Ο ίδιος φωνάζει σε όλους τους τόνους πως πρέπει όλοι μας να ξεχωρίσουμε στο μυαλό μας τους μηχανοκίνητους αγώνες από την πραγματικότητα στους δρόμους.
Ελλάδα

Κύριε Ιαβέρη, πώς μπορεί ένας συνετός οδηγός να προφυλαχτεί στους ελληνικούς δρόμους;

«Όταν οδηγείς ανεύθυνα, δεν εκτιμάς ούτε την οικογένειά σου ούτε εσένα»

Το φετινό καλοκαίρι, δυστυχώς, σχεδόν καθημερινά μεταδίδονταν ειδήσεις για δυστυχήματα με θύματα δεκάδες άτυχους ποδηλάτες, πεζούς και οδηγούς που έχασαν τη ζωή τους στους ελληνικούς δρόμους από τη Βόρεια Ελλάδα μέχρι και την Κρήτη, όπου φέτος σημειώθηκε ραγδαία άνοδος αντίστοιχων περιστατικών – μόνο τον Ιούλιο έχασαν τη ζωή τους συνολικά 11 άτομα. Ίδια η εικόνα τόσο στη Δυτική Ελλάδα –6 θανατηφόρα δυστυχήματα έναντι 3 τον Ιούλιο του 2018– όσο και στην Κεντρική Μακεδονία, με αύξηση των νεκρών και των τραυματιών το ίδιο διάστημα.

 

Η έκταση και το μέγεθος της κατάστασης οδήγησε, μάλιστα, τα ανώτατα κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ. στην πραγματοποίηση ειδικής σύσκεψης υπό τον αρχηγό κ. Κύπρο Μιχαηλίδη με σκοπό να ληφθούν άμεσα και δραστικά μέτρα από την Αστυνομία για τη μείωση των θανατηφόρων και σοβαρών οδικών τροχαίων συγκρούσεων.

 

Πρώτα απ' όλα, πρέπει να τηρούν τα όρια ταχύτητας. Ξέρετε πόσα χιλιόμετρα χρειάζεται κάποιος για να μείνει ανάπηρος; Έξι. Θυμάστε το περιστατικό με τον Μπόμπαν Γιάνκοβιτς!

 

Αύξηση των ποινών, εντατικοποίηση των ελέγχων και εγκατάσταση συστημάτων φωτοεπισήμανσης, τα οποία θα προειδοποιούν και θα καταγράφουν με ειδικές κάμερες την κίνηση των οδηγών στους δρόμους, είναι μερικά από τα μέτρα που συζητήθηκαν.

 

Για τον κ. Ιαβέρη, η αντιμετώπιση του προβλήματος πρέπει να είναι πολύ πιο βαθιά και σύνθετη. «Ό,τι μέτρα και να λάβεις, ο άνθρωπος πρέπει να σκεφτεί, φεύγοντας από το σπίτι, πόσες αγκαλιές και πόσοι άνθρωποι που τον λατρεύουν τον περιμένουν να επιστρέψει. Όταν οδηγείς ανεύθυνα, δεν εκτιμάς ούτε την οικογένειά σου ούτε εσένα» εξηγεί.

 

Το πρόβλημα σε παγκόσμιο επίπεδο είναι επίσης τεράστιο, καθώς κάθε χρόνο 1.350.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από τροχαία δυστυχήματα.

 

Ο ίδιος, σχεδόν κάθε φορά που μιλά για τα τροχαία δυστυχήματα στην Ελλάδα –δεν του αρέσει να χρησιμοποιεί τον όρο «ατυχήματα», καθώς θεωρεί πως μια σύγκρουση στον δρόμο δεν προκαλείται από αμέλεια ή ατυχία–, αναφέρει τον όρο «γενοκτονία», παρουσιάζοντας μάλιστα και τα ανατριχιαστικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία τα τελευταία 50 χρόνια 120.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 350.000 έχουν μείνει ανάπηροι. Συνολικά, στην Ελλάδα έχουν τραυματιστεί 2 εκατομμύρια.

 

Το πρόβλημα σε παγκόσμιο επίπεδο είναι επίσης τεράστιο, καθώς κάθε χρόνο 1.350.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους σε τροχαία. Αρκετοί από αυτοί, μάλιστα, είναι αναβάτες μοτοσικλετών, με την Ελλάδα να έχει την «τιμητική» της, καθώς, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, το 2017 σημειώθηκαν 20 θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκους, όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε. ήταν 8 θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκους.

 

Μπορεί τα στοιχεία να είναι σοκαριστικά, ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Ιαβέρη, οι περισσότεροι Έλληνες το αντιλαμβάνονται μόνο όταν το κακό τούς χτυπά την πόρτα. «Το θέμα είναι, όμως, να μη φτάσουμε εκεί, γιατί τότε δεν υπάρχει γυρισμός. Το σοκ μπορεί να τους κάνει να οδηγούν συντηρητικά στην αρχή, γρήγορα όμως φεύγει και επιστρέφει η έλλειψη παιδείας και ο εθισμός στην ανεύθυνη οδήγηση» υποστηρίζει.

 

Ο κ. Ιαβέρης συνηθίζει να χρησιμοποιεί σκληρές λέξεις όταν μιλάει για τους οδηγούς στην Ελλάδα, όπως «αλήτες» και «καραγκιόζηδες». Μπορεί να τους αντικρίζει σχεδόν καθημερινά, ωστόσο δεν έχει κουραστεί να μιλά αυτά τα 36 χρόνια και να προσπαθεί να «χτυπάει τα κεφάλια των συμπολιτών του» σχετικά με την οδική ασφάλεια, ιδιαίτερα στους νέους οδηγούς, οι οποίοι, όπως παραδέχεται, έχουν ένα καλό: κάθονται και ακούνε με προσοχή, σε αντίθεση με τους μεγαλύτερους, οι οποίοι «μένουν μόνο στη σοβαροφάνεια».

 

Στέκεται ιδιαίτερα στους νέους ακριβώς επειδή εκεί έγκειται το πρόβλημα και η λύση του. «Δεν μπορώ να δεχτώ τη δικαιολογία πως κάποιος είναι νέος και δεν έχει ακόμα εμπειρία» συμπληρώνει.

 

Μπορεί τα στοιχεία να είναι σοκαριστικά, ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Ιαβέρη, οι περισσότεροι Έλληνες το αντιλαμβάνονται μόνο όταν το κακό τούς χτυπήσει την πόρτα.

 

Κι εκείνος θυμάται τον εαυτό του πριν πάρει το δίπλωμα, που έκανε τις δικές του τρέλες. «Και βέβαια κάναμε κι εμείς τα δικά μας. Θυμάμαι το '69, που πηγαίναμε στα βουνά, τρέχαμε και χτυπούσαμε καμιά φορά. Μετά, όμως, πήρα το δίπλωμα, ξεκίνησα τους αγώνες και σταμάτησαν όλα αυτά μια και καλή».

 

Ο ίδιος φωνάζει σε όλους τους τόνους πως πρέπει όλοι μας να ξεχωρίσουμε στο μυαλό μας τους μηχανοκίνητους αγώνες από την πραγματικότητα στους δρόμους. «Δεν έχει καμία σχέση το ένα με το άλλο. Είναι σαν να λες πως ένας ακοντιστής θ' αρχίσει να πετάει ακόντια σε μια πλατεία ή ένας παίκτης του βόλεϊ θα κάνει καρφωτές στην ταβέρνα. Δεν θα τους το επιτρέψουν. Το αυτοκίνητο στον μηχανοκίνητο αθλητισμό είναι ένα εργαλείο, ενώ στον δρόμο ένα μέσο για να πάμε ασφαλείς στις δουλειές μας».

 

Φέρνει το παράδειγμα του Βαλεντίνο Ρόσι και των υπολοίπων μεγάλων αθλητών αγώνων motogp, οι οποίοι αρνούνται να βγάλουν δίπλωμα και να οδηγήσουν τη μοτοσικλέτα τους στον δρόμο. «Δηλαδή φοβούνται οι πρωταθλητές κι αυτοί που τρέχουν τόσο γρήγορα και δεν φοβάσαι εσύ;». Γι' αυτόν τον λόγο θεωρεί πως έχει ρθει η ώρα να βγουν μπροστά κι άλλοι οδηγοί-αυθεντίες, οι οποίοι θα εφαρμόσουν αρχικά τους κανόνες στη ζωή τους και στη συνέχεια θα μιλούν γι' αυτούς σε ακροατήρια στα οποία έχουν απήχηση.

 

Η «μανία» του με την οδική ασφάλεια ξεκίνησε μαζί με τους αγώνες του. Ήταν τότε που έβλεπε να λείπουν θαυμαστές του από πίστες επειδή είχαν χαθεί σε τροχαία. «Όταν βλέπεις φίλους σου να χάνονται, πρέπει να κάνεις κάτι. Δεν γίνεται να μείνεις αμέτοχος».

 

Σήμερα, ο άνθρωπος που του έδωσαν τον χαρακτηρισμό του πιο γρήγορου Έλληνα οδηγού μετά τη μεγάλη του πρωτιά στη διάσημη ειδική πίστα της Πάρνηθας στο Ράλι Ακρόπολης του 1980, αφήνοντας πίσω του μεγάλους αθλητές παγκοσμίου βεληνεκούς, οδηγεί «πιο αργά και από τη γιαγιά του» στον δρόμο. Δεν είναι λίγες οι φορές, μάλιστα, που αυτή του η επιλογή έχει εκνευρίσει αρκετούς οδηγούς. «Βγαίνουν και μου λένε πως πήρα νύχτα το δίπλωμα. Παθαίνουν σοκ, όμως, όταν καταλαβαίνουν ποιος είμαι».

 

Oκ. Iαβέρης με συνοδηγό τον Κώστα Στεφανή, όταν τερμάτισαν πρώτοι στην ειδική πίστα της Πάρνηθας στο Ράλι Ακρόπολης του 1980.

 

Κι αν αυτός είναι πράγματι ένας συνετός οδηγός, τι πρέπει να κάνουν όλοι οι υπόλοιποι συνετοί που οδηγούν τα δικά τους οχήματα στο ελληνικό οδικό δίκτυο το οποίο είναι γεμάτο παγίδες; «Καταρχάς, και μόνο που είναι συνετοί αρκεί. Πρώτα απ' όλα, πρέπει να τηρούν τα όρια ταχύτητας. Ξέρετε πόσα χιλιόμετρα χρειάζεται κάποιος για να μείνει ανάπηρος; Έξι. Θυμάστε το περιστατικό με τον Μπόμπαν Γιάνκοβιτς!

 

Δεν πρέπει να μείνουμε, όμως, μόνο εκεί. Πρέπει να μάθουμε να επιβραδύνουμε ακόμα και όταν έχουμε προτεραιότητα. Βρίσκεσαι σε μια διασταύρωση, έχεις προτεραιότητα, αλλά ο απέναντί σου δεν βλέπει το stop και πέφτει πάνω σου. Τι να την κάνεις την προτεραιότητα όταν σε χτυπήσει σοβαρά; Ας κάνουμε τον κόπο να κόψουμε λίγη ταχύτητα, δεν έγινε κάτι. Οδηγήστε αμυντικά. Είναι λες και πρέπει να περάσεις από ένα ναρκοπέδιο στο οποίο οι κεφαλές των ναρκών είναι εμφανείς. Αν τις πατήσεις, είσαι ηλίθιος. Πρέπει να διαλέξουμε τι θέλουμε. Ακεραιότητα ή προτεραιότητα; Στην Ελλάδα, δυστυχώς, επιλέγουν το δεύτερο».

 

«Δεν πρέπει να μάθουν να οδηγούν, πρέπει να μάθουν ότι δεν ξέρουν να οδηγούν. Έχεις δύο περιπτώσεις 18άρηδων. Ο ένας έμαθε να οδηγεί από έναν συνετό οδηγό και ο άλλος από έναν αλήτη. Και οι δύο θα πάρουν δίπλωμα. Τι θα γίνει όμως όταν βγουν έξω;» αναρωτιέται.

 

Γι' αυτόν, η παιδεία που λαμβάνει ένα παιδί από το σπίτι του και το σχολείο είναι πολύ σημαντική. Εκεί θεωρεί πως πρέπει να επικεντρωθούμε. «Να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο, βεβαίως. Αλλά πρώτα να αλλάξει η νοοτροπία. Όταν κάποιος προκαλεί ένα τροχαίο δυστύχημα, δεν παραβιάζει απλώς τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Διαπράττει φόνο. Δεν είναι αμέλεια. Πρόκειται για μια ηθελημένα εγκληματική πράξη».

Ελλάδα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιχειρησιακό σχέδιο μαζικού εμβολιασμού: η επόμενη πρόκληση για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Ελλάδα Επιχειρησιακό σχέδιο μαζικού εμβολιασμού: η επόμενη πρόκληση για την αντιμετώπιση της πανδημίας

22.11.2020
Στήριξη για τις γυναίκες που βγαίνουν από τη φυλακή

Ελλάδα Στήριξη για τις γυναίκες που βγαίνουν από τη φυλακή

22.11.2020
Στις απόκρημνες σκήτες του Αγίου Όρους

Ελλάδα Στις απόκρημνες σκήτες του Αγίου Όρους

22.11.2020
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

19.11.2020
CURA pod: Η Kaizen Gaming (Stoiximan) στηρίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας με φορητές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας

Ελλάδα CURA pod: Η Kaizen Gaming (Stoiximan) στηρίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας με φορητές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας

18.11.2020
Ένας 18χρονος φοιτητής μιλά για την ζωή του στην καραντίνα

Ελλάδα Ένας 18χρονος φοιτητής μιλά για την ζωή του στην καραντίνα

18.11.2020
20 σπάνιες φωτογραφίες από το Πολυτεχνείο, 14 έως 19 Νοεμβρίου 1973

Ελλάδα 20 σπάνιες φωτογραφίες από το Πολυτεχνείο, 14 έως 19 Νοεμβρίου 1973

17.11.2020
Καταφύγιο για αυτούς που δεν έχουν ούτε τα βασικά

Ελλάδα Καταφύγιο για αυτούς που δεν έχουν ούτε τα βασικά

16.11.2020
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ και γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ και γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

15.11.2020
Big Bang School: το πρώτο μη κερδοσκοπικό γυμνάσιο της φύσης στην Ελλάδα

Ελλάδα Big Bang School: το πρώτο μη κερδοσκοπικό γυμνάσιο της φύσης στην Ελλάδα

15.11.2020
10 Σχόλια
avatar
Απλά Μαθηματικά 1.9.2019 | 12:28
Η απάντηση στην ερώτηση της επικεφαλίδας είναι πως εφόσον το κράτος φοβάται να τους ρημάξει όλους στα πρόστιμα η μόνη ασφαλής λύση είναι να μετακινείσαι με ΜΜΜ.
avatar
Άρης Κωνσταντινίδης 1.9.2019 | 13:00
Επί δεκαετίες προσπαθεί αυτός ο σπουδαίος άνθρωπος να μας προφυλάξει από τον κακό εαυτό μας, να μας γλυτώσει από αχρείαστες τραγωδίες. Δυστυχώς δεν ακούμε. Παίζουμε τη ζωή μας στα ζάρια καθημερινά, παίρνοντας και άλλους στον λαιμό μας.

Πρέπει η νομοθεσία άμεσα να αλλάξει, να γίνει πολύ πιο αυστηρή. Να επιβάλλει αυστηρότητα πρόστιμα και να αφαιρεί διπλώματα. Η αναυθυνοτητα και η αναεγκεφαλιτιδα αποτελούν θανάσιμο κίνδυνο και όχι μόνο για τον εαυτό μας.
avatar
elvisaaron 1.9.2019 | 16:21
Δεν μπορεί να προφυλαχτεί, δεν έχει αστυνομία ποτέ να επιβλέπει όπως στην Ευρώπη αλλά και να έχει στην χάση και στην φέξη, αυτή δεν κάνει την δουλειά της. Αλπώς είναι θεατής και μιλάει στα κινητά , η αστυνομία.
avatar
σαλιγκάρι 2.9.2019 | 09:53
ούτε αστυνομία έχει, ούτε τροχαία έχει
κάνουν όλοι ό,τι θέλουν με τις ευλογίες των παραπάνω
προσωπικά έχω πάρει τηλ και έχω στείλει εμαιλ και η απάντησή τους είναι ότι δεν έχουν αρκετό προσωπικό για να έρθει
στο δε εμαιλ απαντάνε μετά από 8 μήνες
Haifischnet 2.9.2019 | 10:58
Όταν κάποιος προκαλεί ένα τροχαίο δυστύχημα, δεν παραβιάζει απλώς τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Διαπράττει φόνο. Δεν είναι αμέλεια. Πρόκειται για μια ηθελημένα εγκληματική πράξη» Πηγή: www.lifo.gr

Αυτή είναι η ουσία. Και γι' αυτό το πρόσφατο τροχαίο στο Αίγιο με την γιαγιά και το εγγονάκι, τα όσα γίνονται στην Κρήτη και όλα τα υπόλοιπα ανά την επικράτεια. Από την στιγμή που παραβιάζεις τον ΚΟΚ ΕΝ ΓΝΩΣΕΙ ΣΟΥ ότι μπορεί να προκαλέσεις τον θάνατο, είσαι εγκληματίας και ως τέτοιος πρέπει να αντιμετωπιστείς.
avatar
Harlan 2.9.2019 | 20:58
Σωστή η σκέψη σου, οι κουτόφραγκοι την πηγαίνουν (νομικά) ένα βήμα πιο πέρα:

Από την στιγμή που δεν ΠΡΟΒΛΕΠΕΙΣ το ατύχημα ΠΡΙΝ το κάνεις, είσαι εν δυνάμει δολοφόνος. Και σε αντιμετωπίζουν - σωστότατα - σαν τέτοιον.
avatar
Ανώνυμος/η 3.9.2019 | 00:59
Απαντώ στην ερώτηση του άρθρου:

Ένας συνετός οδηγός δεν μπορεί να προφυλαχθεί, εφόσον η ελληνική πολιτεία δεν κάνει σωστά τη δουλειά της. Πόσοι οδηγοί παίρνουν το δίπλωμα οδήγησης με δωροδοκίες; Πόσοι άλλοι συλλαμβάνονται σε κατάσταση μέθης και αφήνονται ελεύθεροι, αφού περάσουν μόνο ένα τυπικό αυτόφωρο; Πόσοι οδηγοί ακόμα λαμβάνουν κλήσεις από την Τροχαία και χρησιμοποιούν τον τάδε γνωστό τους, για να τους ξελασπώσει από την ποινή; Τέλος, πόσα χρήματα κερδίζει το κράτος από τα διόδια, για να συναντάμε παντού λακούβες στους δρόμους, έλλειψη φωτισμού και πινακίδων; Όταν λυθούν αυτά τα διαδικαστικά κι απλά θέματα τότε ας προχωρήσουμε και στην καλλιέργεια της κυκλοφοριακής αγωγής.
Haifischnet 3.9.2019 | 13:53
Ζήσε Μάη μου.

Σιγά μην περιμένουμε όλα τα υπόλοιπα για να αποκτήσουμε κυκλοφοριακή αγωγή.

Υπάρχει κάτι που λέγεται Σχολείο. Ειδικά στο Δημοτικό, υπάρχουν κάτι ώρες που ονομάζονται Ελεύθερη Ζώνη. Στην ανάγκη, να προστεθούν ώρες ελεύθερης συζήτησης όπου τα παιδιά θα εκπαιδεύονται σε διάφορους κανόνες κοινωνικής συνύπαρξης, όπως είναι η οδήγηση, η ανακύκλωση, κ.λπ. (είναι απείρως χρησιμότερα από το πόσα πρόσωπα έχει ο θεός).

Σε συνδυασμό με απλά τεστ εμπέδωσης της γνώσης όπου οι νικητές θα ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΟΝΤΑΙ (με κάποιο παιχνίδι), οι μικροί μαθητές όχι μόνο θα καλλιεργήσουν κυκλοφοριακή αγωγή, αλλά θα διορθώνουν και τους γονείς όταν αυτοί παραβιάζουν τον Κώδικα.
avatar
Ανώνυμος/η 3.9.2019 | 17:02
Είμαι δάσκαλος σε Δημοτικό Σχολείο που σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια της ευέλικτης ζώνης κάνουμε πρότζεκτ ενίοτε γύρω από τον ΚΟΚ, τον σεισμό, τις πλημμύρες κλπ. Ακόμα και στα σχολικά βιβλία της Γλώσσας ή της Μελέτης Περιβάλλοντος υπάρχουν σχετικά κεφάλαια με αυτά τη θεματολογία.

*Παρόλο όμως που ο ΚΟΚ διδάσκεται, όταν οι παρανομίες του εκάστοτε οδηγού καλύπτονται από την ελληνική πολιτεία και τους νόμους, κινδυνεύεις ανά πάσα στιγμή παρά τις γνώσεις που μπορείς να διαθέτεις. Εκεί ήθελα να καταλήξω παρά να μειώσω την αξία της κυκλοφοριακής αγωγής.
Anonymous Guest 28.11.2019 | 03:50
Σε ενημερώνω - είναι προφανές ότι ΔΕΝ γνωρίζεις - ότι αυτά γίνονται στα Δημοτικά έστω σχολεία. Και στην Ευελικτη Ζώνη και στα πλαίσια άλλων μαθημάτων. Επίσης καλούν και έρχονται άτομα της Τροχαίας για ενημερώσεις. Γίνονται και επισκέψεις σε δημόσια Πάρκα Κυκλοφοριακής Αγωγής (ναι υπάρχουν). Απλά δεν υπάρχει ως ξεχωριστό μάθημα.

Όταν όμως οι γονείς δεν τα τηρούν, τότε ακυρώνεται συνήθως ό,τι μάθανε τα παιδιά στο σχολείο. Η ανάγκη αύξησης των αστυνομικών ελέγχων και το θέμα με το σβήσιμο του 30-40% των κλήσεων, επιδεινώνουν επίσης τη κατάσταση.
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια