Eικονογράφηση από το βιβλίο Dalí. Les dîners de Gala της Τaschen.
Περιβάλλον

10 βήματα για να μειωθεί η ποσότητα του φαγητού που πετάμε στα σκουπίδια

Πώς να σταματήσεις μια από τις μεγαλύτερες σπατάλες στον πλανήτη και στο ψυγείο σου

Η Sustainable Food Movement in Greece είναι μια ομάδα κοινωνικών επιχειρηματιών που αποσκοπεί στη μείωση απορριμμάτων τροφών και στην προώθηση της αειφορίας στη γαστρονομία. «Χρήση φαγητού - καμία απώλεια - καμία σπατάλη» είναι το κεντρικό τους μότο και σκοπό έχουν να ευαισθητοποιήσουν το κοινό σχετικά με το πρόβλημα αυτού του είδους απορριμμάτων. Όπως μας ενημέρωσε η κ. Μπουγάνη: «Ακολουθούμε το μοτίβο της κυκλικής οικονομίας αλλά και των αρχών της αειφορίας που βασίζεται στα 5 Rs, reduce, reuse, recycle, restore και replenish, δηλαδή μείωση, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση, αποκατάσταση και ανασύσταση. Όμως το πρώτο βήμα για όλα αυτά είναι η αφύπνιση της συνείδησης».

 

1.

Για να φτάσει κανείς να ελέγχει την ποσότητα φαγητού που πετάει στα σκουπίδια πρέπει να έχει προηγηθεί η αφύπνισή του περιβαλλοντικώς, να ξέρει ότι θέλει να προστατέψει το περιβάλλον με κάθε τρόπο.

 

2.

Ο σωστός καταναλωτής είναι ο ηθικός καταναλωτής, που γνωρίζει τι τρόφιμα θέλει, από πού τα προμηθεύεται, ξέρει την ποιότητά τους και την ποσότητα που θέλει να καταναλώσει.

 

3.

Εφόσον επιλέξει από πού θα ψωνίσει, χρησιμοποιεί λίστα με όσα χρειάζεται για τις επόμενες 3 ημέρες. Έτσι, θα καταναλώσει ακριβώς αυτά που χρειάζεται, διατηρώντας τα σε καλή ποιότητα.

 

4.

Απαραίτητη είναι η σωστή ταξινόμηση των τροφίμων σε ντουλάπια και ψυγείο. Βγάζει μπροστά οτιδήποτε έχει κοντινή ημερομηνία λήξης και στο βάθος τα υπόλοιπα.

 

5.

Δεν τοποθετεί πολύ κοντά τρόφιμα που είναι επιβλαβή το ένα για το άλλο, π.χ. δεν βάζουμε τις φράουλες κοντά σε λεμόνια, γιατί τα δεύτερα έχουν οξύ που τις καταστρέφει πολύ γρήγορα.

 

6.

Μαγειρεύει αυστηρά την ποσότητα που θα καταναλώσει άμεσα.

 

7.

Κάνει ανακύκλωση συσκευασιών και τροφίμων, έτσι ώστε τα τρόφιμα να μπορούν να διαχωριστούν στα απόβλητα από το υλικό που είναι ανακυκλώσιμο.

 

8.

Αν έχει κήπο ή μικρό μποστάνι, μπορεί εύκολα να κάνει κομποστοποίηση υπολειμμάτων από φρούτα και λαχανικά.

 

9.

Αν του περισσεύει φαγητό, το αξιοποιεί έξυπνα και δημιουργικά την επόμενη ημέρα.

 

10.

Αν δεν έχει καθόλου όρεξη να το ξαναμαγειρέψει, το καλύτερο που μπορεί να κάνει είναι να το δώσει σε κάποιον άνθρωπο στο κοντινό του περιβάλλον που το έχει ανάγκη. Πολλές φορές, ακόμη και ο γείτονάς μας χρειάζεται ένα πιάτο φαγητό και μπορεί να ντρέπεται να το ζητήσει.

 

Eικονογράφηση από το βιβλίο Dalí. Les dîners de Gala της Τaschen.

 

Συμβουλές

Πιστεύουμε πως το φαγητό είναι κουλτούρα και ενώνει τους ανθρώπους. Σεβόμαστε ό,τι μας προσφέρει η ελληνική γη και θαυμάζουμε τους ανθρώπους εκείνους που δουλεύουν σκληρά, με μεγάλο πάθος και αγάπη, έτσι ώστε να μπορούμε να έχουμε φαγητό στο τραπέζι. Σε καμία περίπτωση δεν δίνουμε ό,τι φαγητό μας περισσεύει στα κατοικίδιά μας, μπορεί να τα βλάψει. Αν ζούμε στην επαρχία, μπορούμε να πληροφορηθούμε πού υπάρχουν φάρμες και τι είδους φαγητό δέχονται. Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιούμε την τεχνολογία και έξυπνες εφαρμογές για να αξιοποιούμε σωστά την τροφή μας. Υπάρχουν πολλές εφαρμογές για foodpairing και για αξιοποίηση της τροφής και δεν χρειάζεται να είναι κανείς masterchef για να τις γνωρίζει.

 

Ποσοστά

Σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία, 1,3 δισ. τόνοι τροφής παγκοσμίως καταλήγουν στα σκουπίδια, ενώ υπολογίζεται ότι σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης ετησίως πετιούνται πάνω από 45 εκατομμύρια τόνοι τροφής. Παράλληλα, κάθε χρόνο ένας Ευρωπαίος σπαταλάει 179 κιλά τροφής, ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα μια τετραμελής οικογένεια στην Ελλάδα πετάει στα σκουπίδια 120 κιλά φαγητό. Επίσης, στη χώρα μας η σπατάλη τροφίμων αφορά στο μεγαλύτερο ποσοστό της φρούτα, λαχανικά και ψωμί, εξαιτίας της μικρής διάρκειας ζωής αυτών των τροφών και της αναλογικά φθηνότερης τιμής τους.

 

*Η Sustainable Food Movement in Greece θα βρίσκεται στην 1η Έκθεση Κ.Αλ.Ο στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100, Γκάζι) από 1/11 έως και 3/11, 11:00-23:00. Στις 3/11, στις 17:00, στον χώρο Pop Up Hub, εντός της έκθεσης, θα διεξαχθεί ομιλία της κ. Μπουγάνη με τίτλο «Αειφόρος γαστρονομία και μείωση του food waste στις ελληνικές Κοιν.Σ.Επ. εστίασης».

 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Περιβάλλον

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φωτογραφίζοντας τα πλάσματα που πολύ σύντομα μπορεί να εξαφανιστούν από τη Γη

Περιβάλλον Φωτογραφίζοντας τα πλάσματα που πολύ σύντομα μπορεί να εξαφανιστούν από τη Γη

20.10.2019
Vivienne Westwood: «Μόνη σωτηρία του κόσμου, η κατάργηση της ιδιοκτησίας γης»

Περιβάλλον Vivienne Westwood: «Μόνη σωτηρία του κόσμου, η κατάργηση της ιδιοκτησίας γης»

15.10.2019
Fridays for Future: Αυτές είναι οι έφηβες πρωτεργάτριες του οικολογικού κινήματος στην Ελλάδα

Περιβάλλον Fridays for Future: Αυτές είναι οι έφηβες πρωτεργάτριες του οικολογικού κινήματος στην Ελλάδα

10.10.2019
Οργάνωση Γη: Μια ιστορία για τη δύναμη που ξεπερνάει κάθε πρόκληση

Περιβάλλον Οργάνωση Γη: Μια ιστορία για τη δύναμη που ξεπερνάει κάθε πρόκληση

4.10.2019
Όχι μόνο Γκρέτα: Να 3 νεαρές ακτιβίστριες για το κλίμα για τις όποιες δεν μιλάει κανείς

Περιβάλλον Όχι μόνο Γκρέτα: Να 3 νεαρές ακτιβίστριες για το κλίμα για τις όποιες δεν μιλάει κανείς

30.9.2019
Η πρώτη οικολόγος είχε απορριφθεί στην εποχή της ως «υστερική γεροντοκόρη, με γελοίες συναισθηματικές εκρήξεις»

Περιβάλλον Η πρώτη οικολόγος είχε απορριφθεί στην εποχή της ως «υστερική γεροντοκόρη, με γελοίες συναισθηματικές εκρήξεις»

28.9.2019
Γκρέτα Τούνμπεργκ: Η Ζαν Ντ’ Αρκ της κλιματικής αλλαγής

Περιβάλλον Γκρέτα Τούνμπεργκ: Η Ζαν Ντ’ Αρκ της κλιματικής αλλαγής

19.9.2019
Δείτε τα highlights από την συνέντευξη της Γκρέτα Τούνμπεργκ στο The Daily Show

Περιβάλλον Δείτε τα highlights από την συνέντευξη της Γκρέτα Τούνμπεργκ στο The Daily Show

13.9.2019
Ο Τάμεσης ζωντάνεψε ξανά

Περιβάλλον Ο Τάμεσης ζωντάνεψε ξανά

10.9.2019
Πώς η βιομηχανία της «γρήγορης μόδας» καταστρέφει τον πλανήτη

Περιβάλλον Πώς η βιομηχανία της «γρήγορης μόδας» καταστρέφει τον πλανήτη

8.9.2019
3 Σχόλια
avatar
Ανώνυμος/η 1.11.2017 | 19:13
Πολύ σωστό, πρακτικό και χρήσιμο άρθρο.
avatar
apdm 1.11.2017 | 21:36
11) Αν είσαι μαμά και ετοιμάζεις δέμα για το "παιδί" που σπουδάζει μακρυά, σκέψου τις ποσότητες που μπορεί να καταναλώσει ένας υγιής άνθρωπος καθώς και την "ταλαιπωρία" των τροφίμων κατά την μεταφορά.

12) Αν σας αρέσει η gourmet κουζίνα και πειραματίζεστε με διάφορους συνδυασμούς (π.χ. χοιρινό με σάλτσα γκοτζιμπέρι και αχλάδι), να είστε προετοιμασμένοι να καταναλώσετε το τελικό αποτέλεσμα, όσο χάλια κι αν είναι.
avatar
Γράφων 2.11.2017 | 10:28
Πίτα, τοστ/σάντουιτς, ομελέτα και μακαρονάδα: τέσσερα φαγητά εντός των οποίων μπορεί να απορροφηθεί/ανακυκλωθεί η πλειοψηφία των οικιακών μαγειρικών περισσευμάτων.