Πάνω από 60 τοις εκατό των υφαντικών ινών είναι πλέον συνθετικές και προέρχονται από ορυκτά καύσιμα, γεγονός που σημαίνει ότι αν και όποτε καταλήξουν τα ρούχα μας σε κάποια χωματερή δεν θα είναι δυνατό να αποσυντεθούν
Περιβάλλον

Πώς η βιομηχανία της «γρήγορης μόδας» καταστρέφει τον πλανήτη

Ένα νέο βιβλίο αποκαλύπτει τους τρόπους με τους οποίους οι φίρμες ‘γρήγορης’ και προσιτής μόδας που έχουν κατακλύσει τον πλανήτη, έχουν καταστεί τόσο τεράστιες, αχόρταγες και μη περιορίσιμες.

Στο βιβλίο της που μόλις κυκλοφόρησε με τίτλο "Fashionopolis: The Price of Fast Fashion and the Future of Clothes" [Το τίμημα της γρήγορης μόδας και το μέλλον των ρούχων], η συγγραφέας θεμάτων μόδας και στυλ Dana Thomas επιχειρεί και σε μεγάλο βαθμό κατορθώνει να συνδέσει τις γκαρνταρόμπες μας με παγκόσμιες οικονομικές και κλιματικές συνθήκες, τοποθετώντας συγχρόνως την βιόσφαιρα της σύγχρονης μόδας (ειδικά της αποκαλούμενης «γρήγορης μόδας» που εκπροσωπούν οι προσιτές φίρμες με τα αναρίθμητα καταστήματα ανά τον πλανήτη) στο ιστορικό πλαίσιο της βιομηχανίας ένδυσης.

 

Όπως τονίζεται στο βιβλίο, πάνω από 60 τοις εκατό των υφαντικών ινών είναι πλέον συνθετικές και προέρχονται από ορυκτά καύσιμα, γεγονός που σημαίνει ότι αν και όποτε καταλήξουν τα ρούχα μας σε κάποια χωματερή (γύρω στο 85 τοις εκατό από τα απόβλητα υφάσματα στις ΗΠΑ πηγαίνουν σε χωματερές ή αποτεφρώνονται) δεν θα είναι δυνατό να αποσυντεθούν. Το ίδιο ισχύει και για τις συνθετικές ίνες που καταλήγουν στη θάλασσα, στο πόσιμο νερό αλλά και στα βάθη των ωκεανών και στις κορυφές των παγετώνων.

 

Η αφήγηση του βιβλίου χωρίζεται σε τρία μέρη. Το πρώτο εστιάζει στις σύγχρονες βιομηχανίες fast και regular fashion και στο πώς αυτές έχουν καταστεί τόσο τεράστιες, αχόρταγες και μη περιορίσιμες. Σημειώνεται επίσης η σημαντική συμβολή διεθνών εμπορικών συμφωνιών όπως η NAFTA (H Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής μεταξύ του Μεξικού, των ΗΠΑ και του Καναδά) στην παγκόμσια εξάπλωση και επιτυχία της 'γρήγορης μόδας'.

 

Μεταξύ του 2005 και του 2102 πάνω από 500 εργάτες της βιομηχανία ένδυσης στο Μπαγκλαντές έχασαν τη ζωή της από πυρκαγιές στους χώρους εργασίας τους.

 

Το δεύτερο μέρος του βιβλίου παρουσιάζει εναλλακτικές μεθόδους και προσεγγίσεις στο αδηφάγο αυτό μοντέλο, αυτό που η συγγραφέας αποκαλεί κατ' αντιδιαστολή, «αργή μόδα» (slow fashion) και συνίσταται γενικά στην καλλιέργεια και χρήση οικολογικών υλικών σε τοπικό επίπεδο και σε περιορισμένη κλίμακα. Και το τρίτο περιλαμβάνει συναντήσεις και συνομιλίες με ανθρώπους από τον χώρο της μόδας που προσπαθούν να αναμορφώσουν συνολικά το σύστημα, από τα υλικά που χρησιμοποιούμε και την διαδικασία παραγωγής ως τον τρόπο και την αντίληψη με την οποία ψωνίζουμε.

 

Καθ' όλη την διάρκεια του βιβλίου, η συγγραφέας μας υπενθυμίζει ότι η βιομηχανία ένδυσης αποτελούσε πάντα μια από τις σκοτεινές πτυχές της παγκόσμιας οικονομίας από την εποχή της Βιομηχανικής Επανάστασης και σε όλη την πορεία εξέλιξης του παγκοσμιοποιημένου καπιταλιστικού συστήματος και ότι η σημερινή κακομεταχείριση των εργαζόμενων είναι μέρος μιας μακράς ιστορίας στον χώρο. Το δουλεμπόριο στον Αμερικανικό Νότο παρείχε την πρώτη ύλη των εργοστασίων τόσο στην Αγγλία, όπου κυριαρχούσαν η παιδική εργασία και οι φριχτές συνθήκες, όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου οι πυρκαγιές στα εργοστάσια είχαν στοιχίσει τη ζωή αναρίθμητων άρτι αφιχθέντων μεταναστών στις αρχές του 20ου αιώνα.

 

Το βιβλίο επιφυλάσσει ξεχωριστή μνεία για την Στέλλα Μακάρτνεϊ, η οποία έχει ενστερνιστεί από καιρό πρακτικές βιωσιμότητας στις δικές της δημιουργίες, καλώντας επιτακτικά και άλλες φίρμες να κάνουν το ίδιο

 

Όπως αναφέρεται στο βιβλίο, υπάρχουν και σήμερα αναρίθμητοι μετανάστες εργάτες στο Λος Άντζελες που πέφτουν θύματα άγριας εκμετάλλευσης, για να μην πούμε για τους εργάτες από το Μπαγκλαντές, την Κίνα και το Βιετνάμ που αντιμετωπίζουν εργασιακές συνθήκες στην καλύτερη περίπτωση θλιβερές και στην χειρότερη εντελώς απάνθρωπες (Μεταξύ του 2005 και του 2102 πάνω από 500 εργάτες της βιομηχανία ένδυσης στο Μπαγκλαντές έχασαν τη ζωή της από πυρκαγιές στους χώρους εργασίας τους.

 

Το βιβλίο επιφυλάσσει ξεχωριστή μνεία για την Στέλλα Μακάρτνεϊ, η οποία έχει ενστερνιστεί από καιρό πρακτικές βιωσιμότητας στις δικές της δημιουργίες, καλώντας επιτακτικά και άλλες φίρμες να κάνουν το ίδιο. Ως επικεφαλής σχεδιάστρια της Chloé, από τα τέλη των '90s ήδη είχε αρνηθεί να συμπεριλάβει δέρμα ή γούνα στις κολεξιόν της, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις μεγαλοστελεχών της βιομηχανίας μόδας που έλεγαν ότι αυτό ισοδυναμεί με αυτοκαταστροφή (πολλοί το πιστεύουν ακόμα).

 

 

Με στοιχεία από τους New York Times

Περιβάλλον

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κατάβαση στα έγκατα του γιγάντιου τάφου, όπου η  Φινλανδία θάβει τα πυρηνικά της απόβλητα

Περιβάλλον Κατάβαση στα έγκατα του γιγάντιου τάφου, όπου η Φινλανδία θάβει τα πυρηνικά της απόβλητα

29.10.2020
Για τον πλανήτη έγιναν ένα

Περιβάλλον Για τον πλανήτη έγιναν ένα

11.10.2020
Ευθύμης Λέκκας: «Θα πρέπει να αρχίσουμε να συνηθίζουμε την εκδήλωση ακραίων φαινομένων»

Περιβάλλον Ευθύμης Λέκκας: «Θα πρέπει να αρχίσουμε να συνηθίζουμε την εκδήλωση ακραίων φαινομένων»

3.10.2020
Γιατί χάθηκαν τ' αστέρια από τον ουρανό της Aθήνας;

Περιβάλλον Γιατί χάθηκαν τ' αστέρια από τον ουρανό της Aθήνας;

28.9.2020
Podcast/ Τελικά θα σωθεί ο κόσμος Kristen Leo ή τσάμπα ακτιβιζόμαστε;

Περιβάλλον Podcast/ Τελικά θα σωθεί ο κόσμος Kristen Leo ή τσάμπα ακτιβιζόμαστε;

20.9.2020
Το βιασμένο αρχαιολογικό τοπίο και οι γιορτές της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας

Περιβάλλον Το βιασμένο αρχαιολογικό τοπίο και οι γιορτές της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας

14.9.2020
Πώς η Greta Thunberg προσπερνά όσους την χλευάζουν (του Τραμπ συμπεριλαμβανομένου!)

Περιβάλλον Πώς η Greta Thunberg προσπερνά όσους την χλευάζουν (του Τραμπ συμπεριλαμβανομένου!)

14.9.2020
Cristina Zenato: Αποκλειστική συνέντευξη με τη διεθνούς φήμης δύτρια που έκανε τους καρχαρίες οικογένειά της

Περιβάλλον Cristina Zenato: Αποκλειστική συνέντευξη με τη διεθνούς φήμης δύτρια που έκανε τους καρχαρίες οικογένειά της

9.9.2020
Έντομα της Ελλάδας που δεν φαντάζεσαι ότι υπάρχουν

Περιβάλλον Έντομα της Ελλάδας που δεν φαντάζεσαι ότι υπάρχουν

1.9.2020
Βιώσιμες πόλεις ως απάντηση στον κορωνοϊό

Περιβάλλον Βιώσιμες πόλεις ως απάντηση στον κορωνοϊό

30.8.2020
3 Σχόλια
avatar
Απλά Μαθηματικά 9.9.2019 | 13:42
Εμείς είμαστε οι αγοραστές, από εμάς εξαρτάται.
avatar
Μαύρος Γάτος 10.9.2019 | 16:17
Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχει αναπτυχεθί ένας ιδιαίτερα δυναμικός κλάδος της ανακύκλωσης ρούχων:
Πραγματοποιείται διαλογή ρούχων και
- όσα είναι σε πολύ καλή κατάσταση ή χρήζουν μιας μικροεπιδιόρθωσης πωλούνται στο κύκλωμα ρούχων από δεύτερο χέρι
- τα σχετικά φθαρμένα ρούχα τα οποία μπορούν ωστόσο να φορεθούν πωλούνται στον Τρίτο Κόσμο (γιατί, συνήθως, οι εργαζόμενοι που παράγουν αυτά τα ρούχα και πολλοί εργαζόμενοι αυτών των χωρών, ευρίσκονται σε απόλυτη αδυναμία να αγοράσουν καινούρια ρούχα)
- τα πολύ φθαρμένα ρούχα μετατρέπονται σε πρώτες ύλες, κυρίως για την παραγωγή μονωτικών οικοδομικών υλικών (το καλύτερο μονωτικό παρασκευάζεται από μαλλί, ενώ καλής ποιότητας μονωτικά κατασκευάζονται από ίνες βαμβακιού ή συνθετικές) ή στουπιού (τα βαμβακερά ρούχα).

Μάλιστα, σε αυτόν τον κλάδο δραστηριοποιούνται και μεγάλες επιχειρήσεις της κοινωνικής οικονομίας όπως η Emmaus, οι οποίες απασχολούν και επανεντάσσουν στην αγορά εργασίας άστεγους, πρώην τοξικοεξαρτημένους και μακροχρόνια άνεργους.
Μάλιστα, το υψηλότερο επίπεδο επανένταξης επιτυγχάνεται στα εργαστήρια επιδιόρθωσης ρούχων όπου απασχολούνται (αφού προηγουμένως καταρτιστούν) όσοι από τους προαναφερθέντες έχουν ένα μίνιμουμ ταλέντου για αυτή τη δουλειά: αποκτούν έτσι μια πολύτιμη ειδίκευση και εμπειρία που τους επιτρέπει συνήθως να ανοίξουν την δική τους μικροεπιχείρηση (χρηματοδοτούμενοι συνήθως από τους θεσμούς της μικροπίστωσης ή από τα πιστωτικά ιδρύματα της κοινωνικής οικονομίας)
avatar
Μαύρος Γάτος 10.9.2019 | 16:21
Για όσους Αθηναίους κατεβαίνουν στο κέντρο, να προτείνω τον "Σκόρο", Ζωοδόχου Πηγής και Ερεσσού :
έναν χώρο όπου αφήνεις όποιο αντικείμενο δεν σου χρειάζεται πλέον, κυρίως ρούχα, αλλά και βιβλία, παιχνίδια, CD, κοσμήματα, διακοσμητικά αντικείμενα, κλπ και παίρνεις, εντελώς δωρεάν, οτιδήποτε θεωρήσεις ότι στου χρειάζεται.

Κατ' αυτόν τον τρόπο, μειώνεις τα πράγματα που θα πέταγες.
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια