Η συγκεκριμένη σειρά podcast είναι ένα πρότζεκτ σε εξέλιξη οπότε και οι δημιουργοί του συνεχίζουν να αναζητούν συμμετοχές.
Ελλάδα

Ένα δημιουργικό podcast για τα παιδιά που είναι κλεισμένα στο σπίτι

H Δάφνη Καρνέζη σκέφτηκε πως η δημιουργία ενός postcast για παιδιά είναι ένας εύκολος άμεσος τρόπος για να μοιραστούν τι κάνουν όσο είναι κλεισμένα στην καραντίνα και να ακούσουν ταυτόχρονα τις ιστορίες άλλων παιδιών απ' όλη την Ελλάδα.

Τι κάνουν οι γονείς όταν τα παιδιά τους δυσανασχετούν κλεισμένα μέσα στο σπίτι; Αν δεν είστε εσείς οι ίδιοι γονείς για να γνωρίζετε από πρώτο χέρι, σκεφθείτε την ενέργεια και τη ζωηράδα που έχουν τα παιδιά τα οποία συν τοις άλλοις έχουν συνηθίσει να λείπουν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας από το σπίτι, στο σχολείο ή και σε άλλες δραστηριότητες. Τι να κάνουν άραγε τα παιδιά τις μέρες της καραντίνας όταν δεν τους επιτρέπεται να εκτονώσουν την ενέργειά τους σε παιδικές χαρές ή ακόμα και να συναναστραφούν με συνομήλικούς τους;


«Μιλώντας με παιδιά και γονείς από τον στενό μου κύκλο είναι ξεκάθαρο ότι και αυτά ζουν μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Έχει αλλάξει το πρόγραμμά τους, δεν μπορούν να δουν φίλους και φίλες. Όμως αυτό που παρατήρησα είναι πως είναι απίστευτα ευρηματικά και ανακαλύπτουν συνέχεια νέους τρόπους να γεμίσουν τον χρόνο τους με δημιουργικά παιχνίδια και δραστηριότητες» λέει η δημοσιογράφος Δάφνη Καρνέζη η οποία σκέφτηκε με αυτή την αφορμή να δημιουργήσει μια σειρά από podcasts για παιδιά.

 

Νομίζω ότι είναι υγιές για όλους μας να έχουμε τέτοιες περιόδους «βαρεμάρας». Τότε είναι που σκεφτόμαστε πιο δημιουργικά!


«Σκεφτήκαμε το podcast ως έναν εύκολο και άμεσο τρόπο να μοιραστούν τα παιδιά τι κάνουν όσο είναι κλεισμένα σπίτι και να ακούσουν ταυτόχρονα τις ιστορίες άλλων παιδιών απ' όλη την Ελλάδα και παραπέρα! Παρόμοιες crowdsourced πρωτοβουλίες έχουν υπάρξει και στο εξωτερικό με μεγάλη επιτυχία και έτσι σκεφτήκαμε με τη Μαριάννα Σκυλακάκη, αρχισυντάκτρια στην "αθηΝΕΑ" και μαμά, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να στείλουμε ανοιχτή πρόσκληση σε παιδιά και γονείς».

 


Μετά από σχετικό ανοιχτό κάλεσμα που έγινε, η ίδια η Δάφνη μας λέει ότι μέχρι στιγμής της έχουν αποσταλεί ηχογραφήσεις παιδιών από 2 μέχρι 16 ετών, από παιδιά που κατοικούν σε πόλεις όπως η Αθήνα, τα Χανιά ακόμη και το Λονδίνο. Σε κάποιες ηχογραφήσεις συνομιλούν οι γονείς με τα παιδιά (ή τα παιδιά «παίρνουν συνέντευξη» από τους γονείς τους!), είναι δηλαδή μια δραστηριότητα που μπορούν να κάνουν μαζί, πράγμα που είναι προφανώς πολύ σημαντικό ειδικά αυτό τον καιρό.

 

Χθες βγήκε στον αέρα και το πρώτο επεισόδιο της σειράς podcast «Κλεισμένα Σπίτι». Τα μηνύματα που έχει λάβει η δημοσιογράφος μέσα από όλο το πρότζεκτ είναι, όπως λέει η ίδια, πολλά και διάφορα. «Νιώσαμε όμορφα ακούγοντας τα φωνητικά μηνύματα των παιδιών και των γονιών τους, που πραγματικά αισθανόμαστε σαν να μας έχουν βάλει μέσα στο σπίτι τους. Μερικά παιδιά μας έχουν συστήσει τα κατοικίδιά τους κι άλλα μας έχουν διαβάσει αποσπάσματα από το ημερολόγιό τους. Κάποια από αυτά διηγούνται μια ιστορία, άλλα μας παίζουν πιάνο ή κάνουν κριτική για την αγαπημένη τους ταινία – και φυσικά μας μιλάνε για το πώς τους φαίνονται τα σχολικά μαθήματα μέσω Skype.


Χωρίς να είμαι ειδικός (ούτε μαμά η ίδια!), νομίζω ότι πολλοί γονείς τρομάζουν με την ιδέα ότι μπορεί το παιδί τους να βαρεθεί και ότι πρέπει συνεχώς να το απασχολούν. Νομίζω ότι είναι υγιές για όλους μας να έχουμε τέτοιες περιόδους "βαρεμάρας". Τότε είναι που σκεφτόμαστε πιο δημιουργικά! Ελπίζω ότι το διάστημα του κοινωνικού αποκλεισμού δεν θα είναι τόσο μεγάλο ώστε να χρειαστεί να μιλήσουμε για αντίκτυπο και συνέπειες στα παιδιά, όμως από τα μηνύματα που έχουμε πάρει, αυτό που κυρίως δυσαρεστεί τα παιδιά είναι ότι δεν μπορούν να δουν τους φίλους και φίλες τους, ακόμα και τους δασκάλους τους».


Η συγκεκριμένη σειρά podcast είναι ένα πρότζεκτ σε εξέλιξη οπότε και οι δημιουργοί του συνεχίζουν να αναζητούν συμμετοχές. Κάθε εβδομάδα μαζεύουν υλικό και ψάχνουν συμμετοχές από περισσότερα παιδιά. Όσοι το επιθυμούν μπορούν να στέλνουν τις ηχογραφήσεις τους στο μέιλ [email protected] για να συμπεριληφθούν στο podcast του επόμενου επεισοδίου. 

 

Το πρώτο επεισόδιο μπορείτε να το ακούσετε εδώ.

Ελλάδα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σπάνιες φωτογραφίες από την επιστροφή των πολιτικών εξορίστων από τη Γυάρο

Ελλάδα Σπάνιες φωτογραφίες από την επιστροφή των πολιτικών εξορίστων από τη Γυάρο

4.6.2020
Τουρισμός εν μέσω πανδημίας: Μήπως λογαριάζουμε χωρίς τον ξενοδόχο;

Ελλάδα Τουρισμός εν μέσω πανδημίας: Μήπως λογαριάζουμε χωρίς τον ξενοδόχο;

3.6.2020
Γιώργος Παυλάκης: «Με ήπια μέτρα και σωστή συμπεριφορά ένα δεύτερο lockdown θα αποφευχθεί»

Ελλάδα Γιώργος Παυλάκης: «Με ήπια μέτρα και σωστή συμπεριφορά ένα δεύτερο lockdown θα αποφευχθεί»

3.6.2020
Κωνσταντίνος Σεπετάς: «Αυτή η δύσκολη συγκυρία δεν είναι ένας "αγώνας δρόμου" κινήσεων εντυπωσιασμού»

Ελλάδα Κωνσταντίνος Σεπετάς: «Αυτή η δύσκολη συγκυρία δεν είναι ένας "αγώνας δρόμου" κινήσεων εντυπωσιασμού»

2.6.2020
ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ '20

Ελλάδα ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ '20

30.5.2020
Γαϊδουροχώρα: Εδώ όπου τα γαϊδούρια ζουν ευτυχισμένα

Ελλάδα Γαϊδουροχώρα: Εδώ όπου τα γαϊδούρια ζουν ευτυχισμένα

30.5.2020
Σπάνιες φωτογραφίες από την Κέρκυρα του 1958-59

Ελλάδα Σπάνιες φωτογραφίες από την Κέρκυρα του 1958-59

27.5.2020
Θανάσης Φωκάς: Ο διακεκριμένος Έλληνας μαθηματικός παρουσιάζει στη LiFO τα αποτελέσματα της έρευνας του για τον κορωνοϊό

Ελλάδα Θανάσης Φωκάς: Ο διακεκριμένος Έλληνας μαθηματικός παρουσιάζει στη LiFO τα αποτελέσματα της έρευνας του για τον κορωνοϊό

26.5.2020
«Να ξεφύγουμε λίγο απ’την κλεισούρα»: Οι νέοι στις παραλίες ετοιμάζονται για ένα διαφορετικό καλοκαίρι

Ελλάδα «Να ξεφύγουμε λίγο απ’την κλεισούρα»: Οι νέοι στις παραλίες ετοιμάζονται για ένα διαφορετικό καλοκαίρι

26.5.2020
«Είναι καφκικό»: Ο δικηγόρος του Βασίλη Δημάκη μιλά στο LiFO.gr για τον αγώνα του να σπουδάσει μέσα από τη φυλακή

Ελλάδα «Είναι καφκικό»: Ο δικηγόρος του Βασίλη Δημάκη μιλά στο LiFO.gr για τον αγώνα του να σπουδάσει μέσα από τη φυλακή

25.5.2020
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια