Παρόλο που το κίνημα για πιο "καθαρά" καύσιμα στις θάλασσες βρίσκεται στο προσκήνιο αρκετά χρόνια, φαίνεται ότι τα τελευταία έχει μπει πιο δυναμικά στο δημόσιο λόγο χάρη στη έντονη συζήτηση για την κλιματική αλλαγή. Φωτο: Smart Green Shipping Alliance
Περιβάλλον

Τα «πράσινα» πλοία του μέλλοντος: διαστημικά πανιά, βιονικά σκάφη και καύσιμα απευθείας από τους ωκεανούς

Πώς θα είναι τα πλοία στο μέλλον και πώς θα μπορέσουν να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή;

Σήμερα, περισσότερα από 94.000 εμπορικά σκάφη διαπλέουν στις θάλασσες και τους ωκεανούς σε ολόκληρο τον κόσμο μεταφέροντας συνολικά περίπου το 90% όλων των εμπορικών αγαθών. Μεταξύ των αγαθών που μεταφέρονται σε αυτά τα φορτηγά-πλοία και τα τανκερς περιλαμβάνονται προϊόντα, όπως ο καφές, η σοκολάτα ή ακόμη και το τσιμέντο. 

 

Ασφαλώς, λόγω των ορυκτών καυσίμων, που χρησιμοποιούνται για την τροφοδότηση αυτών των πλοίων, είναι γεγονός ότι η παγκόσμια βιομηχανία της ναυτιλίας ευθύνεται για το 3% των ετήσιων εκπομπών άνθρακα, οι οποίες με τη σειρά τους συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, με τις προβλέψεις να δείχνουν ότι το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί έτι περισσότερο. 

 

Μία από αυτές τις αλλαγές που πρόκειται να δούμε στο μέλλον θα αφορά τα "πανιά-πτερύγια", τα οποία θα μειώσουν τη χρήση καυσίμων από 5 μέχρι και 20%.

 

Με βάση, λοιπόν, την παρούσα κατάσταση της ναυτιλίας υπάρχει η ανάγκη για αλλαγή και σεβασμό απέναντι στο περιβάλλον. Έτσι, μία από αυτές τις αλλαγές που πρόκειται να δούμε στο μέλλον θα αφορά τα "πανιά-πτερύγια", τα οποία θα μειώσουν τη χρήση καυσίμων από 5 μέχρι και 20%. Μέσω αυτής της προσπάθειας, ουσιαστικά επιχειρείται η αντικατάσταση των ντιζελοκίνητων πλοίων με άλλα που θα στηρίζονται στην αιολική ενέργεια. Βέβαια, στο πλαίσιο αυτών των αλλαγών θα υπάρξουν σημαντικές διαφοροποιήσεις και στον σχεδιασμό τους. 

 

Συγχρόνως, παρόλο που το συγκεκριμένο κίνημα για πιο "καθαρά" καύσιμα στις θάλασσες βρίσκεται στο προσκήνιο αρκετά χρόνια, φαίνεται ότι τα τελευταία έχει μπει πιο δυναμικά στο δημόσιο λόγο χάρη στη έντονη συζήτηση για την κλιματική αλλαγή. 

 

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και μια ακόμη καινοτομία του Νορβηγικού πρότζεκτ Vindskip, με βάση το οποίο ένα σκάφος θα λειτουργεί σαν φτερό αεροπλάνου δημιουργώντας αεροδυναμική άνωση, η οποία εν τέλει θα κινεί το σκάφος. Παράλληλο, εξίσου μεγάλη εντύπωση έχει προκαλέσει και το πρότζεκτ «Wind Hunter», ένα πλοίο-φορτηγό Ιαπωνικής κατασκευής, το οποίο θα παράγει υδρογόνο από θαλασσινό νερό και κατ'αυτόν τον τρόπο θα τροφοδοτείται.

 

 

 

Ωστόσο, για την πρακτική υλοποίηση όλων των παραπάνω πρότζεκτ χρειάζεται πρώτα να ξεπεραστούν ορισμένα εμπόδια, πράγμα που σημαίνει ότι απαιτείται αφενός οικονομική στήριξη και αφετέρου η σύμφωνη γνώμη των αρχών και των ναυτιλιακών εταιριών. 

 

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι τον Απρίλιο του 2018, ο Διεθνής Οργανισμός Ναυσιπλοΐας (ΙΜΟ) υπέγραψε μια ιστορική συμφωνία, με βάση την οποία τίθεται ως στόχος ο περιορισμός της χρήσης του άνθρακα στην ναυτιλία. Συγκεκριμένα, αυτό που συμφωνήθηκε ήταν η μείωση των εκπομπών κατά 50% μέχρι το 2050, σε σύγκριση πάντοτε με τα επίπεδα του 2008. 

 

Η Smart Green Shipping Alliance ελπίζει να δρομολογήσει αυτό το μεταφορικό σύστημα μέχρι το 2021. Φωτο: Smart Green Shipping Alliance

 

Το Super Eco Ship 2050 της NYK διαθέτει μια γιγαντιαία σειρά συλλεκτών ηλιακής ενέργειας. Φωτο: Smart Green Shipping Alliance

 

Το αυτοματοποιημένο SeaWing χρησιμοποιεί τεχνολογία parafoil για τη ρυμούλκηση μεγάλων εμπορικών πλοίων. Φωτο: Smart Green Shipping Alliance

 

Το ιαπωνικού σχεδιασμού Wind Hunter θα παράγει υδρογόνο από το θαλασσινό νερό και κατ' αυτόν τον τρόπο θα τροφοδοτείται. Φωτο: Smart Green Shipping Alliance

 

 

Με στοιχεία από το grist 

 

 

Περιβάλλον

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πάντα εκπλήσσομαι από την ευαισθησία όσων μας φέρνουν τραυματισμένα ζώα»

Περιβάλλον «Πάντα εκπλήσσομαι από την ευαισθησία όσων μας φέρνουν τραυματισμένα ζώα»

16.1.2021
WWF: Υπάρχουν δώρα που δεν μπορούν να περιμένουν - Φέτος υιοθέτησε ένα σπάνιο πλάσμα

Περιβάλλον WWF: Υπάρχουν δώρα που δεν μπορούν να περιμένουν - Φέτος υιοθέτησε ένα σπάνιο πλάσμα

22.12.2020
Ευτυχία, τι σημαίνει να είσαι η τέλεια οικοτουρίστρια;

Περιβάλλον Ευτυχία, τι σημαίνει να είσαι η τέλεια οικοτουρίστρια;

17.12.2020
Η Protergia επενδύει σε ένα μέλλον πιο «φωτεινό» και φιλικό προς το περιβάλλον

Περιβάλλον Η Protergia επενδύει σε ένα μέλλον πιο «φωτεινό» και φιλικό προς το περιβάλλον

15.12.2020
Earth Photo 2020: Οι νικήτριες φωτογραφίες του διαγωνισμού

Περιβάλλον Earth Photo 2020: Οι νικήτριες φωτογραφίες του διαγωνισμού

13.12.2020
Ο Σεμπαστιάο Σαλγκάδο και το πολιτιστικό κεφάλαιο

Περιβάλλον Ο Σεμπαστιάο Σαλγκάδο και το πολιτιστικό κεφάλαιο

11.12.2020
Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο και Φόρουμ για το Blockchain: Μία μελέτη για τα crypto assets σε 29 ευρωπαϊκές χώρες

Περιβάλλον Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο και Φόρουμ για το Blockchain: Μία μελέτη για τα crypto assets σε 29 ευρωπαϊκές χώρες

11.12.2020
Η Αλεξάνδρα κάνει τον «Nothing Goes to Waste» τρόπο ζωής

Περιβάλλον Η Αλεξάνδρα κάνει τον «Nothing Goes to Waste» τρόπο ζωής

4.12.2020
Μινκ: 10 στοιχεία για ένα από τα πιο αδικημένα ζώα του πλανήτη

Περιβάλλον Μινκ: 10 στοιχεία για ένα από τα πιο αδικημένα ζώα του πλανήτη

27.11.2020
Η επόμενη πανδημία μπορεί να προκληθεί από την αποψίλωση των δασών του Αμαζονίου

Περιβάλλον Η επόμενη πανδημία μπορεί να προκληθεί από την αποψίλωση των δασών του Αμαζονίου

25.11.2020
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια