Αναρωτιέται κανείς πόσο υψηλά ιστάμενος είναι ή τι σόι «άκρες» έχει για να προσπαθούν τόσο επιμελώς να τον συγκαλύψουν, δεδομένου ότι μια δική του κατάθεση θα φώτιζε αποφασιστικά την υπόθεση.
Ελλάδα

Δολοφονία Ζακ Κωστόπουλου: Πρόσωπο-κλειδί ο «άνδρας με το κίτρινο μπλουζάκι»;

Πολλά ερωτήματα προκύπτουν από την ανάλυση του οπτικοακουστικού υλικού της δολοφονίας του Ζακ Κωστόπουλου που έκανε το Forensic Architecture, ερωτήματα που ζητούν επιτακτικά απαντήσεις.

Με δεδομένη την απροθυμία (για να το πούμε κόσμια) που εξαρχής έδειξε η ΕΛΑΣ –και που όπως όλα δείχνουν πια, μόνο τυχαία δεν είναι– να εξιχνιάσει τον φόνο του Ζακ Κωστόπουλου εντοπίζοντας καταρχήν όλα τα εμπλεκόμενα στο επεισόδιο πρόσωπα όπως καταγράφηκαν από τις κάμερες ασφαλείας γειτονικών κτιρίων, οι δικηγόροι και η οικογένειά του ζήτησαν πριν από λίγο καιρό τη συνδρομή του διεθνούς ερευνητικού Ινστιτούτου Forensic Architecture (FI), κάνοντας έκκληση σε οποιοσδήποτε βρέθηκε εκείνο το απόγευμα στη Γλάδστωνος και κράτησε κάποιο οπτικό ή ηχητικό ντοκουμέντο να το αποστείλει στη σχετική διαδικτυακή πλατφόρμα που είχε ανοίξει.


Το «πλήρωμα του χρόνου» ήρθε και μάλιστα σε μια καίρια χρονική στιγμή, εφόσον έκλεισαν πρόσφατα έξι μήνες από την άγρια αυτή δολοφονία και όχι μόνο ο κοσμηματοπώλης και ο συνεργός του παραμένουν ελεύθεροι (δεν έχει ακόμα οριστεί δικάσιμος) αλλά ούτε καν η ΕΔΕ που διατάχθηκε από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ώστε να εξακριβωθούν οι ευθύνες των επτά παριστάμενων αστυνομικών της ΔΙΑΣ έχει ολοκληρωθεί – για τέσσερις από αυτούς είχε αρχικά προταθεί απόταξη και για τους υπόλοιπους τρεις αργία, κάτι που προκάλεσε τη μήνη του γενικού γραμματέα της Ομοσπονδίας των Ειδικών Φρουρών.

 

Όλοι όσοι επιμένουμε να δικαιωθεί ο Ζακ –και δεν είμαστε λίγοι– δεν πρόκειται να κάτσουμε ήσυχα ώσπου να γίνει αυτό πράξη. Αφού η αστυνομία «κωλύεται», ας προσπαθήσουμε όλοι εμείς οι ευαισθητοποιημένοι πολίτες να τον βρούμε, ακόμα κι αν χρειαστεί να τον κάνουμε ιντερνετικό viral ή αφίσα και να τον τοιχοκολλήσουμε παντού στην πόλη.

 

Σε περίπτωση που δεν το προσέξατε, το επαναλαμβάνω: Έξι ολόκληροι μήνες. Μια ΕΔΕ. Την οποία κιόλας παρήγγειλε προσωπικά η υπουργός, που σε συνάντησή της με εκπροσώπους ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεων στις 2/11/18 δεσμεύτηκε να ρίξει «άπλετο φως» στην υπόθεση, δηλώνοντας ότι την παρακολουθεί στενά και τονίζοντας πως «τίποτα δεν θα πέσει κάτω».

 

Η τελευταία ενημέρωση που υπήρξε από την ίδια αναφορικά με την «ΕΔΕ της ντροπής» έγινε στις 29/3, στη διάρκεια συνάντησής της με τον πρόεδρο της Δράσης Αστυνομικών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Μιχάλη Λώλη.

 

«Το πόρισμα βρίσκεται πλέον στα Πειθαρχικά Συμβούλια, κατόπιν σχετικής εγκρίσεώς του από το Συνήγορο του Πολίτη» είχε δηλώσει τότε. Το γιατί άργησε τόσο πολύ μέχρι τούδε, γιατί άλλαξαν τρεις φορές οι εντεταλμένοι να την «τρέξουν» και σε πόσα... χρόνια αναμένεται η γνωμοδότηση των Πειθαρχικών Συμβουλίων, δεν μας είπε.

 

Από την ανάλυση του FI φαίνεται, όμως, ότι υπάρχει ένας τουλάχιστον βασικός λόγος που το πράγμα δεν «προχωράει» από πλευράς ΕΛΑΣ και ακούει στο όνομα «άνδρας με το κίτρινο μπλουζάκι» – κάτι που θα έπρεπε ίσως να απασχολήσει και τον εν λόγω αξιωματικό του Τμήματος Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της ΕΛΑΣ καθότι η αρμόδια εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχει παραγγείλει να διερευνηθεί αν στη δολοφονία υπήρξε ρατσιστικό κίνητρο.


Ο μυστήριος αυτός τύπος είναι από την αρχή μέχρι το τέλος παρών στο σκηνικό, κινείται με την άνεση ανθρώπου που γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα στην περιοχή.

 

Είναι αυτός που φαίνεται να παρεμποδίζει τον Ζακ να μπει στον παρακείμενο «Βενέτη» λίγο πριν βρεθεί μέσα στο κοσμηματοπωλείο, είναι παρών και στο λίντσάρισμά του στο οποίο δεν προκύπτει ότι συμμετέχει μεν, δεν πράττει και απολύτως τίποτα για να το αποτρέψει δε, κάτι το λιγότερο εγκληματικό αν είναι πράγματι αστυνομικός, όπως εικάζεται, ακόμα και «μυστικός».

 

Έκλεισαν πρόσφατα έξι μήνες από την άγρια αυτή δολοφονία και όχι μόνο ο κοσμηματοπώλης και ο συνεργός του παραμένουν ελεύθεροι αλλά ούτε καν η ΕΔΕ που διατάχθηκε από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ώστε να εξακριβωθούν οι ευθύνες των επτά παριστάμενων αστυνομικών της ΔΙΑΣ έχει ολοκληρωθεί. Φωτο: Eurokinissi

 

Διακρίνεται να μιλά στο κινητό του, να λέει σε κάποιον «έλα στον Βενέτη», να ενημερώνει για την κατάσταση τον πρώτο αστυνομικό της ομάδας Ζήτα που καταφθάνει, να βρίσκεται ύστερα πλάι στον διασώστη του ΕΚΑΒ. Κανονικό «πασπαρτού».

 

Ακόμα και στη βίαιη «σύλληψη» που επιχειρείται όταν ο αιμόφυρτος Ζακ συνέρχεται προς στιγμή και προσπαθεί να ξεφύγει είναι μπροστά, μόνος αυτός από μη-ένστολους. «Κερασάκι στην τούρτα», το πτυσσόμενο αστυνομικού τύπου γκλομπ που η ανάλυση δείχνει να κρατά.

 

Αναρωτιέται κανείς πόσο υψηλά ιστάμενος είναι ή τι σόι «άκρες» έχει για να προσπαθούν τόσο επιμελώς να τον συγκαλύψουν, δεδομένου ότι μια δική του κατάθεση θα φώτιζε αποφασιστικά την υπόθεση.

 

Υπόψη ότι ήδη από τις αρχές Οκτωβρίου ο ανακριτής ζήτησε από την ΕΛΑΣ την εξακρίβωση της ταυτότητας αυτού και δύο ακόμα ατόμων που βιντεοσκοπήθηκαν να κινούνται στον τόπο του εγκλήματος, για να λάβει μέσα σε ένα μόλις 24ωρο (!) την απόκριση ότι «δεν εστάθη δυνατό να εντοπιστούν».

 

Yπόψη επίσης ότι, όπως διαβάζω, ο ανακριτής έχοντας ήδη από τις αρχές Μαρτίου την έκθεση του FI, κάλεσε ξανά τους παρόντες στη σκηνή του εγκλήματος αστυνομικούς ώστε να εξακριβωθεί αν γνωρίζουν το επίμαχο πρόσωπο.

 

Η απάντηση ήταν αρνητική, παρότι ήταν από δίπλα σε όλη τη διάρκεια του επεισοδίου, ενώ ούτε και εργαζόμενος του Βενέτη που εκλήθη τον αναγνώρισε ως σεκιούριτι ή κάτι άλλο.

 

Μήπως ο... ελέφαντας στο δωμάτιο «πουλάει» ατύπως προστασία σε καταστήματα της περιοχής, όπως γράφτηκε; Μήπως έχει άλλου είδους «προνομιακές» υποκοσμιακές διασυνδέσεις; (δεν θα πέφταμε δα κι από τα σύννεφα).

 

Γιατί τόση «σπουδή» να παραμείνει ο «κιτρινομπλουζάκιας» στο απυρόβλητο; Εάν μάλιστα ισχύουν τα παραπάνω, μήπως αυτό που επιχειρείται να συγκαλυφθεί δεν είναι τόσο –ή μόνο– το συγκεκριμένο πρόσωπο αλλά μια ολόκληρη αλληλοδιαπλεκόμενη κατάσταση πραγμάτων που δεν θα άρεσε καθόλου στην ΕΛΑΣ να «βγει στα μανταλάκια»;

 

Όπως και να έχει, όλοι όσοι επιμένουμε να δικαιωθεί ο Ζακ –και δεν είμαστε λίγοι– δεν πρόκειται να κάτσουμε ήσυχα ώσπου να γίνει αυτό πράξη.

 

Αφού η αστυνομία «κωλύεται», ας προσπαθήσουμε όλοι εμείς οι ευαισθητοποιημένοι πολίτες να τον βρούμε, ακόμα κι αν χρειαστεί να τον κάνουμε ιντερνετικό viral ή αφίσα και να τον τοιχοκολλήσουμε παντού στην πόλη.

 

Όσο για την κ. Γεροβασίλη, έχει βέβαια κάθε δικαίωμα να συνδέσει την υπουργική της θητεία με τη συγκάλυψη ενός εγκληματικού σκανδάλου μεγατόνων, αυτό όμως σίγουρα δεν είναι η καλύτερη παρακαταθήκη ούτε για την ίδια, ούτε για την κυβέρνηση που τη διόρισε.

Ελλάδα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σπάνιες φωτογραφίες από την Κέρκυρα του 1958-59

Ελλάδα Σπάνιες φωτογραφίες από την Κέρκυρα του 1958-59

27.5.2020
Θανάσης Φωκάς: Ο διακεκριμένος Έλληνας μαθηματικός παρουσιάζει στη LiFO τα αποτελέσματα της έρευνας του για τον κορωνοϊό

Ελλάδα Θανάσης Φωκάς: Ο διακεκριμένος Έλληνας μαθηματικός παρουσιάζει στη LiFO τα αποτελέσματα της έρευνας του για τον κορωνοϊό

26.5.2020
«Να ξεφύγουμε λίγο απ’την κλεισούρα»: Οι νέοι στις παραλίες ετοιμάζονται για ένα διαφορετικό καλοκαίρι

Ελλάδα «Να ξεφύγουμε λίγο απ’την κλεισούρα»: Οι νέοι στις παραλίες ετοιμάζονται για ένα διαφορετικό καλοκαίρι

26.5.2020
«Είναι καφκικό»: Ο δικηγόρος του Βασίλη Δημάκη μιλά στο LiFO.gr για τον αγώνα του να σπουδάσει μέσα από τη φυλακή

Ελλάδα «Είναι καφκικό»: Ο δικηγόρος του Βασίλη Δημάκη μιλά στο LiFO.gr για τον αγώνα του να σπουδάσει μέσα από τη φυλακή

25.5.2020
Η πείνα του δέρματος στην εποχή της απόστασης, μέσα από 7 μαρτυρίες και απόψεις

Ελλάδα Η πείνα του δέρματος στην εποχή της απόστασης, μέσα από 7 μαρτυρίες και απόψεις

24.5.2020
Η «αναπνέουσα αρχιτεκτονική» του Kengo Kuma στην Αθήνα

Ελλάδα Η «αναπνέουσα αρχιτεκτονική» του Kengo Kuma στην Αθήνα

23.5.2020
Ποιοι και γιατί πιστεύουν σε θεωρίες συνωμοσίας για την πανδημία;

Ελλάδα Ποιοι και γιατί πιστεύουν σε θεωρίες συνωμοσίας για την πανδημία;

23.5.2020
Θα τα πούμε στην πλατεία Ομονοίας!

Ελλάδα Θα τα πούμε στην πλατεία Ομονοίας!

22.5.2020
Gov.gr: 40 πράγματα που γίνονται πλέον πανεύκολα από τον υπολογιστή μας

Ελλάδα Gov.gr: 40 πράγματα που γίνονται πλέον πανεύκολα από τον υπολογιστή μας

22.5.2020
Upstream: Γνωρίσαμε την ελληνική εταιρεία τεχνολογίας που αναπτύσσεται κι αναζητά νέα ταλέντα

Ελλάδα Upstream: Γνωρίσαμε την ελληνική εταιρεία τεχνολογίας που αναπτύσσεται κι αναζητά νέα ταλέντα

19.5.2020
1 Σχόλια
avatar
Ramon Ramone 10.4.2019 | 13:17
Αναρωτιέμαι, τί κάνει άραγε νιάου - νιάου στα κεραμίδια;
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια