Θα χρειαστούν 20 με 30 μέρες για τον καθαρισμό των ακτών του Σαρωνικού, ενώ, σύμφωνα με τους ειδικούς, μεγάλες και άμεσες θα είναι οι επιπτώσεις από την τοξικότητα της πετρελαιοκηλίδας κατά μήκος της παραλιακής. Φωτο: Nikos Libertas / SOOC
Περιβάλλον

Το χρονικό της οικολογικής καταστροφής στον Σαρωνικό

Οι αριθμοί, τα γεγονότα και οι συνέπειες

Την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου, ώρα 01:45, βυθίζεται το δεξαμενόπλοιο «Αγία Ζώνη ΙΙ» κοντά στη νησίδα Αταλάντη με φορτίο 2.500 τόνους πετρελαίου. Στις 03:00 φτάνει το πρώτο περιπολικό του λιμενικού και στις 05:30 το πρώτο αντιρρυπαντικό της ίδιας υπηρεσίας. Στις 18:00 το απόγευμα η πετρελαιοκηλίδα έχει προχωρήσει έως τις ακτές Σελήνια και Κυνοσούρα. Η ταχύτητα της βύθισης του πλοίου προκάλεσε μεγάλη εντύπωση, αφού πραγματοποιήθηκε μέσα σε είκοσι λεπτά.


• Το συγκεκριμένο δεξαμενόπλοιο ναυπηγήθηκε πριν από 45 χρόνια στα γερμανικά ναυπηγεία Lindenau Schiffswerft & Masch στο Κίελο. Το πλήρωμά του ήταν 11 άτομα, εκ των οποίων μόνο 2 ήταν στο πλοίο το βράδυ του ατυχήματος, παρόλο που η σχετική νομοθεσία προβλέπει ότι θα έπρεπε να βρίσκονται τουλάχιστον τα 2/3 του πληρώματος. Το πλοίο ήταν ασφαλισμένο μόνο για την κάλυψη ζημιών υπέρ τρίτων μέχρι του ποσού των 5 εκατομμυρίων ευρώ. Ο 53χρονος πλοιοκτήτης Θόδωρος Κουντούρης είναι γιος εργάτη του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς. Ξεκίνησε να δουλεύει σε γκαζάδικο και τη δεκαετία του '90 έγινε ιδιοκτήτης πλοίου. Το 2011 έλαβε άδεια εμπορίας καυσίμων.


• Περίπου πενήντα ξενοδοχειακές μονάδες επηρεάστηκαν από την οικολογική καταστροφή κατά μήκος του παραλιακού μετώπου, ενώ οι υπεύθυνοι του πλοίου «Αγία Ζώνη ΙΙ» διώκονται ποινικά σε βαθμό κακουργήματος για βαρύτατες παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας βάσει του νόμου 1650 του 1986.

 

Τουλάχιστον 1.500 κυβικά πετρελαιοειδών έχουν απαντληθεί έως τώρα από το βυθισμένο δεξαμενόπλοιο που βρίσκεται νότια της Αταλάντης στον Σαρωνικό και πάνω από 160 άτομα έχουν συνδράμει στις επιχειρήσεις απορρύπανσης σε παράκτιες περιοχές της Αττικής.


• Θα χρειαστούν 20 με 30 μέρες για τον καθαρισμό των ακτών του Σαρωνικού, ενώ, σύμφωνα με τους ειδικούς, μεγάλες και άμεσες θα είναι οι επιπτώσεις από την τοξικότητα της πετρελαιοκηλίδας κατά μήκος της παραλιακής. Η μόλυνση θα έχει μακροχρόνιες συνέπειες, ενώ είναι πιθανόν οι τοξικές ουσίες να περάσουν και στην τροφική αλυσίδα. Τουλάχιστον 1.500 κυβικά πετρελαιοειδών έχουν απαντληθεί έως τώρα από το βυθισμένο δεξαμενόπλοιο που βρίσκεται νότια της Αταλάντης στον Σαρωνικό και πάνω από 160 άτομα έχουν συνδράμει στις επιχειρήσεις απορρύπανσης σε παράκτιες περιοχές της Αττικής. Στη Σαλαμίνα, πραγματοποιήθηκαν εργασίες απορρύπανσης από προσωπικό ιδιωτικών εταιρειών, ενώ στις εργασίες συμμετείχαν 30 στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού.

 

• Μπροστά από το Πολιτιστικό Κέντρο Παλαιού Φαλήρου τοποθετήθηκαν δύο πλωτά φράγματα μήκους 500 μέτρων συνολικά και τέσσερα άτομα από το συνεργείο της αναδόχου εταιρείας επιχείρησαν. Παράλληλα, τοποθετήθηκε πλωτό φράγμα 150 μέτρων μπροστά από την παραλία Παλαιάς Φαντασίας Δήμου Αλίμου, καθώς και στις ακτές του Αθλητικού Κέντρου Αγίου Κοσμά, ενώ από τον μόλο Αγίου Νικολάου Σεληνίων μέχρι και την παραλία «Φλώρας Σεληνίων» τοποθετήθηκε πλωτό φράγμα 245 μέτρων.

 

• Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Υγείας, έχει απαγορευτεί η κολύμβηση στα παρακάτω σημεία: από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (Ακτή Θεμιστοκλέους 334) μέχρι και την παραλία της Φρεαττύδας // Στις ακτές της περιοχής «Βοτσαλάκια» // Σε όλες τις ακτές του Δήμου Αλίμου // Σε όλες τις ακτές του Δήμου Παλαιού Φαλήρου // Σε όλες τις ακτές του Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης // Σε όλες τις ακτές του Δήμου Γλυφάδας.


• Αξίζει να θυμίσουμε ότι παρόμοια οικολογική καταστροφή στη χώρα μας έγινε τον Φεβρουάριο του 1980, όταν ανοιχτά της Πύλου το δεξαμενόπλοιο «Irenes Serenade» ταξίδευε φορτωμένο με 103.000 τόνους πετρέλαιο από την Τουρκία με προορισμό την Τεργέστη. Σκοπός της άφιξης στην Πύλο ήταν ο ανεφοδιασμός του με τρόφιμα. Το απόγευμα εκείνης της ημέρας ακούστηκε μια έκρηξη, η οποία οφειλόταν σε σπινθήρα από την τριβή της άγκυρας, που σε συνδυασμό με την ύπαρξη αερίων στο υπόστεγο του δεξαμενόπλοιου, προκάλεσε φωτιά. Σε ελάχιστα λεπτά πυκνά σύννεφα καπνού σκέπασαν όλη την πόλη. Είκοσι εννέα από τους τριάντα έναν επιβαίνοντες διασώθηκαν, 40.000 τόνοι πετρελαίου κάηκαν, άλλοι 35.000 τόνοι διασκορπίστηκαν στη θάλασσα και 25.000 τόνοι εξατμίστηκαν.

 

 

 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

 

Περιβάλλον

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Vivienne Westwood: «Μόνη σωτηρία του κόσμου, η κατάργηση της ιδιοκτησίας γης»

Περιβάλλον Vivienne Westwood: «Μόνη σωτηρία του κόσμου, η κατάργηση της ιδιοκτησίας γης»

15.10.2019
Fridays for Future: Αυτές είναι οι έφηβες πρωτεργάτριες του οικολογικού κινήματος στην Ελλάδα

Περιβάλλον Fridays for Future: Αυτές είναι οι έφηβες πρωτεργάτριες του οικολογικού κινήματος στην Ελλάδα

10.10.2019
Οργάνωση Γη: Μια ιστορία για τη δύναμη που ξεπερνάει κάθε πρόκληση

Περιβάλλον Οργάνωση Γη: Μια ιστορία για τη δύναμη που ξεπερνάει κάθε πρόκληση

4.10.2019
Όχι μόνο Γκρέτα: Να 3 νεαρές ακτιβίστριες για το κλίμα για τις όποιες δεν μιλάει κανείς

Περιβάλλον Όχι μόνο Γκρέτα: Να 3 νεαρές ακτιβίστριες για το κλίμα για τις όποιες δεν μιλάει κανείς

30.9.2019
Η πρώτη οικολόγος είχε απορριφθεί στην εποχή της ως «υστερική γεροντοκόρη, με γελοίες συναισθηματικές εκρήξεις»

Περιβάλλον Η πρώτη οικολόγος είχε απορριφθεί στην εποχή της ως «υστερική γεροντοκόρη, με γελοίες συναισθηματικές εκρήξεις»

28.9.2019
Γκρέτα Τούνμπεργκ: Η Ζαν Ντ’ Αρκ της κλιματικής αλλαγής

Περιβάλλον Γκρέτα Τούνμπεργκ: Η Ζαν Ντ’ Αρκ της κλιματικής αλλαγής

19.9.2019
Δείτε τα highlights από την συνέντευξη της Γκρέτα Τούνμπεργκ στο The Daily Show

Περιβάλλον Δείτε τα highlights από την συνέντευξη της Γκρέτα Τούνμπεργκ στο The Daily Show

13.9.2019
Ο Τάμεσης ζωντάνεψε ξανά

Περιβάλλον Ο Τάμεσης ζωντάνεψε ξανά

10.9.2019
Πώς η βιομηχανία της «γρήγορης μόδας» καταστρέφει τον πλανήτη

Περιβάλλον Πώς η βιομηχανία της «γρήγορης μόδας» καταστρέφει τον πλανήτη

8.9.2019
 Ένας οδηγός για να ζούμε συνειδητά (και οικολογικά) χωρίς υπερβολές

Περιβάλλον Ένας οδηγός για να ζούμε συνειδητά (και οικολογικά) χωρίς υπερβολές

6.9.2019