Βουκολικά media

To απίθανο Instagram ενός Έλληνα βοσκού

Στις βουνοκορφές του Ασπροποτάμου Τρικάλων, ένας ωραίος τύπος που έχει σπουδάσει marketing ζει με τη γυναίκα του σ' ένα τροχόσπιτο εκτρέφοντας πρόβατα. Δεν παίζει φλογέρα, ποστάρει όμως στο instagram. Τον αναζητήσαμε.

Η ώρα είναι 6 το απόγευμα αλλά ο ήλιος έχει πέσει. Στην άλλη άκρη της γραμμής, ο Νίκος Κέλλας. Ένας κτηνοτρόφος, ο οποίος ζει μαζί με τη γυναίκα του, μόνοι τους, σ' ένα τροχόσπιτο στις βουνοκορφές του Ασπροποτάμου Τρικάλων, εκτρέφοντας πρόβατα.

 

«Καλή η πρωτεύουσα, φίλε, αλλά εδώ είναι η ζωή, η ζωάρα όπως λέμε στα μέρη μας» μου λέει από την αρχή. Εκείνη την ώρα έχει φτάσει στο σπίτι ο αδερφός του, ο οποίος του φέρνει προμήθειες από το χωριό. Ρεύμα έχουν από ένα φωτοβολταϊκό που είχαν τοποθετήσει πάνω από το τροχόσπιτο.

 

Τον ανακαλύπτουμε από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram. Ο nikoskellas έχει πάνω από 1.000 ακόλουθους (σ.σ. μια μέρα μετά το δημοσίευμα της LIFO ανέβηκε στους 2.350) και σχεδόν κάθε μέρα ανεβάζει φωτογραφίες από την καθημερινότητά του. Τα πρόβατα, το βουνό, τα αρνιά, τα σκυλιά, το φαγητό στα κάρβουνα και το τροχόσπιτο. Κι όλα αυτά δίπλα στα hashtags #mountainslife #vanlife #wayoflife. 

 

Φωτ.: nikoskellas / instagram

 

Με το Instagram ξεκινά να ασχολείται πέρυσι. «Μ' έπεισε η γυναίκα μου, αλλιώς δεν θα έφτιαχνα» αποκρίνεται γελώντας όταν τον ρωτάω. «Το 'φτιαξα για να με βλέπουν οι φίλοι μου στην πρωτεύουσα και στο εξωτερικό». Ο Νίκος σπουδάζει για χρόνια σε Φινλανδία και Ελβετία όχι αγροτική παραγωγή, όπως θα περίμενε κανείς, αλλά business και marketing.

 

Κτηνοτρόφος είναι τα τελευταία 9 χρόνια. «Έκανα αμάν να πείσω τη μάνα μου πως θα γίνω κτηνοτρόφος στα βουνά. Είχε και αυτή στο μυαλό της πως οι αγρότες είναι μέσα στην ανέχεια και τη μιζέρια» παραδέχεται.

 

Το τροχόσπιτο του Νίκου... Φωτ.: nikoskellas / instagram
Η θέα από μέσα... Φωτ.: nikoskellas / instagram

 

Ο ίδιος περνά τα παιδικά του χρόνια στα Τρίκαλα αλλά φεύγει στο εξωτερικό όπου και παράλληλα με τις σπουδές του, δουλεύει για να βγάλει τα προς το ζην του. «Θα μπορούσα να μείνω εκεί. Δεν ήθελα όμως να πάρω σύνταξη και μετά να επιστρέψω πίσω στην πατρίδα».

 

Αποφασίζει λοιπόν να γυρίσει και να γίνει κτηνοτρόφος. «Είδαμε έξω πώς είναι και αποφασίσαμε να το φέρουμε στην Ελλάδα. Μόνο που εδώ έχει προϋποθέσεις εσωτερικού και όχι εξωτερικού».

 

Η ζωή στο βουνό δεν είναι εύκολη. Υπάρχουν βράδια του χειμώνα που κάθεται έξω με τα πρόβατα και επειδή βρέχει και κανένα ξύλο δεν ανάβει, αναγκάζεται να κάψει λάστιχα για να ζεσταθεί.

 

Φωτ.: nikoskellas / instagram

 

Η ζωή στο βουνό δεν είναι εύκολη. Υπάρχουν βράδια του χειμώνα που κάθεται έξω με τα πρόβατα και επειδή βρέχει και κανένα ξύλο δεν ανάβει, αναγκάζεται να κάψει λάστιχα για να ζεσταθεί.

 

Wi-fi στο τροχόσπιτο δεν υπάρχει, γι' αυτό και αναγκάζονται να πληρώνουν κάθε μέρα περίπου ένα ευρώ για να έχουν πρόσβαση στο Ίντερνετ από τα κινητά τους τηλέφωνα. Πολλές φορές στερείται τους φίλους του, αυτό όμως δεν απασχολεί τον Νίκο. «Όταν θα τους δω θα έχω να πω κάτι ουσιαστικό. Δεν θα είμαστε όλη την ώρα στα κινητά, όπως γίνεται σήμερα».

 

«Αυτό το αρνί που βλέπεις στη φωτογραφία, το είχα στην πλάτη μου για πάνω από 3 χιλιόμετρα» μου λέει. Ο ίδιος πιάνει συνέχεια τον εαυτό του να κινείται μαζί με τα πρόβατά του.

 

«Δεν μπορώ να ακούω τους κτηνοτρόφους που λένε πως δουλεύουν. Είναι τρόπος ζωής. Δεν δουλεύεις, ζεις μαζί με τα πρόβατα. Κινείσαι μαζί τους όταν ψάχνουν για βοσκή, γεννάς μαζί τους όταν γεννούν».

 

Φωτ.: nikoskellas / instagram
Φωτ.: nikoskellas / instagram

 

Σύμφωνα με τον Νίκο Κέλλα, ζούμε σε μια εποχή που η κτηνοτροφία στην Ελλάδα έχει γίνει μαζική και βιομηχανική. Ο ίδιος έχει επιλέξει τα πρόβατά του να τρέφονται από τους καρπούς της φύσης και όχι με ζωοτροφές. Έχει προσπαθήσει, μάλιστα, να διατηρήσει μία από τις σπανιότερες φυλές ελληνικών προβάτων που αρχίζουν να εκλείπουν πια στη χώρα μας με την είσοδο εισαγόμενων, τα καλαρρύτικα.

 

«Νομίζει αυτός που αγοράζει φέτα πως προέρχεται από τα πρόβατά μου που είναι στο βουνό. Δεν γνωρίζει, όμως, πως τα πιο πολλά σήμερα, πρόβατα και γίδια, είναι εσώκλειστα σε στάβλους» εξηγεί.

 

«Αν φας τυρί από σταβλίσια πρόβατα θα δεις πως δεν έχουν γεύση. Τα περισσότερα ζώα σήμερα είναι με εμβόλια και φάρμακα. Και το κακό είναι πως αυτά μεταφέρονται στον άνθρωπο. Έχουμε φτάσει στο σημείο να υιοθετούν οι Φινλανδοί τον μεσογειακό τρόπο διατροφής και να τον παρατάμε εμείς».

 

Ο ίδιος δεν θα ξεχάσει όταν στην περιοχή φτάνει ένα γερμανικό τηλεοπτικό συνεργείο και ξετρελαίνεται με τα αρώματα των τοπικών προϊόντων. «Ο άνθρωπος, ξέρεις, μπορεί να ζήσει με πολύ απλά πράγματα, με ψωμί και κρέας ντόπιο».

 

Φωτ.: nikoskellas / instagram

 

Πολλά από τα γεύματα στη σχάρα τα ανεβάζει και ο ίδιος στο Instagram. Μια τέτοια φωτογραφία βλέπει και ένας σεφ από την Αθήνα και του ζητάει συμβουλές για το πώς να φτιάξει με ψωμάκια και παϊδάκια στα κάρβουνα. «Φίλε, πιστεύω πως δεν είναι κάτι ιδιαίτερο αυτό που κάνουμε. Αυτή είναι η καθημερινότητά μας. Και δεν παραπονιέμαι για εκείνη» λέει λίγο πριν πούμε αντίο.

 

«Ακούω πολλούς να λένε για τους βλάχους που ήταν κάποτε στα βουνά. Αν ήθελα να περάσω ένα μήνυμα είναι πως οι βλάχοι είναι ακόμη εδώ, δεν έχουν πεθάνει». Έχει έρθει η ώρα να κλείσουμε το τηλέφωνο. Ο αδερφός του έχει φτάσει στο τροχόσπιτο και πρέπει να τον δει. 

 

Λίγο μετά το τέλος της συνομιλίας μας ανεβάζει βίντεο στο Instagram. Απόλυτο σκοτάδι. Μόνο το φεγγάρι αχνοφαίνεται ψηλά. Από ένα ραδιοφωνάκι ακούγεται ένα παραδοσιακό τραγούδι. «Νύχτα μη με μαλώνεις». Οι ήχοι πρέπει να φτάνουν μέχρι το χωριό.


ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΣΤΟΚΧΟΛΜΗΣ: Μια υπέροχη φιλία έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στο πρόβατο και το φύλακά του... Φωτ.: nikoskellas / instagram
Φωτ.: nikoskellas / instagram

 

Φωτ.: nikoskellas / instagram
«Δεν μπορώ να ακούω τους κτηνοτρόφους που λένε πως δουλεύουν. Είναι τρόπος ζωής. Δεν δουλεύεις, ζεις μαζί με τα πρόβατα. Κινείσαι μαζί τους όταν ψάχνουν για βοσκή, γεννάς μαζί τους όταν γεννούν»... Φωτ.: nikoskellas / instagram

Ελλάδα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι απέγινε το σκάνδαλο με τις χρηματοδοτήσεις του υπουργείου Εξωτερικών σε ΜΚΟ για βοήθεια σε τρίτες χώρες;

Ελλάδα Τι απέγινε το σκάνδαλο με τις χρηματοδοτήσεις του υπουργείου Εξωτερικών σε ΜΚΟ για βοήθεια σε τρίτες χώρες;

5.7.2020
ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ '20

Ελλάδα ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ '20

2.7.2020
 Ένα απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου με ανθρώπους που νίκησαν τα ναρκωτικά

Ελλάδα Ένα απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου με ανθρώπους που νίκησαν τα ναρκωτικά

1.7.2020
Το φυσικό μεταλλικό νερό «Κωστηλάτα» ξεκινά ως μία σταγόνα από τις πηγές στις άγριες κορυφογραμμές της Πίνδου

Ελλάδα Το φυσικό μεταλλικό νερό «Κωστηλάτα» ξεκινά ως μία σταγόνα από τις πηγές στις άγριες κορυφογραμμές της Πίνδου

30.6.2020
Ντέμπορα Οντόνγκ: «Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερους μαύρους ηθοποιούς»

Ελλάδα Ντέμπορα Οντόνγκ: «Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερους μαύρους ηθοποιούς»

30.6.2020
Σαββατόβραδο στις πλατείες της Αθήνας

Ελλάδα Σαββατόβραδο στις πλατείες της Αθήνας

27.6.2020
Ο Νίκος Αλέφαντος έμαθε την προπονητική μέσα στα γήπεδα

Ελλάδα Ο Νίκος Αλέφαντος έμαθε την προπονητική μέσα στα γήπεδα

24.6.2020
Ερνέστος Τσίλλερ: Ένα βιβλίο με τις «Αναμνήσεις» του Γερμανού αρχιτέκτονα που άφησε ουσιαστικό αποτύπωμα στην Ελλάδα

Ελλάδα Ερνέστος Τσίλλερ: Ένα βιβλίο με τις «Αναμνήσεις» του Γερμανού αρχιτέκτονα που άφησε ουσιαστικό αποτύπωμα στην Ελλάδα

22.6.2020
ΜΕΓΑ: Μία εταιρεία που παρέχει ολοκληρωμένη προϊοντική ασφάλεια με ελληνική υπογραφή

Ελλάδα ΜΕΓΑ: Μία εταιρεία που παρέχει ολοκληρωμένη προϊοντική ασφάλεια με ελληνική υπογραφή

22.6.2020
Το θέατρο σκιών στην εποχή του κορωνοϊού

Ελλάδα Το θέατρο σκιών στην εποχή του κορωνοϊού

22.6.2020
3 Σχόλια
avatar
atman 1.11.2018 | 16:16
ε οχι και συνδρομο στοκχολμης το προβατο με το σκυλι, το πρόβατο ζει σε κοπάδι, ειναι ενδεικτικό πως κινούνται όλα μαζί. Ο δε σκυλος προστατεύει και μαζεύει όλο το κοπαδι μαζι. Η ανθρωπινη εννοια της ελευθερίας ή τις ατομικότητας για ενα πρόβατο σίγουρα δεν θα είχαν κανένα νόημα ή αξία.
avatar
marameno zoumpouli 4.11.2018 | 08:38
Από τη μια το άρθρο αναφέρει πως είναι λάθος να πιστεύουμε πως οι κτηνοτρόφοι ζούνε μέσα στη μιζέρια και στην ανέχεια και από την άλλη ζει σε ένα τροχόσπιτο και όταν δουλεύει νύχτες κάποιες φορές λόγω καιρού αναγκάζεται να καίει λάστιχα για να ζεσταθεί.

Τρόπος ζωής θα πουν κάποιοι και επιλογή του και έτσι ειναι αλλά μη μου πείτε πως αυτή είναι η Ζωάρα που αποκαλεί ο άνθρωπος.Το γεγονός ότι καταφέρνει να τρέφεται με αγνά υλικά της φύσης είναι όντως πολύ ωραίο αλλά αυτό από μόνο του δε φτάνει.

Η κτηνοτροφία και ιδιαίτερα η κτηνοτροφία με τον τρόπο που την εξασκεί ο ίδιος καθώς έχω πολλά παραδείγματα ανθρωπων που μεταφέρουν το κοπάδι από μέρος σε μέρος για να βρουν τροφή είναι δύσκολη και είσαι εκτεθειμένος σε όλες τις καιρικές συνθήκες και ναι γίνεσαι όντως ένα με τα πρόβατα.Κατεβαινουν από το βουνό απεριποιητοι και όταν ανοίγουν το στόμα τους πετάνε τούβλα.Ευτυχως στην περίπτωση του άρθρου ο άνθρωπος αυτός είναι μορφωμένος και ίσως το γλίτωσε το τελευταίο.avatar
AthanBXL 6.11.2018 | 07:29
....και επειδή βρέχει και κανένα ξύλο δεν ανάβει, αναγκάζεται να κάψει λάστιχα για να ζεσταθεί.
.....

Ειλικρινής η συνέντευξη αλλά αυτό το «κάψιμο λάστιχων» δεν κολλάει με την ζωή και τις αρχές της στη φύση...
λυπάμαι αλλά δεν θα πάρω...
Αναρωτιέμαι μάλιστα αν στην Φινλανδία και Ελβετία θα καίγανε οι ποιμένες λάστιχα για να ζεσταθούν...
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια