Στα πρόθυρα της ερήμωσης;
Ελλάδα

Αντικύθηρα: είναι αλήθεια ή fake news ότι σε επιδοτούν για να μετεγκατασταθείς εκεί με σπίτι, οικόπεδο και 500 ευρώ;

Τι ισχύει πραγματικά για μια επίμονη «είδηση» που σέρνεται προ δύο ετών σε ξένα Μέσα (και αρκετά ελληνικά);

«Αν ονειρευόσουν ποτέ τη ζωή στο νησί, σκέψου το εξής: το νησί των Αντικυθήρων θα σε πληρώσει για να μετακομίσεις εκεί.


Ένα νησί- κόσμημα ανάμεσα στην Κρήτη και την ηπειρωτική Ελλάδα παρέχει κίνητρα σε νέους και ενεργητικούς ανθρώπους για να μετεγκατασταθούν εκεί με μια αρκετά ελκυστική συμφωνία: οι υποψήφιοι κάτοικοι με μικρά παιδιά θα πάρουν ένα οικόπεδο, ένα σπίτι και τρεις μήνες επιδοτούμενης ζωής-για να μην αναφέρουμε τα οφέλη του ειδυλλιακό κλίματος της παράκτιας περιοχής» αναφέρει το δημοσίευμα του Dwell, μιας αμερικάνικης πλατφόρμας που ασχολείται με το ντιζάιν και την αρχιτεκτονική, παρατρύνοντας τους αναγνώστες της να σκεθφούν το ενδεχόμενο μετεγκατάστασης στο νησί.

 

Κι αυτό είναι μόνο ένα από τα πολλά δημοσιεύματα που έχουν γίνει στον ξένο Τύπο, ανάλογα έχουν γίνει και στις βρετανικές Independent και Sun, μετά φυσικά από δημοσιεύματα που ξεκίνησαν πέρσι στον εγχώριο Τύπο και τα οποία ανέφεραν ότι η Μητρόπολη Κυθήρων και Μονεμβασιάς, σε συνεργασία με τον δήμο και την τοπική κοινότητα αποφάσισε να πριμοδοτήσει την απόφαση να μετακομίσει κανείς στο νησί.

 

 

Τελικά, σε ανάρτηση του Δήμου Κυθήρων που έγινε πριν λίγες μέρες στο Facebook ( και στην αγγλική γλώσσα) σημειώνεται ότι:

 

«Με αφορμή συνεχή και επαναλαμβανόμενα δημοσιεύματα σχετικά με δήθεν επιδότηση κατοίκων για τον εποικισμό των Αντικυθήρων, ο Δήμος Κυθήρων, με αίσθημα ευθύνης, διευκρινίζει τα ακόλουθα:


Το νησί των Αντικυθήρων, ευρισκόμενο στο μέσον της απόστασης Κυθήρων – Κρήτης, ανήκει διοικητικά στο Δήμο Κυθήρων και τις τελευταίες δεκαετίες υποφέρει από μεγάλη μείωση του μόνιμου πληθυσμού του. Ο σημερινός μόνιμος πληθυσμός του νησιού δεν υπερβαίνει τους 25 κατοίκους, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και μια πενταμελής οικογένεια Αντικυθηρίων της Αττικής, που πριν 1 χρόνο έλαβε τη δύσκολη απόφαση να μείνει μόνιμα στο νησί με αποτέλεσμα να ανοίξει ξανά το Δημοτικό Σχολείο Αντικυθήρων, που είχε κλείσει από τη δεκαετία του 1990.


Ο Δήμος Κυθήρων σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Κυθήρων και Αντικυθήρων και άλλους φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, επεξεργάζονται εδώ και σχεδόν 1 έτος, ένα πρόγραμμα ήπιου εποικισμού του νησιού, αρχικά με 5 πολύτεκνες οικογένειες από την Αθήνα. Ωστόσο, οι σκέψεις αυτές παραμένουν στο στάδιο του σχεδιασμού, καθώς, πριν από όλα, θα πρέπει να χτιστούν 5 νέες κατοικίες στο νησί, για τις οποίες η διαδικασία αδειοδότησης από την Πολεοδομία και το Δασαρχείο απαιτεί μήνες, αν όχι χρόνια λόγω υπαγωγής των Αντικυθήρων στο δίκτυο περιβαλλοντικής προστασίας NATURA 2000, αλλά και λόγω έλλειψης οριοθετημένων οικισμών στο νησί.


Τα δημοσιεύματα που διαρκώς εμφανίζονται και ανακοινοποιούνται δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα παραπληροφόρησης, με αποτέλεσμα ο Δήμος μας να πρέπει να απαντά καθημερινά σε εκατοντάδες τηλεφωνήματα και emails, από όλη σχεδόν την Ευρώπη, και συνεπώς να προκαλείται μεγάλο πρόβλημα δυσλειτουργίας της υπηρεσίας μας.

 


Διευκρινίζουμε λοιπόν ότι:


1. ΔΕΝ ζητούνται οικογένειες για να κατοικήσουν στα Αντικύθηρα. Η ολοκλήρωση των διαδικασιών αδειοδότησης και ανέγερσης κατοικιών μπορεί να χρειαστεί ακόμα και 2 ή 3 χρόνια.
2. ΔΕΝ επιδοτούμε νέους κατοίκους.
3. ΔΕΝ παραχωρούμε οικόπεδα ή αγροτεμάχια.


Ανησυχούμε πολύ, προφανώς, για την διαφαινόμενη ερήμωση των Αντικυθήρων, ενός ιστορικού νησιού της πατρίδας μας που πριν μερικές δεκαετίες είχε σχεδόν 500 μόνιμους κατοίκους. Ωστόσο, ο ήπιος εποικισμός του νησιού, θα πρέπει να γίνει με σαφές σχέδιο, χωρίς βιασύνη και στόχος μας είναι, οι 5 οικογένειες που θα κατοικήσουν στα Αντικύθηρα, να βοηθηθούν ώστε να μπορέσουν να αποκτήσουν δικό τους εισόδημα, να παράγουν προϊόντα ή υπηρεσίες και έτσι να δημιουργήσουν έναν νέο κύκλο οικονομίας στο νησί που δεν θα βασίζεται σε μόνιμη επιδοματική πολιτική.


Παράλληλα, ως Δήμος, στηρίζουμε την εμβληματική υποδομή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, που επέλεξε τα Αντικύθηρα για την δημιουργία του Εθνικού Παρατηρητηρίου της Ελλάδας για την Κλιματική Αλλαγή, μέσα από το οποίο θα δημιουργηθούν μόνιμες θέσεις εργασίας. Τέλος, αναμένουμε από τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, που θα προκύψει σε λίγες ημέρες, την άμεση επανέναρξη των ερευνών στον χώρο του Ναυαγίου των Αντικυθήρων, του σημαντικότερου αρχαίου ναυαγίου στον κόσμο, οι έρευνες στο οποίο τελούν από το 2015 υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας. Οι 2 αυτές δράσεις, μπορούν υπό συνθήκες να αποτελέσουν ακόμα ένα ανάχωμα στην ερήμωση του νησιού.


Κύθηρα, 5 Ιουλίου 2019


Εκ του Δήμου Κυθήρων».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ελλάδα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν είναι ντροπή το σεξ με ανθρώπους με αναπηρία. Είναι απολαυστικό και είναι δικαίωμα.

Ελλάδα Δεν είναι ντροπή το σεξ με ανθρώπους με αναπηρία. Είναι απολαυστικό και είναι δικαίωμα.

22.10.2019
Συναντήσαμε την πρώτη παναφρικανική ομάδα ποδοσφαίρου στην Ελλάδα

Ελλάδα Συναντήσαμε την πρώτη παναφρικανική ομάδα ποδοσφαίρου στην Ελλάδα

20.10.2019
Μια πρόταση έντιμου συμβιβασμού για την ψήφο εκτός επικράτειας

Ελλάδα Μια πρόταση έντιμου συμβιβασμού για την ψήφο εκτός επικράτειας

19.10.2019
Ράγκμπι γυναικών: Ένα απόγευμα με τη νεοσύστατη Εθνική Ελλάδος

Ελλάδα Ράγκμπι γυναικών: Ένα απόγευμα με τη νεοσύστατη Εθνική Ελλάδος

18.10.2019
Οι Έλληνες διπλασίασαν τα έξοδα για τα κατοικίδιά τους την τελευταία δεκαετία, παρά την οικονομική κρίση

Ελλάδα Οι Έλληνες διπλασίασαν τα έξοδα για τα κατοικίδιά τους την τελευταία δεκαετία, παρά την οικονομική κρίση

16.10.2019
To φαινόμενο της «οικογενειοκρατίας» στη Βουλή από τη Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα

Ελλάδα To φαινόμενο της «οικογενειοκρατίας» στη Βουλή από τη Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα

15.10.2019
Ένα ταξίδι στην Αστυπάλαια, το πρώτο αντικαπνιστικό νησί παγκοσμίως

Ελλάδα Ένα ταξίδι στην Αστυπάλαια, το πρώτο αντικαπνιστικό νησί παγκοσμίως

13.10.2019
Πεθαίνοντας το 2019 μέσα σε ένα ασθενοφόρο

Ελλάδα Πεθαίνοντας το 2019 μέσα σε ένα ασθενοφόρο

9.10.2019
Προσφυγικό εξωτερικής, μεταναστευτικό εσωτερικής κατανάλωσης

Ελλάδα Προσφυγικό εξωτερικής, μεταναστευτικό εσωτερικής κατανάλωσης

8.10.2019
Πώς ο τουρισμός μεταμόρφωσε την Αθήνα

Ελλάδα Πώς ο τουρισμός μεταμόρφωσε την Αθήνα

7.10.2019
3 Σχόλια
avatar
Γκαργκάουλας 16.7.2019 | 13:23
Διευκρινίζουμε λοιπόν ότι: 1. ΔΕΝ ζητούνται οικογένειες για να κατοικήσουν στα Αντικύθηρα. Η ολοκλήρωση των διαδικασιών αδειοδότησης και ανέγερσης κατοικιών μπορεί να χρειαστεί ακόμα και 2 ή 3 χρόνια. 2. ΔΕΝ επιδοτούμε νέους κατοίκους. 3. ΔΕΝ παραχωρούμε οικόπεδα ή αγροτεμάχια. Πηγή: www.lifo.gr
Οταν ΔΕΝ θα μείνει ψυχή ζώσα στο νησί θα είναι πλέον πολύ αργά......αντι να δίνετε κίνητρα κάνετε το ακριβώς αντίθετο. Κρίμα και πάλι κρίμα.
Ugg-α-μπ-Uggas 17.7.2019 | 00:10
Ήταν πολύ καλό για να είναι αληθινό.
Citellus citellus 18.7.2019 | 09:49
Μήπως όλα αυτά που με τόση περηφάνεια ο Δήμος ΔΕΝ κάνει θα έπρεπε να τα κάνει;