Πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες διακόπτουν το επάγγελμά τους, όχι από επαγγελματική ανεπάρκεια αλλά από οικονομική αδυναμία, δηλαδή για να μη βρεθούν στο τέλος χρεωμένοι.
Ελλάδα

Ελεύθερος επαγγελματίας με μπλοκάκι στην Ελλάδα του 2017- αυτός ο ευτελισμός

Εκπρόσωποι της επαγγελματικής κατηγορίας που προχωρά σε διακοπή επαγγέλματος όσο καμία άλλη μιλούν στo LiFO.gr για τη στοχοποίηση και την ανασφάλεια που βιώνουν

Έτος δυσβάσταχτων φορολογικών επιβαρύνσεων προβλέπεται το 2017 για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και για τους μισθωτούς που διατηρούν μπλοκ παροχής υπηρεσιών. Από τη μια πλευρά η αύξηση των εισφορών και η άνοδος των τιμών και από την άλλη η συρρικνωμένη αγοραστική κίνηση και η συνεχής μείωση των μισθών δημιουργούν μια θολή κατάσταση στον επαγγελματικό τομέα. Διακοπή εργασιών, περιορισμένη επιχειρηματική δραστηριότητα, φόροι και εισφορές σε μηδενικά εισοδήματα κάθε άλλο παρά δίνουν κίνητρο για εργασία. Βάσει του καθαρού εισοδήματος, λοιπόν, οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα καταβάλουν το 26,95% του εισοδήματός τους, σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις. Το 20% θα αφορά τη σύνταξη και το υπόλοιπο τον τομέα της υγείας. Οι εξοντωτικές εισφορές δημιουργούν έντονες ανησυχίες και απαισιοδοξία για την επόμενη μέρα στον επιχειρηματικό κλάδο. Ήδη από το 2011 οι διακοπές εργασιών έχουν ξεπεράσει τις 250.000, ενώ το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται αυξητική τάση.


«Δεν μπορείς να παίρνεις από τους λίγους τα πολλά και οι υπόλοιποι να μένουν στο απυρόβλητο επειδή θέλεις να κάνεις μια πιο λαϊκή πολιτική», λέει ο φοροτεχνικός Αντώνης Μουζάκης. «Φυσικά και να υπάρχει αναλογικότητα, αλλά το σωστό είναι να μην εξοντώνεις όσους δηλώνουν μεγαλύτερα εισοδήματα. Ειδικά σε μια περίοδο που το κράτος έχει ανάγκη να κρατήσει τον επιχειρηματία ζωντανό, να του δίνει κίνητρα να αναπτύσσεται ώστε να εξακολουθεί να προσφέρει θέσεις εργασίας. Με τις νέες ρυθμίσεις θα δημιουργηθεί απλώς μια κοινωνία ανέργων χωρίς κανένα μέλλον» προσθέτει.


Ποιοι είναι αυτοί που θα ευνοηθούν και ποιοι θα επιβαρυνθούν; «Τα εισοδήματα που θα δηλωθούν και θα κινούνται ανάμεσα στα 10.000 με 15.000 ευρώ είναι αυτά που ευνοούνται περισσότερο ως προς τις ασφαλιστικές εισφορές που πλήρωναν έως σήμερα. Αλλά υπάρχουν και πολλές περιπτώσεις που τα εισοδήματα θα είναι μεν μεγαλύτερα, αλλά η επιβάρυνση θα είναι πολλαπλάσια των εισφορών που κατέβαλλαν μέχρι σήμερα. Προβλέπεται ακόμη και πενταπλάσια αύξηση στα ποσά των ασφαλιστικών εισφορών. Σε συνδυασμό με τους φορολογικούς συντελεστές, είναι μια κατάσταση που θα οδηγήσει αρκετούς σε ασφυξία, αφού δεν θα μπορούν να επιβιώσουν ή να αντεπεξέλθουν, προχωρώντας σε παύση εργασιών. Έτσι, όμως, το μόνο που καταφέρνουμε είναι να χάνουμε είτε ασφαλιστικές εισφορές είτε φορολογικά έσοδα. Με τα δεδομένα αυτά λοιπόν, γνωρίζοντας κάποιος ότι η επιβάρυνση θα είναι μεγάλη, θα έχει στόχο να μην κάνει μεγάλο τζίρο. Αυτό το γεγονός θα οδηγήσει στη μείωση του κινήτρου για εργασία και στο να δηλώνει μικρότερα κέρδη για να μην πληρώνει περισσότερους φόρους. Άρα, πώς θα επιβιώσει το κράτος εισπράττοντας λιγότερους φόρους και πώς θα επιβιώσει το ασφαλιστικό σύστημα, όταν θα εισπράττει ελάχιστες εισφορές;» αναρωτιέται ο κ. Μουζάκης.

 

Αναμφισβήτητα, είμαστε μια στοχοποιημένη επαγγελματική κατηγορία. Κι εμείς, όμως, λέμε αντίστοιχα για τους δημόσιους υπαλλήλους. Καθένας έχει να λέει κάτι για τον άλλον, αλλά αυτό δεν λύνει τα προβλήματα.


Παράλληλα, στην εγκύκλιο του υπουργείου στην οποία πολλά σημεία της παραμένουν ακόμη ασαφή, προβλέπεται ότι όσοι εργαζόμενοι διατηρούν παράλληλη απασχόληση θα πληρώνουν για το «μπλοκάκι» το σύνολο της εισφοράς που αγγίζει το 26,95%, για σύνταξη και υγεία. Για παράδειγμα, ένας μισθωτός με μηνιαίο εισόδημα 500 ευρώ και εισόδημα από μπλοκάκι 300 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει επιπλέον 970 ευρώ τον χρόνο, δηλαδή τρεις μισθούς για κάτι που έως το τέλος του 2016 δεν πλήρωνε, αφού καλυπτόταν από τις ασφαλιστικές εισφορές του ως μισθωτού. «Είναι παράλογο να έρχεσαι και να λες σε έναν μισθωτό που θέλει να αυξήσει το εισόδημά του ότι πρέπει να πληρώσει δύο ξεχωριστές ασφαλιστικές εισφορές, στο ΙΚΑ και στον ΟΑΕΕ. Ήδη ξεπέρασαν τους 100.000 οι φορολογούμενοι που προχώρησαν σε κλείσιμο του μπλοκ. Επίσης, είναι ξεκάθαρο ότι θα οδηγηθούμε σε άνοδο της μαύρης εργασίας. Επιπρόσθετα, με τις νέες ρυθμίσεις που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, ένας ελεύθερος επαγγελματίας με μηδενικό εισόδημα θα κληθεί να πληρώσει εισφορές που ξεπερνούν τα 1.800 ευρώ, δηλαδή περίπου 150 ευρώ τον μήνα. «Με αυξημένο ύψος ασφαλιστικών εισφορών και φορολογικών συντελεστών δίνουμε ένα τεράστιο κίνητρο για φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή. Οδηγούμαστε στο ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση. Είναι ξεκάθαρο ότι το 2017 θα είναι πολύ πιο δύσκολη χρονιά σε σχέση με το 2016. Οι επιβαρύνσεις από τον προϋπολογισμό είναι μεγαλύτερες. Συγκεκριμένα, αν διαβάσετε προσεκτικά τον προϋπολογισμό, θα δείτε ότι θα έχουμε 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ περισσότερους φόρους, εκ των οποίων το 1,5 δισ. θα προκύψει από την άμεση φορολογία και το 1,1 από την έμμεση, και 1,3 δισ. από το ασφαλιστικό σύστημα. Από πού θα βγουν αυτά τα χρήματα; Από την πραγματική οικονομία που ήδη πονάει βαριά» εξηγεί ο κ. Μουζάκης.

 

Η παρακράτηση του εισοδήματος ενός ελεύθερου επαγγελματία αγγίζει το 70% με αποτέλεσμα να αναζητά «λύσεις» για να αποφύγει τις τιμωρητέες επιβαρύνσεις. Μεταβιβάσεις επιχειρήσεων, αλλαγή έδρας, μετατροπές σπιτιών σε κομμωτήρια ή σε χώρους για ιδιωτικά φροντιστήρια. Η Δήμητρα Παππά διατηρεί οδοντιατρείο στα Πετράλωνα και ανήκει, όπως λέει, «στη στοχοποιημένη κατηγορία του ελεύθερου επαγγελματία». «Ως ελεύθερος επαγγελματίας που εργάζεται δεκαεννιά χρόνια, από την πρώτη μέρα που επέλεξα το ελεύθερο επάγγελμα του οδοντιάτρου αντιμετωπίζομαι ως "κλέφτης"», λέει η Δήμητρα και προσθέτει, «ειδικά από το κράτος που θεωρεί ότι εξ ορισμού κλέβεις, φοροδιαφεύγεις και αισχροκερδείς. Πληρώνεις τεράστια ποσά για να πάρεις πίσω ένα τίποτα. Δεν υπάρχει καμία απολύτως ανταποδοτικότητα. Και συνεισφέρουμε σε ένα κράτος το οποίο δεν μας σέβεται καθόλου. Άρα, γιατί εγώ να το σέβομαι; Έχουμε φτάσει σε κατάσταση να βγάζουμε όλοι τα ίδια, ανεξαρτήτως του πόσο δουλεύει καθένας. Οι νέες εισφορές δεν είναι τίποτε άλλο από έναν ακόμη φόρο. Να πληρώνεις εισφορές ανάλογα με το εισόδημά σου, αλλά η σύνταξη θα είναι ανάλογη των εισφορών που θα δώσεις; Αν προλάβουμε, δηλαδή, να πάρουμε σύνταξη ποτέ. Φτάσαμε στο σημείο οι ελεύθεροι επαγγελματίες να πληρώνουν όλα τα σπασμένα. Φυσικά, ο αδύναμος σε κάθε κοινωνία πρέπει να είναι προστατευμένος και από κει και πέρα καθένας να προσφέρει σύμφωνα με διαφορετικούς παράγοντες. Ήρθε ποτέ το κράτος να μου πει "πάρε ένα άτοκο δάνειο για να προχωρήσεις την επιχείρησή σου;"».


Υπενθυμίζω στη Δήμητρα ότι οι περισσότεροι πολίτες κατηγορούν τους ελεύθερους επαγγελματίες ότι κρύβουν συνεχώς εισοδήματα. «Αναμφισβήτητα, είμαστε μια στοχοποιημένη επαγγελματική κατηγορία. Κι εμείς, όμως, λέμε αντίστοιχα για τους δημόσιους υπαλλήλους. Καθένας έχει να λέει κάτι για τον άλλον, αλλά αυτό δεν λύνει τα προβλήματα. Όπως ο δημόσιος υπάλληλος δεν θα πληρωθεί αν ο ελεύθερος επαγγελματίας δεν πληρώσει φόρους, έτσι κι εγώ με τη σειρά μου δεν θα πληρωθώ, αν δεν έρθει σ' εμένα ο δημόσιος υπάλληλος» υποστηρίζει.

 

Δεν αρνείται κανείς να πληρώσει φόρους, αρκεί να υπάρχει η κοινή λογική και η βασική ανταποδοτικότητα.


Στη συνέχεια τη ρωτώ ποιες είναι οι βασικές επιβαρύνσεις για έναν ελεύθερο επαγγελματία. «Φόρος εισοδήματος, ασφαλιστικές εισφορές, προκαταβολές φόρου, ειδική εισφορά αλληλεγγύης και τέλος επιτηδεύματος. Το οξύμωρο της κατάστασης είναι ότι το μισό ιατρείο το έχω αγοράσει με στεγαστικό δάνειο, αφού συμπλήρωσα το ποσό που είχα αποταμιεύσει όσο ήμουν στο ενοίκιο. Σας πληροφορώ ότι κάποτε οι τόκοι του δανείου εξέπιπταν, αυτήν τη στιγμή όχι μόνο δεν συμβαίνει αυτό αλλά το δάνειο πλέον θεωρείται τεκμήριο. Γιατί το πληρώνω κι έτσι οι εγκέφαλοι της εφορίας σου λένε ότι αφού πληρώνεις τη δόση, το δάνειο θεωρείται τεκμήριο. Δεν αρνείται κανείς να πληρώσει φόρους, αρκεί να υπάρχει η κοινή λογική και η βασική ανταποδοτικότητα» επισημαίνει.


Η Δήμητρα Παππά υπάγεται στον ΟΑΕΕ και πλέον, με τις νέες ρυθμίσεις, για το εισόδημά της, που κυμαίνεται στα 30.000 ευρώ, βάσει του νέου συστήματος θα πληρώσει 7.000 ευρώ σε εισφορές, ενώ μέχρι σήμερα πλήρωνε 4.000. «Θα πληρώσω 3.000 ευρώ παραπάνω, αλλά μπορεί να μου πει κάποιος πού αντιστοιχούν; Την ίδια περίθαλψη και την ίδια συνταξιοδότηση με πριν δεν θα έχω; Αυτά τα χρήματα, λοιπόν, από πού θα τα βγάλω; Θα τολμήσει κανείς να ανεβάσει τις τιμές, όταν ήδη ο κόσμος δυσκολεύεται και μας κατηγορούν κιόλας ότι δεν τις έχουμε μειώσει;» αναρωτιέται. Τη ρωτώ πώς αντιδρούν οι πελάτες και αν της ζητούν απόδειξη. «Ο κόσμος προτιμά να μη ζητά απόδειξη. Παλιότερα ζητούσαν, αλλά το τελευταίο διάστημα αυτό έχει περιοριστεί αρκετά. Αυτό που οι πολίτες δεν γνωρίζουν είναι ότι η μείωση του κόστους μιας επίσκεψης από τα 50 ευρώ που είναι σήμερα δεν εξαρτάται μόνο από εμάς αλλά και από τα έξοδά μας. Μειώνει τις τιμές μόνο αυτός που αισχροκερδεί. Ανήκω σ' εκείνους που πιστεύουν ότι πρέπει να κόβεις απόδειξη. Αν θέλεις να είσαι τυπικός και να είναι και οι άλλοι εντάξει μαζί σου, είσαι υποχρεωμένος να το κάνεις» αναφέρει.

 

Το τρίπτυχο «υπερφορολόγηση - γραφειοκρατία - ανάπτυξη νέων μορφών εργασίας», με τη μισθωτή εργασία να έχει φθίνουσα πορεία, δημιουργεί ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για όλους τους εργαζόμενους, σε ένα ευρύτερο πλαίσιο.


Πώς σχολιάζει τις συναλλαγές με τις κάρτες που θα βοηθούν στο χτίσιμο του αφορολόγητου και θα καταπολεμούν τη φοροδιαφυγή; «Είμαι υπέρ και αν αυτό βοηθήσει στην πάταξη της φοροδιαφυγής, ακόμη καλύτερα. Εκεί που διαφωνώ είναι στο ότι πρέπει να περιοριστεί η προμήθεια της τράπεζας − ανάλογα με τη σύμβαση που κάνεις ώστε να σου δώσει το λεγόμενο "POS", η τράπεζα λειτουργεί ως μεσάζων. Με αυτό τον τρόπο το μόνο που πετυχαίνουν είναι το δυσανάλογο κέρδος της τράπεζας και όχι η πάταξη της φοροδιαφυγής. Αν από τα 5.000 ευρώ, τα 1.000 πάνε στην τράπεζα, καταπολεμάς τη φοροδιαφυγή; Και είμαι μια επιχείρηση που δεν απασχολεί υπαλλήλους, φαντάσου να έχεις να πληρώσεις και ΙΚΑ και μισθούς των εργαζομένων. Επίσης, κανείς δεν λαμβάνει υπόψη ότι εμείς στηρίζουμε και τα εκατομμύρια των ανέργων. Όταν έχεις 30% ανεργία, σημαίνει ότι ένας στους τρεις έχει έναν άνεργο στο σπίτι του. Ποιος τον ζει, λοιπόν, αυτό τον άνεργο; Το πρόβλημα είναι ότι οικονομική δυνατότητα του κόσμου είναι περιορισμένη. Μπορείς ως ιατρείο να έχεις αρκετούς πελάτες, αλλά οι δουλειές που αναλαμβάνεις είναι μικρές. Ο κόσμος, ακόμη και σε θέματα υγείας, προνοεί μόνο για τα απαραίτητα: γι' αυτό που φαίνεται, γι' αυτό που έσπασε ή πονάει. Ό,τι μπορεί να περιμένει, το αφήνει γι' αργότερα, όταν και αν έχει χρήματα» καταλήγει.

 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η κ. Γεωργία Δηλάκη, κοινωνιολόγος και διδάκτωρ Ψυχολογίας. «Σε ένα πολιτικο-οικονομικό περιβάλλον που "κόπτεται" για την ιδιωτική πρωτοβουλία είναι οξύμωρο να βάλλεται ο ελεύθερος επαγγελματίας. Όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες καλούμαστε να κατανοήσουμε καθημερινά νέους οικονομικούς όρους και νέα υπολογιστικά και φορολογικά δεδομένα, πέρα από τον φόρο εισοδήματος και τις εισφορές στο ασφαλιστικό ταμείο που γνωρίζαμε ως τώρα» λέει. «Το μεγαλύτερο ποσοστό των οικονομικών πόρων από την εργασία του ελεύθερου επαγγελματία καταλήγει σε φορολογικές υποχρεώσεις και ασφαλιστικές εισφορές, με το υπόλοιπο να μην επαρκεί για τον βιοπορισμό του ίδιου και της οικογένειάς του αλλά και την κάλυψη κι άλλων φορολογικών υποχρεώσεων, όπως ο φόρος ιδιοκτησίας ακινήτων, τα τέλη αυτοκινήτου. Έτσι, αυτονόητα πράγματα καταλήγουν σήμερα να θεωρούνται πολυτέλεια, αφού, για παράδειγμα, δεν περισσεύουν στον επιστήμονα κάθε ειδικότητας να αγοράσει τα βιβλία του, να εναρμονιστεί με τις εξελίξεις της τεχνολογίας, να παρακολουθήσει συνέδρια στο πλαίσιο της επιμόρφωσης ή στον τεχνίτη να ανανεώσει τον εξοπλισμό του ή στον συγγραφέα να τυπώσει το βιβλίο του ή στον θεατρικό παραγωγό να ανεβάσει το έργο του. Με τον τρόπο αυτό από τη μια υποβαθμίζονται οι παρεχόμενες στο κοινωνικό σύνολο υπηρεσίες, με την υπερ-φορολόγηση να αποτελεί τροχοπέδη στην πρόοδο και τον πολιτισμό, και από την άλλη ανατρέπεται η σχέση του ανθρώπου με την εργασία του, αφού, αντί να αντλεί ικανοποίηση από το επάγγελμά του, βιώνει άγχος, ανασφάλεια και απογοήτευση. Όταν επηρεάζεται αρνητικά η επαγγελματική εξέλιξη του ατόμου και η κοινωνική του καταξίωση μέσω των σπουδών και της εργασίας του, όταν το επάγγελμά του κινδυνεύει να πάψει να είναι μέσο έκφρασης και δημιουργίας, αναπόφευκτα πλήττεται και η αυτοπεποίθηση και η αίσθηση της αυταξίας του, με ερωτήσεις του τύπου: "Αφού δουλεύω εντατικά, τι φταίει και δεν τα βγάζω πέρα;"», επισημαίνει η κ. Δηλάκη.


«Πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες διακόπτουν το επάγγελμά τους, όχι από επαγγελματική ανεπάρκεια, αλλά από οικονομική αδυναμία, δηλαδή για να μη βρεθούν στο τέλος χρεωμένοι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αξιόλογοι, υγιείς άνθρωποι, με ιδέες, δυνατότητες και έμπνευση να αποκλείονται, εμμέσως πλην σαφώς, από το δικαίωμα στην εργασία στην πιο παραγωγική τους ηλικία και αυτό που είχαν να προσφέρουν στους συνανθρώπους τους να το "εισπράττει" το κοινωνικό σύνολο σε οπισθοδρόμηση. Και βέβαια, τα νέα αυτά δεδομένα της βαριάς φορολογίας που λυγίζει τους ελεύθερους επαγγελματίες δεν αποτελούν τη χρυσή τομή για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Αντίθετα, μάλιστα, ελλοχεύει ο κίνδυνος οι υπερφορτωμένοι οικονομικά ελεύθεροι επαγγελματίες να αναζητήσουν άλλα μονοπάτια και να δραστηριοποιηθούν με άλλους τρόπους, όχι και τόσο θεμιτούς, οι οποίοι θα αποδυναμώσουν και τα φορολογικά έσοδα και τα ασφαλιστικά ταμεία. Καταλήγουμε, δηλαδή, ότι το τρίπτυχο «υπερφορολόγηση - γραφειοκρατία - ανάπτυξη νέων μορφών εργασίας», με τη μισθωτή εργασία να έχει φθίνουσα πορεία, δημιουργεί ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για όλους τους εργαζόμενους, σε ένα ευρύτερο πλαίσιο».


Καταλήγοντας, η κ. Δηλάκη θέτει έναν προβληματισμό της: «Θα είχε ενδιαφέρον, μέσα από ένα μελλοντικό ρεπορτάζ σας, να αναδείξετε ποιος είναι πιο επιτυχημένος ελεύθερος επαγγελματίας: μόνο αυτός που καταφέρνει να είναι εντάξει στην υπερφορολόγησή του ή και εκείνος που, έχοντας πάθος για το επάγγελμά του, σημειώνει επιτυχίες, για παράδειγμα ένας γιατρός, φαρμακοποιός, βιολόγος ή χημικός που ανακάλυψε μια νέα δράση φαρμάκου για μια ανίατη ασθένεια, ένας τεχνίτης που ανακάλυψε μια νέα ωφέλιμη πηγή ενέργειας, ένας ηλεκτρονικός που εξέλιξε μια εφαρμογή που θα βοηθήσει ανθρώπους με ειδικές ανάγκες, αλλά χρωστάει το τέλος επιτηδεύματος ή την 100% προκαταβολή φόρου του επόμενου έτους; Μήπως η πολιτεία έχει υποχρέωση να βοηθήσει στη δεύτερη περίπτωση;».

 

Ελλάδα
27 Σχόλια
annibas 21.1.2017 | 11:39
Προκαταβολή φόρου!!!-γιατί ξέρεις τι θα βγάλεις-φόρος επιτηδεύματος και εισφορές από εσένα. Αλλά σε αυτή τη χώρα συμφέρει να είσαι μόνο αγρότης και να διαμαρτύρεσαι κλείνοντας και τους δρόμους γιατί θέλεις να εξακολουθείς να ζεις εις βάρος των άλλων.
avatar
Άρης Κωνσταντινίδης 21.1.2017 | 11:59
Πρέπει να παραδεχτούμε μια βασική πραγματικότητα: η μόνη κατηφορία εργαζομένων που βρίσκεται στο απυρόβλητο και ασφαλής στην Ελλαδα του 2017 είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι! Όλοι οι άλλοι ζουν συνθήκες εργασικαού μεσαίωνα! Βλέπω 25χρονους να εργάζονται πχ σε καφετέριες και μπαράκια. Πιστεύει κανείς οτί εκείνοι ζουν συνθήκες ομαλότητας? Υπερωρίες που δεν πλρώνονται, χαμηλότατες αποδοχές΄αγώνας για ένα μεροκαματάκι. Το ίδιο και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Όλοι χάλια. άσε τους συνταξιούχουμε με τις διαρκείς μειώσεις(άλλωτε δίκαιες, πολύ συχνά εντελώς άδικες όμως). Μόνο ο δημόσιος υπάλληλος την περνάει καλά.

Και αυτό πρέπει να αλλάξει! Όχι μόνο για λόγους ισότητας. Αλλά και για λόγους που αφορολυν την οικονομία της χώρας. Όλα τα έσωδα του κράτους πάνε σε μισθούς ανθρώπων που στη ουσία Δεν Εχουν αντικείμενο! Αν δεν αλλάξει αυτό, προκοπή Δε θα δούμε σάυτή τη χώρα!
granita lemoni 21.1.2017 | 14:03
Ως σερβιτόρα έβγαλα πολύ περισσότερα χρήματα απ' ότι ως ιδιωτικός υπάλληλος με μεταπτυχιακό και προϋπηρεσία. Κι επειδή τυγχάνει να έχω μια εικόνα για τα οικονομικά της επιχείρησής που εργάζομαι, ο εργοδότης μου έβγαλε λίγα παραπάνω χρήματα από εμένα.
Ναι μεν γενικά ο δημόσιος υπάλληλος (κακώς) πληρώνεται πολύ παραπάνω από τον ιδιωτικό, αλλά επίσης έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που απαξιώνουμε τελείως τη γνώση. Δεν είναι δυνατόν τόσο στο Δημόσιο κλάδο όσο στο επάγγελμα του σερβιτόρου, που σε όλο τον κόσμο οι μισθοί είναι πολύ χαμηλότεροι από ότι στον ιδιωτικό τομέα, να υπάρχουν μισθοί μεγαλύτεροι από αυτούς που παίρνουν άνθρωποι με Διδακτορικά και χρόνια εμπειρία.
avatar
Harlan 21.1.2017 | 14:32
Σοβαρά μιλας; Σου προτείνω να το ξανασκεφτείς.
Ώστε "μόνο οι δ.υ. περνάνε καλά, οι υπόλοιποι βρίσκονται στον εργασικό μεσαίωνα"; Σοβαρά το πιστεύεις αυτό;

Ωστε οι αγρότες ζουν τον εργασιακό μεσαίωνα; 600.000 άτομα σύμφωνα με την ελστατ είναι αγρότες. Υπενθυμίζω οτι οι αγορτικές επιδοτήσεις δεν έχουν σταματήσει ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ.
Υπενθυμίζω οτι ο οποιοσδήποτε αγρότης μπορεί να πουλήσει το προιόν του εντος της ε.ε. σε τιμες ε.ε.
Δηλαδή αν τα πορτοκάλια τα αγοράζει ο γερμανός καταναλωτής προς 5 ευρώ/κιλό, ο έλληνας αγρότης μπορεί να τα πουλήσει ΑΝΕΤΟΤΑΤΑ στον γερμανό καταναλωτή. Συν τις επιδοτήσεις για ότι κινείται.
Εργασιακός μεσαίωνας είναι αυτός;

Οι γιατροί που δεν δουλεύουν χωρις φακελάκι είναι εργασιακος μεσαιωνας; Οι δικηγοροι; Ολοι οι ταβερνιάρηδες, οι ξαπλωστρατζήδες, οι ρουμτουλετάδες, γενικα όλος ο τουριστικός τομέας, εργασιακό μεσαίωνα έχει; Και μη μου πεις για τον 18χρονο σερβιτοράκο, αυτον όντως τον ξεζουμίζουν.
Πες μου όμως για τις 700.000 καταχωρημενες ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ που ζουν απο τον τουρισμό. Σε ποιούς ανήκουν αυτές; Στους σερβτόρούς ή σε τίποτα αλβανους; Η μήπως ανήκουν σε δημόσιους υπαλληλους;

Σου υπενθυμίζω ότι ο γερμανός / γάλλος / άγγλος τουριστας πληρώνει ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ σήμερα για το τουριστικο προιόν. Πρώτον γιατι τα διαθέτει για να τα ξοδέψει, δεύτερον γιατί η Ελλάδα απόχτησε ξαφνικά μονοπώλιο (καταστράφηκε η κατσίκα του γείτονα, δηλαδή το τουριστικό προιόν της Τουρκίας και της Αιγύπτου).

Εχουμε και λέμε: Στο σύνολο των 6 εκατομμυριων ελληνων εργαζομενων διαθετουμε 600.000 αγρότες, 700.000 επιχειρηματιες στον τουρισμο, 30.000 δικηγορους, 50.000 γιατρους (πρεπει να αφαιρέσω εκείνους που εργάζονται στο δημόσιο). Ποιός από όλους αυτούς βιώνει τον "εργασιακό μεσαίωνα" για τον οποίο αφρίζεις;
Ποιός από όλους αυτούς πληρώνει στοιχειωδώς φόρους;

Μιας και μιλαμε για φοροδιαφυγή - το κεντρικό θέμα του άρθρου: Πόσο μπορεί να φοροδιαφύγει ο δημοσιος υπάλληλος που τόσο μισείς και πόσο μπορεί / μπορούσε ο ελεύθερος επαγγελματίας;
Όταν επί 30 χρόνια τους φόρους τους πλήρωναν στην Ελλάδα μόνο κάτι κακομοίρηδες δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ εσείς οι "έξυπνοι" δεν πληρώνατε δεκάρα, ήταν ωραία, έτσι; Τώρα έχετε στο μάτι τους δ.υ. επειδή έχουν την (αμφίβολη) σιγουριά του δημοσίου.

Πήγαινε εσύ να βγάλεις πανεπιστήμιο, να σε διορίσουν στον Έβρο ή σε κανένα ξερονήσι για τα πρώτα 12 χρόνια με μισθό 500 ευρώ, να σου δώσουν 950 ευρώ μετά από 25 χρόνια προυπηρεσία. Με πληρωμένους όλους τους φόρους, χωρίς να μπορείς να κρύψεις ούτε δεκαράκι.
Και ΑΦΟΥ τα κάνεις όλα αυτά, έλα να μας διαμαρτυρηθείς για τους τεμπέληδες δημόσιους υπάλληλους. Οχι πριν!

Και ένα μικρό υστερόγραφο: ΔΕΝ είμαι δημόσιος υπάλληλος!
avatar
Άρης Κωνσταντινίδης 21.1.2017 | 15:52
Μην εκνευρίζεσθε. Ο καθένας έχει στο περιβάλλον του δημ.υπαλληλουε και ελεύθερος.επαγγελματιες. Είναι εύκολες οι συγκρίσεις. Πως ζουν οι μεν και πως οι δε? Αν ήταν τόσο προσοδοφόρος ο ιδιωτικός τομέας, όσο τον περιγράφετε, δε θα ζούσαμε σε χρεοκοπημένη χώρα, θα ζούσαμε σε παράδεισο. Γιατί το χρήμα ο ίδ.τομεας το παράγει. Ισχυρός ιδ.τομεας σημαίνει περισσότερο χρήμα.

Προφανώς δεν έχετε δει τα λουκέτα στους δρόμους, ούτε τους απολυμενους(του ιδ.τομεα κ αυτοί), ούτε τις επιχειρήσεις που ρημάζουν. Εσείς βλέπετε μόνο πλούσιους αγρότες και υπαλλήλους με παχυλούς μισθούς. Ίσως ζούμε σε άλλη χώρα, τι να πω?
avatar
tktk 21.1.2017 | 15:55
Μάλλον δεν ξέρεις πως τα βγάζει περα ο μέσος δικηγόρος. Επίσης δεν μπορείς να απαιτείς να αμοίβεται χαμηλά ένας γιατρός που έχει φάει τη ζωή του σε σπουδές και δουλειά, για να πληρώνουμε διοικητικούς υπαλλήλους χωρίς αντικείμενο. Σε καθε υπηρεσία δουλευει ένας για αλλους δυο που καθονται. Σε ΚΑΘΕ υπηρεσία και το βλεπουμε μπροστά μας.
Και μην τρελαθούμε τελείως. Οι δημόσιοι ναι μεν πληρώνουν φόρους αλλά οι άχρηστοι πολιτικοί μας τους είχαν δώσει μεικτούς μισθούς Ελβετίας.
Ξέρεις πόσο μας στοιχίζει ακόμα και σήμερα ο μεσος υπαλληλος της ΔΕΗ; Ή σου φαίνεται λογικό γραμματείς στο δημόσιο να αμοίβονται με 1300 ευρώ, και στον ιδιωτικό με 600; Αυτά τα παραπάνω τα πληρώνουμε εμείς όλοι, και ΔΕΝ δικαιολογούνται απ την παραγωγικότητα της χώρας μας. Γι αυτό είμαστε ακόμα σε κρίση ενώ όλοι οι αλλοι την εχουν ξεπεράσει.
avatar
Ανώνυμος/η 21.1.2017 | 21:59
7 χρόνια μετά την κρίση και ακόμα στοχοποιούμε, (εκτός αν γίνεται εσκεμμένα στα πλαίσια προπαγάνδας), άλλες κοινωνικές ομάδες: τους δημοσίους υπαλλήλους ως τεμπέληδες, τους αγρότες ως χαρμοφάηδες επιδοτήσεων, τους ελεύθερους επαγγελματίες ως φοροδιαφεύγοντες κοκ.
Πραγματικά δεν καταλαβαίνω τι κέρδος θα είχε ο ελεύθερος επαγγελματίας από τη μείωση του μισθού ή την απόλυση του Δ.Υ. ή γενικότερα τι θα κέρδιζε μία επαγγελματική ομάδα από τη ζημιά μίας άλλης...
Στην αρχή μας είπαν ότι έφταιγαν οι Δ.Υ. Μετά τα στελέχεχη με τους υψηλούς μισθούς, μετά οι γιατροί και οι δικηγόροι που φοροδιαφεύγουν, μετά οι αγρότες, εμετά οι μετανάστες (αυτό το λένε άλλοι), μετά εκείνοι, μετά άλλοι κοκ. Και μεις ακόμα δυσανασχετούμε που δεν έχει ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα.
Επείδή δυστυχώς ως κοινωνία δεν έχουμε κάνει ακόμα την αυτοκριτική μας άλλά παραμένουμε εγωπαθείς, εγωκεντρικοί και κοντόφθαλμοι γι' αυτό συνεχίζουμε και βιώνουμε αυτά.
Και από ότι φαίνεται δεν έχουμε βάλει μυαλό ακόμα, συνεχίζουμε να τρωγόμαστε και μας τρώνε οι άλλοι.
avatar
Άρης Κωνσταντινίδης 22.1.2017 | 00:00
Εάν απολύονταν 100 χιλιάδες δημ.υπαλληλοι και πολλαπλασιάσουμε τον αριθμό τους με έναν μέσο μισθό 1000 ευρώ, έχουμε ένα κέρδος 1,2 δις τον χρόνο. Αν δεν κάνω λάθος ο ΕΝΦΙΑ που πληρώνουμε ετησίως είναι μικρότερος. Φανταζεσθε όλα αυτά τα χρήματα να έμεναν στην πραγματική οικονομία? Αντιλαμβάνεστε πόσες νέες επενδύσεις και άρα νέες θέσεις εργασίας θα είχαμε? Θα πει κάποιος, μα να χάσουν οι άνθρωποι τη δουλειά τους? Αν δεν έχει αντικείμενο η δουλεία τους, ναι λέω εγώ. Να την χάσουν. Για να βρουν πολύ σύντομα μιαν άλλη δουλειά, πολύ ουσιοδεστερη και δημιουργική. Και για το σύνολο και για τους ίδιους!
avatar
Ανώνυμος/η 21.1.2017 | 12:54
Κύριε Πανταζόπουλε αισθάνομαι την ανάγκη να σας συγχαρώ για την προσπάθεια σας να αναδείξετε το σοβαρό θέμα της φορολογικής δικτατορίας. Θα συμπληρώσω κι εγώ την αγανάκτηση μου πιο κάτω, ως πρώην ελεύθερος επαγγελματίας, ξενιτεμένος(=διωγμένος) εδώ και 9 χρόνια από το Καρανικοχώρι.

Όταν κάποιος επιβάλει υψηλή φορολογία για υποβαθμισμένες δημόσιες υπηρεσίες, στην ουσία επιβάλει μια φορολογική δικτατορία. Δηλαδή, ασκεί δικτατορικά το μονοπώλιο της κρατικής εξουσίας που δημεύει και διαθέτει κατά το δοκούν εισοδήματα. Αυτό δεν έχει καλό αποτέλεσμα για την οικονομία και κατά συνέπεια και την ευημερία.
Όταν μια χώρα σαν την Ελλάδα έχει υψηλό ποσοστό φοροδιαφυγής (το υψηλότερο στην Ευρώπη) και αυξάνονται οι περαιτέρω φόροι, αυτό που στην ουσία συμβαίνει είναι η ολοκλήρωση της φορολογικής εξόντωσης των συνεπών φορολογουμένων ή όσων λόγω της φύσης της δουλειάς τους δεν μπορούν να φοροδιαφύγουν.

Είμαι πεπεισμένος πως ο αφανισμός του επιστημονικού δυναμικού της χώρας δεν απασχολεί απολύτως κανέναν στην κυβέρνηση για τους παρακάτω λόγους:

-Υπάρχει επιδημία ηλιθιότητας στο Καρανικοχώρι.
-Η δικαιολογία είναι έτοιμη: Το χρέος είναι των προηγούμενων και οι δανειστές εκβιάζουν.
- Το τσίρκο που παριστάνει την ελληνική κυβέρνηση νοιάζεται μόνο πως θα παραμείνει λίγο παραπάνω στην εξουσία ξοδεύοντας για πελατειακές αναδιανομές

Στις παραπάνω συνθήκες λοιπόν, αυτοί που είναι ικανοί να δημιουργήσουν, Φεύγουν. Σιχάθηκαν.Πνίγονται από τους φόρους. Πνίγονται από το κ@λοκράτος. Πνίγονται από τα κεκτημένα και τα προνόμια, τα οποία προσπαθούν να διατηρήσουν οι πολιτικοί νάνοι για να έχουν ΠΕΛΑΤΕΣ εις βάρος των άξιων πολιτών. Κράτος ΑΝΙΚΑΝΩΝ βάζει τους όρους του παιχνιδιού. Οι όροι- φόροι είναι υπέρ των αρπαχτικών και ορισμένων ΔΙΑΠΛΕΚΟΜΕΝΩΝ ΔΗΘΕΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ που δεν έχουν καμία σχέση με την υγιή επιχειρηματικότητα.

Οι επιστήμονες σήμερα δεν ξενιτεύονται. Διώκονται.

Καλή σας μέρα
Apothekerin 21.1.2017 | 15:50
Φορολογικη εξοντωση των συνεπων φορολογουμενων η οσων δεν μπορουν να φοροδιαφυγουν... Αυτο ακριβως ειναι το ρεζουμε.... Εχω επιχειρηση και απο την αρχη αφ ενος γιατι ανηκει σε αυτες που δεν μπορουν να φοροδιαφυγουν ασυστολα αφετερου λογω συνειδησης εκοβα αβερτα αποδειξεις... Απο τη στιγμη που ανακοινωθηκε το νεο ασφαλιστικο προσπαθω να αποφυγω ο,τι μπορω. Οκ ως τωρα πληρωνα το φορο που γλιτωνε ο γιατρος, ο δικηγορος, ο μαστορας που δεν εκοβε αποδειξη αλλα να πληρωνω και τη συνταξη τους? Ε οχι πολυ παει... Που οπως και να χει παλι θα την πληρωσω... Ωστοσο το συμπερασμα ειναι πως αυτο το κρατος ευνοει τον κλεφτη κ αυτον που δεν πληρωνει...
avatar
Anestis 21.1.2017 | 13:34
Η Ελλάδα θεωρείται ότι έχει πολλούς ελεύθερους επαγγελματίες αναλογικά με τον πληθυσμό της και για αυτό πρέπει πολλοί να κλείσουν, στα πλαίσια των "μεταρρυθμίσεων". Πρόκειται για πολιτικό στόχο, ανεπίσημο μεν αλλά υπαρκτό. Μην περιμένετε βελτίωση.
fstunco 21.1.2017 | 15:47
Ναι και εγώ αυτό πιστέυω, το είχαν πεί άλλωστε οτι ο μεγάλος αριθμός ελέυθερων επαγγελματιών καθυστά δύσκολο τον ελεγχό τους. Αρα είναι ικανοί να φοροδιαφύγουν. Ετσι θέλουν να ωθήσουν τον Ε.Ε. να δημιουργησει εταιρεια, η να παει υπαλληλος σε εταιρεία ετσι ώστε να ελέχεται η οικονομική του δραστηριότητα καλύτερα.
Πάντως, και αυτοι που έχουν φύγει έξω, θα ήθελαν να μας πουν αν όντως ζουν καλύτερα.
Εκτός απο τις καλυτερες κρατικές παροχές, και την κοινωνική αναγνωριση κλπ, στην τσέπη αναλογικά δεν πρέπει να μένουν περισσότερα χρήματα
Ο Νοών... νοείτω 22.1.2017 | 03:33
Αναφερόμενος στις βόρειες χώρες της Ευρώπης, όχι λεφτά δεν μένουν. Μιλάω εκ πείρας. Μία ή άλλη είναι.
Τα θετικά εν συγκρίσει με εμάς είναι οι πληρωμές με συνέπεια - χωρίς καθυστερήσεις, οι συμφωνίες τηρούνται, υπάρχει κοινωνική μέριμνα, ασφάλιση και υγειονομική πρόνοια.
Citellus citellus 21.1.2017 | 17:43
Ποιανού είναι αυτός ο στόχος ακριβώς; Τόσο υψηλή φορολογία δεν είχαν επιβάλει προηγούμενες κυβερνήσεις ούτε τη ζήτησαν ποτέ οι δανειστές. Αυτές είναι επιλογές της ΠΦΑ ώστε να μην αναγκαστεί να μικρύνει το κράτος, aka να κρατήσει τους Καρανίκες.

Μην τα μπερδεύουμε.
fstunco 21.1.2017 | 20:30
η προηγουμενη κυβερνηση ειχε ξεκινήσει να ξηλώνει το δημοσιο πολυ ικανοποιητικά, δυστυχώς αυτό αντιστάθηκε και με μπροσταρη τον αλέξη τα γυρισαν πάλι τουμπαλιν.

Και μην ξεχνάμε: όσο και να φοροαποφευγαν οι ελέυθεροι επαγγελματίες, το χρημα μαύρο η μή κυκλοφορούσε στην αγορά, και το κρατος μάζευε φορους έμεσα.
Ο Νοών... νοείτω 23.1.2017 | 15:39
@fstunco 21.1.2017 | 20:30,

Το δημόσιο το ξηλώνεις, δηλαδή ένα ποσοστό αυτού, όχι ολόκληρο, δεν διανοείται κράτος χωρίς δημόσιους τομείς, ενώ παράλληλα έχεις ήδη δημιουργήσει έναν υγιή ιδιωτικό τομέα.
Όχι όπως εδώ που δεν ισχύει τίποτα, με έναν ιδιωτικό τομέα του στιλ «Οι... καημένοι εργοδότες που δεν έχουν, που δεν βγαίνουν»... και πετσοκόβουν μισθολογικά και όχι μόνο τους εργαζόμενους, χωρίς κανόνες και εκμηδενισμένο εργασιακό δίκαιο. Από την άλλη με μία φορολογική πολιτική που τους διαλύσει κυριολεκτικά αλλά, αλλά λέω δεν γίνεται να την πληρώνουν οι εργαζόμενοι (οι οποίοι επίσης αφαιμάζονται φορολογικώς). Πολλά μπορώ να γράψω αλλά ελπίζω πως γίνομαι κατανοητός...
avatar
EkStatiK 21.1.2017 | 13:43
Αυτο που συμβαινει σημερα με τους ελ.επαγγελματιες ειναι το λιγοτερο αδικο.
Οπως αδικο ηταν αυτο που συνεβαινε μεχρι και χτες αλλα απο την αναποδη, που μονο αν καποιος ελ.επαγγελματιας ειχε μια σταλα ηθικη δεν θα ζουσε εις βαρος της υπολοιπης κοινωνιας.

Μακαρι καποτε να φτασουμε σε κατι πιο ισορροπημενο.
SocioCultural.gr 21.1.2017 | 15:13
Η ευρωπαϊκή ένωση τα επιβάλλει. Όλοι υπάλληλοι με ένα μισθουλακο της πλάκας και σπιτάκι για Μπρουσκο.
Citellus citellus 21.1.2017 | 17:49
Μόνο ως αστείο εκλαμβάνεται το σχόλιό σας. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να μας εξηγήσετε πως και η ΕΕ δεν επιβάλει παρόμοια φορολογία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ή γιατί απαίτησε (και πότε;) ειδικά και μόνο από αυτήν την κυβέρνηση τόσο υψηλούς φόρους για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

«Φιλελέδες»-> θέλουν μικρούς φόρους
Κρατιστές-> θέλουν μεγάλους φόρους
SocioCultural.gr 21.1.2017 | 20:47
Δεν βλέπω να έχει κανένα πρόβλημα η ΕΕ με τον εξανδραποδισμό των Ελ. Επ. Να πεταχτει ένας να πει "Κατς, κατς, τι φόροι είναι αυτοί". Κι αυτό διότι η συρικνωση των Ελ. ΕΠ. είναι στόχος από το πρώτο μνημόνιο. Θεωρούνται πολλοί σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Έτσι όταν οι Ελ Επ κλαίγονται η απάντηση είναι μια: "σύμφωνα με την ΕΕ είστε πολλοί και πρέπει οι μισοί να κλείσετε και να γίνετε υπάλληλοι".
Citellus citellus 21.1.2017 | 22:58
Γιατί να έχουν οι δανειστές πρόβλημα με τον εξανδραποδισμό των Ελλήνων ελευθέρων επαγγελματιών; Αυτούς τους ενδιαφέρει να πάρουν πίσω τα λεφτά τους. Αν εμείς γκρεμίσουμε τη χώρα για να αφήσουμε ανέγγιχτους τους Καρανίκες εμάς μόνο βλάπτουμε και καθόλου τους δανειστές, ώστε να ενδιαφερθούν.

Υπάρχει έστω μια δήλωση από επίσημο όργανο της ΕΕ που να ζητά μείωση των ελευθέρων επαγγελματιών; Τα λοιπά ανήκουν στη σφαίρα της εικοτολογίας.

Ακόμα όμως και αν ισχύει, δε θα ζητούσε η ΕΕ παράλληλα ενίσχυση των μεγάλων επιχειρήσεων; Το επιχειρηματικό κλίμα όμως στην Ελλάδα είναι για όλους πιο αρνητικό από ποτέ.

Επίσης, γιατί οι προηγούμενες κυβερνήσεις κατάφεραν να αντισταθούν επιτυχώς στις υποθετικές αξιώσεις της Τρόικας ενώ οι τωρινοί όχι; Είτε λοιπόν τέτοιες αξιώσεις δεν έγιναν ποτέ είτε η συγκεκριμένη κυβέρνηση είναι η πιο προδοτική και ανίκανη από όλες τις προηγούμενες. Ακόμα και έτσι, αυτό είναι πρόβλημα του ελληνικού λαού που τους εξέλεξε, όχι των δανειστών.

Μην ψάχνετε μακριά για απαντήσεις. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ήρθαν στην εξουσία χωρίς σχέδιο για την επόμενη ημέρα και τώρα προσπαθούν να αφαιμάξουν τη χώρα για να τσιμεντωθούν στις καρέκλες τους.
avatar
Anestis 22.1.2017 | 13:40
Επί Σαμαρά έγινε κατάργηση του αφορολόγητου 5000 στους ελ. επαγγελματίες και αύξηση των συντελεστών με το μικρότερο να ξεκινάει από 26%. Στη συνέχεια τον Ιούλιο του 15 με την ήττα/κωλοτούμπα του Σύριζα του τον αύξησαν από 26 σε 29% και περεταίρω αύξηση προκαταβολής. Είναι θέμα Μνημονίου, όχι ποιο πρωθυπουργικό χέρι βάζει την υπογραφή του για το ΟΚ. Στον καπιταλισμό όσο πιο μεγάλος είσαι τόσο πιο πολύ ευνοείσαι, ενώ υπάρχει ένα high pass filter το οποίο κόβει όσους είναι μικροί, από ένα σημείο και κάτω. Το καθεστώς μέσα στο οποίο καλούνται να λειτουργήσουν οι ελ. επαγγελματίες στην Ελλάδα είναι κυριολεκτικά εξοντωτικό, οι περισσότεροι μπαίνουν μέσα περιμένοντας να βγουν στη σύνταξη. Οι τεχνοκράτες των δανειστών εννοείται πως το γνωρίζουν καλά αυτό, αλλά διατηρούν την κατάσταση προκειμένου να υπάρχουν αντικίνητρα για νέους αυτοαπασχολούμενους και ο τζίρος του ελέυθερου επαγγέλματος να περάσει σιγά σιγά σε "κανονικές" επιχειρήσεις.
Από την άλλη όλο αυτό έχει και κάποιες δικαιολογίες ας πούμε. Είναι ίσως πιο εύκολο να ελεγχθεί η φοροδιαφυγή σε επιχειρήσεις. Επίσης σε κάποιες πειρπτώσεις (γιατί ελεύθερο επάγγελμα αφορά πολλούς και τελείως διαφορετικούς μεταξύ τους κλάδους) η τεχνολογία έχει προχωρήσει πολύ, είναι πιο ακριβή και πράγματι δε μπορεί ένας ελεύθερος επαγγελματίας να αγοράσει/συντηρήσει/ανανεώσει τα πάγια, χρειάζεται επένδυση και διαχείρηση τύπου "κανονικής" επιχείρησης, για να ανέβει και το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών. Ξαναλέω όμως ότι αυτό δεν είναι κανόνας και άλλωστε όλοι έχει τύχει να εξυπηρετηθούμε καλύτερα από ένα "μικρό επαγγελματία" από ότι από μια κυριλέ επιχείρηση με τα λούσα της κλπ.
Για όποιους λόγους και να γίνεται η επίθεση στους ελεύθερους επαγγελματίες, σε συνθήκες κρίσεις είναι κατακριτέα.
fstunco 21.1.2017 | 15:38
Και εδώ να υπενθυμίσω οτι ο ελευθερος επαγγελματίας δεν εχει ωραριο. Μηχανικοι δικηγόροι γιατροι εργαζονται συνεχως, ειτε φυσικά ειτε νοητά καθως το μυαλό δεν σταματά να δουλευει. Πως σου αποαγορευει λοιπον το κρατος, αφου εργαζεσαι περισσότερο να μην κερδίζεις περισσότερο? πως σε εξισώνει με ενα δημόσιο υπαλληλο, που η δουλεία του είναι να περνάει ονοματα στον υπολογιστή από τισ 8:00 το πρωί μέχρι τις 15:00 ?
geo_1990 21.1.2017 | 22:04
Προφανώς και είναι παρόλογο ένας σερβιτόρος ή ένας καθαριστής να βγάζει περισσότερα απο το μεγαλύτερος μέρος των νέων επιστημόνων. Ο ένας μου ο παππούς ήταν δεξιός και ο άλλος αριστερός δεν είχα κάποια επιρροή απο κανένα. Φοίτησα στο πολυτεχνείο που το 75% των φοιτητών ήταν αριστεροί.Ποτέ μου δεν κατάλαβα γιατί οι νέοι μηχανικοί που σε κανονικές συνθήκες πρέπει σε μια οικονομία να είναι απο τις πιο σκληρές δεξιές τάξεις ήσαν στην πλειοψηφία τους αριστεροί. Πανικός για τις απολύσεις των καθαριστριών στο υπουργείο οικονομίας λές και δεν μπορούν να αναζητήσουν εργασία στην ιδιωτική οικονομία μαζί με χιλιάδες άλλες απολυμένες καθαρίστριες, με 500 ευρώ καθαρά το 4ώρο που συνεπάγεται 1000 το 8ώρο. Ούτε το 10% των νέων μηχανικών στην ελλάδα δεν έχουν καθαρά το μήνα 1000 ευρώ. Παρα ταύτα κραύγαζαν και ωρυόντουσαν το ίδιο για τους απολυμένους την ΕΡΤ. Επιβραβεύτηκε ξανά και ξανά είτε με ΠΑΣΟΚ είτε με Σύριζα η τάση αυτή και ξαναπροσλήφθηκαν οι καθαρίστριες και χιλιάδες άλλοι σε διάφορες θέσεις στους δήμους και στο ευρύτερο δημόσιο. Θα μου πείτε και η ΝΔ τι έκανε; Σωστά αλλά ουδέποτε στην Ελλάδα υπήρχε κάποια κριτική γιατί δεν απολύονται άχρηστοι και ανίκανοι δημόσιοι υπάλληλοι όπως σε κάθε δυτική οικονομία. Γιατί κανείς δεν εξήγησε ότι αναγκαστικά για να συντηρείς ένα τέτοιο κράτος πρέπει οι φόροι στην ιδιωτική οικονομία να είναι τεράστιοι που οδηγούν σε τεράστιες στρεβλώσεις, με τον ξάδερφο μου που δουλεύει καθαριστής σε δήμο του λεκανοπεδίου να βγάζει 1000 καθαρά το μήνα με άδειες και συνθήκες εργασίας που ο ιδιωτικός υπάλληλος με διδακτορικό ούτε τις φαντάζετε. Ας προσέχατε τι ψηφίζατε. Αν είστε καθυστερημένοι κάποιοι πρόβλημα δικό σας.
avatar
Ανώνυμος/η 21.1.2017 | 23:46
θα ήσουν ικανοποιημένος αν ο ξάδερφος που σου μαζεύει τα σκουπίδια 4.00 το βράδυ έπαιρνε τα μισά χρήματα και εργαζόταν σε άθλιες συνθήκες;
geo_1990 22.1.2017 | 01:44
Δεν δουλεύει στα απορριμματοφόρα, την πλατεία σκουπίζει και όχι στις 4 το πρωί. Και ναι, θα έπρεπε να παίρνει τα μισά χρήματα απο έναν junior μηχανικό,ή ένα γιατρό που κάνει την πρακτική του, ή έναν δάσκαλο.
granita lemoni 22.1.2017 | 14:02
To θέμα, Σπύρο, δεν είναι αν θα δουλεύει 4.00 το βράδυ ή θα παίρνει τα μισά χρήματα. Το θέμα είναι ότι δεν μπορεί να παίρνει τα ίδια χρήματα με κάποιον που έχει ξοδέψει χρόνο και χρήμα για πτυχίο, μεταπτυχιακό, εξειδικεύσεις, κτλ. Όπως δεν μπορεί κάποιος που έχει ένα καλό μεταπτυχιακό να παίρνει τα ίδια χρήματα με κάποιον που έκανε ένα τριτοδεύτερο πληρωμένο μεταπτυχιακό. Γενικά, δηλαδή, πρέπει να υπάρχει αξιοκρατία και έλεγχος. Και κάθετα, στον Δημόσιο και τον Ιδιωτικό φορέα και οριζόντια στο Δημόσιο, ο ένας υπάλληλος με τον άλλον.
Ξεφεύγω λίγο από το θέμα, αλλά τις προάλλες μου έλεγε γνωστός μου, πως γνωστός του, κομματόσκυλο, του πρότεινε να τον βάλει σε ένα ιδιωτικό (αναγνωρισμένο από το Δημόσιο) μεταπτυχιακό, να μην το παρακολουθήσει καν, να πληρώσει κάποια χρήματα και να πάρει το πτυχίο για να ανέβει κλιμακα στην Υπηρεσία του. Κι εμένα αγαπημένος μου συγγενής μου είχε προτείνει να διαλέξω μεταπτυχιακό από συγκεκριμένο πανεπιστήμιο που είχε πάρε δώσε με τον Πρύτανή του και να κανονίσει να μπω.
Αυτά τα παραδείγματα νομίζω πως δείχνουν την κατάντια της χώρας μας και δη του Δημόσιου τομέα.
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια