Το ενδιαφέρον για αυτό το ελληνικό προϊόν έχει αυξηθεί, καθώς εταιρίες με φαρμακευτικά προϊόντα και συμπληρώματα διατροφής στρέφονται ολοένα και συχνότερα σε τέτοιου είδους φυσικά προϊόντα.
Ελλάδα

Μπορεί η μαστίχα Χίου να θεραπεύσει την ανθρωπότητα;

Το ελληνικό προϊόν με τις τρομερές θεραπευτικές ιδιότητες έγινε αφιέρωμα στους New York Times

Η μαστίχα, η οποία καλλιεργείται σε αφθονία στη Χίο, και ιδιαίτερα το ρετσίνι της - η κολλώδης ουσία που βγαίνει στον φλοιό του κορμού - είναι γνωστή εδώ και χιλιετίες για τις σημαντικές θεραπευτικές της ιδιότητες. Μάλιστα, οι Αρχαίοι Έλληνες συνήθιζαν να τη μασάνε για λόγους στοματικής υγιεινής. 

 

Πέρα, όμως, από τη συγκεκριμένη συνήθεια των Αρχαίων Ελλήνων, η μαστίχα έχει πολλάκις χρησιμοποιηθεί σε κρέμες με στόχο τη μείωση των φλεγμονών και την επούλωση των πληγών, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που έχει χρησιμοποιηθεί και σε περιπτώσεις ανθρώπων με άσθμα. 

 

Παρόλο που η μαστίχα καλλιεργείται σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, μόνο στη Χίο καλλιεργείται με τέτοια συνέπεια και για τόσα πολλά χρόνια.

 

Από το 1.300 μέχρι και το 1.400, όταν η Χίος ήταν υπό την κατοχή της Δημοκρατίας της Γένοβας, η τιμωρία για την κλοπή 10 λιβρών ρετσινιού από μαστίχα ήταν το κόψιμο του αυτιού, ενώ αν το βάρος ξεπερνούσε τις 200 λίβρες, τότε τιμωρία ήταν η κρεμάλα. Τα πέτρινα χωριά στο νότιο τμήμα του νησιού, κοντά στα μαστιχόδεντρα, χτίστηκαν σαν φρούρια - με υψηλά εξωτερικά τείχη, λίγες εισόδους και λαβυρινθώδη διάταξη - προκειμένου να μπορούν να εξουδετερώσουν τους εισβολείς, οι οποίοι ήθελαν να κλέψουν το ρετσίνι, που ήταν αποθηκευμένο εκεί. 

 

Σήμερα, όμως, το ενδιαφέρον για αυτό το ελληνικό προϊόν έχει αυξηθεί, καθώς εταιρίες με φαρμακευτικά προϊόντα και συμπληρώματα διατροφής στρέφονται ολοένα και συχνότερα σε τέτοιου είδους φυσικά προϊόντα. «Πάντα ξέραμε ότι η μαστίχα κάνει καλό στην υγεία. Τώρα, όμως, μάθαμε πραγματικά τους λόγους που έχει τόση μεγάλη προοπτική», αναφέρει ο Λέανδρος Σκαλτσούνης, καθηγητής στο Τμήμα Φαρμακευτικής του Ε.Κ.Π.Α. 

 

 

Παρόλο που η μαστίχα καλλιεργείται σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, μόνο στη Χίο καλλιεργείται με τέτοια συνέπεια και για τόσα πολλά χρόνια. Πλέον έχει προστεθεί σε μια πληθώρα προϊόντων - από τον καφέ μέχρι και το σαπούνι - με τη διακριτική, ανεπανάληπτη γεύση και το άρωμα του ρετσινιού να κινείται κάπως αόριστα ανάμεσα σε μια υπόνοια πεύκου, έναν υπαινιγμό βανίλιας και μια αίσθηση θαλασσινού νερού. 

 

Μάλιστα, όσον αφορά την παραγωγή, στις αρχές Ιουλίου οι καλλιεργητές μαστίχας ρίχνουν ανθρακικό ασβέστιο γύρω από τους κορμούς των δέντρων, λίγες εβδομάδες πριν ξεκινήσει η διαδικασία κοπής του φλοιού της μαστίχας, ενώ η συγκομιδή του ρετσινιού γίνεται συνήθως τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Έτσι, σήμερα στη Χίο εργάζονται πάνω από 4.500 άνθρωποι γύρω από τη βιομηχανία της μαστίχας, γεγονός που διπλασίασε την παραγωγή της τα τελευταία 15 χρόνια, σύμφωνα πάντοτε με τον Ηλία Σμυρνιούδη, επικεφαλής έρευνας και ανάπτυξης της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου. 

 

Με πληροφορίες από NYT

 

Ελλάδα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δολοφονία Ζακ Κωστόπουλου: Έναν χρόνο μετά η οικογένειά του σχολιάζει τις εξελίξεις της υπόθεσης

Ελλάδα Δολοφονία Ζακ Κωστόπουλου: Έναν χρόνο μετά η οικογένειά του σχολιάζει τις εξελίξεις της υπόθεσης

15.9.2019
Η σύγκρουση για τις αρχαιότητες στο μετρό της Θεσσαλονίκης: Ποιες είναι, τι λένε οι εμπλεκόμενοι

Ελλάδα Η σύγκρουση για τις αρχαιότητες στο μετρό της Θεσσαλονίκης: Ποιες είναι, τι λένε οι εμπλεκόμενοι

15.9.2019
Επιστροφή στη μεγάλη πόλη

Ελλάδα Επιστροφή στη μεγάλη πόλη

15.9.2019
20 χρόνια από τη χρηματιστηριακή «φούσκα» του 1999

Ελλάδα 20 χρόνια από τη χρηματιστηριακή «φούσκα» του 1999

14.9.2019
Τι πρέπει να ξέρει ένας πρωτοετής φοιτητής φέτος

Ελλάδα Τι πρέπει να ξέρει ένας πρωτοετής φοιτητής φέτος

13.9.2019
Στα Τρίκαλα το πρώτο σχολικό κυλικείο με βιολογικά προϊόντα

Ελλάδα Στα Τρίκαλα το πρώτο σχολικό κυλικείο με βιολογικά προϊόντα

11.9.2019
To προφίλ αυτών που κακοποιούν και σκοτώνουν ζώα

Ελλάδα To προφίλ αυτών που κακοποιούν και σκοτώνουν ζώα

11.9.2019
1962: Το πρώτο υδροπτέρυγο πλοίο με το όνομα «EXPRESS» διασχίζει τον Αργοσαρωνικό

Ελλάδα 1962: Το πρώτο υδροπτέρυγο πλοίο με το όνομα «EXPRESS» διασχίζει τον Αργοσαρωνικό

10.9.2019
Οι τοπικές πρωτοβουλίες κάνουν τη διαφορά στο ελληνικό καλοκαίρι του μαζικού τουρισμού

Ελλάδα Οι τοπικές πρωτοβουλίες κάνουν τη διαφορά στο ελληνικό καλοκαίρι του μαζικού τουρισμού

10.9.2019
Δ. Χριστόπουλος: «Αν με το "Έλληνας γεννιέσαι" εννοούμε κάτι περί ελληνικού αίματος, είμαστε ή μπούφοι ή φασίστες»

Ελλάδα Δ. Χριστόπουλος: «Αν με το "Έλληνας γεννιέσαι" εννοούμε κάτι περί ελληνικού αίματος, είμαστε ή μπούφοι ή φασίστες»

8.9.2019