Ελλάδα

Μόρια, το χρονικό μιας προαναγγελθείσας καταστροφής

Ένα μικρό χρονικό της Μόριας, από την ίδρυση της δομής τον Σεπτέμβριο του ’13 μέχρι τη σχεδόν ολοκληρωτική πυρπόλησή της οκτώ χρόνια μετά.Σεπτέμβριος 2013

Ξεκινά η λειτουργία του κέντρου υποδοχής στη Μόρια, στον χώρο πρώην στρατοπέδου. Δύο μόλις χρόνια μετά η κατάσταση χαρακτηρίζεται «οριακή» – και δεν μιλάμε ούτε για 2.000 «ενοίκους».


Ιανουάριος 2015

Στο αποκορύφωμα της προσφυγικής κρίσης δημιουργείται στη Μόρια το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) Λέσβου. Στον υπερπληθυσμό (μέχρι και 25.000 πρόσφυγες βρίσκονταν στο νησί το φθινόπωρο) και στις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στο camp αναφέρονται πολλά εγχώρια και διεθνή ΜΜΕ, με τα τελευταία να χαρακτηρίζουν συχνά τη Μόρια «Κόλαση» και «ντροπή για την Ευρώπη».

 

19/9/2016

Ύστερα από συμπλοκή ανάμεσα σε άτομα από διαφορετικές εθνικότητες, ξεσπά πυρκαγιά που καίει αρκετές σκηνές και μεγάλο μέρος του καταυλισμού. Κάπου 5.000 πρόσφυγες και μετανάστες περιφέρονται στο νησί, αναζητώντας προσωρινό κατάλυμα. Τα παιδιά μεταφέρονται σε εγκαταστάσεις του ΠΙΚΠΑ. Η αστυνομία συλλαμβάνει εννέα άτομα, ενώ η τότε κυβέρνηση ναυλώνει πλοίο για να στεγάσει τους «ενοίκους» του καταυλισμού ωσότου αποκατασταθούν οι ζημιές.

 

Φωτ.: Getty Images/Ideal Image


Ιανουάριος 2017

Τρεις άνθρωποι πεθαίνουν στη Μόρια εξαιτίας αναθυμιάσεων από αυτοσχέδια μαγκάλια, τα οποία άναψαν για να αντιμετωπίσουν τον χιονιά ελλείψει άλλων μέσων. Οι οικογένειες δύο εξ αυτών θα διεκδικήσουν αργότερα αποζημίωση από το ελληνικό Δημόσιο.

 

Απρίλιος 2018

Εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες από τη Μόρια κατασκηνώνουν στην πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης, ζητώντας επίσπευση των διαδικασιών απόδοσης ασύλου και άρση των γεωγραφικών περιορισμών. Στις 22/4 δέχονται επίθεση από καμιά 200αριά «αγανακτισμένους πολίτες», με αλληλέγγυους και άλλους πρόσφυγες να δημιουργούν ανάχωμα, σχηματίζοντας αλυσίδα. Δεκάδες τραυματισμοί και δικογραφίες για 120 πρόσφυγες και αλληλέγγυους, καμία επιτόπια σύλληψη επιτιθέμενου.

 

Φωτ.: Getty Images/Ideal Image


Σεπτέμβριος 2018

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου αξιώνει να μπει «λουκέτο» στο camp, καθώς χαρακτηρίζεται επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία λόγω των απαράδεκτων υγειονομικών συνθηκών που επικρατούν εκεί. Τίποτα ουσιαστικό δεν γίνεται για τη βελτίωσή τους. Την ίδια περίοδο οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καταγγέλλουν από βιασμούς, ακόμα και ανηλίκων, μέχρι απόπειρες αυτοκτονίας.


29/10/2019

Δύο πυρκαγιές στη Μόρια, εντός και εκτός camp. Μια γυναίκα απανθρακώνεται μέσα σε κοντέινερ στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ, αρκετοί ακόμα πρόσφυγες μεταφέρονται στο νοσοκομείο με τραύματα ή/και αναπνευστικά προβλήματα. Υπόψη ότι έχουν υπάρξει και «αδιευκρίνιστοι» θάνατοι στο camp, ανάμεσά τους και ενός βρέφους.

 

Φωτ.: Getty Images/Ideal Image


20/11/2019

Στη Μόρια και στα «προάστιά» της συνωστίζονται κάπου 13.000 ψυχές, ενώ το camp χωράει με το ζόρι 3-3.500. Η κυβέρνηση ανακοινώνει την άμεση μεταφορά χιλιάδων αιτούντων άσυλο από τη Λέσβο στην ηπειρωτική Ελλάδα. Η διαδικασία προχωρά σημειωτόν, ενώ δυσκολεύουν και οι προϋποθέσεις για το άσυλο.

 

4/2/2020

Εκτεταμένα επεισόδια με 2.000 Αφγανούς, κυρίως, πρόσφυγες που ζητάνε άσυλο και ανθρωπινότερες συνθήκες διαβίωσης, φωνάζοντας «ελευθερία».

 

Φωτ.: Eurokinissi


8/4/2020

Άγριες συμπλοκές μεταξύ ανηλίκων ύστερα από δολοφονία με μαχαίρι 16χρονου Αφγανού από 20χρονο συμπατριώτη του. Δύο ακόμη ανήλικοι τραυματίζονται σοβαρά. Δυστυχώς, δεν είναι πρωτοφανή τέτοια σκηνικά στο camp, η είδηση είναι ότι δεν συμβαίνουν συχνότερα.


20/8/2020

Ομάδες ντόπιων δημιουργούν σοβαρά επεισόδια έξω από το ΚΥΤ της Μόριας, συγκρουόμενες με αστυνομικούς, ενώ στο νησί περιοδεύει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Το οξύμωρο είναι πως ζητούν ό,τι και οι εγκλωβισμένοι εκεί πρόσφυγες και μετανάστες, δηλαδή την άμεση απομάκρυνσή τους από το νησί.

 

9/9/2020

Ανυπολόγιστες καταστροφές από μεγάλη φωτιά που ξεσπά στη Μόρια ύστερα από επεισόδια μεταξύ προσφύγων, όπως ειπώθηκε – είχε προηγηθεί η ανακοίνωση για 35 κρούσματα κορωνοϊού στον καταυλισμό, το νέο επαπειλούμενο lockdown και η άρνηση κάποιων προσβληθέντων να μπουν σε καραντίνα (να στοιβαχτούν σε μια αποθήκη για την ακρίβεια, καθώς καταγγέλλεται). Καθώς γράφονταν αυτές οι γραμμές χιλιάδες άνθρωποι είχαν καταφύγει στον δρόμο και στα γύρω βουνά, το νησί κηρυσσόταν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αναστάτωση σε Αθήνα και Βρυξέλλες.

 

Φωτ.: Eurokinissi

 

Φωτ.: Eurokinissi

 

Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται αυτή την ώρα άστεγοι, μέσα στους δρόμους. Φωτ.: Eurokinissi

 

Φωτ.: Eurokinissi

 

Προσφυγόπουλο περπατά ανάμεσα στα αποκαΐδια, μετά την πυρκαγιά στο ΚΥΤ της Μόριας. Φωτ.: ΑΠΕ/ΜΠΕ

 

Φωτ.: Eurokinissi

 

Γυναίκα πρόσφυγας ανάμεσα στα αποκαΐδια, μετά την πυρκαγιά στο ΚΥΤ της Μόριας. Φωτ.: ΑΠΕ/ΜΠΕ

 

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τέσσερις μήνες κηρύχθηκε η Λέσβος για λόγους δημόσιας υγείας και αρχίζει από σήμερα. Το φως της ημέρας δείχνει το μέγεθος της καταστροφής του καταυλισμού - «πόλη» των 13.000 προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια. Το σύνολο του εκτός του ΚΥΤ μέρους έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά, ενώ έχει καταστραφεί και μεγάλο μέρος του εντός του ΚΥΤ καταυλισμού. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν κάηκαν οι υποδομές διοίκησης και ταυτοποίησης, κάηκε όμως ολοσχερώς η Υπηρεσία Ασύλου και ο εξοπλισμός της. Η φωτιά ξέσπασε γύρω στις 12 τα μεσάνυχτα, όταν πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό ή είχαν ιχνηλατηθεί ως επαφές των κρουσμάτων, αρνήθηκαν να μπουν σε απομόνωση. Ακολούθησαν συγκρούσεις με άλλους πρόσφυγες και μετανάστες που τους ωθούσαν έξω από τον καταυλισμό. Η σύγκρουση αυτή κάποια στιγμή πήρε φυλετικό χαρακτήρα με αποτέλεσμα να μπουν φωτιές οι οποίες σύντομα και λόγω του δυνατού ανέμου πήρε διαστάσεις. Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

 

Ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που διέμεναν στη Μόρια μεταφέρονται στη Θεσσαλονίκη, την Τετάρτη 09 Σεπτεμβρίου 2020. Με τρεις πτήσεις τσάρτερ αναχωρούν σήμερα και αύριο από τη Λέσβο τα 400 ασυνόδευτα παιδιά που βρίσκονταν στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της Μόριας. Όλες οι πτήσεις θα έχουν κατεύθυνση προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια τα παιδιά θα μεταφερθούν σε ξενοδοχεία της Βόρειας Ελλάδας. Στα παιδιά διενεργούνται τεστ κορονοϊού πριν αναχωρήσουν, ωστόσο για προληπτικούς λόγους οι δομές στις οποίες θα εγκατασταθούν, θα τεθούν σε καραντίνα για δέκα ημέρες. Την οργάνωση των πτήσεων ανέλαβε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, προσωπικό του οποίου θα συνοδεύσει και τα παιδιά. Η χρηματοδότηση είναι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο συντονισμός της Ειδικής Γραμματείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του υπουργείου Μετανάστευσης. Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

 

To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

 

 

 

Ελλάδα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στη Θεσσαλονίκη μεταφέρθηκαν τα ασυνόδευτα ανήλικα της Μόριας - Φωτογραφίες

ΕλλάδαΣτη Θεσσαλονίκη μεταφέρθηκαν τα ασυνόδευτα ανήλικα της Μόριας - Φωτογραφίες

10.9.2020
Κουμουτσάκος για Μόρια: Πρέπει να γίνουν αυστηρά και ελεγχόμενα κλειστού τύπου κέντρα

ΠολιτικήΚουμουτσάκος για Μόρια: Πρέπει να γίνουν αυστηρά και ελεγχόμενα κλειστού τύπου κέντρα

10.9.2020
Φωτιά στη Μόρια: Στους δρόμους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, καμένη γη το ΚΥΤ

ΕλλάδαΦωτιά στη Μόρια: Στους δρόμους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, καμένη γη το ΚΥΤ

10.9.2020
Ανάρτηση Μακρόν στα ελληνικά για τη Μόρια: Η Γαλλία θα δώσει ξανά «παρών» αλληλεγγύης

ΔιεθνήΑνάρτηση Μακρόν στα ελληνικά για τη Μόρια: Η Γαλλία θα δώσει ξανά «παρών» αλληλεγγύης

10.9.2020
Μόρια: Ένταση και χρήση δακρυγόνων μετά τη νέα φωτιά- Άστεγοι χιλιάδες αιτούντες άσυλο

ΕλλάδαΜόρια: Ένταση και χρήση δακρυγόνων μετά τη νέα φωτιά- Άστεγοι χιλιάδες αιτούντες άσυλο

9.9.2020
Νέα φωτιά στη Μόρια- Καίγονται σκηνές, απομακρύνεται ο κόσμος

ΕλλάδαΝέα φωτιά στη Μόρια- Καίγονται σκηνές, απομακρύνεται ο κόσμος

9.9.2020
Μόρια: 3 πλοία στη Λέσβο για τη φιλοξενία προσφύγων- Εκτεταμένοι έλεγχοι για κορωνοϊό

ΕλλάδαΜόρια: 3 πλοία στη Λέσβο για τη φιλοξενία προσφύγων- Εκτεταμένοι έλεγχοι για κορωνοϊό

9.9.2020
Μόρια: Κοινή ανακοίνωση 31 ανθρωπιστικών οργανώσεων - «Άμεση μεταφορά των ανθρώπων στην ενδοχώρα»

ΕλλάδαΜόρια: Κοινή ανακοίνωση 31 ανθρωπιστικών οργανώσεων - «Άμεση μεταφορά των ανθρώπων στην ενδοχώρα»

9.9.2020
Μητσοτάκης για Μόρια: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Λέσβος - Με περιορισμούς σε κυκλοφορία και δραστηριότητες

ΠολιτικήΜητσοτάκης για Μόρια: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Λέσβος - Με περιορισμούς σε κυκλοφορία και δραστηριότητες

9.9.2020
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια