Design

Ένα εξοχικό σπίτι σε πευκοδάσος της Σουηδίας με έμπνευση από την Ιαπωνία

Ο αρχιτέκτονας Johan Sundberg δανείστηκε στοιχεία από παραδοσιακά ιαπωνικά σπίτια για να δημιουργήσει το Sommarhus T, μια εξοχική κατοικία στη νότια ακτή της Σουηδίας.

Το Sommarhus T βρίσκεται σε ένα πευκοδάσος στο Ljunghusen και αποτελεί ένα μικρό καλοκαιρινό καταφύγιο για μια τετραμελή οικογένεια.

 

Βασικό στοιχείο στη δημιουργία του ήταν η άμεση σύνδεση του με το περιβάλλον. Ο αρχιτέκτονας Johan Sundberg το πέτυχε σχεδιάζοντας μια μονοκατοικία με μια κάτοψη σε σχήμα Τ, παρέχοντας σε κάθε δωμάτιο άμεση πρόσβαση σε μια ευρύχωρη ξύλινη βεράντα που περιβάλλει το κτίριο.

 

Με έμπνευση από την engawa ενός παραδοσιακού ιαπωνικού σπιτιού, αυτή η βεράντα προστατεύεται από το γείσωμα μιας μεγάλης μαύρης στέγης, που σημαίνει ότι η οικογένεια μπορεί να κάνει χρήση της όλο το χρόνο, όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες. 

 

«Ο μοντερνισμός της Βόρειας Ευρώπης είχε πάντα αυτή την αλληλεπίδραση με την αρχιτεκτονική της Ιαπωνίας ή της Ανατολικής Ασίας» δήλωσε ο Sundberg.

 

Για να ταιριάξει το σπίτι με το γύρω περιβάλλον, οι τοίχοι και η βεράντα του Sommarhus T έχουν επενδυθεί με σιβηρικό αγριόπευκο. Αντίθετα, η κάτω πλευρά της οροφής είναι βαμμένη σκούρα για να τονιστούν οι σκιές.

 

Σύμφωνα με τον Sundberg, η βασική ιδέα ήταν «διαφορετικές γενιές να μπορούν να συνυπάρξουν μέσα και γύρω από το σπίτι ταυτόχρονα χωρίς να ενοχλούνται πάρα πολύ».

 

Με τα γύρω δέντρα να προσφέρουν την απαραίτητη ιδιωτικότητα, ο αρχιτέκτονας μπόρεσε να προσθέσει μεγάλες συρόμενες γυάλινες πόρτες σε όλο το κτίριο.

 

Επίσης το σπίτι διαθέτει αλυσίδες βροχής, γνωστές ως kusari-doi, που κρέμονται από τις άκρες της στέγης. Τις συναντάμε συχνά στην ιαπωνική αρχιτεκτονική και λειτουργούν τόσο όσο διακοσμητικό στοιχείο όσο και ως υδρορροές.

 

Φωτ.: Markus Linderoth

 

Στο εσωτερικό, το κτίριο χωρίζεται σε τρεις όγκους που συνδυάζονται για να σχηματίσουν την κάτοψη σχήματος Τ. Σύμφωνα με τον Sundberg, η βασική ιδέα ήταν «διαφορετικές γενιές να μπορούν να συνυπάρξουν μέσα και γύρω από το σπίτι ταυτόχρονα χωρίς να ενοχλούνται πάρα πολύ».

 

Στην ανατολική πλευρά του σπιτιού υπάρχουν καθιστικοί χώροι και παιδικά υπνοδωμάτια, ενώ η δυτική πλευρά φιλοξενεί το κυρίως υπνοδωμάτιο και μια υπαίθρια τραπεζαρία. Τα παιδικά υπνοδωμάτια έχουν σχεδιαστεί για να είναι ευρύχωρα και διαθέτουν ιδιωτικό μπάνιο, έτσι ώστε μακροπρόθεσμα να είναι κατάλληλα για χρήση όταν τα παιδιά θα έχουν πλέον μεγαλώσει.

 

Τα ξύλινα δάπεδα μαζί με τις λευκές οροφές, τις λεπτές κουρτίνες και τα στρογγυλά κρεμαστά φώτα, σχηματίζουν ένα ιδανικό σκηνικό για μια ποικιλία από έπιπλα. Σχεδιασμένα από τον Sundberg, όλα τα σταθερά έπιπλα είναι κατασκευασμένα από δρύες, ενώ οι πιο πολύχρωμες καρέκλες και τα τραπέζια σχεδιάστηκαν από έναν τοπικό διακοσμητή.

 

Φωτ.: Markus Linderoth

 

Φωτ.: Markus Linderoth

 

Φωτ.: Markus Linderoth

 

Φωτ.: Markus Linderoth

 

Με πληροφορίες από το Dezeen.

Design
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια