Μια «Μαμάκα» για την κάνναβη!

«Μαμάδες για την Κάνναβη» (ΜΑΜΑ.ΚΑ.): Μπορεί η ονομασία να παραπέμπει στη διάσημη ανατρεπτική κομεντί του Ντάριο Φο «Η μαριχουάνα της μαμάς μου είναι η πιο γλυκιά», όμως ο σύλλογος αυτός δεν συστάθηκε για να ευθυμήσουμε αλλά για να διεκδικήσει την ελεύθερη θεραπευτική χρήση της κάνναβης

Η συνομιλήτριά μου κι εκπρόσωπος των «Μαμάδων» Jackie Poitras, καναδικής καταγωγής, ζει στην Αθήνα με τον Έλληνα σύζυγό της και τα δύο τους παιδιά πάνω από τριάντα χρόνια. Η ιατρική κάνναβη μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια για τη 16χρονη επιληπτική κόρη τους Μάια, είναι όμως ακόμα παράνομη στην Ελλάδα. «Χρειάζεται να βγούμε προς τα έξω, να τολμήσουμε να διεκδικήσουμε επώνυμα κάτι που μπορεί να είναι το φάρμακο του παιδιού μας ή το δικό μας!», μου λέει. Η φωνή η δική της καθώς και άλλων γονέων παιδιών με προβλήματα υγείας που θα μπορούσαν να ωφεληθούν από την ιατρική χρήση της κάνναβης έρχεται να προστεθεί σε εκείνες πολλών άλλων ασθενών (ανάμεσά τους «επώνυμοι» όπως ο Χρήστος Ριγανάς κι ο Κωνσταντίνος Σύρος) αλλά και γιατρών (όπως ο Γιώργης Οικονομόπουλος) – που διεκδικούν δυναμικά χρόνια τώρα τη νομιμοποίησή της. Οι «Μαμάδες» ενώ τόσο οι προαναφερόμενοι όσο και η καθηγήτρια Ψυχιατρικής Μένη Μαλλιώρη, ο νευρολόγος Αντώνης Κερασνούδης, ο διατροφολόγος Μάριος Δημόπουλος και άλλοι ομιλητές μιλούν σήμερα στη Νομική Σχολή Αθήνας για την ιατρική κάνναβη και τη μείωση της βλάβης στα πλαίσια των εκδηλώσεων του 12ου Αντιαπαγορευτικού Φεστιβάλ (έναρξη εκδήλωσης 11.00) ενώ θα συμμετάσχουν και στο Street Parade που ακολουθεί (19.00) με αφετηρία και κατάληξη την πλατεία Κλαυθμώνος. Το «πράσινο φως» για τη βιομηχανική χρήση της κάνναβης και στην Ελλάδα ήδη δόθηκε, οι θεραπευτικές εφαρμογές της θα περιμένουν άραγε πολύ ακόμα; Η Πολιτεία δείχνει πάντως συναινετική διάθεση, κάτι ενθαρρυντικό.

 

— Πώς και γιατί «Μαμάδες για την Κάνναβη»;

Είμαστε όχι μόνο μαμάδες αλλά και μπαμπάδες, γονείς, οικογένειες κ φίλοι από όλη την Αθήνα που διεκδικούμε το δικαίωμα στην πρόσβαση στην κάνναβη για ιατρική χρήση! Ενδιαφέρον για συμμετοχή στον υπό σύσταση σύλλογό μας έχουν εκδηλώσει ως τώρα 65 άτομα, ενώ στην ιστοσελίδα που ανεβάσαμε πρόσφατα στο fb "Η Φαρμακευτική Κάνναβη - για το παιδί, την οικογένεια, τον άνθρωπό μας" έχουμε πάνω από 500 μέλη, κάτι ενθαρρυντικό για μια κίνηση που στην Ελλάδα βρίσκεται ακόμα στο ξεκίνημα.

 

Κανονικά η φαρμακευτική κάνναβη θα έπρεπε να συνταγογραφείται και να χορηγείται ελεύθερα στα δημόσια νοσοκομεία μας! Στον Καναδά και πολλές αμερικανικές Πολιτείες όπως και σε αρκετές (14 ως τώρα) ευρωπαϊκές χώρες, αυτό είναι ήδη πραγματικότητα.

 

— Ήταν μαθαίνω η κόρη σας η αφορμή... Η καμπάνια για τη θεραπεία της Μάιας και την υποβολή ψηφίσματος στον υπουργό Υγείας που ανέβηκε στο Αvaaz στις 23/4 κοντεύει τις 40.000 υπογραφές.

Ακριβώς κι αυτό μας δίνει δύναμη κι ελπίδα! Η κόρη μου που σήμερα είναι 16 ετών, πάσχει από αναπηρία καθώς κι από σοβαρές επιληπτικές κρίσεις. Πάνε τρία χρόνια αφότου έμαθα για τις θεραπευτικές ιδιότητες της κάνναβης, οι οποίες είναι μάλιστα ιδιαίτερα επωφελείς για τη συγκεκριμένη πάθηση – είχα δει τότε στο Διαδίκτυο το γνωστό ντοκιμαντέρ του CNN για τη μικρή Σάρλοτ (επίσης επιληπτική και φαρμακοανθεκτική, όπως και η κόρη μου) και πόσο την είχε βοηθήσει η αγωγή της που είχε κάνει μεγάλη αίσθηση – παρότι οι ιατρικές χρήσεις της κάνναβης είναι γνωστές καιρό τώρα, η πραγματική «επανάσταση» έγινε, θα έλεγα, αφότου κυκλοφόρησε εκείνο το ντοκιμαντέρ: Οι σχετικές σελίδες, φόρουμ, ομάδες πίεσης κ.λπ. πολλαπλασιάστηκαν, ειδικά στην Αμερική όπου η αποποινικοποίηση του φυτού προχωρά πια με γοργά βήματα. Όπως λοιπόν η Σάρλοτ, έτσι κι η κόρη μου ακολούθησε πολλές θεραπευτικές αγωγές χωρίς αποτέλεσμα. Μέχρι εγχείρηση για τοποθέτηση νευροδιεγέρτη της κάναμε, όμως οι κρίσεις της – που μπορεί να φτάσουν και τις δέκα ημερησίως - παραμένουν ανεξέλεγκτες με αποτέλεσμα να αυτοτραυματίζεται συχνά – φανταστείτε ότι φορά μόνιμα στο σπίτι κράνος... Γιατί να μην έχουμε την ευκαιρία να δοκιμάσει και η Μάια αυτή την αγωγή; Ο νευρολόγος πάντως που την παρακολουθεί είναι θετικός και μας ενθαρρύνει.


— Γνωρίζετε από «πρώτο χέρι τις ιδιότητες του φυτού; Υπήρξατε ποτέ η ίδια χρήστρια;

Κοιτάξτε, στα νιάτα μου είχα κι εγώ δοκιμάσει μαριχουάνα, δεν υπήρξα όμως ούτε φανατική, ούτε συστηματική χρήστρια. Το χειρότερο, δεν είχα καμιά «επίσημη» πληροφόρηση για τη θεραπευτική της δράση κι αυτό είναι το μεγάλο παράπονό μου διότι αυτά είναι γνωστά πράγματα από τη δεκαετία του '40, ειδικά δε για το θέμα της επιληψίας έχουν κυκλοφορήσει σχετικές ιατρικές μελέτες ήδη από τα 70's. Κανονικά η φαρμακευτική κάνναβη θα έπρεπε να συνταγογραφείται και να χορηγείται ελεύθερα στα δημόσια νοσοκομεία μας! Στον Καναδά και πολλές αμερικανικές Πολιτείες όπως και σε αρκετές (14 ως τώρα) ευρωπαϊκές χώρες, αυτό είναι ήδη πραγματικότητα: οι ασθενείς παίρνουν μια κάρτα από το υπουργείο Υγείας, πηγαίνουν στα ειδικά καταστήματα και την προμηθεύονται. Δικαιούνται όμως τώρα πια να την καλλιεργήσουν κιόλας, κάτι πολύ βασικό - γιατί να πληρώνουμε για κάτι που μπορούμε να καλλιεργήσουμε οι ίδιοι; Τα ασφαλιστικά ταμεία επίσης θα επωφεληθούν από τη μεγάλη εξοικονόμηση χρημάτων – η φαρμακευτική αγωγή της Μάιας π.χ. στοιχίζει 1000 Ευρώ το μήνα και δεν είναι η πιο ακριβή περίπτωση, ένας καρκινοπαθής ή με κατά πλάκας σκλήρυνση, παθήσεις για τις οποίες επίσης ενδείκνυται το φυτό, έχει πολύ περισσότερα έξοδα.

 

Είμαστε όχι μόνο μαμάδες αλλά και μπαμπάδες, γονείς, οικογένειες κ φίλοι από όλη την Αθήνα που διεκδικούμε το δικαίωμα στην πρόσβαση στην κάνναβη για ιατρική χρήση! Φωτό: Πάρις Ταβτιτιάν/ LIFO


— Η ιδέα ενός νέου παιδιού να δοκιμάζει κάνναβη έστω και για ιατρικούς λόγους μπορεί να ακούγεται εξωφρενική σε κάποιους.

Ναι γιατί τη θεωρούν «ναρκωτικό» και τη συνδέουν με την παρανομία ή την μπερδεύουν με την ευφορική της χρήση. Υπάρχει μεγάλη προκατάληψη και παραπληροφόρηση σχετικά. Όμως ένας ασθενής, νέος ή μεγαλύτερος, δεν θα την καπνίσει ανεξέλεγκτα – θα του χορηγηθούν σταγόνες κανναβέλαιου ή σε άλλη πόσιμη είτε βρώσιμη μορφή υπό ιατρική επίβλεψη. Όσο για τα αποτελέσματα, αναφέρω ενδεικτικά την περίπτωση Ελληνίδας κοπέλας επιληπτικής από τα 3 (σήμερα είναι 26) με πολλά χρόνια χρήσης φαρμάκων και αντιψυχωτικών που αφότου άρχισε αγωγή με κανναβέλαιο είδε βελτίωση θεαματική: σε λίγες μόνο μέρες φύγανε τα ψυχωτικά επεισόδια, άρχισε να κάνει μπάνιο που το φοβόταν, να κοιμάται ήρεμα, να ξαναβρίσκει κάπως το νου της. Τα έχω δει με τα μάτια μου αυτά γιατί είμαστε φίλοι με την οικογένεια, τα είπα μάλιστα δημόσια σε εκδήλωση που έγινε στην έδρα της Κομισιόν στις Βρυξέλλες τον Γενάρη για τη βιομηχανική και φαρμακευτική κάνναβη.


— Ο υπουργός Υγείας έδειξε πάντως θετικός...

Πράγματι. Όταν προχτές συναντηθήκαμε μαζί του με τον γιατρό τον Γιώργη τον Οικονομόπουλο και τους ασθενείς Ριγανά, Σύρο, Μπάρκα για να του καταθέσουμε σχετικό υπόμνημα, υποσχέθηκε να εξετάσει άμεσα με τον ΕΟΦ το αίτημά μας να προχωρήσει η εισαγωγή στη χώρα όσων σχετικών φαρμακευτικών σκευασμάτων κυκλοφορούν στην ΕΕ. Ζητήσαμε επίσης – και εισακουστήκαμε – να συσταθεί μια ομάδα εργασίας για τον σχεδιασμό ενός εθνικού προγράμματος για την θεραπευτική κάνναβη με τη συμμετοχή αντιπροσωπείας ασθενών. Το κλίμα είναι πολύ καλό κι αν έχουμε μπροστά μας ικανό χρόνο – κι εφόσον βέβαια οι πολιτικές εξελίξεις το επιτρέψουν! - θα καταφέρουμε τουλάχιστον να φτάσουμε στη μέση του δρόμου. «Πράσινο φως» υπάρχει και από το πρωθυπουργικό γραφείο.

 

Πάνε τρία χρόνια αφότου έμαθα για τις θεραπευτικές ιδιότητες της κάνναβης, οι οποίες είναι μάλιστα ιδιαίτερα επωφελείς για τη συγκεκριμένη πάθηση – είχα δει τότε στο Διαδίκτυο το γνωστό ντοκιμαντέρ του CNN για τη μικρή Σάρλοτ (επίσης επιληπτική και φαρμακοανθεκτική, όπως και η κόρη μου) και πόσο την είχε βοηθήσει η αγωγή της που είχε κάνει μεγάλη αίσθηση Φωτό: Πάρις Ταβτιτιάν/ LIFO


— Φίλοι και συγγενείς πώς αντέδρασαν στην ιδέα να ξεκινήσει η Μάια μια τέτοια αγωγή;

Ήταν αρχικά δύσπιστοι αλλά στην πορεία όσο ενημερώνονταν - γνωρίζω προσωπικά μόνο, να φανταστείτε, τουλάχιστον εκατό ανθρώπους που τη χρησιμοποιούν για λόγους θεραπευτικούς - άρχισαν να ενδιαφέρονται και να ρωτάνε τι και πώς κι εδώ είναι το πρόβλημα: Όσο το φυτό δεν νομιμοποιείται οι χρήστες εκτίθενται στην παρανομία, την άγνοια και την εκμετάλλευση, συν ότι η ποιότητα του προσφερόμενου προϊόντος σε συνθήκες μαύρης αγοράς είναι συχνά αμφίβολη. Δίχως εξάλλου τη σωστή καθοδήγηση, δεν θα είναι αποτελεσματική ούτε η θεραπεία.

 

Γιατί η κάνναβη έχει τόσες θεραπευτικές εφαρμογές;

 

Ο γιατρός Γιώργης Οικονομόπουλος απαντά:

"Τη δεκαετία του '90 ανακαλύφθηκε στον οργανισμό το ενδοκανναβινοειδές σύστημα που ευθύνεται για την κατάσταση της ομοιόστασης του οργανισμού. Βρέθηκε ότι τα ενδοκανναβινοειδή, που ανιχνεύονται ήδη στο μητρικό γάλα, ρυθμίζουν τη λειτουργία αυτού του συστήματος και τα φυτοκανναβινοειδή που λαμβάνουμε προσκολλώνται στις αντίστοιχες υποδοχές και μιμούνται τη λειτουργία τους – υπάρχουν μάλιστα έρευνες που υποστηρίζουν ότι πολλές παθήσεις οφείλονται ακριβώς στη δυσλειτουργία του ενδοκανναββινοειδούς συστήματος. Γι΄αυτό η θεραπευτική κάνναβη έχει τόσες εφαρμογές. Γι΄αυτό και μεις λέμε διαρκώς ότι η κάνναβη δεν είναι ναρκωτικό αλλά βοτάνι θεραπευτικό! Πανάκειες βεβαίως δεν υπάρχουν, κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και χρειάζεται ανάλογη διάγνωση και αγωγή".

 

Τι ζητούν οι ασθενείς (μαζί και οι Μαμάδες) που τάσσονται υπέρ της χρήσης της φαρμακευτικής κάνναβης

 

1.

Αποποινικοποίηση της χρήσης και κατοχής κάνναβης για θεραπευτική χρήση.


2.

Δυνατότητα αυτοκαλλιέργειας με ειδική άδεια του Υπουργείου Υγείας στον κάθε ασθενή για ένα ορισμένο αριθμό (πχ 6) φυτών για ιδία χρήση.

 

3.

Δημιουργία λεσχών/συλλόγων κάνναβης στα πρότυπα της Ισπανίας και της Ουρουγουάης, οι οποίες θα καλλιεργούν ποιοτική και οργανική κάνναβη σε ελεγχόμενο περιβάλλον με σκοπό την αλληλοϋποστήριξη και την παροχή συγκεκριμένης ποσότητας προϊόντων αποκλειστικά στα μέλη της λέσχης, τα οποία θα πρέπει να προσκομίσουν γνωμάτευση γιατρού και αποδεικτικά της πάθησής τους ώστε να έχουν δικαίωμα συμμετοχής. Σε αυτή την περίπτωση τα μέλη των λεσχών θα αποδίδουν στο κράτος τον επιβαλλόμενο φόρο επί του προϊόντος που θα αγοράζουν, ενώ οι λέσχες θα αποδίδουν έμμεση φορολογία και εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές για τους εργαζόμενούς τους.

 

4.

Δυνατότητα πιστοποίησης και ελέγχου της ποιότητας των προϊόντων της λέσχης από το Χημείο του Κράτους ή άλλο πιστοποιημένο εργαστήριο.

 

5.

Δυνατότητα παραγωγής φαρμακευτικών σκευασμάτων από κάνναβη (σε οικιακό, οικοτεχνικό ή βιομηχανικό επίπεδο) στη χώρα μας, ώστε να υποκατασταθούν οι εισαγωγές που μέχρι σήμερα γίνονται παράνομα ή ημι-νόμιμα, κοστίζουν πολύ και αφορούν σκευάσματα με χαμηλή περιεκτικότητα δραστικής- θεραπευτικής ουσίας.

 

6.

Νομιμοποίηση της εισαγωγής θεραπευτικών σκευασμάτων ιατρικής κάνναβης με αποδεδειγμένα θετική δράση, μέσω αντιπροσώπων και κατόπιν ιατρικής συνταγογράφησης.

 

7.

Απελευθέρωση και ενθάρρυνση της ιατρικής έρευνας πάνω στα Κανναβινοειδή, καθώς και στις θεραπευτικές ποικιλίες κάνναβης που ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένες παθήσεις.

 

8.

Να μπορούν οι ιατροί να συνταγογραφούν νόμιμα την κάνναβη ή παράγωγά της, κατόπιν θεσμικής παρότρυνσης τους από τους Ιατρικούς Συλλόγους και το Υπουργείο Υγείας που θα πρέπει να αναλάβει και την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση ιατρών και ασθενών για τα θεραπευτικά οφέλη της κάνναβης. Κάλυψη της Κάνναβης από το ΕΣΥ.

 

9.

Επικαιροποίηση των Νόμων 3459/2006 και 4139/2013, για την αφαίρεση του φυτού της κάνναβης από τη λίστα των παράνομων ουσιών και τη δυνατότητα όσων σκευασμάτων εμπεριέχουν THC (τετραϋδροκανναβινόλη) να μπορούν να συνταγογραφούνται.

 

10.

Διευκρινιστικό έγγραφο από το Υπουργείο Υγείας όπου να ξεκαθαρίζεται ότι τα σκευάσματα λαδιού με υψηλή συγκέντρωση σε κανναβιδιόλη (CBD) και με μικρότερη από 0.2% συγκέντρωση σε THC μπορούν να κυκλοφορούν νόμιμα στην Ελλάδα, σύμφωνα με το νόμο 4139/2013.

 

Όσο το φυτό δεν νομιμοποιείται οι χρήστες εκτίθενται στην παρανομία, την άγνοια και την εκμετάλλευση, συν ότι η ποιότητα του προσφερόμενου προϊόντος σε συνθήκες μαύρης αγοράς είναι συχνά αμφίβολη. Δίχως εξάλλου τη σωστή καθοδήγηση, δεν θα είναι αποτελεσματική ούτε η θεραπεία. Φωτό: Πάρις Ταβτιτιάν/ LIFO

 

Σύλλογος "Ασθενείς Υπέρ της Χρήσης Φαρμακευτικής Κάνναβης"

Σύλλογος "ΚΙΝΕΙCΑΝ το Ίαμα"

Σύλλογος "ΜΑΜΑΚΑ- ΜΑΜΑδες για την ΚΑνναβη"

Ελευθεριακός Σύνδεσμος Απεξάρτησης

Δίκτυο Ηλιόσποροι

 

ΑΦΙΕΡΩΜΑ
23 Σχόλια
avatar
Supertrouper 7.5.2016 | 16:32
Η συχνή χρονισ χρήση της κανναβης επιφέρει σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες ήπια εκπτώση νοητικών λειτουργιών και βλάβες στη λευκή ουσία του εγκεφάλου. Σαφως και έχει και θεραπευτικές ιδιότητες με σωστή κ λελογισμενη χρήση. Οκ ...keep calm...λοιπόν παιδιά των λουλουδιών και κατεβείτε απ το συνεφακι σας....δεν είναι όλα άσπρο μαύρο. Επίσης αλίμονο αν συγκρίνουμε τη κανναβη με την υπάρχουσα θεραπεία της ΣΚΠ. Αυτό είναι παραπληροφορηση.!Ναι η κανναβη χρισημοποιειται κ στη ΜS αλλά όχι για θεραπεία της νόσου μόνο συμπτωματικά (eg σπαστικοτητα).Ας είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί με το άνευ όρων ....legalise it.Ένας Νευρολόγος.
avatar
jacqueline 8.5.2016 | 18:05
Supertrooper- μου κάνει εντύπωση ότι μπορούσατε να ερμηνεύσετε το περιχόμενο του άρθρου με την λεγόμενη 'ψυχαγωγική χρήση'(Η αναφορά σας στα 'παιδιά των λουλουδιών'). Το άρθρο μιλάει ξεκάθαρα για την θεραπευτική δράση του φυτού- που είναι γνωστή εδώ και πάνω από 5000 χρόνια. Και σαν νευρολόγος, μου κάνει ακόμα περισσότερη εντύπωση ότι εαν δεν έχετε ενδιαφερθεί να μάθετε για το πως μπορείτε να βοηθήσετε τους ασθενείς σας με το ίδιο το φυτό και τα παράγοντα του, τότε θα ήσασταν τουλάχιστον ενημερωμένος (ενημερωμένη;) για το φάρμακο Sativex που κυκλοφοράει ελέυθερα στην ΕΕ αλλά όχι ακόμα στην χώρα μας- μίας και μιλάτε για την υπάρχουσα θεραπεία για την ΣΚΠ. (http://www.gwpharm.com/Sativex.aspx) H σύσταση του φαρμάκου είναι 1:1 THC:CBD (τετρΰδρακανναβινόλη/κανναβιδιόλη) που παράγεται από το φύτο Cannabis Sativa. Εμείς παλέυουμε να φέρουμε ΚΑΙ αυτά τα φάρμακα στην Ελλάδα για τους ασθενείς τους δικούς σας- και αντί να μας πολεμάτε δίνοντας την εντύπωση ότι μία μητέρα που παλεύει για την ζωή του παιδιού της ενδιαφέρεται κάτι βάση να βοηθήσει με το άνευ όρων legalise it, όπως λέτε- θα μπορούσατε και εσείς να ενημερωθείτε με τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα για την κάνναβη και να μας βοηθήσετε να ανακουφίσουμε δεκάδες χιλίάδες συνανθρώπων μας. Δείτε εδώ εάν θέλετε για μία ιδέα για το τι μιλάω- μπορεί και να μάθετε κάτι: http://www.encod.org/info/700-MEDICINAL-USES-OF-CANNABIS.html
Παλαιών Αρχών Γερμανός 9.5.2016 | 14:06
Όλες οι απόψεις σεβαστές, ειδικά όσες εμπεριέχουν και ελπίδα (που από μόνη της δρα θεραπευτικά), όσον αφορά το Sativex πάντως θεωρώ χρήσιμο να παραβάλλω και το παρακάτω report του British Medical Journal (που το πηρα από το site της MSSociety). Είναι από το 2012, οπότε αν έχετε κάτι νεότερο παρακαλώ να το παραθέσετε, ευχαριστώ: http://www.mssociety.gr/forum/viewtopic.php?f=15&t=3572
avatar
Supertrouper 24.7.2017 | 13:12
Ειμαι υπερ της χρησης της καναβης για ιατρικους λογους κυρια μου.Για την ανεξελεγκτη ψυχαγωγικη της χρηση διαφωνω γιατι επιφερει βλαβες στην εγκεφαλικη λειτουργια.Δε σας ειρωνευτηκα.Ας ειμαστε ολοι ομως πιο προσεκτικοι οταν μιλαμε για θεραπειες σε χρονιες νευρολογικες καταστασεις Η κανναβη μπορει να βοηθησει κ να απαλυνει τον πονο παρηγορητικα οχι να θεραπευσει την ΣΚΠ!!!
avatar
AtheovobusBombastus_von_Googleheim 9.5.2016 | 10:36
... του Πανεπιστημίου;;; όχι, ρωτάω, γιατί άλλα λέει το άρθρο κι άλλα καταλαβαίνεις...
parapera 8.5.2016 | 03:32
Ναι, ναι, όλοι για θεραπευτική χρήση τη θέλετε, μας πείσατε...
avatar
Supertrouper 8.5.2016 | 16:32
Άστους παραπερα να λένε. .....Ολοι ξέρουμε ποια είναι η αλήθεια με το χασισακι. .Όλοι έχουμε κάνει. ...Κ είναι στ αλήθεια ανοήτο να μην έχουν τ αρχ! $!@ να παραδεχτούν ότι όταν σε πίνει κ δε το πίνεις. ...είναι επικίνδυνο. ..Καλή νύχτα. ..
avatar
Maria M. 8.5.2016 | 21:09
Θα πρότεινα να διαβάσετε την απάντησή μου παραπάνω. Το να χρησιμοποιείτε υβριστικούς όρους για μία μητέρα που έχει την τόλμη να μοιραστεί το απίστευτο δράμα της με τον υπόλοιπο κόσμο, για να τον βοηθήσει και να του δείξει ότι υπάρχει και κάποιο άλλο φάρμακο που δεν το γνωρίζει, είναι το λιγότερο οικτρό. Ευτυχώς τα εκατομμύρια στον κόσμο που έχουν θεραπεύσει κάθε λογής ασθένεια και τα εκατομμύρια των επιστημόνων που έχουν κάνει μελέτες δεν πτοούνται από άτομα σαν εσάς. Είπαμε, όταν θα σας τύχει το κακό, εμείς θα είμαστε εδώ να σας βοηθήσουμε στην απελπισία σας.
avatar
jacqueline 8.5.2016 | 18:11
Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι στο άρθρο που θα μπορούσε να σας αδηγήσει σε κάποιο άλλο συμπέρασμα. Λέτε να δίνω φούντα στο παιδί μου για να 'την ακούσει'; Ας είμαστε και λίγο σοβαροί- το διαβάσατε το άρθρο; Εάν όχι- διαβάσετε τουλάχιστον αυτό:http://www.star.gr/Pages/Ygeia.aspx?art=273545&artTitle=oysia_tis_kannavis_ofelei_paidia_me_epilipsia
avatar
Maria M. 8.5.2016 | 21:11
Αγαπητή Τζάκυ, συγχαρητήρια για το άρθρο και το κουράγιο και τον αγώνα σου. Δεν ωφελεί να ασχολήσαι με άτομα μισαλλόδοξα. Ας είναι καλά και ευλογημένοι μέσα στην άγνοιά τους και συνέχισε τον αγώνα. Το κάθε παιδί που ωφελείται με την θεραπευτική κάναβη και η κάθε οικογένεια που ανακουφίζεται και αρχίζει πάλι να ζεί ισοπεδώνουν τα σχόλια ατόμων σαν τα παραπάνω.
avatar
Supertrouper 24.7.2017 | 13:19
Δεν ειπα οτι θα δωσετε φουντα στο παιδι σας κυρια μου.Σεβομαι τον αγωνα σας κ επικροτω 100%την χρηση της κανναβης για ανακουφιστικους κ ιατρικους λογους.Μεχρι εκει ομως.Δεν μπορουμε να υποστηριζουμε οτι η κανναβη θεραπευει την ΣΚΠ η την Επιληψια .
avatar
Maria M. 8.5.2016 | 21:06
Nαι κύριε, για θεραπευτική χρήση το θέλουμε. Και νόμιμα, όπως στο εξωτερικό με συνταγή γιατρού. Εάν θέλαμε να το καπνίσουμε κρυφά ξέρουμε που θα το βρούμε. Θέλουμε το δικαίωμα στο φάρμακο που είναι φυσικό. Εύχομαι μόνο να μην σας τύχει καμμία σοβαρή ασθένεια σε εσάς και την οικογένειά σας, και μετά αφού δοκιμάσετε τα "φάρμακα" που είναι "νόμιμα" και δείτε τις απίστευτες παρενέργειες, εμείς θα είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε...
avatar
Supertrouper 24.7.2017 | 12:56
Εξυπναδιτσες κ ειρωνειες αλλου δεσποινις...αφου ειστε τοσο πονοψυχη κ δεν ευχεστε να παθω κατι εγω κ η οικογενεια μου σας ξαναλεω οτι ειμαι εναντιον της αλογιστης χρησης για ψυχαγωγικους σκοπους κ μονο.Για θεραπευτικη χρηση σαφως κ επικροτω κ εχει σπουδαια αποτελεσματα (palliative )ειδικα σε πολλες νευρολογικες νοσου..Δεν επιτεθηκα στην κυρια μονο σ συτους μ
που το θελουν να κυκλοφορει χυμα.Ελεος!!!
avatar
Supertrouper 24.7.2017 | 12:56
Εξυπναδιτσες κ ειρωνειες αλλου δεσποινις...αφου ειστε τοσο πονοψυχη κ δεν ευχεστε να παθω κατι εγω κ η οικογενεια μου σας ξαναλεω οτι ειμαι εναντιον της αλογιστης χρησης για ψυχαγωγικους σκοπους κ μονο.Για θεραπευτικη χρηση σαφως κ επικροτω κ εχει σπουδαια αποτελεσματα (palliative )ειδικα σε πολλες νευρολογικες νοσου..Δεν επιτεθηκα στην κυρια μονο σ συτους μ
που το θελουν να κυκλοφορει χυμα.Ελεος!!!
avatar
Scifimom 9.5.2016 | 09:10
Μπράβο βρε φωστήρες το βρήκατε. Για να την "ακουσουμε" ζητάμε την ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΚΑΝΑΒΗ η οποία ΔΕΝ έχει το συστατικό που προκαλεί συμπτώματα μέθης. Εγώ ας πούμε που έχω νόσο του Κρον και αποδεδειγμένα το κανναβινέλαιο βοηθά στην ανακούφιση της φλεγμονής και στη μείωση των συμπτωμάτων, αυτό έχω στο μυαλό μου πως να μαστουρώσω και όχι πως να ελαττώσω τα βαριά και επικίνδυνα φάρμακα που παίρνω. Γιατί όταν προσπαθώ να βγάλω τη μερα δουλεύοντας και μεγαλώνοντας δυο παιδιά ενώ έχω χρόνιο πόνο και τρεχω στην τουαλετα 10-20 φορές η βασική μου μέριμνα είναι η μαστούρα. Φαρμακευτική κάνναβη δεν σημαίνει χώνω μπαφους στα στόματα παιδιών. Ούτε συχνάζω σε τεκέδες. Ελεος πια.
avatar
Supertrouper 24.7.2017 | 13:48
Μιλησα για την χρηση οσον αφορα το ψυχαγωγικο σκελος Δεν μπορουμε στο ονομα της ευεργετικης ιατρικης της δρασης να την αθωωνουμε .
avatar
Scifimom 25.7.2017 | 12:54
Δεν διάβασες καν το άρθρο το οποίο αναφέρεται ξεκάθαρα στην φαρμακευτική κάνναβη, διάβασες "Κάνναβη" στον τίτλο και είπες "ας κανω ενα κακεντρεχές σχόλιο να μαζέψω likes". αυτό δείχνουν τα σχόλιά σου για το "χασισάκι" που "σε πίνει" και τα "παιδιά των λουλουδιών". Και επειδή πέρασε η νομιμοποίηση της κάναβης προσπαθείς να τα μαζέψεις. Αν είσαι στ αλήθεια γιατρός πες μας που δουλεύεις να ξέρουμε να μην πάμε ούτε για τσιρότο.
φούστα κλαρωτή 25.7.2017 | 18:45
ντροπή supertrouper, μάθε να διαβάζεις
avatar
anastasiaman 10.5.2016 | 15:52
To oτι σχολιαζει ενας ανθρωπος απο τον ιατρικο κλαδο λεγοντας για παιδια των λουλουδιων και συννεφακια κατω απο την καταθεση μιας μητερας παιδιου με επιληψια ειναι απο μονο του το λιγοτερο ντροπη! Ευτυχως το σωζει δηλωνοντας την ειδικοτητα του! Νευρολογος , μαλιστα ! Και διαβασε και τις τελευταιες μελετες ! Τελεια!! 32 ΧΡΟΝΙΑ ψαχνω να βρω απο τι πονοκεφαλους πασχω ,εχω παει τουλαχιστον σε 20 νευρολογους και κανεις δεν μου ειπε ποτε οτι εχω Αθροιστικη Κεφαλαλγια...ας ειναι καλα το ιντερνετ . Ο γιος μου εχει SMA ελαχιστοι νευρολογοι ξερουν τι ειναι κι αυτο τα τελευταια χρονια κι αν!!!! Δεν θα αναφερθω στην κανναβη γιατι αυτοι που παρακολουθουν τις τελευταιες μελετες ξερουν και γιατι αυτοι που εχουν βοηθηθει απο αυτην ξερουν ακομα καλυτερα ....Γιατρους-Ανθρωπους θελουμε που εχουν τη διαθεση να βοηθησουν!
Δον Ιδιώτης 11.5.2016 | 18:39
Μα ξέρεις πόσα πελατάκια θα χάσει ο νευρολόγος έτσι και νομιμοποιηθεί η κάνναβη για ιατρικούς σκοπούς;
Λογική βρίσκω την αντίδρασή του...
avatar
Supertrouper 24.7.2017 | 13:06
Λαικιζεις επικινδυνα Ιδιωτη....Ειμαι υπερ της φαρμακευτικης χρησης της καναβης για ιατρικους λογος αλλα λεω οχι στην ανεξελεγκτη ψυχαγωγικη χρηση της τι δεν καταλαβαινεις;
avatar
Supertrouper 24.7.2017 | 13:02
Σου επιστρεφω την ειρωνια Το αν ειμαι καλος γιατρος η οχι το γνωριζουν οι ασθενεις μου κ μονο αυτοι.Το σχολιο μου ηταν μονο για την ψυχαγωγικη χρηση της κανναβης.Δεν αμφισβητω την ιατρικη της χρηση.Να ειστε πιο προσεκτικη κ...λιγοτερη χολη
avatar
Supertrouper 24.7.2017 | 16:53
Fast facts για να λυθουν οι παρεξηγησεις.1ο:Η κανναβη ειναι μια χαρα μαλακο ναρκωτικο ,η χρονια αλογιστη χρηση της οποιας( για ψυχαγωγικους λογους )μπορει να επιφερει βλαβες στην εγκεφαλικη λειτουργια.2ο Η αποτελεσματικοτητα της ως φαρμακευτικη παρηγορητικη θεραπεια (palliative treatment) στην ΣΚΠ και σε αλλες νευρολογικες παθησεις ειναι πολυ καλα τεκμηριωμενη ομως ΔΕΝ θεραπευει την Σκληρυνση Κατα Πλακας γιατι απλουστατα η νοσος δεν ειναι ιασιμη (τουλαχιστον στη παρουσα φαση)Ανακουφιζει αλλα δεν θεραπευει!!.Αυτη ειναι η διαφορα κ πρεπει να τονιστει αυτο.Σαφως και η ανακουφιση του ασθενη σε μια χρονια νοσο πρεπει να ειναι προτεραιοτητα μας.Ωστοσο οφειλουμε να ειμαστε πιο προσεκτικοι με τις λεξεις γιατι δημιουργουνται λαθος εντυπωσεις Ανακουφιζει απο τα χρονια συμπτωματα της νοσου οπως σπαστικοτητα και αλγη.Σαφως και ειμαι υπερ της νομιμης χρησης της για "ιατρικους" λογους και με χαρα θα την εδινα σε ασθενη μου .Απο κει και περα το να χαρακτηριζουμε τη κανναβη βοτανι μαγικο και θεραπευτικο ειναι απλοικο και επικινδυνο .
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια