Μεγάλες διακηρύξεις, ελάχιστοι ψηφοφόροι: Η (βραχύβια) ιστορία 13 αποτυχημένων κομμάτων
Ελλάδα

Μεγάλες διακηρύξεις, ελάχιστοι ψηφοφόροι: Η (βραχύβια) ιστορία 13 αποτυχημένων κομμάτων

Από το ΚΟΔΗΣΟ μέχρι το Σχέδιο Β', η ελληνική σκηνή έχει μακρά ιστορία από «μικρομέγαλους» πολιτικούς σχηματισμούς

ΚΟΔΗΣΟ

Το Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού ιδρύθηκε το 1979 από τον Γιάγκο Πεσμαζόγλου, υπουργό Εθνικής Οικονομίας στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Κωνσταντίνου Καραμανλή το 1974, ο οποίος, μαζί με άλλα στελέχη της ΕΔΗΚ, δημιούργησε το μετριοπαθές κεντρώο κόμμα. Ύστερα από δέκα χρόνια η λειτουργία του ανεστάλη.

 

Δημοκρατική Ανανέωση - ΔΗΑΝΑ

Το 1985 ο Κωστής Στεφανόπουλος ιδρύει τη ΔΗΑΝΑ.

 

Το 1985 ο Κωστής Στεφανόπουλος χάνει την προεδρία της ΝΔ από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και προχωρά στην ίδρυση της ΔΗΑΝΑ. Το 1994 ήταν το έτος που έλαβε το υψηλότερο ποσοστό της, 2,79%, αλλά και η χρονιά που διαλύθηκε, δηλώνοντας τότε ο Κωστής Στεφανόπουλος ότι αποσύρεται από την πολιτική. Βέβαια, έναν χρόνο αργότερα μεταπήδησε στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

 

Ελληνικό Σοσιαλιστικό Κόμμα

Το Ελληνικό Σοσιαλιστικό Κόμμα ιδρύθηκε το 1987 και ήταν το πολιτικό κόμμα που δημιούργησε ο Γεράσιμος Αρσένης όταν αποχώρησε από το τότε κυβερνών κόμμα, το ΠΑΣΟΚ. Αποτέλεσε την έκφραση της αριστερής πτέρυγας του ΠΑΣΟΚ, αλλά δύο χρόνια αργότερα διαλύθηκε, όταν ο Γεράσιμος Αρσένης επέστρεψε σε αυτό στις 5 Οκτωβρίου του 1989.

 

Ελληνικό Ριζοσπαστικό Κίνημα

Ένα από τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ο Αντώνης Τρίτσης, το 1989, αποχωρώντας από το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, ιδρύει δικό του κόμμα με τον τίτλο Ελληνικό Ριζοσπαστικό Κίνημα, το οποίο όμως δεν κατάφερε να μπει στη Βουλή. Ο ίδιος κατάφερε να εκλεγεί δήμαρχος έναν χρόνο αργότερα με τη Νέα Δημοκρατία.

 

Πολιτική Άνοιξη

Ομιλία του Α. Σαμαρά σε ημερίδα που οργάνωσε η Πολιτική Άνοιξη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση στο ξενοδοχείο ''Κάραβελ''.

 

Τον Ιούνιο του 1993 ο Αντώνης Σαμαράς αποχωρεί από τη Νέα Δημοκρατία και ιδρύει την Πολιτική Άνοιξη. Ήταν μια πολιτική κίνηση με ανοδική πορεία, που σημείωσε αρκετά καλά εκλογικά ποσοστά. Η τελευταία εκλογική αναμέτρηση στην οποία συμμετείχε ήταν εκείνη των ευρωεκλογών του 1999, λαμβάνοντας ποσοστό 2,3%.

 

ΔΗΚΚΙ

Από την Α` Πανελλήνια Συνδιάσκεψη του ΔΗΚΚΙ, στο κλειστό γήπεδο του Περιστερίου.

 

Το 1995 ο Δημήτρης Τσοβόλας, μαζί με πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ιδρύει το Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα. Οι ευρωεκλογές του 1999, στις οποίες εξέλεξε δύο ευρωβουλευτές, ήταν η τελευταία εκλογική του επιτυχία, αφού στη συνέχεια έμεινε εκτός Βουλής, ενώ ο πρόεδρός του αποχώρησε και σήμερα είναι ενταγμένος στη ΛΑΕ.

 

Φιλελεύθεροι - Δράση

Τον Απρίλη του 1999 ο πρώην υπουργός Οικονομικών της ΝΔ Στέφανος Μάνος ιδρύει τους Φιλελεύθερους με το πολυσυζητημένο έμβλημα που απεικόνιζε έναν ορμώμενο ταύρο. Η πορεία τους δεν ήταν ικανοποιητική και δέκα χρόνια αργότερα ο ίδιος πολιτικός ίδρυσε τη Δράση.

 

Κίνημα Ελεύθερων Πολιτών - ΚΕΠ

Το 2001 ο Δημήτρης Αβραμόπουλος δημιούργησε ένα από τα πιο βραχύβια πολιτικά κόμματα, το Κίνημα Ελεύθερων Πολιτών. Οι πρώτες δημοσκοπήσεις έκαναν λόγο για διψήφια ποσοστά που άγγιζαν το 24%, αλλά δεκαπέντε μήνες αργότερα, συγκεκριμένα τον Ιούνιο του 2002, το κόμμα πέρασε στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας, ενώ ο ιδρυτής του προσχώρησε στη Νέα Δημοκρατία.

 

Δημοκρατική Αναγέννηση - Πανελλήνιο Μακεδονικό Μέτωπο

Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Στέλιος Παπαθεμελής, ο οποίος κατάφερε να γίνει και τραγούδι, ιδρύει το 2003 τη Δημοκρατική Αναγέννηση, που ιδεολογικά κινούνταν στον χώρο της χριστιανικής δεξιάς. Έναν χρόνο αργότερα το κόμμα αναστέλλει τη λειτουργία του και ο Στέλιος Παπαθεμελής κατεβαίνει στις εκλογές με τη Νέα Δημοκρατία. Λίγα χρόνια μετά, το 2009, ιδρύει έναν άλλο πολιτικό φορέα, το Πανελλήνιο Μακεδονικό Μέτωπο.

 

Δημοκρατική Συμμαχία

Τον Νοέμβρη του 2010 η Ντόρα Μπακογιάννη, έχοντας χάσει στις εσωκομματικές εκλογές από τον Αντώνη Σαμαρά και έχοντας διαγραφεί από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, ιδρύει τη Δημοκρατική Συμμαχία. Πέντε χιλιάδες άτομα παρίστανται στο θέατρο Badminton και συνυπογράφουν την ιδρυτική διακήρυξη της νέας πολιτικής κίνησης. Δεν διήρκεσε παρά δύο μόνο χρόνια.

 

Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα

O Ανδρέας Λοβέρδος ανακοινώνει τη δημιουργία του ΡΙΚΣΣΥ

 

Τον Απρίλιο του 2013, εν μέσω θερμών πολιτικών αναταραχών, ο Ανδρέας Λοβέρδος ιδρύει ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, προερχόμενο από την πολιτική πρωτοβουλία του ΡΙΚΣΣΥ (Ριζοσπαστική Κίνηση Σοσιαλδημοκρατικής Συμμαχίας). Τον Αύγουστο του 2014 όμως εντάχθηκε εκ νέου στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

 

Σχέδιο Β'

Τον Μάιο του 2013 ο Αλέκος Αλαβάνος ιδρύει το πολιτικό κόμμα Σχέδιο Β', έχοντας ως κυρίαρχη θέση την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα. Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 αποφάσισε να στηρίξει τη Λαϊκή Ενότητα.

 

Κίνημα Αλλαγής

Τον Νοέμβριο του 2017 ανακοινώθηκε το όνομα του νέου προοδευτικού φορέα υπό τη Φώφη Γεννηματά και τον Σταύρο Θεοδωράκη: Κίνημα Αλλαγής. Θα συγκροτείται από τα κοινοβουλευτικά κόμματα Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι.

«Αποφασισμένοι να προχωρήσουν ενωτικά και να ανταποκριθούν στο αίτημα των 210.000 πολιτών που συμμετείχαν στις εκλογές για την ανάδειξη ηγεσίας, με στόχο η προοδευτική παράταξη να ανατρέψει το πολιτικό σκηνικό» δήλωσαν Φώφη Γεννηματά και Σταύρος Θεοδωράκης, επιδιώκοντας, με τη σειρά τους, «να μιλήσουν στην πλειοψηφία του λαού».

 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Ελλάδα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τουρισμός εν μέσω πανδημίας: Μήπως λογαριάζουμε χωρίς τον ξενοδόχο;

Ελλάδα Τουρισμός εν μέσω πανδημίας: Μήπως λογαριάζουμε χωρίς τον ξενοδόχο;

3.6.2020
Γιώργος Παυλάκης: «Με ήπια μέτρα και σωστή συμπεριφορά ένα δεύτερο lockdown θα αποφευχθεί»

Ελλάδα Γιώργος Παυλάκης: «Με ήπια μέτρα και σωστή συμπεριφορά ένα δεύτερο lockdown θα αποφευχθεί»

3.6.2020
Κωνσταντίνος Σεπετάς: «Αυτή η δύσκολη συγκυρία δεν είναι ένας "αγώνας δρόμου" κινήσεων εντυπωσιασμού»

Ελλάδα Κωνσταντίνος Σεπετάς: «Αυτή η δύσκολη συγκυρία δεν είναι ένας "αγώνας δρόμου" κινήσεων εντυπωσιασμού»

2.6.2020
ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ '20

Ελλάδα ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ '20

30.5.2020
Γαϊδουροχώρα: Εδώ όπου τα γαϊδούρια ζουν ευτυχισμένα

Ελλάδα Γαϊδουροχώρα: Εδώ όπου τα γαϊδούρια ζουν ευτυχισμένα

30.5.2020
Σπάνιες φωτογραφίες από την Κέρκυρα του 1958-59

Ελλάδα Σπάνιες φωτογραφίες από την Κέρκυρα του 1958-59

27.5.2020
Θανάσης Φωκάς: Ο διακεκριμένος Έλληνας μαθηματικός παρουσιάζει στη LiFO τα αποτελέσματα της έρευνας του για τον κορωνοϊό

Ελλάδα Θανάσης Φωκάς: Ο διακεκριμένος Έλληνας μαθηματικός παρουσιάζει στη LiFO τα αποτελέσματα της έρευνας του για τον κορωνοϊό

26.5.2020
«Να ξεφύγουμε λίγο απ’την κλεισούρα»: Οι νέοι στις παραλίες ετοιμάζονται για ένα διαφορετικό καλοκαίρι

Ελλάδα «Να ξεφύγουμε λίγο απ’την κλεισούρα»: Οι νέοι στις παραλίες ετοιμάζονται για ένα διαφορετικό καλοκαίρι

26.5.2020
«Είναι καφκικό»: Ο δικηγόρος του Βασίλη Δημάκη μιλά στο LiFO.gr για τον αγώνα του να σπουδάσει μέσα από τη φυλακή

Ελλάδα «Είναι καφκικό»: Ο δικηγόρος του Βασίλη Δημάκη μιλά στο LiFO.gr για τον αγώνα του να σπουδάσει μέσα από τη φυλακή

25.5.2020
Η πείνα του δέρματος στην εποχή της απόστασης, μέσα από 7 μαρτυρίες και απόψεις

Ελλάδα Η πείνα του δέρματος στην εποχή της απόστασης, μέσα από 7 μαρτυρίες και απόψεις

24.5.2020
1 Σχόλια
avatar
Ανώνυμος/η 1.12.2017 | 00:03
"Κίνημα Αλλαγής" ρε γμτ μου;;;; ΠΙΟ ΠΑΣΟΚ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ μιλάμε!
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια