Γραφικές Τέχνες

Η καινούργια βασίλισσα των emoji είναι η Φρίντα Κάλο

Η τέχνη της Φρίντα Κάλο διεισδύει στη ψηφιακή εποχή του Snapchat με τα FridaMoji

 

Από τα 143 έργα της Φρίντα Κάλο τα 55 είναι αυτοπροσωπογραφίες που τη δείχνουν να βιώνει ένα ιλιγγιώδες rollercoaster συναισθημάτων: αγωνία, δύναμη, ψυχικό πόνο, αυτο-αμφισβήτηση, σεξουαλική αμφιθυμία, πάθος. Πρόσφατα τα πορτρέτα αυτά, αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για μία νέα σειρά με 160 συνολικά emojis, τα FridaMoji, που κυκλοφόρησαν στο App Store αυτό το μήνα από το ίδιο instagram πρότζεκτ που μας έδωσε τα emojis του Andy Warhol και της Yayoi Kusama.

 

«Η Φρίντα ήταν τέλεια για το πρότζεκτ μας,» λέει ο Sam Cantor, ο ιδιοκτήτης της Canter Fine Art gallery στο Λος Άντζελες ο οποίος είναι και ο σχεδιαστής των Fridamoji. «Αποτύπωσε τα συναισθήματα της τόσο τίμια και ανοιχτά στο έργο της. Ποιος καλλιτέχνης θα ήταν καλύτερος να μετατραπεί σε emoji που είναι ο τρόπος που χρησιμοποιούμε σήμερα για να εκφράσουμε τα συναισθήματα μας;»

 

Ο καλλιτέχνης συνεργάστηκε με το Frida Kahlo Corporation για να κάνει τα emoji όσο πιο ενημερωμένα και πιστά στην καλλιτέχνιδα μπορούσε. Φιλοδοξούσε να δημιουργήσει εικόνες που δεν θα ήταν απλώς μια επιφανειακή παρουσίαση της Κάλο με τα χαρακτηριστικά πυκνά φρύδια και τα εμπριμέ τουρμπάνια. Για τον λόγο αυτό ο Cantor ταξίδεψε στο Μεξικό και μελέτησε από κοντά τις αυτοπροσωπογραφίες της, συμπεριλαμβανομένων και του Las Dos Fridas (1939), του διπλού πορτρέτου που φιλοτέχνησε αμέσως μετά τον χωρισμό της με τον Diego Rivera, του Self Portrait with Monkeys και του The Two Fridas.

 

Το πώς θα αντιδρούσε η Φρίντα Κάλο βλέποντας τη συναισθηματική της παλέτα να γίνεται καρτούν δεν είναι κάτι στο οποίο μπορούμε να απαντήσουμε με σιγουριά· το βέβαιο πάντως είναι ότι οι φανατικοί θαυμαστές της έχουν πλέον στη διάθεσή τους το καταλληλότερο εργαλείο για να εκφραστούν κατάλληλα στη γλώσσα της ψηφιακής εποχής.

Μαρούσα Θωμά -

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια