Design

Ένα υπέροχο σπίτι στο Βέλγιο χτισμένο από μεταχειρισμένα τούβλα

Το βελγικό στούντιο BLAF Architecten χρησιμοποίησε τούβλα από δεύτερο χέρι για να χτίσει αυτό το σπίτι στη Γάνδη.

Το σπίτι που ονομάστηκε GjG House χτίστηκε στην έκταση μιας έπαυλης του 19ου αιώνα που βρίσκεται πολύ κοντά στον κεντρικό δρόμο, οπότε τα δέντρα που βρίσκονται γύρω του λειτουργούν σαν παραπέτασμα. «Αντί να κοπούν τα δέντρα το σπίτι κατασκευάστηκε σε ακανόνιστο σχήμα ώστε να χωρέσει ανάμεσά τους» εξήγησε το αρχιτεκτονικό γραφείο BLAF Architecten.

 

Το γραφείο επαναχρησιμοποίησε ήδη υπάρχοντα τούβλα για να δημιουργήσει τους καμπυλωτούς τοίχους του σπιτιού ώστε να κάνει οικονομία στα υλικά και να μειώσει τα απόβλητα, χρησιμοποιώντας ξύλο και ατσάλι ως υλικά στήριξης. Ψηλά, ορθογώνια παράθυρα βρίσκονται στους τοίχους ενώ γυάλινες πόρτες στο ισόγειο αφήνουν ακόμα περισσότερο φως να μπει στο εσωτερικό.

 

Το γραφείο είπε ότι ήθελε να αναδείξει τις ιδιότητες της χρήσης πραγματικού τούβλου αντί για μια κολλημένη πρόσοψη. «Από την εποχή της εισαγωγής των προτύπων ενεργειακής απόδοσης το 2006, η θερμομόνωση στα τοιχώματα των κτιρίων έγινε σταδιακά πιο παχιά, προκαλώντας στροφή προς ελαφριά και χαμηλού κόστους υλικά επένδυσης. Όσον αφορά τα κτίρια από τούβλα, οι αρχιτέκτονες άρχισαν να χρησιμοποιούν πλακάκια από τούβλο κολλημένα σε κτίρια ως "εξωτερική ταπετσαρία"».

 

O τρόπος κατασκευής του GjG House έχει σαν αποτέλεσμα την έλλειψη τοίχων στήριξης στο εσωτερικό του χώρου.

 

Αυτός ο υποτιθέμενος φιλικός προς το περιβάλλον τρόπος κατασκευής θα μπορούσε μακροπρόθεσμα να δημιουργήσει περισσότερα απόβλητα και ρύπανση. «Παρατηρήσαμε ότι η μέθοδος κατασκευής με στρώματα κολλημένα το ένα στο άλλο θα οδηγούσε στην αδυναμία διαχωρισμού των υλικών στο τέλος του κύκλου ζωής του κτιρίου, με αποτέλεσμα τη δημιουργία τεράστιων ποσοτήτων μη επαναχρησιμοποιήσιμων αποβλήτων».

 

Φωτ.: Stijn Bollaert

 

O τρόπος κατασκευής του GjG House έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη τοίχων στήριξης στο εσωτερικό του χώρου. «Το σχήμα του κελύφους του επιτρέπει να είναι δομικά αυτόνομο» εξήγησε το στούντιο. «Η σταθερότητα του εξωτερικού τοίχου από τούβλα δεν εξαρτάται από τοιχώματα, κολόνες ή δοκούς, αλλά απλώς από τη μορφή του και τη σύνδεση των τούβλων».

 

Δοκάρια και τοίχοι από τούβλα αφήνονται γυμνά σε διάφορα σημεία ως στοιχείο διακόσμησης. Η κουζίνα είναι χτισμένη σε καμπύλο τοίχο, με δίχρωμα μπλε πλακάκια και ντουλάπια από ξύλο. Τα ξύλινα έπιπλα συνεχίζονται κατά μήκος του κυματοειδούς τοίχου, σχηματίζοντας αποθηκευτικούς χώρους και εσοχές για την τραπεζαρία.

 

 

Φωτ.: Stijn Bollaert
Φωτ.: Stijn Bollaert

 

Φωτ.: Stijn Bollaert
Φωτ.: Stijn Bollaert

 

Φωτ.: Stijn Bollaert
Φωτ.: Stijn Bollaert

 

Φωτ.: Stijn Bollaert
Φωτ.: Stijn Bollaert

 

Φωτ.: Stijn Bollaert

 

Με πληροφορίες από το Dezeen.

Design
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια