Η τεράστια ανταπόκριση φανερώνει τον έντονο συναισθηματικό δεσμό μεγάλου μέρους του κοινού με την συγκεκριμένη μάρκα αρβυλών.
Μόδα&Στυλ

Έχει πέσει όντως η ποιότητα των θρυλικών για την αντοχή τους Dr Martens και φταίνε οι «Κινέζοι» γι’ αυτό;

Όλο και πιο έντονα ακούγονται στη Βρετανία τα παράπονα καταναλωτών για την πτώση της ποιότητας του παπουτσιού που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της νεανικής υποκουλτούρας παγκοσμίως εδώ και πάνω από μισό αιώνα.

«Πώς γίνεται τα Dr.Martens που αγόρασα μόλις πριν από έξι μήνες αντί 170 λιρών να έχουν ήδη διαλυθεί;» Αυτή η ερώτηση αναγνώστριας στη στήλη του Guardian με τίτλο Consumer Champions όπου φιλοξενούνται προβλήματα και απορίες καταναλωτών, ήταν αρκετή για να προκαλέσει χιονοστιβάδα mail προς την εφημερίδα με αντίστοιχα παράπονα περί της πτώσης της ποιότητας της θρυλικής και «αθάνατης» (όσον αφορά την αντοχή των υλικών παραγωγής) μάρκας παπουτσιών.

 

Η τεράστια ανταπόκριση φανερώνει τον έντονο συναισθηματικό δεσμό μεγάλου μέρους του κοινού με την συγκεκριμένη μάρκα αρβυλών (και όχι μόνο) που έγιναν αναπόσπαστο αξεσουάρ της νεανικής υποκουλτούρας από την στιγμή που τα "μοστράρισε" επί σκηνής ο Pete Townshend των Who το 1967 μέχρι το πανκ και ως τις μέρες μας.

 

Οι υπεύθυνοι της εταιρείας πάντως αρνούνται κατηγορηματικά με δήλωσή τους ότι έχει υποβαθμιστεί το κόστος παραγωγής και κατά συνέπεια η ποιότητα των παπουτσιών, τονίζοντας ότι οι λειτουργικές δαπάνες έχουν αυξηθεί κατά 30% σε σχέση με την περσινή χρονιά.

 

Παρότι ακόμα αναγράφεται η ετικέτα "Made in England" σε κάποια από τα Dr Martens που κυκλοφορούν στην αγορά, τα εργοστάσια της εταιρείας στην Αγγλία έχουν κλείσει και μόνο το 2% των παπουτσιών που πωλούνται στην παγκόσμια αγορά κατασκευάζονται εκεί – τα υπόλοιπα προέρχονται από την Ασία.

 

Aναπόσπαστο αξεσουάρ της νεανικής υποκουλτούρας οο αρβύλες Dr Martens από την στιγμή που τα 'μοστράρισε' επί σκηνής ο Pete Townshend των Who το 1967 μέχρι το πανκ και ως τις μέρες μας.

 

Σύμφωνα με τον εδώ και έναν χρόνο εκτελεστικό διευθυντή της εταιρείας, Kenny Wilson, μόνο ένα 0,5% από τα 11 εκατομμύρια ζευγάρια που παράγονται κάθε χρόνο ενδέχεται να αποδειχθούν ελαττωματικά. Δηλώνει επίσης ότι τα υλικά παραμένουν τα ίδια και η παραγωγή ακολουθεί τα ίδια υψηλά κριτήρια που ισχύουν από τον Απρίλιο του 1960 όταν κατασκευάστηκε το πρώτο ζευγάρι και σημειώνει ότι η μετακίνηση της παραγωγής σε ασιατικά εργοστάσια δεν αποτελεί πρόσφατο γεγονός, αφού έχει γίνει από το 2004.

 

Κάποιοι από τους διαμαρτυρόμενους καταναλωτές πάντως, δεν τοποθετούν το πρόβλημα στην μεταφορά της παραγωγής στην Κίνα αλλά στους νέους ιδιοκτήτες της φίρμας. Εδώ και πέντε χρόνια τα Dr Martens τα οποία ανήκαν στην οικογένεια Griggs, εξαγοράστηκαν από τον όμιλο της Permira - έναν επιχειρηματικό κολοσσό αξίας 30 δισεκατομμυρίων λιρών – αντί του ποσού των 300 εκατομμυρίων λιρών.

 

Οι υπεύθυνοι της εταιρείας πάντως αρνούνται κατηγορηματικά με δήλωσή τους ότι έχει υποβαθμιστεί το κόστος παραγωγής και κατά συνέπεια η ποιότητα των παπουτσιών, τονίζοντας ότι οι λειτουργικές δαπάνες έχουν αυξηθεί κατά 30% σε σχέση με την περσινή χρονιά ενώ πρόσφατα έγινε και μια μεγάλη επένδυση στο μοναδικό εργοστάσιο παραγωγής Dr Martens που εξακολουθεί να λειτουργεί στην Αγγλία με στόχο τον διπλασιασμό της παραγωγής.

 

Με στοιχεία από τον Guardian

 

 

Μόδα&Στυλ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Red for Hope: Ο οίκος Celia Kritharioti Couture παρουσιάζει τη χριστουγεννιάτικη συλλογή 2020 στην Athens Xclusive Designers Week

Μόδα&Στυλ Red for Hope: Ο οίκος Celia Kritharioti Couture παρουσιάζει τη χριστουγεννιάτικη συλλογή 2020 στην Athens Xclusive Designers Week

22.11.2020
5226: Ο οίκος Celia Kritharioti παρουσιάζει τη Ready to Wear συλλογή “For the Golden Hall” στην Athens Xclusive Designers Week

Μόδα&Στυλ 5226: Ο οίκος Celia Kritharioti παρουσιάζει τη Ready to Wear συλλογή “For the Golden Hall” στην Athens Xclusive Designers Week

21.11.2020
THE LENS: Ο οίκος Parthenis παρουσιάζει τη συλλογή Loungin’ A/W 20-21 στην Athens Xclusive Designers Week

Μόδα&Στυλ THE LENS: Ο οίκος Parthenis παρουσιάζει τη συλλογή Loungin’ A/W 20-21 στην Athens Xclusive Designers Week

21.11.2020
Οι Deux Hommes παρουσιάζουν τη συλλογή Glam Queens’ Park Rangers S/S 21 στην Athens Xclusive Designers Week

Μόδα&Στυλ Οι Deux Hommes παρουσιάζουν τη συλλογή Glam Queens’ Park Rangers S/S 21 στην Athens Xclusive Designers Week

21.11.2020
ETI FOTOS: Το brand Amaris παρουσιάζει την S/S 21 συλλογή του στην Athens Xclusive Designers Week

Μόδα&Στυλ ETI FOTOS: Το brand Amaris παρουσιάζει την S/S 21 συλλογή του στην Athens Xclusive Designers Week

20.11.2020
Η ιστορία του little black dress και πώς έγινε το αγαπημένο ρούχο κάθε γυναίκας

Μόδα&Στυλ Η ιστορία του little black dress και πώς έγινε το αγαπημένο ρούχο κάθε γυναίκας

20.11.2020
WOMEN IN MOVEMENT: To AESTHET παρουσιάζει τις F/W 21 συλλογές στην Athens Xclusive Designers Week

Μόδα&Στυλ WOMEN IN MOVEMENT: To AESTHET παρουσιάζει τις F/W 21 συλλογές στην Athens Xclusive Designers Week

20.11.2020
NEON NIGHT: Ο Tassos Ntove παρουσιάζει την S/S 21 συλλογή "Labyrinth" στην Athens Xclusive Designers Week

Μόδα&Στυλ NEON NIGHT: Ο Tassos Ntove παρουσιάζει την S/S 21 συλλογή "Labyrinth" στην Athens Xclusive Designers Week

19.11.2020
Ο οίκος Kathy Heyndels παρουσιάζει τις S/S 21 συλλογές του στην Athens Xclusive Designers Week

Μόδα&Στυλ Ο οίκος Kathy Heyndels παρουσιάζει τις S/S 21 συλλογές του στην Athens Xclusive Designers Week

19.11.2020
Romina Karamanea Fashion School: Οι σπουδαστές και οι απόφοιτοι παρουσιάζουν τις συλλογές τους για πρώτη φορά

Μόδα&Στυλ Romina Karamanea Fashion School: Οι σπουδαστές και οι απόφοιτοι παρουσιάζουν τις συλλογές τους για πρώτη φορά

18.11.2020
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια