Ελλάδα

Ο νέος πολυχώρος των Λιπασμάτων μεταμόρφωσε τη Δραπετσώνα

Η ανάπλαση της περιοχής δίπλα στο ιστορικό Εργοστάσιο Λιπασμάτων εντυπωσιάζει ακόμα και μες στο καταχείμωνο – πόσο μάλλον το καλοκαίρι.

Αποχαιρετώντας ακτοπλοϊκώς τον Πειραιά, θα το δεις. Είναι η πελώρια τσιμινιέρα που σου δημιουργεί την απορία πού βρίσκεται. Το Εργοστάσιο Λιπασμάτων, ένας χώρος με βαθιά ιστορία, μέρος μιας βιομηχανικής περιοχής που φιλοξενούσε τσιμεντάδικα, γυψάδικα, δεξαμενές πετρελαίου και βυρσοδεψεία, παρήγε φυτοφάρματα, λιπάσματα και γυαλί. Διαμόρφωσε οικιστικά, οικονομικά, πολιτισμικά και περιβαλλοντικά την περιοχή, αλλά για χρόνια ήταν παραδομένο στη λήθη και τη σκουριά.


Για καιρό, κυβέρνηση και ιδιώτες έριζαν για την αξιοποίησή του, καθώς θεωρούνταν «φιλέτο» real estate με τεράστιες επενδυτικές προοπτικές. Μετά από αδιάκοπους αγώνες και διεκδικήσεις των κατοίκων και του δήμου, πέρασε τελικά στα χέρια του δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας, «άνθησε» και παραδόθηκε εκεί όπου ανήκει, στους ανθρώπους του, ως «πάρκο Εργατιάς» πια... Και είναι εντυπωσιακό με πόση θέρμη υποδέχτηκαν την ανάπλασή του ντόπιοι και μη.

 

Δίπλα στα σωζόμενα κτίρια του ιστορικού εργοστασίου, του Υαλουργείου και του Ινστιτούτου Χημείας και Γεωργίας, από νωρίς το πρωί έως αργά το βράδυ άνθρωποι πάνε κι έρχονται στον περιπατητικό χώρο που ξεκινά από τον μόλο Κράκαρη. Για τη γυμναστική τους, για μια βόλτα με τα παιδιά, τα εγγόνια ή τον σκύλο τους, για λίγη θαλασσινή αύρα.


Δίπλα στα σωζόμενα κτίρια του ιστορικού εργοστασίου, του Υαλουργείου και του Ινστιτούτου Χημείας και Γεωργίας, από νωρίς το πρωί έως αργά το βράδυ άνθρωποι πάνε κι έρχονται στον περιπατητικό χώρο που ξεκινά από τον μόλο Κράκαρη. Για τη γυμναστική τους, για μια βόλτα με τα παιδιά, τα εγγόνια ή τον σκύλο τους, για λίγη θαλασσινή αύρα. Πλάι στη θάλασσα υπάρχει και ποδηλατόδρομος κι έχει επίσης κατασκευαστεί δημοτικό αναψυκτήριο (το δεύτερο), παιδική χαρά, τουαλέτες.

 

Μετά τον όρμο των Σφαγείων, στον όρμο Δραπετσώνας υπάρχει ο πολυχώρος Λιπασμάτων με θεατράκι, αθλητικές εγκαταστάσεις κι άλλο ένα αναψυκτήριο με τραπεζάκια. Τα τελευταία τρία καλοκαίρια εκεί διεξάγεται το Φεστιβάλ της Θάλασσας με δωρεάν συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και κάθε λογής δράσεις, το οποίο τιμούν χιλιάδες άνθρωποι. Στις μεγάλες συναυλιακές συνάξεις, δε, ο χώρος πλημμυρίζει από κόσμο και άνθρωποι με τις μπίρες τους και τις δικές τους καρέκλες μετατρέπουν την κατηφόρα με το χαλικάκι που οδηγεί στη σκηνή σε αυτοσχέδιο αμφιθεατράκι.

 

Μετά το «λουκέτο» των μεγάλων συμφερόντων που άφησε άνεργους τους χιλιάδες εργάτες του εργοστασίου, μετά το ναυάγιο μεγαλεπήβολων σχεδίων για ναυτιλιακό city, ελληνική Formula 1 και περαιτέρω τσιμεντοποίηση στον βωμό της ανάπτυξης, μετά την περιβαλλοντική καταστροφή από τοξικά και ραδιενεργά βιομηχανικά απόβλητα, ο χώρος των Λιπασμάτων είναι και πάλι «ενεργός», χωρίς άλλο τσιμέντο, μόνο με λαχτάρα και νοσταλγία, ένας χώρος ζωής, ανοιχτός για όλους! 

 

Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
 

 

 

 

 

 

 

Ελλάδα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σπάνιες φωτογραφίες από τη ζωή στην Ελλάδα των αρχών του περασμένου αιώνα

Ελλάδα Σπάνιες φωτογραφίες από τη ζωή στην Ελλάδα των αρχών του περασμένου αιώνα

23.2.2020
Μην πετάς τα παλιά σου αντικείμενα, δώρισέ τα στη Ρέτο

Ελλάδα Μην πετάς τα παλιά σου αντικείμενα, δώρισέ τα στη Ρέτο

20.2.2020
Ιστορίες από όσους δουλεύουν νύχτα στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα Ιστορίες από όσους δουλεύουν νύχτα στη Θεσσαλονίκη

20.2.2020
Στην εξοχική κατοικία Ευταξία στον Λουτρόπυργο Αττικής: το πρώτο αρχιτεκτονικό έργο του Άρη Κωνσταντινίδη

Ελλάδα Στην εξοχική κατοικία Ευταξία στον Λουτρόπυργο Αττικής: το πρώτο αρχιτεκτονικό έργο του Άρη Κωνσταντινίδη

17.2.2020
Μια αυτάρκης οικο-κοινότητα ζει σε ένα μαγικό κτήμα στην Ανάβυσσο

Ελλάδα Μια αυτάρκης οικο-κοινότητα ζει σε ένα μαγικό κτήμα στην Ανάβυσσο

16.2.2020
Η οργάνωση Keys of Change αναλαμβάνει τη μουσική εκπαίδευση παιδιών που ζουν σε δυσμενείς συνθήκες

Ελλάδα Η οργάνωση Keys of Change αναλαμβάνει τη μουσική εκπαίδευση παιδιών που ζουν σε δυσμενείς συνθήκες

16.2.2020
Άννα Λόντου: Η προγονή και κληρονόμος του Γιώργου Σεφέρη αφηγείται τη ζωή της στη LiFO

Ελλάδα Άννα Λόντου: Η προγονή και κληρονόμος του Γιώργου Σεφέρη αφηγείται τη ζωή της στη LiFO

14.2.2020
Ανδρέας Δρακόπουλος: ο άνθρωπος που κινεί το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος μιλά στη LIFO

Ελλάδα Ανδρέας Δρακόπουλος: ο άνθρωπος που κινεί το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος μιλά στη LIFO

13.2.2020
O ήλιος ανατέλλει ένα παγωμένο πρωινό στη λίμνη Πλαστήρα

Ελλάδα O ήλιος ανατέλλει ένα παγωμένο πρωινό στη λίμνη Πλαστήρα

11.2.2020
15 λόγοι που αγαπάμε το Χαλάνδρι

Ελλάδα 15 λόγοι που αγαπάμε το Χαλάνδρι

8.2.2020