόκιο ανακαινίζεται και εντυπωσιάζει

Οι Schemata Architects ανακαίνισαν ένα παραδοσιακό δημόσιο λουτρό στο Τόκιο, προσθέτοντας σύγχρονες πινελιές, όπως ένα μπαρ που σερβίρει μπίρα.

Με το όνομα Koganeyu από τα διάσημα λουτρά Koganeyu Onsen στο Σαπόρο, το έργο περιελάμβανε την ανακαίνιση ενός δημόσιου λουτρού που αρχικά χτίστηκε το 1985.


Το αρχιτεκτονικό γραφείο Schemata Architects με έδρα το Τόκιο διατήρησε πολλά από τα παραδοσιακά στοιχεία, όπως το τοίχωμα που χωρίζει τους χώρους ανδρών και γυναικών, αλλά εισήγαγε σύγχρονα χρώματα και στοιχεία που προσελκύουν και νεότερους λουόμενους.

 

«Παραδοσιακά τα λουτρά ήταν μια απαραίτητη δημόσια υπηρεσία για κάθε περιοχή αφού οι άνθρωποι δεν είχαν μπάνιο στο σπίτι τους. Σήμερα το 95% των σπιτιών έχουν οπότε τα λουτρά σταδιακά εξαφανίστηκαν από την πόλη. Θεωρούμε αυτή την κουλτούρα πολύ σημαντική και θέλουμε να τη διατηρήσουμε για την επόμενη γενιά οπότε θεωρήσαμε πως ένα νέο λουτρό πρέπει να διαθέτει και άλλες υπηρεσίες ώστε να θέλουν οι άνθρωποι του σήμερα να τα επισκέπτονται» είπαν οι υπεύθυνοι αρχιτέκτονες. 

 

Ο χώρος των λουτρών χωρίζεται ανάλογα με το φύλο, με τους άνδρες στη μία πλευρά και τις γυναίκες από την άλλη. Ένα παραδοσιακό μισό τοίχωμα χωρίζει τα δύο για να προσφέρει ιδιωτικότητα στους γυμνούς λουόμενους, ενώ επιτρέπει σε ζευγάρια ή οικογένειες να επικοινωνούν προφορικά και να μοιράζονται το σαπούνι πάνω από τον τοίχο.

 

Σχεδίασαν ένα μπαρ που σερβίρει μπίρα στο μπροστινό μέρος του λουτρού που είναι ορατό από τον δρόμο. Το μπαρ είναι μια προσαρμογή της παραδοσιακής διάταξης ενός λουτρού, η οποία αρχικά είχε μια ρεσεψιόν στραμμένη προς το μπάνιο για να παρακολουθεί το προσωπικό τους λουόμενους. Κι άλλα μοντέρνα λουτρά επιλέγουν αυτή την διαρρύθμιση αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση οι Schemata Architects το πήγαν ένα βήμα παραπέρα και διαμόρφωσαν τη νησίδα του μπαρ έτσι ώστε να μπορεί να διπλασιαστεί και να φιλοξενεί DJ για εκδηλώσεις.

 

Φωτ.: Yurika Kono

 

Οι τοίχοι από σκυρόδεμα βιομηχανικού τύπου έχουν μείνει γυμνοί σε αντίθεση με τα τακτοποιημένα τετράγωνα πλακάκια σε απαλό μπεζ που καλύπτουν το μπαρ. Ο απαλός φωτισμός ομορφαίνει την ατμόσφαιρα και οι καθαρές αφράτες πετσέτες στοιβάζονται πάνω από το μεταλλικό ράφι.

 

Ο χώρος των λουτρών χωρίζεται ανάλογα με το φύλο, με τους άνδρες στη μία πλευρά και τις γυναίκες από την άλλη. Ένα παραδοσιακό μισό τοίχωμα χωρίζει τα δύο για να προσφέρει ιδιωτικότητα στους γυμνούς λουόμενους, ενώ επιτρέπει σε ζευγάρια ή οικογένειες να επικοινωνούν προφορικά και να μοιράζονται το σαπούνι πάνω από τον τοίχο.

 

Οι αρχιτέκτονες σκόπιμα χρησιμοποίησαν τα ίδια πλακάκια με το μπαρ για αυτό το χώρο και πρόσθεσαν ένα μεταλλικό κιγκλίδωμα που ενώνει τις δύο μεριές.

 

«Κατά τη διάρκεια του μπάνιου, οι άνθρωποι χωρίζονται σε άνδρες και γυναίκες από το τείχος των 2,25 μέτρων, αλλά αργότερα θα συναντηθούν στο πάγκο του μπαρ για μπίρα. Ελπίζουμε ότι η χρήση των ίδιων υλικών θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους να νιώσουν λίγο πιο ρομαντικά στο χώρο".

 

Επιλέχθηκαν μικρά, τετράγωνα, πορσελάνινα πλακίδια και ο αρμός τα βοηθά να γίνουν λιγότερο ολισθηρά. Οι Schemata Architects επέλεξαν το μπεζ επειδή είναι «ζεστό, φωτεινό και αποδεκτό από όλους».

 

Φωτ.: Yurika Kono

 

Τα εσωτερικά των θερμαινόμενων λουτρών είναι κατασκευασμένα από πέτρα Towada, η οποία φαίνεται γαλαζοπράσινη όταν είναι βρεγμένη. «Κάνει το νερό να μοιάζει μπλε και καθαρό και η υφή του έχει μια πολυτελή αίσθηση. Η πέτρα Towada είναι ένα δημοφιλές υλικό αλλά δεν χρησιμοποιείται συχνά σε τέτοιου είδους τοπικά λουτρά στο Τόκιο».

 

Οι αρχιτέκτονες χρησιμοποίησαν πιο σκούρες αποχρώσεις για τη σάουνα και τον κρύο χώρο της πισίνας. Το σκυρόδεμα έχει επιφάνεια από αμμοχάλικο που το καθιστά λιγότερο ολισθηρό και κάνει και ένα ελαφρύ μασάζ στα πόδια. Ένας εξωτερικός χώρος με καθίσματα επιτρέπει στους πελάτες να κρυώσουν ανάμεσα στα μπάνια.

 

Τα δάπεδα του μπαρ, της ρεσεψιόν και των αποδυτηρίων είναι κατασκευασμένα από βινύλιο στο χρώμα της άμμου και επιλέχθηκε επειδή στεγνώνει γρήγορα και έχει ευχάριστη αίσθηση ακόμα και με βρεγμένα πόδια.

 

Το κόντρα πλακέ σημύδας επιλέχθηκε για τα ντουλάπια στα αποδυτήρια επειδή είναι ανθεκτικό στην υγρασία και συμπληρώνει το απαλό χρώμα. — Ν.Γ.

 

Φωτ.: Yurika Kono

 

Φωτ.: Yurika Kono

 

Φωτ.: Yurika Kono

 

Φωτ.: Yurika Kono

 

Φωτ.: Yurika Kono

 

Φωτ.: Yurika Kono

 

Φωτ.: Yurika Kono

 

Φωτ.: Yurika Kono

 

Φωτ.: Yurika Kono

 

Φωτ.: Yurika Kono

 

Φωτ.: Yurika Kono

 

Φωτ.: Yurika Kono

 

Φωτ.: Yurika Kono

 

Φωτ.: Yurika Kono

 

Με πληροφορίες από το Dezeen.

 

 

 

 

 

Design
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια