Design

Ένα γυάλινο σπίτι με ξύλινη περίφραξη που κρέμεται πάνω από έναν γκρεμό

Ένα εντυπωσιακό σπίτι από γυαλί στη Χιλή, σχεδιασμένο από τους αρχιτέκτονες Santiago Valdivieso και Stefano Rolla.

Οι αρχιτέκτονες Santiago Valdivieso και Stefano Rolla ολοκλήρωσαν το σπίτι στο Punta Pite, το οποίο βρίσκεται στην ακτή της Κεντρικής Χιλής που εκτείνεται προς τον Ειρηνικό Ωκεανό. Οι αρχιτέκτονες περιγράφουν ότι το σπίτι «κάθεται σε έναν βραχώδη και θυελλώδη γκρεμό ανάμεσα σε δύο μικρούς κόλπους».

 

Ονομάζεται Engawa House και αποτελείται από γυαλί και μαύρο ατσάλι, εκτείνεται πάνω από έναν γκρεμό και στηρίζεται σε κεκλιμένα στηρίγματα σε έντονο κόκκινο χρώμα.

 

Οι συρόμενες πόρτες από ξύλο περιβάλλουν το σπίτι από τις τρεις πλευρές, δίνοντας στους ενοίκους τη δυνατότητα να επιλέξουν αν θέλουν ιδιωτικότητα και ταυτόχρονα άπλετο φυσικό φως ή να τις ανοίξουν πλήρως με αποτέλεσμα η κατοικία να γίνει ένα με το περιβάλλον.

 

«Η ιδέα πίσω από το έργο είναι ένα σπίτι που μπορεί να λειτουργεί τόσο ως καταφύγιο όσο και ως το εντελώς αντίθετο» ανέφεραν οι αρχιτέκτονες.

 

Το Engawa House είναι ένα από τα πρόσφατα ολοκληρωμένα σπίτια στη Χιλή που έχουν σχεδιαστεί για να αξιοποιήσουν στο έπακρο το εντυπωσιακό φυσικό τοπίο.

 

Ο διάδρομος μεταξύ του γυάλινου σπιτιού και των ξύλινων περσίδων δίνει στο σπίτι το όνομα Engawa, η οποία είναι η ξύλινη λωρίδα που συναντάμε συνήθως στην ιαπωνική αρχιτεκτονική.

 

«Αυτός ο ενδιάμεσος χώρος είναι το κύριο χαρακτηριστικό του έργου μας» πρόσθεσε ο Rolla.

 

Το μονοπάτι έχει επενδυθεί επίσης με ξύλινες σανίδες και αυτό δίνει την αίσθηση ότι το σπίτι έχει μια ενιαία ξύλινη περίφραξη.

 

Φωτ.: Cristóbal Palma

 

Οι Rolla και Valdivieso τοποθέτησαν σαλόνι, κουζίνα και τραπεζαρία σε ενιαίο χώρο στη βόρεια πλευρά του σπιτιού έτσι ώστε να έχουν θέα στον ωκεανό.

 

Μεταξύ της κουζίνας, της τραπεζαρίας και του καθιστικού κρέμεται μια μαύρη ξυλόσομπα, ενώ τα υπόλοιπα έπιπλα είναι τοποθετημένα στο κέντρο του δαπέδου έτσι ώστε να διατηρούνται ελεύθεροι οι γυάλινοι τοίχοι.

 

Τα λευκά βαμμένα δάπεδα από ξύλο πεύκου έρχονται σε αντίθεση με τη ζεστασιά του εξωτερικού ξύλινου πατώματος και εκτείνονται σε ολόκληρο το σπίτι, το οποίο περιλαμβάνει τρία υπνοδωμάτια και μπάνια καθώς και μια αποθήκη.

 

Μια μαύρη σκάλα από ατσάλι που βρίσκεται στον διάδρομο οδηγεί μέχρι τη βεράντα στον τελευταίο όροφο. Μια άλλη πέτρινη σκάλα στο εξωτερικό του ακινήτου οδηγεί κάτω από το σπίτι, όπου υπάρχει μια αυλή και πισίνα.

 

Το Engawa House είναι ένα από τα πρόσφατα ολοκληρωμένα σπίτια στη Χιλή, που έχουν σχεδιαστεί για να αξιοποιήσουν στο έπακρο το εντυπωσιακό φυσικό τοπίο.

 

 

Φωτ.: Cristóbal Palma

 

Φωτ.: Cristóbal Palma

 

Φωτ.: Cristóbal Palma

 

Φωτ.: Cristóbal Palma

 

Φωτ.: Cristóbal Palma

 

Φωτ.: Cristóbal Palma

 

Με πληροφορίες από το Dezeen.

Design
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια