Design

Ένα μπαρ διακοσμημένο με περισσότερα από 1.000 έντομα

Διατηρημένες ταραντούλες και σκαθάρια διακοσμούν αυτό το μπαρ στη Σαγκάη.

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Atelier XY σχεδίασε το μπαρ J Boroski για να εκφράσει το ενδιαφέρον των ιδιοκτητών του για τα έντομα.

 

Βρίσκεται στη French Concession της Σαγκάης, μια περιοχή της πόλης που καταλήφθηκε και κυβερνήθηκε από το γαλλικό κράτος από το 1849 έως το 1943. Τις τελευταίες δεκαετίες η περιοχή έχει αναπτυχθεί εκ νέου και τώρα φιλοξενεί πολλά εστιατόρια, μπουτίκ και ιδιαίτερους μουσικούς χώρους.

 

Για να μπουν στο μπαρ οι επισκέπτες περπατούν μέσα από μια πόρτα και ανεβαίνουν μία σκοτεινή σκάλα. «Λειτουργεί ως μετάβαση μεταξύ του θορυβώδους εξωτερικού και του ήσυχου εσωτερικού χώρου» εξήγησαν οι άνθρωποι του γραφείου.

 

Στον κύριο χώρο του καταστήματος κυριαρχεί ένα μπαρ 12 μέτρων, όπου μπορούν να βρίσκονται μέχρι και οκτώ mixologists και να ετοιμάζουν ταυτόχρονα τις παραγγελίες των κοκτέιλ. Τα κεχριμπαρένια φώτα φωτίζουν τα μπουκάλια ποτών που βρίσκονται πίσω από το κεντρικό μπαρ, δημιουργώντας μια αίσθηση ζεστασιάς.

 

Ένα πλαίσιο από ξύλο τικ καλύπτει τον τοίχο ακριβώς πίσω από τον πάγκο και εκτείνεται μέχρι να καλύψει τη μισή οροφή. Κάθε τετράγωνο άνοιγμα στο πλέγμα έχει στο κέντρο ένα σκαθάρι – συνολικά υπάρχουν 1.254. 

 

Ένα πλαίσιο από ξύλο τικ καλύπτει τον τοίχο ακριβώς πίσω από τον πάγκο και εκτείνεται μέχρι να καλύψει τη μισή οροφή. Κάθε τετράγωνο άνοιγμα στο πλέγμα έχει στο κέντρο ένα σκαθάρι – συνολικά υπάρχουν 1.254. Στην απέναντι πλευρά υπάρχει ένας γυάλινος τοίχος, στο κέντρο του οποίου εκτείνεται μια σειρά από διαφανή μπλοκ που περιέχουν 42 διατηρημένες μαύρες ταραντούλες Ταϊλάνδης.

 

Σκαθάρια καλύπτουν τις επιφάνειες του μπαρ. Φωτ.: Courtesy of Schran Images and Hu Yanyun

 

Υπάρχουν επίσης ενσωματωμένα μερικά συρτάρια από μαύρο σίδηρο που όταν τραβηχτούν, αποκαλύπτονται και άλλα δείγματα ταριχευμένων εντόμων. Αυτά μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν από όρθιους πελάτες για να ακουμπήσουν τα ποτά τους.

 

Ο τοίχος χωρίζει το μπαρ από έναν χώρο με χαμηλό φωτισμό στον οποίο υπάρχουν μερικά τραπέζια με άνετες δερμάτινες πολυθρόνες. Ο ελάχιστος φωτισμός έρχεται από μερικά ρεσό που βρίσκονται μέσα σε γυάλινα ποτήρια.

 

Υπάρχει επίσης ένα ακόμα ιδιαίτερο δωμάτιο που βρίσκεται πίσω από μια βαριά γυάλινη πόρτα. Μέσα υπάρχει ένας εργαστηριακός χώρος όπου οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν τους mixologists να πειραματίζονται με την παρασκευή ποτών, χρησιμοποιώντας ειδικό εξοπλισμό.

 

Η σκούρα χρωματική παλέτα του μπαρ συνεχίζει μέσα στο μπάνιο, το οποίο είναι επενδυμένο με τζάμια και σκούρα πλακάκια. Στο κέντρο του βρίσκεται ένας μακρύς ξύλινος νεροχύτης.

 

Ο τοίχος χωρίζει το μπαρ από ένα χώρον με χαμηλό φωτισμό στον οποίο υπάρχουν μερικά τραπέζια με άνετες δερμάτινες πολυθρόνες Φωτ.: Courtesy of Schran Images and Hu Yanyun

 

Διατηρημένες αράχνες βρίσκονται στον γυάλινο τοίχο. Φωτ.: Courtesy of Schran Images and Hu Yanyun

 

Το εργαστήριο όπου οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν τους mixologists να πειραματίζονται με την παρασκευή ποτών. Φωτ.: Courtesy of Schran Images and Hu Yanyun

 

Το μπάνιο είναι επενδυμένο με τζάμια και σκούρα πλακάκια. Φωτ.: Courtesy of Schran Images and Hu Yanyun

 

Mε πληροφορίες από το Dezeen

Design
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια