Ο ένας ισχυριζόταν για καιρό ότι είχε αυθεντικές επιστολές του Ιησού και ο άλλος ότι είχε σχέδιο διάσωσης της χώρας που δεν τον άφησαν να εφαρμόσει. .. Εικονογράφηση: Ατελιέ LIFO

Ο ένας ισχυριζόταν για καιρό ότι είχε αυθεντικές επιστολές του Ιησού και ο άλλος ότι είχε σχέδιο διάσωσης της χώρας που δεν τον άφησαν να εφαρμόσει. Ήρθε η ώρα να ποντάρουν κι αυτοί στην απογοήτευση και την ευπιστία κάποιων πολιτών

Στις προηγούμενες εθνικές εκλογές μπήκε στη Βουλή το κόμμα-τρολ του Βασίλη Λεβέντη. Kάποιοι ψηφοφόροι, μάλλον κάνοντας πλάκα, θέλησαν με αυτόν τον τρόπο είτε να διαμαρτυρηθούν, είτε να δείξουν την περιφρόνηση τους προς το πολιτικό προσωπικό της χώρας. 

 

Τη δεκαετία του ‘80 στην Ιταλία, οι απογοητευμένοι ψηφοφόροι είχαν εκλέξει μια πορνοστάρ, την Τσιτσιολίνα, για να στείλουν στους βουλευτές τους το μήνυμα ότι δεν τους θεωρούσαν καλύτερους. Αυτή η εκλογική συμπεριφορά δεν είναι πρωτόγνωρη, ούτε αφορά μόνο στη χώρα μας. 

 

Μικρά κόμματα, που έμπαιναν στη Βουλή για μια κοινοβουλευτική περίοδο και μετά χάνονταν, είχαμε πολλά και στο παρελθόν, αλλά κινούνταν στο πλαίσιο μιας κάποιας πολιτικής ορθότητας. Κόμματα που κινούνταν στο χώρο του γραφικού επίσης είχαμε και παλιά, αλλά αυτά δεν έμπαιναν στη Βουλή. 

 

Τελευταία, έχουμε πολιτικούς και κόμματα που απλώς «πουλάνε τρέλα» και αυτό φαίνεται ότι πιάνει σε ένα μικρό μεν κοινό, αλλά αρκετό για να τους δώσει το εισιτήριο του 3% για να μπουν στη Βουλή.

 

Και τα δύο κόμματα, τόσο του Βελόπουλου, όσο και του Βαρουφάκη, πρόκειται για προσωποκεντρικά κόμματα χωρίς πολιτικές αρχές και ιδεολογία, πλην κάποιων θέσεων "ατάκτως ερριμμένων", οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν συνιστούν σοβαρό πολιτικό πρόγραμμα. Εντός των κομμάτων αυτών συνυπάρχουν αριστεροί μαζί με δεξιούς, πατριώτες μαζί με αντιεθνικιστές, ευρωπαϊστές μαζί με οπαδούς της δραχμής κ.ο.κ.

 

Πέρα από το ενδεχόμενο να είναι και κάποιοι που τους παίρνουν στα σοβαρά και τους πιστεύουν, υπάρχουν αρκετοί θυμωμένοι ψηφοφόροι που δεν ενδιαφέρονται να εκπροσωπηθούν, αλλά μόνο να τρολάρουν. Να στείλουν δηλαδή στο ελληνικό κοινοβούλιο κάποιους για να τρολάρουν τους υπόλοιπους, ταράζοντας τα νερά και προκαλώντας, αφού δε πιστεύουν ότι με την ψήφο τους μπορεί να αλλάξει κάτι.

 

Στην απερχόμενη Βουλή παρακολουθήσαμε ως πολιτικό αρχηγό τον Βασίλη Λεβέντη να μιλάει και να ψηφίζει για κρίσιμα θέματα. Ένα πρόσωπο που έγινε γνωστό στο πανελλήνιο την δεκαετία του ‘90, μέσα από περιθωριακές τηλεοπτικές εκπομπές, πίνοντας φραπέ μπροστά στην κάμερα και απευθύνοντας κατάρες στους ψηφοφόρους-ζώα όπως τους αποκαλούσε. 

 

Το κόμμα των ΑΝΕΛ έφερε κι αυτό στη Βουλή κάποια περιθωριακά και γραφικά πρόσωπα που αναδείχθηκαν μέσα από χαμηλής ποιότητας τηλεοπτικές εκπομπές, όπως είχε γίνει πριν και με το ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη. 

 

Αυτή τη φορά, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, έχουν σοβαρές πιθανότητες να μπουν στη Βουλή τα κόμματα του Κυριάκου Βελόπουλου και του Γιάννη Βαρουφάκη. Το ένα πλασάρεται ως πατριωτικό που βρίσκεται δεξιά της ΝΔ και το άλλο ως φιλοευρωπαϊκό που  βρίσκεται στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Στην πραγματικότητα και στις δύο περιπτώσεις πρόκειται για προσωποκεντρικά κόμματα χωρίς πολιτικές αρχές και ιδεολογία, πλην κάποιων θέσεων «ατάκτως ερριμμένων», οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν συνιστούν σοβαρό πολιτικό πρόγραμμα. Εντός των κομμάτων αυτών συνυπάρχουν αριστεροί μαζί με δεξιούς, πατριώτες μαζί με αντιεθνικιστές, ευρωπαϊστές μαζί με οπαδούς της δραχμής κ.ο.κ.  

 

Τι ενώνει όλους αυτούς; Σίγουρα όχι οι κοινές πολιτικές τους απόψεις, όπως φανερώνει η διαφορετική πολιτική τους προέλευση και οι αντικρουόμενες απόψεις για κορυφαία πολιτικά ζητήματα.

 

Και τα δύο κόμματα, τόσο του Βελόπουλου, όσο και του Βαρουφάκη, είναι καθαρά αρχηγικά. Ανεξάρτητα από ό,τι ισχυρίζονται, στην πραγματικότητα οι αποφάσεις λαμβάνονται από τους αρχηγούς (όπως π.χ. η στελέχωση των ψηφοδελτίων) και επιβάλλονται με προσχηματικά δημοκρατικές διαδικασίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο κόμμα του Γιάννη Βαρουφάκη υπήρχαν έντονες αντιδράσεις για ορισμένες υποψηφιότητες, αλλά φυσικά πέρασε το δικό του. Παρομοίως και στο κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου, που αποφάσισε μόνος του να διώξει από τα ψηφοδέλτια πρόσωπα με τα οποία ο ίδιος είχε συμφωνήσει να ενταχθούν.

 

Η συνέπεια και η ακρίβεια του πολιτικού τους λόγου, έτσι κι αλλιώς,  δεν είναι το δυνατό τους χαρτί, σε αντίθεση με τον εγωκεντρισμό και των δύο αρχηγών που περισσεύει.   

 

Εκεί που διαφέρουν σημαντικά, πέρα από την ταξική τους καταγωγή, είναι στην αφήγηση. Ο ένας ισχυριζόταν για καιρό ότι είχε αυθεντικές επιστολές του Ιησού και ο άλλος ότι είχε σχέδιο διάσωσης της χώρας που δεν τον άφησαν να εφαρμόσει. 

 

Ο Βελόπουλος παριστάνει τον αντισυστημικό πολιτικό, ενώ όταν ήταν στο ΛΑΟΣ στήριζε τα πάντα και ο Βαρουφάκης εμφανίζεται ως επικεφαλής του «αντιμνημονιακού» μετώπου (ότι έχει απομείνει από αυτό τέλος πάντων), παρότι ήταν ο επικεφαλής της συνθηκολόγησης, υπογράφοντας στις 20 Φεβρουαρίου 2015 την απόφαση του Eurogroup για συνέχιση των μνημονίων (γεγονός που δεν παραδέχθηκε ποτέ, παρά την ύπαρξη των ντοκουμέντων). «Δεν είμαστε μόνοι, εμείς είμαστε η Ευρώπη» λέει ο Βαρουφάκης. «Δεν είμαστε ούτε δεξιοί, ούτε αριστεροί, είμαστε Έλληνες» λέει ο Βελόπουλος. Άγνωστο αν τέτοια συνθήματα συγκινούν κανέναν, είναι όμως γεγονός ότι και οι δύο κατάφεραν, έστω προσωρινά, να «ηγεμονεύσουν» στον μικρό πολιτικό χώρο που διεκδικεί ο καθένας τους, παρότι υπήρχαν πολλοί μνηστήρες. Αυτό ακριβώς τους αναγνώρισαν και όλοι οι «ξέμπαρκοι» που έσπευσαν να ανέβουν στο καράβι τους με την ελπίδα να αρπάξουν την ευκαιρία για να μπουν στη Βουλή. 

 

Θα πετύχει ο Βελόπουλος και ο Βαρουφάκης αυτό που κατόρθωσαν ο Βασίλης Λεβέντης, ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Πάνος Καμμένος στις προηγούμενες εκλογές; Την απάντηση θα δώσουν οι πολίτες στις κάλπες. 

 

Η κρίση πάντως γέννησε ευκαιρίες για κάθε έναν που δεν διστάζει να δοκιμάσει την τύχη του στην πολιτική, ποντάροντας άλλοτε στην απογοήτευση και άλλοτε στην ευπιστία κάποιων πολιτών.  

Ελλάδα
ΑΦΙΕΡΩΜΑ
19 Σχόλια
avatar
TSNKS 4.7.2019 | 13:29
Ο Ιανης έχει λόγο να βάζει υποψηφιότητα.
Ξέρει τι τον περιμένει...
Πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες, δεν πρέπει?
asmilon 4.7.2019 | 13:49
"Θα πετύχει ο Βελόπουλος και ο Βαρουφάκης αυτό που κατόρθωσαν ο Βασίλης Λεβέντης, ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Πάνος Καμμένος στις προηγούμενες εκλογές; Την απάντηση θα δώσουν οι πολίτες στις κάλπες. "

Δε καταλαβαινω για το κομμα του Σταυρου Θεοδωρακη κατατασσεται στα κομματα τρολ. Σιγουρα εκαναν πολλα λαθη, αλλα σε γενικες γραμμες και προγραμμα ειχε και σοβαρα προσωπα. Καμια σχεση με τις γραφικοτητες των υπολοιπων που αναφερονται.
Κυκλοδίωκτος 4.7.2019 | 16:24
Με συγχωρείτε αλλά ΠΟΛΙΤΙΚΟ κόμμα που έχει όνομα "το ποταμι" από την αρχή δείχνει μια ιλαροτηρα,κατά την κρίση μού πάντα.Όσο για τους βουλευτές που εξέλεγησαν κατά συντριπτική πλειοψηφία απέχουν από το σοβαροί.Γενικα ότι μαζεύτηκαν σοβαροί άνθρωποι και πιο "υγιείς" πνευματικα γύρω από το κόμμα είναι γεγονός.Ξεκίνησε ως μια καλή ιδέα ανανέωσης της αισθητικής απέναντι στην ασχήμια του πολιτικού σκηνικού αλλά ήταν ορατό οτι θα "εκβάλλει" γρήγορα ως φάρσα.Γιατί δεν αρκεί μόνον αυτό.Θέλει ιδεολογικό υπόβαθρο.Όχι ιδεοληψία,όχι αδιαλλαξία,όχι στείρα παλαιοκομματικη γραμμή αλλά μια κοινή βάση χρειάζεται.Όταν ο καθένας βουλευτης έλεγε το μακρύ του και το κοντό τού για το Μακεδονικό ήταν για λύπηση.
Haifischnet 5.7.2019 | 18:10
Ενώ η Πλεύση Ελευθερίας ή το Μέρα 25 είναι σοβαρά ονόματα;

Ποιο γελοίο όνομα από το ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει;
Κυκλοδίωκτος 6.7.2019 | 19:44
Μιλούσαμε για το "ποτάμι".Τόσο απλά.Εκτός αν πιστεύετε ότι είμαι εγκάθετος του Βαρουφακη και της Κωνσταντοπούλου και αποσιωπω την γελοιότητα των δικων τους κομματικών ονομάτων.
Living_in_a_material_world 5.7.2019 | 10:31
Εχετε απόλυτο δίκιο!
avatar
σκύλος 4.7.2019 | 13:50
Bαρουφάκης, Βελόπουλος: Κόμματα τρολ Πηγή: www.lifo.gr

Κόμματα τρολ με ψηφοφόρους τρολ!
avatar
Μαρία-Μαρία 4.7.2019 | 14:06
Ο Λεβέντης έγινε ακόμα πιο γνωστός στο πανελλήνιο όταν ο δημοσιογράφος Παναγιωτόπουλος (γαμπρός του Αθ. Τσαλδάρη της ΝΔ μέχρι να μπει στη Βουλή) αντί να του πάρει συνέντευξη τον χλεύαζε με αποτέλεσμα την επόμενη μέρα να κληθεί στο πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ και να απολυθεί από τον ΑΝΤ1. Οι ψηφοφόροι του τότε (στους οποίους έτερος "σοβαρός" υπουργός απεύθυνε τη φράση "μαζί τα φάγαμε") βρήκαν τη "συνέντευξη" αστεία κι έκαναν τον "σοβαρό" δημοσιογράφο υπουργό Εθνικής Άμυνας με το κόμμα του πεθερού του.
Ο Νοών... νοείτω 4.7.2019 | 14:48
Με αυτόν το τρόπο, της απαξίωσης (δικαιολογημένης τις περισσότερες φορές), των όποιων μικρών κομμάτων, στήνεται «πλάτη» στη Χ.Α. η οποία, συγκριτικά με όποιο άλλο, μικρό, «γραφικό» κόμμα, είναι ό,τι χειρότερο, σχεδόν εφιαλτικό, έχει συμβεί στο δημοκρατικό-κοινοβουλευτικό πολίτευμα μας. Και όπως είχε πει ο Μ. Χατζιδάκις, «Από την ώρα που ο Frankenstein γίνεται στόλισμα νεανικού δωματίου, o κόσμος προχωράει μαθηματικά στην εκμηδένιση του. Γιατί δεν είναι που σταμάτησε να φοβάται, αλλά γιατί συνήθισε να φοβάται.»

Τα ντοκουμέντα της ολοκληρωτικής μας ήττας ως κοινωνία, ως χώρα, κυβερνήσεων που εδώ και δεκαετίες μας κυβέρνησαν και μας έφεραν στη σημερινή κατάσταση, συμπεριλαμβανομένης και της τελευταίας κυβέρνησης του Σύριζα, η οποία αν και κυβέρνησε πολύ λιγότερο, σχεδόν ελάχιστο διάστημα συγκριτικά με όλους τους προηγούμενους, ενισχύοντας σε σημαντικό βαθμό την αρνητική δυναμική των καταστάσεων, δεν θίγονται καθόλου, ή σχεδόν καθόλου (ή για εντελώς λάθος ζητήματα) και μονίμως κρίνονται διάφορα μικρά έως και ανύπαρκτα πολιτικά «μερμήγκια» των οποίων, τα κατά διαστήματα, βλακώδη ή γραφικά λεγόμενα ή πράξεις τους είναι πραγματικά αμελητέες.

Θεωρώ, χωρίς να τον υποστηρίζω, ότι σε καμία περίπτωση η αρνητική εξέλιξη συγκεκριμένων καταστάσεων, όπως τα capital controls ή η εκτόξευση του ελλείμματος, οφείλεται αποκλειστικά στον ίδιο τον Γ. Βαρουφάκη, εν μέσω μάλιστα (αποδεδειγμένα) «εταίρων» (και Δ.Ν.Τ) που εκείνη την περίοδο χίμηξαν με λύσσα επάνω μας, βρίσκοντας το εύκολο θύμα (έχουμε μεγάλη ευθύνη γι΄όλο αυτό με την ανεκτικότητα που μας χαρακτηρίζει), καταλογίζοντας μας, σχεδόν όλα τα δεινά μιας γενικευμένης, οικονομικής κρίσεως, χωρίς στο παραμικρό να αναλογιστούν και τις δικές τους, χρόνιες ευθύνες, οι οποίες, πραγματικά ήταν εκείνες που καθόρισαν και οδήγησαν στην (γενικευμένη) κρίση. Το θεωρώ τρομερά υποτιμητικό, ακόμη και για μια κοινή νοημοσύνη, ότι προσπαθούν μέχρι και σήμερα να μας πείσουν πως, «Δεν φταίνε οι φάλαινες για τον κυματισμό αλλά η μαρίδα»!... ..και κάποιοι, όλο αυτό, συνεχίζουν να το δέχονται!...

Σίγουρα, με μαθηματική ακρίβεια, στο ίδιο αρνητικό κλίμα, θα ακολουθήσει και η επερχόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας (χωρίς ίχνος πολιτικού προγράμματος) ή του Κ. Μητσοτάκη, όπως λέγεται, λες και οι πρόεδροι των κομμάτων και των δημοκρατικών κυβερνήσεων ως άλλοι βασιλείς, αποκτούν, παραδόξως, ανθρωποκεντρικό και συγκεντρωτικό χαρακτήρα (από που και ως που;;...) - κάτι που είναι ΛΑΘΟΣ.

Οπωσδήποτε πρέπει να κατανοήσουμε ότι οι εθνικές κυβερνήσεις των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν λειτουργούν πια ανεξάρτητα, αλλά υπό τις εντολές και κανόνες (με τους οποίους συμφώνησαν όλα τα μέλη-κράτη υπογράφοντας, τις τεχνηέντως, κλιμακωτές και σταδιακές, ανάλογες συνθήκες που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση), ενός κέντρου αποφάσεων υπό του ομοσπονδιακού περιβάλλοντος που ονομάζεται Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία όσο περνάνε τα χρόνια και σε ταχύτερους ρυθμούς απ, ό,τι σε προηγούμενες δεκαετίες, όλο και μεγεθύνεται θεσμικά, αποκτώντας όλο και μεγαλύτερη, (δυστυχώς) αποδεκτή επιρροή και αποκλειστική διαχείριση ποικίλων, ακόμη και εσωτερικού χαρακτήρα, ζητημάτων διαφόρων κρατών.
Αλίμονο σε όσα κράτη (στα οποία συγκαταλεγόμαστε), δεν ανήκουν στο λόμπι, δηλαδή στην ισχυρή ομάδα εκείνων των ιμπεριαλιστικών (κυριαρχία μονοπωλίων και χρηματιστικού κεφαλαίου), κρατών πίεσης και επιβολής, όπως ξεκάθαρα αρχίζει να διακρίνεται, ιδιοτελών καταστάσεων.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο που ένα, επίσης πολύ ισχυρό, ιμπεριαλιστικό κράτος, το Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας, εξαρχής δεν ήθελε να συμμετέχει ολοκληρωτικά σε αυτή τη συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ενώσεων και που σήμερα θέλει να αποκοπεί ολοκληρωτικά από αυτή.

Συγνώμη αν, ίσως, ξέφυγα από το θέμα. Αλλά νομίζω ότι όλα όσα ανέφερα είναι πολύ σχετικά μεταξύ τους, σε συνδυασμό με τι και ποιους, σήμερα, ψηφίζουμε, σχεδόν με εθιμοτυπικό χαρακτήρα, χωρίς να έχουν ουσιαστική ισχύ.
avatar
σκύλος 4.7.2019 | 15:29
Συμπύκνωσε τον λόγο και τις σκέψεις σου.Ο Νοών... νοείτω 5.7.2019 | 11:16
Δεν ξέρεις να διαβάζεις;;;...
avatar
σκύλος 5.7.2019 | 21:59
Όχι
avatar
yamil 4.7.2019 | 14:49
Τώρα γιατί εμένα μου φαίνεται ότι όλη η «ουσία» του άρθρου είναι «Μη ψηφίσεις κανένα από τα μικρά κόμματα, ρίξε την ψήφο εκεί που θα πιάσει τόπο»;
Ένα παράδειγμα μόνο: «Κατηγορούνται τα μικρά κόμματα ότι δεν έχουν αρχές και ότι οι υποψήφιοί τους είναι ένα πλήθος «άσχετων» και «ασύνδετων» προσώπων, με διαφορετική πολιτική ιδεολογία, που απλώς ανέβηκαν στο σκάφος μήπως και μπουν στη Βουλή. Δηλαδή στα δυο «μεγάλα» κόμματα δεν έχουμε τέτοια πρόσωπα;
Σκοταδιστής 4.7.2019 | 16:52
Αν αυτά είναι "κόμματα τρολ", οι παραδοσιακές δυνάμεις τότε τί είναι; Μιλάμε για κόμματα που τα τελευταία 40 χρόνια λένε συστηματικά ψέματα στον κόσμο και μετά κάνουν πώς δεν ξέρουν/δεν είδαν..
avatar
atman 4.7.2019 | 23:29
Τι λες τώρα; 40 χρονιa μας κατέστρεψαν που λένε ε; ψεμα
ο νους αληταριό 5.7.2019 | 02:20
Αν δεις τι συμβαίνει γενικότερα δεν υπάρχει κάτι μη τρολ να ψηφίσεις αυτή τη στιγμή.Τρολιά είναι το ποσοστό των ανθρώπων κάτω τον 40 που δεν μπορούν να ανοίξουν σπιτικό στην Ελλάδα, μπες στις εξομολογήσεις να δεις τι γίνεται.
Αναφορικά με τον βαρουφάκη δεν νομίζω να τον ψηφίζει κανείς κανείς θεωρώντας ότι θα πάει για κυβέρνηση αύριο ή γενικά θα πετύχει άμμεσα κάτι αλλά κυρίως για να υπάρχει ένα ρήγμα με το ΔΝΤ μέσα στο κοινοβούλιο σα φωνή για αρχή το οποίο δεν είναι επιφανειακό,σταλινικό ή εθνοκεντρικό και προφανώς για να δεις πώς θα το πάει αφού πάρει μπρος και μετά π.χ σε δύο χρόνια.Αυτό σημαίνει όμως παρατηρώ συνεχώς όχι μία φορά πριν την κάλπη.Επίσης τίποτα δεν περιορίζει την ευθύνη του και ο σύριαζα με 3 % ξεκινησε.
Papiyiou 5.7.2019 | 21:52
Πραγματικά απογοητεύομαι με το επίπεδο αντίληψης της πλειοψηφίας των Ελλήνων..Ο Βαρουφάκης εξομοιώνεται με Βελόπουλο, Λεβέντη, Καμμένο!Μάλιστα..Οι Κόρμπιν, Σάντερς, Νάομι Κλάιν, Τσόμσκυ και πολλοί άλλοι τελικά τρώνε σανό. Καμία ελπίδα...
ο νους αληταριό 6.7.2019 | 16:28
ναι ρε φίλε
Golden Dragon 9.7.2019 | 10:10
Παντος ειναι άδικο να διαφενεται ο Σταύρος Θεόδωρακης ως ισάξιος με ΑΝΕΛ, Λεβέντη, Βαρουφάκη, κτλ. στο κατά τα αλλά κατατοπιστικοτατο κείμενο σας κυρία Σιούτη. Επίσης σε καιρούς όπου οι Έλληνες Νεοναζι πλάσαριζοντουσαν (και) ως κόμα διαμαρτυρίας και μισους πιανοντας σταθερά 8%, ευτυχος που είχαμε και τον Λεβέντη για τους διαμαρτυρόμενους και απογοήτευμενους συμπολίτες μας, που προφανώς είδαν την ψήφο τους ....με χιούμορ.
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια