Συναγερμός για το Τσερνόμπιλ από την Greenpeace - Στη δημοσιότητα ανησυχητική έκθεση

Οι νέες μελέτες της οργάνωσης δείχνουν πως η ραδιενέργεια είναι ακόμη πολύ υψηλή και πως οι επιπτώσεις είναι πολύ μεγαλύτερες από το αναμενόμενο

"H μόλυνση είναι εκεί. Είναι σε ό,τι τρώνε και ό,τι πίνουν. Είναι στο ξύλο που χρησιμοποιούν για κατασκευές και καίνε για να τους ζεστάνει." αναφέρει η ανησυχητική έκθεση της Greenpeace που δημοσιοποιήθηκε σήμερα

H οικονομική κρίση στη Ρωσία, την Ουκρανία και τη Λευκορωσία σημαίνει πως ο έλεγχοι και οι δοκιμές σε περιοχές που έχουν μολυνθεί από την πυρηνική καταστροφή του Τσερνόμπιλ έχουν σταματήσει ή ελαττωθεί σε ανησυχητικό βαθμό, επισημαίνει η μεγάλη έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Greenpeace.

 

Σύμφωνα με επιστημονικές δοκιμές, για λογαριασμό της ομάδας περιβαλλοντικής εκστρατείας, η συνολική μόλυνση έχει μειωθεί κάπως, αλλά παραμένει αρκετά υψηλή, ειδικά σε δασικές περιοχές.

 

Οι άνθρωποι στις πληγείσες περιοχές εξακολουθούν να έρχονται σε καθημερινή επαφή με επικίνδυνα υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας από τον Απρίλιο του 1986, μετά την έκρηξη στο πυρηνικό εργοστάσιο.

 

"Είναι σε ό,τι τρώνε και ό,τι πίνουν. Είναι στο ξύλο που χρησιμοποιούν για κατασκευές και καίνε για να τους ζεστάνει." αναφέρει η έκθεση. Η επιστημονική ομάδα της Greenpeace, διαπίστωσε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως σε σπόρους σιτηρών, τα επίπεδα ακτινοβολίας στις μολυσμένες περιοχές - όπου ζουν κατ 'εκτίμηση 5 εκατομμύρια άνθρωποι - έχουν στην πραγματικότητα αυξηθεί και σημειώνει πως η μόλυνση θα τους συνοδεύει για πολλές ακόμη δεκαετίες ή και αιώνες.

 

"Η καταστροφή του Τσερνομπίλ προκάλεσε ανεπανόρθωτες βλάβες στο περιβάλλον που θα διαρκέσουν για χιλιάδες χρόνια", αναφέρει η 54 σελίδων έκθεση. "Αυτή η μόλυνση αγγίζει κάθε πτυχή της ζωής των ανθρώπων που πρέπει να ζουν σε αυτά τα μέρη. Και ακριβώς όπως η μόλυνση αυτή θα είναι μαζί τους για τις επόμενες δεκαετίες, έτσι θα συνεχίζονται και οι σχετικές επιπτώσεις στην υγεία τους."

 


Δεδομένα από την μελέτη έδειξαν μια σημαντική επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του πληγέντος πληθυσμού της Ουκρανίας. Εκεί βρέθηκαν τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας, τα χαμηλότερα ποσοστά γεννήσεων και η υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του θυρεοειδούς σε νέους ανθρώπους.


Ωστόσο η Greenpeace έδωσε στοιχεία και για τις περιοχές που έχουν μολυνθεί από την καταστροφή της Φουκουσίμα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι πολλές από αυτές που είναι γύρω από το εργοστάσιο, θα παραμείνουν ακατοίκητες για δεκαετίες.


Όπως και με το Τσερνομπίλ, τα δάση γύρω από τον χώρο του ατυχήματος στην Ιαπωνία βρέθηκαν να έχουν γίνει αποθετήρια της ραδιενεργού μόλυνσης σε βαθμό που δεν θα μπορούσε να καθαριστεί.


Τρεις δεκαετίες μετά την καταστροφή του Τσερνομπίλ, πάνω από 6.313 τετραγωνικά μίλια γης εξακολουθούν να θεωρούνται άχρηστα για οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα και περισσότερα από 93.205 τετραγωνικά μίλια σε Λευκορωσία, Ρωσία και τη Ουκρανία έχουν οριστεί μολυσμένες περιοχές. Περίπου 5 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε περιοχές που επισήμως έχουν μολυνθεί από ραδιενέργεια του Τσερνομπίλ. Μαρτυρίες που φέρνει στη δημοσιότητα η Greenpeace αναφέρουν πως οι περισσότεροι είναι σε δεινή οικονομική κατάσταση και πως δεν τήρησαν όλες τις προφυλάξεις. 

 

Ο Victor Khanayev, ένας χειρουργός στη ρωσική περιοχή του Novozybkov, είπε ότι πολλοί άνθρωποι ήταν πολύ φτωχοί για να εξασφαλιστεί ότι έτρωγαν μόνο φαγητό που δεν είχε μολυνθεί. "Είναι αδύνατο για τους ανθρώπους της υπαίθρου και ακόμα και τους κατοίκους της πόλης να μην καταναλώσουν τοπικά προϊόντα από τη γη και τον κήπο τους, ειδικά όταν η επίσημη χρηματική αποζημίωση είναι τόσο μικρή," είπε.

 

Η Halina Chmulevych, μια ανύπαντρη μητέρα δύο παιδιών σε ένα χωριό στην περιοχή Rivne της Ουκρανίας, αναφέρθηκε στην έκθεση, και παραδέχεται πως και αυτή μερικές φορές δεν είχε άλλη επιλογή από το να ταΐσει τα παιδιά της με μολυσμένη τροφή.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Olafur Eliasson μιλά στη LIFO για το διαδραστικό του πρότζεκτ Earth Speakr

Περιβάλλον Ο Olafur Eliasson μιλά στη LIFO για το διαδραστικό του πρότζεκτ Earth Speakr

9.7.2020
Oι άναστροι ποταμοί

Περιβάλλον Oι άναστροι ποταμοί

4.7.2020
All For Blue: Η οργάνωση που προστατεύει τις θάλασσες και ενισχύει την οικολογική συνείδηση

Περιβάλλον All For Blue: Η οργάνωση που προστατεύει τις θάλασσες και ενισχύει την οικολογική συνείδηση

4.7.2020
«WE SEA MORE»: Ένα πρόγραμμα για καθαρές θάλασσες και περιβαλλοντική ανάπτυξη

Περιβάλλον «WE SEA MORE»: Ένα πρόγραμμα για καθαρές θάλασσες και περιβαλλοντική ανάπτυξη

3.7.2020
Τα νέα εργαλεία των δελφινιών της Αυστραλίας

Περιβάλλον Τα νέα εργαλεία των δελφινιών της Αυστραλίας

2.7.2020
Η Κρήτη ηλεκτρίζεται.  Ένα όραμα δεκαετιών γίνεται πράξη.

Περιβάλλον Η Κρήτη ηλεκτρίζεται. Ένα όραμα δεκαετιών γίνεται πράξη.

30.6.2020
Στη Νίσυρο τα πλαστικά σκουπίδια μετατρέπονται σε πρώτη ύλη

Περιβάλλον Στη Νίσυρο τα πλαστικά σκουπίδια μετατρέπονται σε πρώτη ύλη

24.6.2020
Σταυρούλα Αγγελοπούλου: «Η τεχνολογία αποτελεί κλειδί για τη βιώσιμη ανάπτυξη»

Περιβάλλον Σταυρούλα Αγγελοπούλου: «Η τεχνολογία αποτελεί κλειδί για τη βιώσιμη ανάπτυξη»

19.6.2020
Κοίτα ψηλά: Όλα τα είδη πουλιών που ζουν στον ουρανό της Αθήνας

Περιβάλλον Κοίτα ψηλά: Όλα τα είδη πουλιών που ζουν στον ουρανό της Αθήνας

7.6.2020
Αιγίλοπας: Για να αρχίσουν να καλλιεργούνται ξανά οι ντόπιες ποικιλίες φρούτων, λαχανικών και σιτηρών

Περιβάλλον Αιγίλοπας: Για να αρχίσουν να καλλιεργούνται ξανά οι ντόπιες ποικιλίες φρούτων, λαχανικών και σιτηρών

6.6.2020
7 Σχόλια
avatar
aivreston 10.3.2016 | 02:06
Αυτή είναι η προσωποποίηση της κολασεως! Ολα μολυσμένα για χιλιάδες χρόνια, ακατοίκητα και απρόσιτα. Και εκεί που έλεγαν οτι ήταν η χειρότερη, δυστυχώς επαναλήφθηκε σε μια πολύ όμορφη χώρα όπως η Ιαπωνία. Η τρίτη ίσως γίνει και η φαρμακερή της ανθρωπότητας.
Manos Vezirakis 10.3.2016 | 07:01
The Wasteland of Mad Max universe
Ugg-α-μπ-Uggas 10.3.2016 | 19:01
Τουλάχιστον σε αυτά τα σημεία η φύση θα ανακτήσει, ανεπηρέαστη από ανθρωπογενείς παράγοντες, την χαμένη έκταση.
ΑΑΑΑΑ 11.3.2016 | 21:30
Πρώτα ήταν το Three mile island, μετά το Chernobyl, τώρα το Fukushima. Η νέα τραγωδία που εξελίσσεται στην Ιαπωνία είναι ίσως η εφιαλτικότερη όλων. Ενας breeder type αντιδραστήρας παράγει πλουτώνιο από την σχάση ουρανίου. Το πλουτώνιο παραμένει ραδιενεργό για 1.000.000 χρόνια έχοντας half life στα 500.000 χρόνια. Ο αντιδραστήρας απελευθερώνει την ραδιενέργειά του στην θάλασσα με ανεξέλεγκτες συνέπειες. Το Atomic Commission μετά το ατύχημα στην Φουκουσίμα κατέβασε την σελίδα του από το διαδίκτυο και ανέβασε μιαν άλλη που δεν παρέχει πληροφορίες πλέον. Είναι ότι χειρότερο...
Θεμος 24.3.2016 | 19:25
Συγγνωμη, αλλα ακουω βλακειες.

The most stable are Pu-244, with a half-life of 80.8 million years, Pu-242, with a half-life of 373,300 years, and Pu-239, with a half-life of 24,110 years. All of the remaining radioactive isotopes have half-lives that are less than 7,000 years. -- wikipedia

Για τ'ονομα του Θεου, σκεφτειτε και λιγακι. Οσο πιο μεγαλη η ημι-ζωη, τοσο πιο ακινδυνο ειναι γιατι τοσο λιγοτερες αποσυνθεσεις γινονται ανα δευτερολεπτο. Το μη-ραδιενεργο υδρογονο, π.χ., μπορει να πει κανεις οτι εχει απειρη ημι-ζωη. Απο την αλλη μερια, αν κατι εχει ημι-ζωη πολυ μικρη, λιγες ωρες ας πουμε, παλι ειναι σχετικα ακινδυνο, γιατι ειναι μικρο το χρονικο διαστημα που μπορει να κανει βλαβη σε εναν οργανισμο και μπορει οι αποσυνθεσεις να γινουν "στα κουτουρου" . Γι αυτο και οι επιστημονες δεν μετρανε την επικινδυνοτητα με την ημιζωη.
ΑΑΑΑΑ 7.4.2016 | 18:19
Για το γεγονός ότι είναι breeder type reactor, δεν λες τίποτα ούτε για τον εμφανή κίνδυνο. Το half life σε πείραξε, που δεν το κατέχεις ή τουλάχιστον δεν το εξηγείς. Τελικά συμφωνείς με την πυρινική ενέργεια; Ενας Τούρκικος Candu πως θα σου φαινόταν;
avatar
Ανώνυμος/η 25.3.2016 | 11:33
Θα πρέπει η πυρηνική τεχνολογία και τεχνογνωσία να απαγορευτεί και να εξαλειφθεί από προσώπου γης. Πριν εξαλείψει τα πάντα...
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια