Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη LiFO: «Θέλουμε ισχυρή ανάπτυξη ή ανακύκλωση της μιζέριας;»

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος της ΝΔ μιλά στη LiFO, λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τις εθνικές εκλογές, για το πρόγραμμα που θέλει να εφαρμόσει, τον Αλέξη Τσίπρα, τους νέους, εκμυστηρεύεται τι κρατά από τους γονείς του αλλά και τι θεωρεί σημαντικό στη ζωή.

Πειραιώς 62, Μοσχάτο. Στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ επικρατεί εκλογικός αναβρασμός. Όλοι εργάζονται πυρετωδώς, ενώ στον τρίτο όροφο, όπου βρίσκεται το γραφείο του προέδρου του κόμματος και αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη, οι συσκέψεις είναι αλλεπάλληλες.


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γεννήθηκε το 1968 στην Αθήνα. Αφού αποφοίτησε ως αριστούχος από το Κολέγιο Αθηνών, συνέχισε τις σπουδές του στην Αμερική και είναι κάτοχος πτυχίων κορυφαίων αμερικανικών πανεπιστημίων, όπως το Στάνφορντ και το Χάρβαρντ. Πριν ασχοληθεί με την πολιτική, εργάστηκε για αρκετά χρόνια στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.


Μεγάλωσε στους κόλπους μιας κατεξοχήν πολιτικής οικογένειας, αλλά πολύ γρήγορα επιδίωξε να ξεχωρίσει, δίνοντας το δικό του στίγμα. Είναι παντρεμένος με τη Μαρέβα Γκραμπόφσκι κι έχουν αποκτήσει τρία παιδιά, τον Κωνσταντίνο, τη Σοφία και τη Δάφνη.


Όταν ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την αρχηγία της ΝΔ, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «η ΝΔ έχει βαθύ πολιτικό πρόβλημα, καθώς έχει πάρει διαζύγιο από τα παραγωγικά στρώματα της κοινωνίας και τους νέους». Τελικά, στις 10 Ιανουαρίου 2016 εξελέγη πρόεδρος του κόμματος και η νίκη του θεωρήθηκε έκπληξη. Τα επόμενα χρόνια, φιλοτεχνώντας ένα μεταρρυθμιστικό προφίλ, υπερπήδησε πολλά εμπόδια και πριν από λίγες μέρες κατέγραψε μια σημαντική νίκη στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου. Τον τελευταίο μήνα εξακολουθεί να κινείται με ταχείς ρυθμούς, προκειμένου να βγει νικητής και στη μεγάλη μάχη της ερχόμενης Κυριακής.

 

Η πίστη στην αξία του ατόμου, στην ιδιωτική πρωτοβουλία, η έννοια της αλληλεγγύης, ο υγιής πατριωτισμός, όλα αυτά είναι αξίες που καθορίζουν την πολιτική και διαμορφώνουν το δικό μας ιδεολογικό πλαίσιο


Το γραφείο του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη είναι φωτεινό και διαθέτει απεριόριστη θέα στην Αθήνα. Πρόσχαρος, χαμογελαστός, δηλώνει πανέτοιμος για την επόμενη μέρα των εκλογών. Πολλά βιβλία, εκκλησιαστικές εικόνες, φωτογραφίες και προσωπικά αντικείμενα διακοσμούν τον χώρο του. Καθόμαστε στον κατάλευκο καναπέ και συζητάμε για τις τελευταίες προεκλογικές επισκέψεις του. Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι «αυτές οι εκλογές είναι κρίσιμες, γι' αυτό δεν πρέπει στις 7 Ιουλίου να αφήσετε κάποιους άλλους να αποφασίσουν για εσάς».


Στη συνέντευξη που δίνει στη LiFO ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά για όλους και για όλα, αναφέρεται στο πρόγραμμα που θέλει να εφαρμόσει, στον Αλέξη Τσίπρα, στους νέους, στο αν η κρίση μάς ωρίμασε ως κοινωνία, ποιον πολιτικό έχει ως πρότυπο, εκμυστηρεύεται τι κρατά από τους γονείς του αλλά και τι θεωρεί σημαντικό στη ζωή.

 

Η ασφάλεια του πολίτη είναι προϋπόθεση δημοκρατίας και γι' αυτό τα ζητήματα ασφάλειας είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα μας. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


— Ποιο είναι το δίλημμα αυτών των εκλογών;

Αν θα προχωρήσουμε μπροστά με πολιτική σταθερότητα για μια Ελλάδα με ισχυρή ανάπτυξη για όλους τους Έλληνες ή αν θα μείνουμε καθηλωμένοι στη σημερινή πραγματικότητα. Αν θα δώσουμε ένα οριστικό τέλος στην κρίση ή αν θα συνεχίσουμε με τη στασιμότητα, την υπερφορολόγηση, την ανασφάλεια και τη διχαστική λογική των τελευταίων ετών. Αυτό που ζητώ από τις Ελληνίδες και τους Έλληνες είναι να μας στηρίξουν και να μας δώσουν μια ισχυρή εντολή για να προχωρήσουμε μπροστά, ενωμένοι, εφαρμόζοντας το σχέδιό μας για λιγότερους φόρους, νέες και καλύτερες δουλειές και ασφάλεια για όλους, αφήνοντας οριστικά πίσω μας μια ταραγμένη εποχή.


—Πέρα από τη μεσαία τάξη, που έχει βρεθεί στο επίκεντρο της εκλογικής αναμέτρησης, οι υπόλοιπες κοινωνικές τάξεις τι έχουν να περιμένουν από τη ΝΔ;

Η μεσαία τάξη είναι αυτή που χτυπήθηκε περισσότερο όλα αυτά τα χρόνια από την απερχόμενη κυβέρνηση. Το ομολόγησαν, μάλιστα, μόνοι τους ότι αυτό ήταν μια συνειδητή πολιτική. Αφαίμαξαν την πλειονότητα των Ελλήνων μέσα από την υπερφορολόγηση, για να κάνουν πελατειακή πολιτική. Η δική μας φιλοσοφία είναι εντελώς διαφορετική. Για να κάνεις αποτελεσματική κοινωνική πολιτική πρέπει να έχεις πόρους. Και τους πόρους μπορεί να τους διασφαλίσει μόνο η ισχυρή ανάπτυξη, από την οποία προκύπτουν οφέλη για όλους τους πολίτες. Αλλιώς, κάνεις αναδιανομή της φτώχειας. Γι' αυτό και επαναλαμβάνω διαρκώς ότι η πιο φιλεργατική πολιτική είναι οι νέες και καλύτερες δουλειές. Είναι οι ευκαιρίες επιλογών που προσφέρει η ισχυρή ανάπτυξη. Αυτό είναι το επίκεντρο της πολιτικής μας.

 

—Υπάρχουν σήμερα δεξιές και αριστερές πολιτικές; Δεν πιστεύετε, κ. πρόεδρε, ότι οι ιδεολογίες, ειδικά μετά τα μνημόνια, έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο τους;

Οι παλαιότερες ιδεολογικές διαφορές έχουν όντως ξεθωριάσει. Όμως πολιτική χωρίς ιδεολογίες δεν υπάρχει. Αυτό που αλλάζει είναι το ιστορικό πλαίσιο και οι πολιτικές προτεραιότητες. Κάποτε η αντιπαράθεση δεξιάς-αριστεράς αφορούσε το πολιτικό μας σύστημα και τον γεωπολιτικό προσανατολισμό της χώρας. Η ιστορία, όμως, δίνει τις απαντήσεις της, η κοινωνία εξελίσσεται, νέα διακυβεύματα παραμερίζουν τις διαιρέσεις που δημιούργησαν τα παλαιότερα. Στη σημερινή Ελλάδα, για παράδειγμα, δεν μπορούμε να προσδιοριζόμαστε ακόμα με βάση τις διαιρέσεις του Εμφυλίου. Αυτές, ναι, έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο τους. Σήμερα, η αντιπαράθεση αφορά το πώς πρέπει να προχωρήσει μπροστά η χώρα. Θα είναι εξωστρεφής ή φοβική; Θα εμπιστευθεί τις δυνάμεις των ανθρώπων της; Θα επιδιώξει ισχυρή ανάπτυξη ή ανακύκλωση της μιζέριας; Όλα αυτά είναι και ιδεολογικά ζητήματα. H ελευθερία ως πρόταγμα, όμως, υπάρχει πάντα στον πυρήνα της φιλελεύθερης ιδεολογίας. Η πίστη στην αξία του ατόμου, στην ιδιωτική πρωτοβουλία, η έννοια της αλληλεγγύης, ο υγιής πατριωτισμός, όλα αυτά είναι αξίες που καθορίζουν την πολιτική και διαμορφώνουν το δικό μας ιδεολογικό πλαίσιο.


— Επισημαίνετε διαρκώς: «δουλειές - δουλειές - δουλειές». Με τι τρόπο μπορούν να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και με ποιο θεσμικό πλαίσιο;

Με ιδιωτικές επενδύσεις κάθε μεγέθους. Από τη μικρή οικογενειακή επιχείρηση που θα προσλάβει έναν επιπλέον εργαζόμενο μέχρι τις μεγάλες επενδύσεις που έχουμε ανάγκη ως χώρα. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Νέες δουλειές χωρίς νέες επενδύσεις δεν υπάρχουν, μην προσπαθούμε να τετραγωνίσουμε τον κύκλο. Για να είναι μια χώρα φιλική στις επενδύσεις υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια που πρέπει να πληρούνται. Πολιτική σταθερότητα, ασφάλεια δικαίου, μειωμένη γραφειοκρατία, φορολογική σταθερότητα, υγιές τραπεζικό σύστημα. Και χρειάζεται και πολιτική βούληση. Όταν αντιμετωπίζεις με εχθρότητα κάθε ιδιώτη που θέλει να επενδύσει, είναι λογικό να στέλνεις λάθος μηνύματα. Δείτε, για παράδειγμα, την απερχόμενη κυβέρνηση. Επί χρόνια πολεμούσε την επένδυση στο Ελληνικό. Πολεμούσε την επένδυση της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά. Πολεμούσε τα περιφερειακά αεροδρόμια. Οι μόνες επενδύσεις που έγιναν είναι αυτές που της επιβλήθηκαν. Και όσες δεν της επιβλήθηκαν έμειναν βαλτωμένες. Γι' αυτό έχουμε πατώσει στις επενδύσεις. Το δικό μας σχέδιο είναι ξεκάθαρο. Μειώνουμε τη γραφειοκρατία, επιταχύνοντας τη διαδικασία αδειοδοτήσεων. Μειώνουμε τη φορολογία και το μη μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων, ώστε να μπορούν να προσλάβουν ευκολότερα επιπλέον εργαζομένους. Στηρίζουμε τη ρευστότητα των επιχειρήσεων, αξιοποιώντας όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία και ρυθμίζοντας τα χρέη τους, ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν και να αναπτυχθούν. Με τον τρόπο αυτό εκτιμούμε ότι θα πετύχουμε σύντομα ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης, οι οποίοι θα δημιουργούν δεκάδες χιλιάδες καλές νέες θέσεις εργασίας τον χρόνο. Κι όλα αυτά με απόλυτο σεβασμό στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων. Πρακτικές υποασφάλισης ή ανασφάλιστης εργασίας, εκμετάλλευσης των πιο αδύναμων συμπολιτών μας δεν θα είναι ανεκτές. Διότι σήμερα ένας νέος άνθρωπος δεν έχει μεγάλη διαπραγματευτική ισχύ απέναντι σε έναν επιχειρηματία. Σ' αυτά θα δείξουμε μηδενική ανοχή. Σας θυμίζω, άλλωστε, ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ήταν αυτή που επέβαλε το πρόστιμο των 10.500 ευρώ στις επιχειρήσεις για ανασφάλιστη εργασία και έκανε πολύ καλά.


— Στην εποχή της τεχνολογικής επανάστασης θα θέλατε να μου αναφέρετε μια σημαντική μεταρρύθμιση που θα βελτίωνε την καθημερινότητα μας;

Θα σας δώσω δύο παραδείγματα. Το πρώτο είναι η μεταφορά όλων των πληροφοριών του κράτους σε μία ιστοσελίδα από την οποία θα μπορείς να μάθεις και να βρεις τα πάντα: από το πώς θα βγάλεις δίπλωμα οδήγησης μέχρι το πώς θα γραφτείς στη σχολή σου ή πώς θα διεκπεραιώσεις μια υπόθεση. Αυτό θα γίνει στα πρότυπα του βρετανικού gov.uk, μέσω του οποίου έχεις πρόσβαση σε κάθε πληροφορία που σχετίζεται με το βρετανικό Δημόσιο. Το δεύτερο είναι η διασύνδεση των μητρώων. Και επειδή προφανώς αυτό δεν λέει τίποτα ως όρος, επιτρέψτε μου να σας εξηγήσω τι είναι. Ο πολίτης θα πάψει να είναι διακινητής εγγράφων του Δημοσίου από τη μία υπηρεσία στην άλλη. Κεντρικός στόχος μας είναι να διασυνδέσουμε όλα τα μητρώα μεταξύ τους και οι πληροφορίες να ανταλλάσσονται αυτόματα, χωρίς να ταλαιπωρείται ο πολίτης. Για παράδειγμα, αν για να εγγραφείς κάπου χρειάζεσαι χαρτί ληξιαρχείου ή οικογενειακής μερίδας ή κάτι άλλο σχετικό, πλέον δεν θα χρειάζεται να μαζεύεις και να διακινείς τα χαρτιά, καθώς τα σχετικά μητρώα θα παρέχουν τα απαιτούμενα πιστοποιητικά αυτομάτως από τη μία υπηρεσία στην άλλη. Με τον τρόπο αυτό η καθημερινότητα των πολιτών θα βελτιωθεί και παράλληλα το κράτος θα έχει πολλαπλά οφέλη σε όλα τα επίπεδα.

 

Ο πολίτης θα πάψει να είναι διακινητής εγγράφων του Δημοσίου από τη μία υπηρεσία στην άλλη. Κεντρικός στόχος μας είναι να διασυνδέσουμε όλα τα μητρώα μεταξύ τους και οι πληροφορίες να ανταλλάσσονται αυτόματα, χωρίς να ταλαιπωρείται ο πολίτης. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


— Εδώ και πολλά χρόνια πραγματοποιούνται αλλεπάλληλες εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις, χωρίς κανένα αντίκρισμα. Τι θα θέλατε να αλλάξει στον χώρο της εκπαίδευσης προκειμένου να μη χάσουμε το τρένο της Βιομηχανικής Επανάστασης;

Θα πρέπει να αλλάξουμε πολλά, όχι μόνο για να μη χάσουμε το τρένο αλλά και τον πιο αποτελεσματικό μηχανισμό κοινωνικής κινητικότητας, που είναι η δημόσια εκπαίδευση. Οι ευκαιρίες ξεκινούν από τα σχολεία και καμία κοινωνία δεν πάει μπροστά χωρίς καλά δημόσια σχολεία. Οι λέξεις-κλειδιά είναι αυτονομία, αξιολόγηση, εξωστρέφεια. Στα σχολεία θα ενισχύσουμε τον ρόλο των εκπαιδευτικών, τους οποίους περιβάλλουμε με απόλυτη εμπιστοσύνη. Και γι' αυτό θέλουμε να έχουν μεγαλύτερη ελευθερία στο πώς θα κάνουν τη δουλειά τους και να αξιολογούνται γι' αυτό. Παράλληλα, έχουμε δεσμευτεί για ένα πρότυπο σχολείο σε κάθε περιφέρεια, ώστε να έχουν ακόμα περισσότερα εφόδια τα παιδιά από πιο αδύναμες οικονομικά οικογένειες. Στα πανεπιστήμια θα στηρίξουμε την αυτονομία τους και τη διασύνδεσή τους με τον κόσμο της παραγωγής και τους κοινωνικούς φορείς, ώστε να γίνουν πιο εξωστρεφή και να μπορούν να προσελκύουν ξένους φοιτητές, αντί, όπως συμβαίνει σήμερα, να στέλνουμε εμείς, ως χώρα, φοιτητές στο εξωτερικό. Στόχος μας είναι, επίσης, να αναβαθμίσουμε την Επαγγελματική Εκπαίδευση, ώστε από λύση ανάγκης για λίγους να γίνει συνειδητή επιλογή για πολλούς, όπως ήδη συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Επίσης, έχουμε δεσμευτεί ότι δεν θα μείνει κανένα παιδί εκτός βρεφονηπιακών σταθμών. Θέλω να σας πω, όμως, κάτι ακόμα. Στις εκλογές αυτές απολύτως συνειδητά ασχολούμαι ελάχιστα με το τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ και μιλάω κυρίως για το τι θα κάνουμε εμείς. Όμως, ειδικά στην παιδεία, όσα έγιναν αυτά τα 4,5 χρόνια, ήταν πραγματικά τραγικά. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε όλες τις ιδεοληπτικές εμμονές της πάνω στην εκπαίδευση και τη γύρισε πολλά χρόνια πίσω.


— Θέλω να σας μεταφέρω ένα ερώτημα που μας θέτουν πολλοί: όλοι υποστηρίζουν ότι η δική σας κυβέρνηση θα είναι πιο εύκολο να βρεθεί αντιμέτωπη με κοινωνικές αντιδράσεις ή διαδηλώσεις, όπως έχουμε δει και στο παρελθόν. Δηλώσατε ότι θα καταργήσετε το άσυλο. Τι άλλο σκοπεύετε να κάνετε;

Το άσυλο θα καταργηθεί αμέσως, ώστε τα πανεπιστήμια να γίνουν χώροι ελευθερίας για φοιτητές, καθηγητές και εργαζομένους και να μην αποτελούν άντρο μπαχαλάκηδων και συμμοριών, όπως συμβαίνει σήμερα. Αυτό είναι ειλημμένη απόφαση και θα ψηφιστεί στο πρώτο μας νομοσχέδιο. Η ασφάλεια του πολίτη είναι προϋπόθεση δημοκρατίας και γι' αυτό τα ζητήματα ασφάλειας είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα μας. Ως προς το γενικότερο ερώτημα που θέσατε, είμαι βέβαιος ότι η κυβέρνησή μας δεν θα βρεθεί αντιμέτωπη με κοινωνικές αντιδράσεις, διότι η πολιτική που θα ακολουθήσει θα είναι προς όφελος της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων. Και θεωρώ αδύνατον ο ΣΥΡΙΖΑ να υποκινήσει αντιδράσεις με τον τρόπο που το έκανε στο παρελθόν. Όχι μόνο γιατί δεν θα έχει πλέον τη δύναμη να το πράξει αλλά γιατί οι πολίτες δεν μπορούν πλέον να εξαπατηθούν με τον ίδιο τρόπο.

 

— Παθογένειες πολλών ετών δεν έχουν καταφέρει να λυθούν στη χώρα μας. Με ποιους τρόπους θα επιτύχετε να λειτουργήσετε ως οδοστρωτήρας της γραφειοκρατίας; Και τι μπορεί να σημαίνει αυτό;

Κ. Πανταζόπουλε, δεν χρειάζεται να ανακαλύπτουμε κάθε φορά τον τροχό. Γιατί δεν υπάρχει τόση γραφειοκρατία σε άλλες χώρες του εξωτερικού; Γιατί μπορείς να ανοίξεις επιχείρηση σε μία ημέρα; Γιατί διεκπεραιώνεις τις υποθέσεις σου ηλεκτρονικά; Με απλά λόγια, γιατί δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε τις ίδιες καλές πρακτικές και εδώ; Ο λόγος που δεν το κάναμε είναι γιατί δεν το θελήσαμε. Το κράτος για χρόνια αντιμετώπιζε τον πολίτη με καχυποψία και αυτόν που θέλει να επενδύσει με εχθρότητα. Το δε πολιτικό σύστημα συχνά χρησιμοποιούσε αυτά τα ζητήματα, ώστε να υπάρχει ένα αντικείμενο διευθετήσεων και δημιουργίας πελατειακών σχέσεων. Αυτή είναι η Ελλάδα που πρέπει να αφήσουμε πίσω μας και είμαι αποφασισμένος να το κάνω. Σας ανέφερα πριν κάποια παραδείγματα για το πώς θα μειώσουμε τη γραφειοκρατία προς όφελος του πολίτη. Το ίδιο θα γίνει και με τις επενδύσεις. Με διαδικασίες fast track. Μειώνοντας τις διαδικασίες αδειοδότησης και λέγοντας στον υποψήφιο επενδυτή «αυτές είναι οι υποχρεώσεις σου, ξεκίνα να τις υλοποιείς και ο έλεγχος θα γίνει στην πορεία». Αν δεν έχει τηρήσει όσα προβλέπονται, οι ποινές θα είναι πολύ αυστηρές. Εν τω μεταξύ, όμως, ο ίδιος θα μπορεί να έχει προχωρήσει στην υλοποίηση της επένδυσής του, χωρίς να πρέπει να περιμένει την εκ των προτέρων έγκριση για όλα, όπως συμβαίνει σήμερα.


— Τι θα λέγατε σε έναν νέο ψηφοφόρο που επιλέγει την αποχή, για να τον πείσετε να πάει να ψηφίσει;

Καταρχάς, ότι η Ιστορία αλλάζει από τους παρόντες και ποτέ από τους απόντες. Μετά θα του απαριθμούσα τους λόγους που αξίζει να μας εμπιστευτεί. Θα του εξηγούσα πώς θα φέρουμε νέες και καλύτερες δουλειές, λιγότερους φόρους, περισσότερη ασφάλεια, καλύτερη δημόσια εκπαίδευση. Και στο τέλος θα τον ρωτούσα αν αξίζω μια πρώτη ευκαιρία εγώ ή μια τρίτη ευκαιρία ο Τσίπρας. Και αν δεν πειθόταν ούτε τότε, θα εξακολουθούσα να τον βομβαρδίζω επίμονα με επιχειρήματα μέχρι να παραδοθεί! (γέλια)


— Τι απαντάτε στην κριτική ότι η πολιτική σήμερα είναι ένα παιχνίδι εντυπώσεων; Η οικονομική κρίση μάς ωρίμασε ως κοινωνία;

Ναι, νομίζω ότι μας ωρίμασε. Σήμερα, πολύ λιγότεροι συμπολίτες μας θα πίστευαν τα τερατώδη ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ. Πλέον, όλοι ξέρουμε τι μπορεί να γίνει και οι περισσότεροι πολίτες ξέρουν και τι πρέπει να γίνει. Οι απόψεις υπέρ της οικονομικής ελευθερίας, για παράδειγμα, είναι πλέον ξεκάθαρα πλειοψηφικές. Αυτό το θεωρώ βήμα μπροστά για τη χώρα μας. Με την άποψη ότι η «πολιτική είναι παιχνίδι εντυπώσεων» δεν συμφωνώ. Οι εντυπώσεις είναι εφήμερες. Αυτό που, τελικά, μένει στην πολιτική είναι το τι αφήνεις πίσω σου. Ποιους πολιτικούς θυμόμαστε και μνημονεύουμε σήμερα; Αυτούς που κάποια στιγμή κέρδισαν εκλογές, χωρίς να αφήσουν κάτι πίσω τους; Όχι, βέβαια. Συζητάμε γι' αυτούς που για κάτι αγωνίστηκαν, κάποιες αλήθειες είπαν, έκαναν κάποιες καθοριστικές επιλογές και τελικά κάτι άφησαν πίσω τους. Σε βάθος χρόνου είναι η ουσία της πολιτικής που μετράει.

 

Στις εκλογές αυτές απολύτως συνειδητά ασχολούμαι ελάχιστα με το τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ και μιλάω κυρίως για το τι θα κάνουμε εμείς. Όμως, ειδικά στην παιδεία, όσα έγιναν αυτά τα 4,5 χρόνια, ήταν πραγματικά τραγικά. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε όλες τις ιδεοληπτικές εμμονές της πάνω στην εκπαίδευση και τη γύρισε πολλά χρόνια πίσω. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


— Ποιον πολιτικό έχετε ως πρότυπο;

Διαβάζω αρκετά Ιστορία και βιογραφίες. Περισσότερο απ' όλους θαυμάζω τον Αβραάμ Λίνκολν. Ήταν σπουδαία προσωπικότητα που καθόρισε την πορεία της χώρας του. Την κράτησε ενωμένη, έθεσε τέλος στη δουλεία, σφράγισε την εποχή του. Είχε, επίσης, πολύ ενδιαφέρουσα προσωπική διαδρομή, με σκαμπανεβάσματα και αποτυχίες που δεν τον κατέβαλαν μέχρι να φτάσει στην κορυφή. Η Αμερική δεν θα ήταν αυτό που είναι σήμερα χωρίς τον Λίνκολν.


— Ένα γεγονός ή κάποια στιγμή που σας έχει αποτυπωθεί πολύ έντονα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου;

Είναι πάρα πολλές. Γυρίζω όλη την Ελλάδα εδώ και πολλούς μήνες και έχω ζήσει πολύ όμορφες στιγμές. Ειδικά σε πιο απομονωμένα μέρη, σε ορεινά χωριά ή σε μικρά νησιά. Αλλά, αν έπρεπε να ξεχωρίσω μία, θα έλεγα ότι ήταν η επίσκεψή μου στο νυχτερινό σχολείο του Αιγάλεω πριν από μερικούς μήνες. Εκεί πραγματικά θαύμασα τους μαθητές για τη σπουδαία καθημερινή προσπάθειά τους και εκτίμησα την αφοσίωση και τον επαγγελματισμό των καθηγητών τους. Ήταν από τις πιο συγκινητικές στιγμές που έχω ζήσει τα 15 χρόνια που είμαι στην πολιτική.


— Τι πιστεύετε ότι είναι επαναστατικό σήμερα;

Να κάνεις τα αυτονόητα. Και να σχεδιάζεις για την επόμενη μέρα. Να λύνεις τα προβλήματα του σήμερα και να σκέφτεσαι ποιες θα είναι οι προκλήσεις της χώρας σε 10 χρόνια, ώστε να προετοιμαστείς γι' αυτές.


— Υπάρχει κάτι που να φοβάστε;

Φοβάμαι μην πάθει κάτι κάποιο μέλος της οικογένειάς μου. Νομίζω ότι κάθε σύζυγος ή γονιός τον ίδιο φόβο έχει.


— Μια φράση, εικόνα ή συμβουλή που διατηρείτε στη μνήμη σας από τον πατέρα σας και τη μητέρα σας;

Από τον πατέρα μου κρατάω τη γενναιότητά του. Την έδειξε σε πολλές στιγμές της ζωής του. Από τα χρόνια της εθνικής αντίστασης στην Κρήτη, όταν ήταν ο ίδιος πολύ νέος, μέχρι την πρωθυπουργία, όταν είπε αλήθειες, πληρώνοντας το κόστος γι' αυτό. Ήταν, γενικά, ένας πολύ δυνατός και αισιόδοξος άνθρωπος που δεν έχανε την ψυχραιμία του ούτε στις πιο δύσκολες στιγμές. Η μητέρα μου ήταν μια πολύ ισχυρή προσωπικότητα, πιο εκρηκτικός χαρακτήρας, αλλά ταυτόχρονα και ένας πολύ ευαίσθητος και δοτικός άνθρωπος, ο οποίος προσπαθούσε να κάνει πάντα το καλό για τους γύρω της. Αυτά τα στοιχεία προσπαθώ να κρατώ και από τους δύο.


— Τι θεωρείτε σημαντικό στη ζωή;

Σίγουρα την οικογένεια. Και με τις εμπειρίες που και ο ίδιος έχω μπορώ να πω ότι αξίζει κάθε προσπάθεια για να κρατάς την οικογένειά σου ενωμένη και δυνατή. Και την ελευθερία. Ελευθερία επιλογών, ελευθερία να μάθεις, να δημιουργήσεις, να ζήσεις όπως θες. Όσο καλύτερα πηγαίνει η πατρίδα μας, τόσο περισσότερες ευκαιρίες και επιλογές θα έχουν οι Έλληνες. Κι αυτό είναι κάτι για το οποίο αξίζει να παλέψουμε.

 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Ελλάδα
ΑΦΙΕΡΩΜΑ
6 Σχόλια
Βαγγέλης 4.7.2019 | 08:34
Είμαστε μέλος της ΕΕ από το 1981 και στα χρόνια της κρίσης είδαμε να μας προσπερνούν χώρες που μπήκαν στην ένωση μόλις χθες. Δεν μας αξίζει αυτό. Δεν μας αξίζει να γίνουμε ένα μικρό κράτος συνταξιούχων, με ένδοξο παρελθόν αλλά χωρίς θέσεις για το μέλλον. Η μοίρα μας είναι η ανοιχτή θάλασσα. Μόνο όταν στραφήκαμε στη θάλασσα, μεγαλώσαμε.

Η εκλογή Μητσοτάκη το 2016 ήταν ένα νέο 1996, το γράφω συνέχεια. Ο εκσυγχρονισμός της χώρας πρέπει να επιταχυνθεί. Η κοινωνία είναι έτοιμη. Να δούμε πέρα απ' τα λόγια πόσο έτοιμη είναι κι η ΝΔ.
Anonymous Guest 9.7.2019 | 02:28
Καλά Βαγγέλη ηρέμησε, μην ποντάρεις και τα πάντα στην ΝΔ. Ίσως και μακάρι να κάνει καλά πράγματα (λέμε τώρα) αλλά ας μην περιμένουμε πολλά ώστε να μην προσγειωθούμε ανώμαλα μετά. Σχετικά με την κοινωνία, δεν φαίνεται και πολύ έτοιμη μάλλον.

Καλά δεν μας προσπέρασε καμία χώρα απ αυτές, εξακολουθούν να παραμένουν φτωχότερες μας. Κάποιες σε μεμονωμένους τομείς ίσως.

Μας αξίζει δεν μας αξίζει (μάλλον το πρώτο), ένδοξη ξε-ένδοξη ιστορία, είναι αναπόφευκτο όμως: το ελληνικό έθνος θα συρρικνωθεί και λόγω και της καλής ποιότητας ζωής θα έχουμε πολλά γερόντια. Όπως όλη η Ευρώπη απλά πιο έντονα σε μας λόγω κρίσης που υπήρξε, μετανάστευσης, δημογραφικού προβλήματος και υιοθέτησης δυτικού τρόπου ζωής που υπαγορευει ελάχιστα παιδιά σε μεγάλη ηλικία. Κάποτε ίσως ως λαός φτάσουμε και στα πρόθυρα της εξαφάνισης, προς τα εκεί οδευουμε. Δεν θα το ζήσουμε βέβαια. Πάντως ΟΛΕΣ οι μελέτες δείχνουν μία Ελλάδα των 7,5 - 8,5 εκατ. κατοίκων σε 30 χρόνια με βάση τα τωρινά στοιχεία. Με το 1/3 νάναι γερόντια και ποιος ξέρει πόσοι ξένοι. ΔΕΝ θα το αντιστρέψουμε αυτό, είμαστε και λίγο άχρηστοι και άβουλοι καθώς είμαστε πια δυτικοί. Το δημογραφικό ξεκίνησε εδώ και 30 χρόνια με ραγδαία μείωση γεννήσεων, απλά διατηρούνταν λίγο πάνω απ τους θανάτους. Μετά ισοπαλία. Και η κρίση προκάλεσε το εξής κακό: πεθαίνουν πιο πολλοί απ ότι γεννιούνται (ξαναλέω, κατά 50% είναι στάση ζωής αυτό). Με ανάπτυξη, εισροή μεταναστών και αξιοποίηση επαρχίας και μικρών νησιών (κίνητρα για οικογένειες) θα το ισοφαρίσουμε πάλι. Ίσως και λίγο περισσότερα μωρά απ ότι θανάτους. Ως εκεί όμως. Για το κάτι παραπάνω πάρε μαζικά ανατολίτες πρόσφυγες, το έκανε η Γερμανία και τόνωσε το βαθύ δημογραφικό της.

Ιστορικά ήμασταν μικρός λαός πάντως, μάλλον επιστρέφουμε στο παρελθόν πάλι...

Άσε τις θάλασσες, η ναυτιλία πάει άριστα. Όπως και ο τουρισμός. Ε και δεν θα γίνουμε όλοι θαλασσοπόροι. Είναι κάποιοι και παίρνουν πιο πολύ πάμφθηνους ξένους για δουλειά. Ο Έλληνας αν δεν μπει Ακαδημία τότε ας πάει στη λάντζα σε καμιά κουζίνα στην Γερμανία σου λένε.
avatar
ΕΛΠΟ 4.7.2019 | 12:15
Μητσοτάκης (παράδειγμα μεταρρύθμισης) :

Ο πολίτης θα πάψει να είναι διακινητής εγγράφων του Δημοσίου από τη μία υπηρεσία στην άλλη. Κεντρικός στόχος μας είναι να διασυνδέσουμε όλα τα μητρώα μεταξύ τους και οι πληροφορίες να ανταλλάσσονται αυτόματα, χωρίς να ταλαιπωρείται ο πολίτης. Για παράδειγμα, αν για να εγγραφείς κάπου χρειάζεσαι χαρτί ληξιαρχείου ή οικογενειακής μερίδας ή κάτι άλλο σχετικό, πλέον δεν θα χρειάζεται να μαζεύεις και να διακινείς τα χαρτιά, καθώς τα σχετικά μητρώα θα παρέχουν τα απαιτούμενα πιστοποιητικά αυτομάτως από τη μία υπηρεσία στην άλλη. Με τον τρόπο αυτό η καθημερινότητα των πολιτών θα βελτιωθεί και παράλληλα το κράτος θα έχει πολλαπλά οφέλη σε όλα τα επίπεδα. Πηγή: www.lifo.gr

Αντιγραφή πλήρης σκόπιμα. Ο στόχος άριστος πια (στον 21ο αιώνα, μιας χώρας που θέλει να λέει ότι - αλλά δεν - είναι σύγχρονη).

Το πολιτικό πρόβλημα όμως, είναι τι π.χ. θα κάνεις τους χιλιάδες Δ.Υ., που δουλειά τους σήμερα είναι να λένε στον πολίτη "πρέπει να φέρετε το Χ, το Ψ, κλπ.".

Αυτοί, με την υποστήριξη του συνδικαλισμού και την "αβάντα" της Αντιπολίτευσης θα αντιδράσουν, είναι βέβαιο.

Σς αυτό χρειάζεται προετοιμασία και σχέδιο. Εκεί θα κριθεί ο Μητσοτάκης - μεταξύ άλλων - αν εκλεγεί.

avatar
Ανώνυμος/η 4.7.2019 | 18:48
Ο κύριος Μητσοτάκης δεν κομίζει γλαύκας εις Αθήνας, με αυτό το "θα" απλώς αναφέρεται σε νόμο που ήδη ισχύει:

[19. Όταν για τη διεκπεραίωση υπόθεσης απαιτούνται δικαιολογητικά, πιστοποιητικά ή στοιχεία, που η έκδοσή τους δεν προϋποθέτει τη σύμπραξη του αιτούντος και τα οποία δεν συνυποβάλλονται με την αίτησή του, η αρμόδια υπηρεσία για την έκδοση της τελικής πράξης, το αναζητεί από τις οικείες υπηρεσίες του Δημοσίου, των ΟΤΑ και των νπδδ ειδικών σκοπών. Προς τούτο παρέχεται σχετική εξουσιοδότηση από τον ενδιαφερόμενο η οποία περιέχεται στην αίτησή του.]

https://www.prevedourou.gr/%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%B3%CE%AE%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B4%CE%B9%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE/

https://tinyurl.com/y3cjq7sq
Ashton Heston III 5.7.2019 | 01:11
Ο κύριος F1.8 μισεί τις ανακρίβειες γι αυτό και ψηφίζει Τσίπρα. Επιπλέον, χρησιμοποιεί την έκφραση "κομίζω γλαύκα εις Αθήνας" λανθασμένα: είναι συνήθως "γλαύκα" στον ενικό, και πάντοτε χωρίς το "δεν".

(Και ο αντικαπνιστικός νόμος είναι "νόμος που ήδη ισχύει", το αν εφαρμόζεται βέβαια είναι άλλη υπόθεση).
Ashton Heston III 4.7.2019 | 19:14
Οι Συριζαίοι σχολιαστές φαντάζομαι γιορτάζουν φορθ οφ τζουλάη.
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια