«Θέλω πάρα πολύ μια κόρη, αλλά, έτσι όπως βλέπω τα πράγματα, δεν θα κάνω. Εμένα μου αρέσει πολύ η θάλασσα και θυμάμαι να πλατσουρίζω μαζί με τον μπαμπά και τη μαμά μου. Ε, κάνω την ίδια εικόνα μ' εμένα και την κόρη μου και στενοχωριέμαι που δεν θα την αφήνω να μπει στο νερό, επειδή θα κινδυνεύει να καεί το δέρμα της». Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Περιβάλλον

Fridays for Future: Αυτές είναι οι έφηβες πρωτεργάτριες του οικολογικού κινήματος στην Ελλάδα

Οι Μαρία και Αριάδνη Παπαθεοδώρου μιλούν στη LiFO για τη σοβαρότητα του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής, τις κινητοποιήσεις των νέων και την Γκρέτα Τούνμπεργκ.

Οι πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού στα δάση του Αμαζονίου, της Αλάσκας και της Σιβηρίας προκάλεσαν σοκ στη διεθνή κοινότητα. Και ενώ οι φωτιές συνέχιζαν να κατακαίουν εκατομμύρια δέντρα σε όλη τη γη, μια ομάδα περίπου 450 ακτιβιστών απ' όλο τον κόσμο συγκεντρώθηκε στο Πανεπιστήμιο της Λωζάννης, συσκέφθηκε για πέντε μέρες, διαδήλωσε και έκανε τις προτάσεις της για την αντιμετώπιση της ανόδου της θερμοκρασίας στον πλανήτη.


Ανάμεσα στους συμμετέχοντες, η Μαρία και η Αριάδνη Παπαθεοδώρου. «Είχαμε απογοητευτεί και συγχρόνως πανικοβληθεί μ' αυτά που μετέδιδαν τα media και εξήγγελλαν οι πολιτικοί. Έγιναν πολλοί τσακωμοί στο συνέδριο. Σκέψου, 450 άτομα, που ο καθένας είχε κάτι διαφορετικό να πει, να προσπαθούν να βρουν την τέλεια λύση, η οποία δεν υπάρχει».


Στις 9 Αυγούστου βγήκε, τελικά, λευκός καπνός, με την Γκρέτα Τούνμπεργκ, προεξάρχουσα του κινήματος, να διακηρύττει τις προτάσεις μπροστά σε όλα τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. Εκεί είχαν την τύχη να τη γνωρίσουν από κοντά και να συνομιλήσουν μαζί της. «Είναι μια πολύ ήρεμη κοπέλα. Ό,τι είναι να πει θα το πει χωρίς περιστροφές, έτσι όπως το πιστεύει» σημειώνει η 16χρονη Αριάδνη. Επικοινώνησαν ξανά μαζί της περίπου έναν μήνα μετά, όταν η Γκρέτα πόσταρε μια φωτογραφία από τις μαθητικές διαδηλώσεις για το κλίμα στην Αθήνα, στο πλαίσιο του Fridays for Future.

 

Το Α και το Ω για μια βιώσιμη πόλη είναι να υπάρξει μεγάλο δίκτυο αστικών συγκοινωνιών. Η κίτρινη γραμμή του μετρό χτίζεται εδώ και τόσα χρόνια. Η Κηφισίας και η Μεσογείων δεν συνδέονται με τίποτα. Εγώ πηγαίνω σχολείο στο Μαρούσι και κάνω προπόνηση μπάσκετ στον Χολαργό. Με το αυτοκίνητο αυτή η απόσταση είναι 15 λεπτά. Με τα ΜΜΜ, μία ώρα.


Σχεδόν κάθε Παρασκευή του περασμένου Σεπτεμβρίου εκατομμύρια νέοι σε όλο τον κόσμο έβγαιναν στους δρόμους για να διαδηλώσουν για την κλιματική αλλαγή, η οποία έχει αρχίσει να δείχνει τα πρώτα της σημάδια στον πλανήτη. Η Μαρία και η Αριάδνη Παπαθεοδώρου είναι από τις πρωτεργάτριες του κινήματος στην Ελλάδα. Η πρώτη διαδήλωση του Fridays for Future πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας τον Φεβρουάριο του 2018. Έκτοτε έχουν γίνει άλλες επτά, ενώ, όπως επισημαίνουν, θα ακολουθήσουν κι άλλες τους επόμενους μήνες. Δεν κρύβουν πως οι πιο μαζικές διαδηλώσεις ήταν αυτές του περασμένου Σεπτεμβρίου, όταν χιλιάδες παιδιά στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Καλαμάτα και σε 11 ακόμα πόλεις σε όλη τη χώρα ύψωσαν τη φωνή τους για το κλίμα.


«Με τις πυρκαγιές του καλοκαιριού πολλοί άνθρωποι, οι οποίοι δεν ασχολούνται με το περιβάλλον, έπαθαν σοκ. Μόλις γύρισα στο σχολείο, ήρθαν περισσότερα από δέκα παιδιά να με ρωτήσουν για την κλιματική αλλαγή» θυμάται η 17χρονη Μαρία Παπαθεοδώρου. «Οι επιστήμονες, όμως, μιλούν γι' αυτήν εδώ και πολλά χρόνια. Αυτό θέλουμε να κάνουμε κι εμείς διαδηλώνοντας. Φωνάζουμε για να ακούσουν οι πολιτικοί τους επιστήμονες, όχι εμάς» παρεμβαίνει η Αριάδνη.

 

Η πρώτη διαδήλωση του Fridays for Future πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας τον Φεβρουάριο του 2018. Έκτοτε έχουν γίνει άλλες επτά, ενώ, όπως επισημαίνουν, θα ακολουθήσουν κι άλλες τους επόμενους μήνες. Φωτο: ΑΠΕ/ΜΠΕ


Όπως υποστηρίζουν και οι δυο τους, δυστυχώς ο πλανήτης δεν έχει άλλον χρόνο. Το μόνο που μένει είναι να βρεθούν εκείνες οι λύσεις που θα καθυστερήσουν την καταστροφή. Τι είναι αυτό που κάνει, όμως, αρκετούς πολίτες και πολιτικούς να εξανίστανται και να θεωρούν παιδικές υπερβολές τα λεγόμενα της Γκρέτα; «Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν το παραδέχονται. Ίσως επειδή φοβούνται. Τι να πω! Εγώ κρατάω αυτό που μου είπε ένας καθηγητής μου: όπως η φίλη του δεν πηγαίνει στον γιατρό για την πλάτη της, επειδή δεν πονάει ακόμα πολύ, έτσι και ο άνθρωπος δεν συνειδητοποιεί το κακό, επειδή δεν έχει φτάσει ακόμα στην πόρτα του. Επειδή δεν πονάει ακόμη αρκετά από αυτό» σημειώνει η Μαρία.


Οι ίδιες από πολύ μικρή ηλικία έχουν αναπτύξει περιβαλλοντική συνείδηση. Θυμούνται πως, μαζί με τη μητέρα τους, δεν χρησιμοποιούσαν πλαστικές σακούλες, ούτε το οικογενειακό αυτοκίνητο για να μετακινούνται, προκειμένου να μειώσουν την κατανάλωση των ρύπων. Πλέον η Μαρία έχει απογοητευτεί και έχει αποφασίσει ότι δεν πρόκειται να γίνει μητέρα, ακριβώς επειδή φοβάται να φέρει ένα παιδί στη Γη που καταστρέφεται. «Θέλω πάρα πολύ μια κόρη, αλλά, έτσι όπως βλέπω τα πράγματα, δεν θα κάνω. Το σκέφτομαι όλη την ώρα. Εμένα μου αρέσει πολύ η θάλασσα και θυμάμαι να πλατσουρίζω μαζί με τον μπαμπά και τη μαμά μου. Ε, κάνω την ίδια εικόνα μ' εμένα και την κόρη μου και στενοχωριέμαι που δεν θα την αφήνω να μπει στο νερό, επειδή θα κινδυνεύει να καεί το δέρμα της».


Οι δυο τους έζησαν στη Γερμανία για περίπου δέκα χρόνια. Η σύγκριση μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας σε επίπεδο οικολογίας είναι αδύνατη. «Αν ζούσαν όλοι όπως στην Ελλάδα, θα χρειαζόμασταν τρεις πλανήτες για να τα βγάλουμε πέρα» λένε γελώντας.

 

Η Μαρία, εδώ και μερικά χρόνια, δεν χρησιμοποιεί καθόλου πλαστικό καλαμάκι. «Έχει πλάκα, γιατί, ενώ επισημαίνω, όπου πάω, να μου φέρνουν τον καφέ χωρίς καλαμάκι, το ξεχνούν και το κάνουν. Μάλιστα, όταν τους το επαναλαμβάνω, πάνε να το πετάξουν και να μου φέρουν καινούργιο. Δηλαδή, κακό επί δύο».


Κι αν οι Έλληνες δεν έχουν ιδιαίτερη περιβαλλοντική συνείδηση, τα πράγματα στην Αθήνα ειδικότερα είναι ακόμα χειρότερα, καθώς η ρύπανση από την κίνηση των αυτοκινήτων είναι τεράστια. «Το Α και το Ω για μια βιώσιμη πόλη είναι να υπάρξει μεγάλο δίκτυο αστικών συγκοινωνιών. Η κίτρινη γραμμή του μετρό χτίζεται εδώ και τόσα χρόνια. Η Κηφισίας και η Μεσογείων δεν συνδέονται με τίποτα. Εγώ πηγαίνω σχολείο στο Μαρούσι και κάνω προπόνηση μπάσκετ στον Χολαργό. Με το αυτοκίνητο αυτή η απόσταση είναι 15 λεπτά. Με τα ΜΜΜ, μία ώρα» σημειώνει η Αριάδνη, με την αδερφή της να παρεμβαίνει: «Πήγα στο Βερολίνο, το οποίο είναι πιο μικρό από την Αθήνα και έχει λιγότερο πληθυσμό. Φαίνεται τεράστιο, γιατί έχει εκτεταμένο μετρό. Μπορείς να δεις όλη την πόλη μέσα σε μία ώρα».

 

«Η πιο εύκολη δικαιολογία είναι πως δεν έχουμε χρόνο. Όμως ούτε ως ανθρωπότητα έχουμε χρόνο. Αυτό είναι το πρόβλημα. Δεν έχουμε άλλο χρόνο για να λέμε πως δεν έχουμε χρόνο. Πρέπει να δράσουμε τώρα». Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Η Μαρία θέλει πολύ να σπουδάσει βιολογία στη Γερμανία και έχει αποφασίσει να μη χρησιμοποιεί τα ρυπογόνα, κατά την ίδια, αεροπλάνα. Δεν ψέγει, ωστόσο, τους Έλληνες, ακριβώς επειδή είναι πολύ δύσκολο να μετακινηθούν με οποιοδήποτε άλλο μέσο στον κόσμο. «Αυτό που έκανε η Γκρέτα ήταν πολύ εντυπωσιακό, αλλά το ιστιοφόρο που χρησιμοποίησε κοστίζει εκατομμύρια ευρώ. Δυστυχώς, δεν έχουμε όλοι τόσα χρήματα» λέει γελώντας η Αριάδνη.


Οι δυο τους, πέρα από το σχολείο και το κίνημα, διδάσκουν αγγλικά και γερμανικά σε πρόσφυγες. «Είναι εντυπωσιακό, γιατί, ακούγοντας τις ιστορίες τους, μπορείς να καταλάβεις πώς η κλιματική αλλαγή τούς οδήγησε εδώ. Στη Συρία, για παράδειγμα, πριν από τον πόλεμο είχαν υπάρξει χρόνια με εκτεταμένη ξηρασία και πείνα» λέει η Μαρία.


Όταν τη ρωτώ πώς καταφέρνει να τα προλαβαίνει όλα, εκείνη ξεφυσά. «Δεν είναι καθόλου εύκολο. Τα έχω φτύσει». Παρεμβαίνει η Αριάδνη: «Η πιο εύκολη δικαιολογία είναι πως δεν έχουμε χρόνο. Όμως ούτε ως ανθρωπότητα έχουμε χρόνο. Αυτό είναι το πρόβλημα. Δεν έχουμε άλλο χρόνο για να λέμε πως δεν έχουμε χρόνο. Πρέπει να δράσουμε τώρα».


Η ίδια κάνει πρωταθλητισμό και αγωνίζεται στην ομάδα της Ηλιούπολης. Δεν θα ξεχάσει ποτέ την εικόνα του Υμηττού, ο οποίος έχει αποψιλωθεί τα τελευταία χρόνια. «Η φύση μάς έδωσε ένα τέλειο φυσικό μηχάνημα που προσλαμβάνει το διοξείδιο του άνθρακα και μας δίνει οξυγόνο, δηλαδή παίρνει τα σκουπίδια μας και μας δίνει χρυσό. Κι εμείς, αυτό που κάνουμε είναι να το καταστρέφουμε. Αυτό που ζητάμε από κείνους που μας κρίνουν είναι να διαβάσουν και να σκεφτούν όχι τον εαυτό τους αλλά τους γύρω τους, τα παιδιά, τα εγγόνια τους. Να σκεφτούν ότι κλέβουν το μέλλον τους και αυτό δεν έχουν δικαίωμα να το κάνουν».

 

fridaysforfuturegreece.org

 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Περιβάλλον

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Κιμ Καρντάσιαν θέλει να δειπνήσει με την Γκρέτα Τούνμπεργκ: «Είναι φανταστικό κορίτσι»

ΆνθρωποιΗ Κιμ Καρντάσιαν θέλει να δειπνήσει με την Γκρέτα Τούνμπεργκ: «Είναι φανταστικό κορίτσι»

8.10.2019
«Η Γκρέτα είναι ο Θεός σας» - Κρέμασαν κούκλα ομοίωμα της Τούνμπεργκ σε γέφυρα στη Ρώμη

Διεθνή«Η Γκρέτα είναι ο Θεός σας» - Κρέμασαν κούκλα ομοίωμα της Τούνμπεργκ σε γέφυρα στη Ρώμη

8.10.2019
Οργάνωση Γη: Μια ιστορία για τη δύναμη που ξεπερνάει κάθε πρόκληση

ΠεριβάλλονΟργάνωση Γη: Μια ιστορία για τη δύναμη που ξεπερνάει κάθε πρόκληση

4.10.2019
Βαθιά, ελληνική αδιαφορία

ΑπόψειςΒαθιά, ελληνική αδιαφορία

3.10.2019
Γιατί οι έφηβοι βγαίνουν στους δρόμους για την κλιματική αλλαγή;

ΚόσμοςΓιατί οι έφηβοι βγαίνουν στους δρόμους για την κλιματική αλλαγή;

2.10.2019
Τα πιο ευφάνταστα πλακάτ στις πορείες των μαθητών για το Κλίμα

It's ViralΤα πιο ευφάνταστα πλακάτ στις πορείες των μαθητών για το Κλίμα

30.9.2019
Ένα τεράστιο παγόβουνο 315 δισ. τόνων πάγου αποκολλήθηκε από την Ανταρκτική

ΠεριβάλλονΈνα τεράστιο παγόβουνο 315 δισ. τόνων πάγου αποκολλήθηκε από την Ανταρκτική

30.9.2019
Γραμμή βοήθειας για τους haters της Γκρέτα Τούνμπεργκ: Τη μισείτε; Πάρτε τηλέφωνο

ΔιεθνήΓραμμή βοήθειας για τους haters της Γκρέτα Τούνμπεργκ: Τη μισείτε; Πάρτε τηλέφωνο

30.9.2019
Μπίλι Έλις και Γούντι Χάρελσον στη μάχη για τον πλανήτη με έμπνευση από την Γκρέτα Τούνμπεργκ

ΆνθρωποιΜπίλι Έλις και Γούντι Χάρελσον στη μάχη για τον πλανήτη με έμπνευση από την Γκρέτα Τούνμπεργκ

29.9.2019
Οι πολικές αρκούδες δεν μπορούν να τραφούν - Ερευνητής προειδοποιεί για την απειλή στην Αρκτική

ΠεριβάλλονΟι πολικές αρκούδες δεν μπορούν να τραφούν - Ερευνητής προειδοποιεί για την απειλή στην Αρκτική

29.9.2019
Η Γκρέτα Τούνμπεργκ έγινε σκίτσο απέναντι στον «μαινόμενο ταύρο» Ντόναλντ Τραμπ

ΔιεθνήΗ Γκρέτα Τούνμπεργκ έγινε σκίτσο απέναντι στον «μαινόμενο ταύρο» Ντόναλντ Τραμπ

29.9.2019
«Πώς τολμάτε;» - Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη βγήκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν για το κλίμα

Διεθνή«Πώς τολμάτε;» - Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη βγήκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν για το κλίμα

27.9.2019
«Απειλούν παιδιά, δεν θέλουν να μιλάμε για το Κλίμα»: Η Γκρέτα Τούνμπεργκ απαντά στους haters - Η ανάρτηση στο Facebook

Διεθνή«Απειλούν παιδιά, δεν θέλουν να μιλάμε για το Κλίμα»: Η Γκρέτα Τούνμπεργκ απαντά στους haters - Η ανάρτηση στο Facebook

26.9.2019
Ιταλία: Παγετώνας του Λευκού Όρους ετοιμάζεται να καταρρεύσει - Έκκληση Κόντε για δράση κατά της κλιματικής αλλαγής

ΔιεθνήΙταλία: Παγετώνας του Λευκού Όρους ετοιμάζεται να καταρρεύσει - Έκκληση Κόντε για δράση κατά της κλιματικής αλλαγής

25.9.2019
ΟΗΕ: «Οι ωκεανοί, θύματα της ανόδου της θερμοκρασίας»  - Επιτακτική η λήψη μέτρων τονίζουν οι επιστήμονες

ΠεριβάλλονΟΗΕ: «Οι ωκεανοί, θύματα της ανόδου της θερμοκρασίας» - Επιτακτική η λήψη μέτρων τονίζουν οι επιστήμονες

25.9.2019
7 πράγματα που έχουν σημασία απ’ την «υπόθεση Γκρέτα Τούνμπεργκ»

Απόψεις7 πράγματα που έχουν σημασία απ’ την «υπόθεση Γκρέτα Τούνμπεργκ»

25.9.2019
Η σούπερ ηρωίδα Γκρέτα Τούνμπεργκ

ΑπόψειςΗ σούπερ ηρωίδα Γκρέτα Τούνμπεργκ

25.9.2019

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κατάβαση στα έγκατα του γιγάντιου τάφου, όπου η  Φινλανδία θάβει τα πυρηνικά της απόβλητα

Περιβάλλον Κατάβαση στα έγκατα του γιγάντιου τάφου, όπου η Φινλανδία θάβει τα πυρηνικά της απόβλητα

29.10.2020
Για τον πλανήτη έγιναν ένα

Περιβάλλον Για τον πλανήτη έγιναν ένα

11.10.2020
Ευθύμης Λέκκας: «Θα πρέπει να αρχίσουμε να συνηθίζουμε την εκδήλωση ακραίων φαινομένων»

Περιβάλλον Ευθύμης Λέκκας: «Θα πρέπει να αρχίσουμε να συνηθίζουμε την εκδήλωση ακραίων φαινομένων»

3.10.2020
Γιατί χάθηκαν τ' αστέρια από τον ουρανό της Aθήνας;

Περιβάλλον Γιατί χάθηκαν τ' αστέρια από τον ουρανό της Aθήνας;

28.9.2020
Podcast/ Τελικά θα σωθεί ο κόσμος Kristen Leo ή τσάμπα ακτιβιζόμαστε;

Περιβάλλον Podcast/ Τελικά θα σωθεί ο κόσμος Kristen Leo ή τσάμπα ακτιβιζόμαστε;

20.9.2020
Το βιασμένο αρχαιολογικό τοπίο και οι γιορτές της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας

Περιβάλλον Το βιασμένο αρχαιολογικό τοπίο και οι γιορτές της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας

14.9.2020
Πώς η Greta Thunberg προσπερνά όσους την χλευάζουν (του Τραμπ συμπεριλαμβανομένου!)

Περιβάλλον Πώς η Greta Thunberg προσπερνά όσους την χλευάζουν (του Τραμπ συμπεριλαμβανομένου!)

14.9.2020
Cristina Zenato: Αποκλειστική συνέντευξη με τη διεθνούς φήμης δύτρια που έκανε τους καρχαρίες οικογένειά της

Περιβάλλον Cristina Zenato: Αποκλειστική συνέντευξη με τη διεθνούς φήμης δύτρια που έκανε τους καρχαρίες οικογένειά της

9.9.2020
Έντομα της Ελλάδας που δεν φαντάζεσαι ότι υπάρχουν

Περιβάλλον Έντομα της Ελλάδας που δεν φαντάζεσαι ότι υπάρχουν

1.9.2020
Βιώσιμες πόλεις ως απάντηση στον κορωνοϊό

Περιβάλλον Βιώσιμες πόλεις ως απάντηση στον κορωνοϊό

30.8.2020
4 Σχόλια
avatar
atman 10.10.2019 | 10:17
"Είναι εντυπωσιακό, γιατί, ακούγοντας τις ιστορίες τους, μπορείς να καταλάβεις πώς η κλιματική αλλαγή τούς οδήγησε εδώ. Στη Συρία, για παράδειγμα, πριν από τον πόλεμο είχαν υπάρξει χρόνια με εκτεταμένη ξηρασία και πείνα Πηγή: www.lifo.gr"

φαινεται ειναι η ιδια η κλιματικη αλλαγη που χωριζει την χωρα σε Αλεβιτες και Σουνιτες τοσο πολυ ωστε να υπαρχουν σφαγες κλπ στα 80ς συστηματικα. δεν θα παμε μπροστα αν αντικαταστησουμε την λογικη με διαφορα logical fallacys.

κατα τα αλλα ευτυχως που υπαρχει και η ΕΕ και καποιος οντως κανει κατι για τηνκλιματικη αλλαγη γιατι αν περιμενες απο τους άλλους...
avatar
Μαύρος Γάτος 12.10.2019 | 17:59
Οι διαφορές με τις εθνότητες εντείνονται συνήθως και οδηγούνται σε συγκρούσεις και εμφυλίους όταν υποβόσκουν οικονομικές διαφορές και κυρίως ο ανταγωνισμός για την πρόσβαση σε ζωτικούς οικονομικούς πόρους.
Εχω όντως διαβάσει σε σοβαρές αναλύσεις ότι οι επί χρόνια λειψές σοδειές λόγω ξηρασίας είχαν δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση και δυσαρέσκεια σε γεωργικούς σουνιτικούς πληθυσμούς της Συρίας, με αποτέλεσμα, όταν ξέσπασε η επανάσταση κατά της ελίτ των αλεβιτών, αυτός ο παράγοντας να διαδραματίσει επίσης κάποιον ρόλο.
Πάντα, είναι ευκολότερο να δηλώνεις (και να πείθεις τον εαυτό σου) ότι μάχεσαι για ιδέες και θρησκευτικά πιστεύω, παρά για τον επιούσιο.
Μάλιστα, οι περισσότεροι εμφύλιοι στην Υποσαχάρια Αφρική (οι οποίοι μας τροφοδοτούν με πρόσφυγες) έχουν στην πραγματικότητα οικονομικές/περιβαλλοντικές αιτίες, καθώς αυτή η περιοχή είναι η πρώτη που πλήττεται από την κλιματική αλλαγή εδώ και περισσότερες δεκαετίες.

Αντίθετα, η Ελβετία με τις τρεις εθνότητες, τον ισότιμα κατανεμημένο άφθονο πλούτο και την ισότιμη κατανομή της εξουσίας (μέσω ενός εξαιρετικά πολύπλοκου κρατικού/διοικητικού/πολιτικού συστήματος) δεν γνώρισε ποτέ ενδοκοινοτικές τριβές και συγκρούσεις.
avatar
rom.g 10.10.2019 | 11:47
Να ευχηθώ καλή αρχή στις σταδιοδρομίες των παιδιών..! Πιστεύω θα φτάσουν ψηλά.
Μια αναφορά στον βιγκανισμό όμως ρε παιδιά. Ποιο πλαστικό καλαμάκι μας νοιάζει όταν η συντριπτική πλειονότητα του πλαστικού στον ωκεανό προέρχεται απ' το ψάρεμα;
Οικολογία χωρίς χορτοφαγία δεν γίνεται.
avatar
Μαύρος Γάτος 12.10.2019 | 18:25
Εχοντας συμμετάσχει σε καθαρισμούς παραλιών (και όχι μόνο στην Ελλάδα)μπορώ να σε διαβεβαιώσω ότι το μεγαλύτερο μέρος των ποσοστήτων πλαστικού που συλλέξαμε δεν προερχόταν από το ψάρεμα αλλά από συσκευασίες. Σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα από προϊόντα που είχαν πάψει να κυκλοφορούν στο εμπόριο εδώ και πολλά χρόνια.

Επίσης, από την αρθρογραφία του διεθνούς Τύπου, μπορεί κανείς να διαπιστώσει ότι το μεγαλύτερο μέρος των πλαστικών προέρχονται από απορρίμματα χωρών του Τρίτου Κόσμου, κυρίως από συσκευασίες, οι οποίες καταλήγουν στα ποτάμια και στη συνέχεια στη θάλασσα, καθώς τα συστήματα αποκομιδής απορριμμάτων και ανακύκλωσης είναι από υποτυπώδη έως ανύπαρκτα.
Φυσικά. και η αλιευτική βιομηχανία έχει και αυτή σημαντικό μερίδιο, όχι όμως και συντριπτική πλειονότητα...
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια