Εικονογράφηση: Ατελιέ / LIFO
Ελλάδα

Βασίλης Δημάκης: «Ας μη γελιούνται, δεν πρόκειται να κάνω ούτε βήμα πίσω»

Ναι, νιώθει σωματικά αδύναμος, παραμένει όμως, όπως λέει στo LiFO.gr, ψυχολογικά άθικτος, ακμαίος και αποφασισμένος να συνεχίσει την απεργία πείνας και δίψας μέχρι τέλους

Ενόσω οι περισσότεροι, πιστοί και μη, περιδρομιάζαμε τον αγλέορα ανήμερα του Πάσχα, κάποιος έγκλειστος συμπολίτης όχι μόνο δε σταμάτησε τη δική του «νηστεία», την απεργία πείνας δηλαδή που κάνει 27 μέρες τώρα αλλά ξεκινούσε κάτι ακόμα πιο ακραίο: απεργία δίψας!

 

Έτσι απαντά ο Βασίλης Δημάκης στη συνεχιζόμενη, αναίτια και εκδικητική, καθώς λέει, στέρηση του δικαιώματός του στην εκπαίδευση, απόφαση που μπορεί ανά πάσα στιγμή να αποβεί μοιραία, τρεις μέρες το πολύ αντέχει λένε ο μέσος άνθρωπος χωρίς νερό, μπήκαμε ήδη στην πέμπτη με το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά να διαμηνύει ότι θα συνεδριάσει σχετικά μάλλον αύριο...


«Το ζάχαρο κατέβηκε στο 46, έχει χάσει τo 18% του σωματικού του βάρους, η πίεσή του είναι χαμηλή, η ανάσα κοφτή, η όραση θολή, η καρδιά αδύναμη, νιώθει σωματικά να καταρρέει, μπορεί ανά πάσα στιγμή να υποστεί νεφρική ανεπάρκεια, τον εκλιπαρούν οι γιατροί κι εγώ η ίδια να βάλει έστω λίγο στο στόμα του νερό αλλά αρνείται, είναι αποφασισμένος να πάει μέχρι τέλους... Οι γιατροί λένε ότι μόνο η αθλητική του κράση έχει αποσοβήσει ως τώρα τα χειρότερα», μου λέει ανήσυχα η φωνή στην άλλη άκρη της γραμμής.

 

Είναι η δικηγόρος του Ηλέκτρα Λήδα Κούτρα και μιλάμε σε ανοικτή ακρόαση με την ίδια και τον Βασίλη Δημάκη που έχει τώρα μεταφερθεί σε κάποιο νοσοκομείο του ΕΣΥ. 

 

Αίτημά του, να του χορηγηθεί άμεσα η εκπαιδευτική άδεια που δικαιούται μαζί με το «βραχιολάκι» ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα τις σπουδές του. «Αυτοί που μας κλέψαν το βιβλίο από το χέρι, τώρα μας κατηγορούν ότι μείναμε αδιάβαστοι!», λέει χαρακτηριστικά παραθέτοντας Μπρεχτ.

 

«Ας μη γελιούνται, δεν πρόκειται να κάνω ούτε βήμα πίσω. Δεν απαιτώ άλλωστε κάποια χάρη, ζητάω απλώς να σκεφτούν και να πράξουν δημοκρατικά» λέει απευθυνόμενος στον υπουργό Δικαιοσύνης αλλά και τον «δικαιωματικό» γγ Ευτύχη Φυτράκη.


Τριάντα εννέα ετών σήμερα, τα οποία έκλεισε ανήμερα του Πάσχα, ο Βασίλης βρίσκεται από το '98 στις φυλακές για ένα έγκλημα τιμής που πραγματοποίησε ανήλικος συν κάποιες κατά μόνας ληστείες σε καταστήματα και τράπεζες – χωρίς θύματα ή χρήση βίας – που έκανε όταν βρέθηκε για λίγους μήνες ελεύθερος σε νεαρή, πάλι, ηλικία.

 

Έχοντας πια μεταμεληθεί και κόντρα σε ένα βουνό αντιξοότητες όσο και τη διαιώνιση της παραβατικής κουλτούρας που καλλιεργείται στην ίδια τη φυλακή, έκανε τα τελευταία χρόνια μια σοβαρή προσπάθεια επανένταξης.

 

Ο Βασίλης Δημάκης σε παλαιότερο στιγμιότυπο από αγώνα μπάσκετ μέσα στη φυλακή.

 

Σπούδασε κατ' ιδίαν αρχικά στις φυλακές Γρεβενών, έπειτα στο νυχτερινό στην Πάτρα, αποφοίτησε με 19.9 και πέρασε πέρσι δεύτερος από όλα τα νυχτερινά λύκεια της χώρας στο Πολιτικό της Νομικής, στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης.

 

Παρότι, ωστόσο, αρίστευσε και στα τρία μαθήματα στα οποία εξετάστηκε όντας έγκλειστος, «το συμβούλιο με μια σειρά προφάσεις και δικαιολογίες απέρριψε εντελώς αναίτια και προκλητικά για τρίτη συνεχή φορά το αίτημά μου». Αυτό παρότι οι καθηγητές της σχολής του έχουν διαβεβαιώσει εγγράφως ότι είναι απαραίτητη η παρακολούθηση των εκάστοτε μαθημάτων.

 

Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι ο ίδιος ο σημερινός υπουργός καθώς και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων του έχουν απονείμει έπαινο για τις επιδόσεις του –η περίπτωση είχε μάλιστα απασχολήσει τότε αρκετά ΜΜΕ -, υποτίθεται δε ότι μεταφέρθηκε από την Πάτρα στον Κορυδαλλό ακριβώς για να διευκολυνθεί στις εκπαιδευτικές του δραστηριότητες!

 

Κι όμως, το Συμβούλιο των Φυλακών αποφάνθηκε ότι δεν χρειάζεται η φυσική του παρουσία στη Σχολή, καμιά σχέση με όσα η νομοθεσία ορίζει για την εξ αποστάσεως φοίτηση: Με μία ώρα την εβδομάδα πρόσβαση στο Διαδίκτυο(!), χωρίς να μπορεί να επισκεφθεί κάποια βιβλιοθήκη, να παρακολουθήσει παραδόσεις και να έρθει σε διά ζώσης επαφή με τους καθηγητές και τους συμφοιτητές του, είναι αδύνατο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των σπουδών του.

 

Είναι, κοντολογίς, σαν να σε ξαναπετάνε πίσω στον γκρεμό πάνω που είχες καταφέρει να σκαρφαλώσεις μέχρι το χείλος.


Δεν είχε ποτέ παρτίδες με το οργανωμένο έγκλημα, όλα αυτά τα χρόνια της κράτησής του υπήρξε δε «τύπος και υπογραμμός».

 

Είναι, εντούτοις, ο μόνος κρατούμενος που δεν πήρε την άδεια απ' όσους είχαν τις προϋποθέσεις, κάτι που ενισχύει τις υποψίες πως όλη αυτή η εκδικητική συμπεριφορά απέναντί του οφείλεται πιθανότατα στις ευαισθησίες και την έντονη δικαιωματική δράση την τελευταία δεκαετία.

 

Δεν περιοριζόταν σε καταγγελίες, έκανε συγκεκριμένες προτάσεις και υποδείξεις. Το '10 μάλιστα είχε διαβαστεί επιστολή-καταγγελία του για την κατάσταση στις φυλακές σε εκπομπή του Λαζόπουλου.

 

Την τελευταία του παρέμβαση την έκανε προ ημερών ευρισκόμενος προσωρινά στο τρισάθλιο Νοσοκομείο Κρατουμένων του Κορυδαλλού, αναδεικνύοντας τις τριτοκοσμικές συνθήκες που επικρατούν εκεί. Κόλλησε μάλιστα και ο ίδιος κοριούς που του προκάλεσαν αλλεργικό σοκ!

 

Οι δικαιωματικές του πρωτοβουλίες σε συνδυασμό με τον ακέραιο χαρακτήρα του τον έκαναν ιδιαίτερα συμπαθή τόσο στους κρατούμενους που στηρίζουν τώρα τον αγώνα του όσο και σε πολλούς σωφρονιστικούς υπάλληλους, όχι όμως σε κάποιους υψηλά ιστάμενους που φαίνεται ότι έκτοτε «του τη φυλάνε» - δύσκολα εξηγείται αλλιώς τόση αδιαφορία και εμπαιγμός, παρά τις επιδόσεις και την άριστη διαγωγή του.

 

Εκείνοι που αρνούνται ή καθυστερούν να αποφασίσουν είναι, καθώς λέει α) το Δικαστήριο Εκτέλεσης Ποινών που πάνω από δύο εβδομάδες έχει στα χέρια του την προσφυγή του, β) το Συμβούλιο των Φυλακών Κορυδαλλού όπου έχει καταθέσει εδώ και 3 εβδομάδες Αίτηση Θεραπείας με τη λογική «ο τρώσας και ιάσεται», αίτηση στην οποία δεν έχει αξιωθεί να απαντήσει ακόμα γ) το υπουργείο Δικαιοσύνης όπου έχει επίσης καταθέσει Ιεραρχική Προσφυγή αλλά δήλωσε αναρμόδιο να ασκήσει μια αρμοδιότητα που προβλέπεται ξεκάθαρα από την παρ. 2 του άρθρου 6 του Σωφρονιστικού Κώδικα.


Ναι, νιώθει σωματικά αδύναμος, παραμένει όμως λέει ψυχολογικά άθικτος, ακμαίος και αποφασισμένος να φτάσει μέχρι τέλους: «Ας μη γελιούνται, δεν πρόκειται να κάνω ούτε βήμα πίσω. Δεν απαιτώ άλλωστε κάποια χάρη, ζητάω απλώς να σκεφτούν και να πράξουν δημοκρατικά» λέει απευθυνόμενος στον υπουργό Δικαιοσύνης αλλά και τον «δικαιωματικό» γγ Ευτύχη Φυτράκη.

 

Στο πλευρό του βρίσκονται ήδη Πανεπιστημιακοί – «πασχίζω να μη μισήσω τη χώρα μου», δήλωσε σχετικά ο καθηγητής του Παναγής Παναγιωτόπουλος -, οι φιλόλογοι που τον προετοίμασαν πέρσι για τις Πανελλαδικές, σύλλογοι φοιτητών, επιστήμονες, καλλιτέχνες, ευαισθητοποιημένοι πολίτες, το Δίκτυο Αλληλεγγύης Φυλακισμένων και άλλες συλλογικότητες, οι συγκρατούμενοί του αλλά και έγκλειστοι σε άλλες φυλακές που ήδη πραγματοποιούν διαμαρτυρίες κρατώντας ανοικτά τα κελιά, η οικογένειά του η ίδια (η μητέρα δηλαδή και οι λοιποί συγγενείς, ο πατέρας έχει αποβιώσει) που δηλώνει ότι αν πάθει οτιδήποτε θα συνεχίσει δικαστικά τον αγώνα.


«Το Υπουργείο Δικαιοσύνης είναι ενήμερο και για το περιεχόμενο της από 18-1-2018 απόφασης του ΕΔΔΑ στην Υπόθεση Κουρέας και Άλλοι κατά Ελλάδας, που χειρίστηκα ως εκπρόσωπος των 28 κρατουμένων προσφευγόντων, όπου ρητά αναφέρει (παρ.96) ότι "Το Δικαστήριο υπενθυμίζει τη νομολογία του σύμφωνα με την οποία, γενικά, οι κρατούμενοι εξακολουθούν να απολαμβάνουν όλα τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες που τους εγγυάται η Σύμβαση, με εξαίρεση το δικαίωμα στην ελευθερία.

 

 

Όσον αφορά το δικαίωμα στην εκπαίδευση, το άρθρο 2 του Πρωτοκόλλου αριθ. 1 της Σύμβασης αναφέρει ότι όταν υπάρχει τέτοια δυνατότητα, δεν πρέπει να υπόκειται σε αυθαίρετους και υπερβολικούς περιορισμούς.

 

Οποιοσδήποτε περιορισμός αυτού του δικαιώματος πρέπει επομένως να είναι προβλέψιμος και να επιδιώκει έναν νόμιμο σκοπό με τον οποίο θα ήταν ανάλογος (Velyo Velev κατά Βουλγαρίας, αρ. 16032/07, §§ 30-34, 27 Μαΐου 2014) λέει η κ. Κούτρα.

 

«Δεν μπορώ να πιστέψω αυτή τη σιωπή των αρχών, αυτή τη σκληρότητα... Μπορώ μόνο να πω ότι θα την περιγράψω στο ΕΔΔΑ και άλλα υπερεθνικά όργανα, όπως προσκρούει και συντρίβεται πάνω στην κινητοποίηση της κοινωνίας» ήταν μία από τις πολλές της αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα και είναι αλήθεια ότι μόνο τα οξυμένα κοινωνικά αντανακλαστικά μπορούν να σώζουν πράγματα και καταστάσεις σε καιρούς γκριζωπούς και αμήχανους.

 

«Ο Βασιλιάς είναι Γυμνός. Σε περίπτωση που και σήμερα δεν υπάρξει απόφαση, για μένα μιλάμε πια ανοιχτά για στοχευμένη εξόντωσή μου αριστερού προσήμου, λόγω της δράσης μου για τα δικαιώματα, την οποία ενορχηστρώνουν ευθύς εξαρχής, καθώς επιβεβαιώνεται και από τους σωφρονιστικούς κύκλους, πλέον, έως και στην οικογένειά μου, ο Ευτύχιος Φυτράκης και ο Παύλος Δουλάμης (προϊστάμενος της Διεύθυνσης Συντονισμού Φυλακών).

 

Οι ανωτέρω παρενέβησαν και στον Αρχιφύλακα της Φυλακής Πατρών, τον οποίον διαβεβαίωσαν διά του κ. Δουλάμη, προτού απορριφθεί το αίτημά μου για εκπαιδευτική άδεια, ότι δεν πρόκειται να πάρω το βραχιολάκι, με αποτέλεσμα να παροτρυνθώ επίμονα να κάνω αίτημα για να επιστρέψω στη Φυλακή Πατρών, απ' όπου μετήχθην πρόσφατα στον Κορυδαλλό για να πηγαίνω στο Πανεπιστήμιό μου...» ανακοίνωνε πριν λίγο ο Βασίλης, συμπληρώνοντας ότι επιστρέφει στον κ. υπουργό τον έπαινό του ως προσχηματικό» και ότι παραμένει ανυποχώρητος. Θα τον αφήσουμε μόνο;

 

 

Ελλάδα
11 Σχόλια
avatar
michalex 10.4.2018 | 17:11
Δυστυχώς για τον κύριο Δημάκη δεν έχει τις προσβάσεις του Νίκου Ρωμανού, ούτε το βίος και την πολιτεία του. Εκανε έγκλημα τιμής ως ανήλικος, δεν λήστεψε τράπεζες δεν είχε και ψυχολογικά οπότε έχασε και αυτή τη στιγμή στην κυβέρνηση βρίσκεται ο Συριζα. Αν ήταν η ΝΔ κάτι θα κουνιόταν κάποιο μπάχαλο θα έκαναν τα συντρόφια.. Και να πεθάνει δεν θα κλείσει καμία λεωφόρος και κανείς δεν πρόκειται να πει ούτε μια λέξη.
avatar
nego 10.4.2018 | 17:23
Αυτά παθαίνεις αν με αριστερη κυβερνηση κανεις φυλακή για ληστειες και οχι για απολλοτριώσεις.
avatar
atman 10.4.2018 | 18:55
Τι ειναι αυτο το "εγκλημα τιμης" που αναφερει το αρθρο; Μηπως ειμαστε Ιραν αλλα για αλλους λογους απο αυτους που νομιζουμε;
avatar
τσωφλι πασατεμπου 10.4.2018 | 21:26
Δολοφόνησε με απανωτά χτυπήματα με καδρόνι έναν μετανάστη που "πείραξε" την αδελφή του.

Το λυντσάρισμα -για λόγους τιμής μάλιστα- ενός φτωχού μετανάστη είναι άγριο ρατσιστικό έγκλημα που πρέπει να στιγματίζεται και να τιμωρείται παραδειγματικά. Εδώ, απ'ότι φαίνεται, γίνεται λίγο γαργάρα λόγω "δικηγορικού πλάνου" - όπως λέγεται τελευταία η διαδικασία.
avatar
nego 11.4.2018 | 00:31
Αρα παιρνω πισω το προηγουμενό μου σχόλιο
δεν προκειται απλά για αδιαφορία της αριστερης κυβέρνησης αλλα για επιπλέον εκδικητική τιμωρία λόγω της "ρατσιστικής" υφης του εγκληματος.Τωρα εχει'λογική'....
avatar
Ανώνυμος/η 11.4.2018 | 11:58
Τα εγκλήματα τιμής είναι αποτρόπαια εγκλήματα και συμφωνώ ότι ο φόνος του Αλβανού ίσως περιείχε και ρατσιστικό κίνητρο. Διαπράχθηκε, εν θερμώ, από έναν δεκαεννιάχρονο που δεν είχε προλάβει ακόμα να διαμορφώσει ιδεολογία και προσωπικές αξίες και δεν ξέρουμε με ποιο τρόπο και ποιες αρχές ανατράφηκε.

Μετά την αποφυλάκισή του, διέπραξε ληστείες με βαρύ οπλισμό, χωρίς όμως να ανήκει σε κάποια συμμορία και χωρίς να ασκήσει βία. Ασφαλώς και αυτό είναι επίσης κατακριτέο και καταδικαστέο αλλά πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι είχε πρόσφατα "αποφοιτήσει" από το "σχολείο" της φυλακής που είχε μπει στα 19 του, και δεν έλαβε το σωφρονισμό που όφειλε να του παρέχει το σύστημα.

Οι περισσότεροι εκτίοντες ποινή κάθειρξης -ειδικά οι πολύ νέοι- μετά την αποφυλάκισή τους είναι ακόμα πιο παραβατικοί και αυτό οφείλεται στο απαράδεκτο σωφρονιστικό σύστημα. Οι φυλακές, με τους τόσους συσσωρευμένους ανθρώπους του υποκόσμου είναι το χειρότερο περιβάλλον για ένα νέο, ανώριμο άνθρωπο που υποφέρει από τεράστια ανασφάλεια, αγωνία, ψυχικό πόνο, μοναξιά και έλλειψη ηθικών αξιών. Εχουν τη δική τους οργάνωση, ιεραρχία, "αξιακό" σύστημα και αυστηρούς κώδικες συμπεριφοράς. Η αμφισβήτηση της ιεραρχίας και των κωδίκων επισύρει βαρύτατες τιμωρίες, έτσι ώστε ο φόβος να αποτελεί έναν ακόμα συνδετικό κρίκο μεταξύ των μελών του υποκόσμου και όσους συνδέονται με αυτόν. Το κράτος κατέχει την τυπική εξουσία διαμέσου της υπαλληλικής ιεραρχίας της φυλακής, ο υπόκοσμος την άτυπη αλλά ουσιαστική εξουσία, αφού επιβάλλει τον δικό του "πολιτισμό", τους δικούς του κώδικες και τους δικούς του αρχηγούς στην καθημερινότητα της φυλακής.

Ο άνθρωπος αυτός, έζησε σ' αυτήν την κόλαση σχεδόν τη μισή ζωή του και τώρα διεκδικεί μια ακόμα ευκαιρία για να γίνει καλύτερος άνθρωπος, μέσω της εκπαίδευσης και της μόρφωσης αλλά και πάλι δεν του δίνεται η ευκαιρία. Κατέβαλε τεράστια προσπάθεια, παρά τις αντιξοότητες για να ανοίξει ένα παράθυρο στη ζωή και η στέρηση αυτού του δικαιώματος, ισοδυναμεί με στοχευμένη εξόντωση, όπως λέει.
avatar
Faceless 10.4.2018 | 20:34
Το υπουργείο έβγαλε μία ανακοίνωση σήμερα που λέει γιατί δεν του δίνει άδεια: δεν είναι μόνο ότι δεν είναι αναγκαία η παρουσία του στην συγκεκριμένη σχολή, απόδειξη όπως λέει το υπουργείο η επιτυχής φοίτησή του στο 1ο εξάμηνο, αλλά και τα παρακάτω. Ο κρατούμενος Β.Δ., σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης:

Α) Είχε αποφυλακιστεί κατά το παρελθόν με υφ' όρον απόλυση την οποία και παραβίασε, καθώς συνέχισε την εγκληματική δράση του, τελώντας νέο κακούργημα (ένοπλη ληστεία).

Β) Επιπλέον, ο ίδιος κρατούμενος έλαβε κατά το παρελθόν τακτική άδεια, την οποία επίσης παραβίασε, καθώς δεν επέστρεψε στη φυλακή.

Γ) Κατά την κράτησή του έχει τελέσει και πειθαρχικά παραπτώματα.
Double Helix 11.4.2018 | 08:44
Πήρες φόρα σύντροφε, όπως γράφει και το άρθρο οι νέες ληστείες έγιναν χωρίς χρήση βίας: μπήκε στην τράπεζα, ζήτησε ευγενικά τα λεφτά (κρατώντας καλάσνικοβ) με την δύναμη της πειθούς του τα έδωσαν.

Πάντως όπως προαναφέρθηκε, από την στιγμή που οι ενέργειες του κ.Δημάκη δεν μπορούν να γίνουν αντικείμενο πολιτικής σπέκουλας τότε ουδείς ενδιαφέρεται. Πάνε οι εποχές που ο Τριπραλέξης έγραφε τουίτς για τον Ρωμανό κ.α.

Επίσης εντύπωση μου κάνει ότι η "αριστερή" αρθρογραφία κάνει πρωτοφανή χρήση του όρου "έγκλημα τιμής", προφανώς για να δώσει την εικόνα της ύπαρξης ελαφρυντικών, αν και θεωρώ ότι σε διαφορετική περίπτωση θα μιλάγαμε για απεχθές ρατσιστικό έγκλημα (κλασσικά χρήση επιχειρημάτων κατά το δοκούν).
καθιστος ταυρος 11.4.2018 | 00:19
ο μονος τροπος να αλλαξεις ειναι το διαβασμα
η διψα για μαθηση

η φυλακη δεν σε αναμορφωνει οπως εχουμε καταλαβει

ελπιδα γι αυτον κι οσους τον συναναστραφουν μεσα κι εξω

ηταν ανηλικος ειναι 40

ΥΓ γιατι εκτος απο τη φυλακη υπαρχουν κι οι φοιτητικες νεολαιες...


avatar
ثانوس 11.4.2018 | 01:46
Ακόμη ένα αδικημένο λουλούδι που τέλεσε «ένα έγκλημα τιμής», (τι προσβολή στη μνήμη του θύματος, ο φόνος του οποίου υπό άλλες συνθήκες θα καταγγελόταν σφόδρα από τον ίδιο αρθρογράφο) και κάποιες ένοπλες ληστείες «χωρίς χρήση βίας», που βέβαια είναι αστείο και να το λες, γιατί η αντικειμενική υπόσταση της ληστείας στον Ποινικό Κώδικα είναι κλοπή + χρήση βίας...
avatar
mouse 14.4.2018 | 13:00
Πάμε πάλι: ο κρατούμενος διαπράττει δολοφονία. Η «ανάλγητη» πολιτεία τον αφήνει ΕΛΕΥΘΕΡΟ υπό όρους. Διαπράττει ένοπλη ληστεία. Η «ανάλγητη» πολιτεία του δίνει άδεια. Την παραβιάζει. Ξαναφυλακίζεται, η «ανάλγητη» πολιτεία του ξσναδίνει άδεια, την ξαναπαραβιάζει. Ειλικρινά, ποιος λάβρος «υποστηρικτής» της μόρφωσης μπορεί να εγωυηθεί ότι ο κρατούμενος δεν αναζητεί απλώς τρόπο να ξαναδραπετεύσει; Αλλά μην ξανακούσω για την ελλιπή αστυνόμευση και την αύξηση της εγκληματικότητας. Ετοιμαστείτε σε λίγα χρόνια λοιπόν και για την υποστήριξη των «σπουδών» των ληστών του Σταματιάδη, αν φυσικά συλληφθούν.
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια