Ζωτικής σημασίας είναι να πάρουν στάση οι πολιτικοί της κυβερνώσας αριστεράς. Έστω και συμβολική. Εικονογράφηση: design9/LIFO
Guest Editors

Διαχωρισμός Κράτους-Εκκλησίας: Πότε επιτέλους θα πάψουμε να είμαστε η «Τεχεράνη της Ευρώπης»;

Επιτακτικότερη παρά ποτέ είναι η εκκοσμίκευση της Ελλάδας.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΕΟΔΟΣΗ ΓΚΕΛΤΗ

Ας συζητήσουμε επιτέλους ξεκάθαρα για το ποιες πολιτικές δυνάμεις είναι υπέρ του διαχωρισμού Κράτους-Εκκλησίας, για το ποιες πολιτικές δυνάμεις τάσσονται και δεσμεύονται να αγωνιστούν για την πολιτική αυτή τομή.

 

Σε μια πολιτική συγκυρία που λογικά θα ανέμενε κανείς από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ να συμπράξουν στη μεταρρύθμιση που ποτέ δεν έγινε, επικρατεί σιγή ή τουλάχιστον δεν αρθρώνεται τολμηρός πολιτικός λόγος.

 

Οι καμπάνες που χτυπούσαν πένθιμα κατά τη διάρκεια της ψήφισης του συμφώνου συμβίωσης, η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία ακυρώνει τη μετριοπαθή αλλαγή στο περιεχόμενο του μαθήματος των θρησκευτικών, η υποκίνηση σε έγκλημα κατά της ζωής και της αξιοπρέπειας των ατόμων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας από τον μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας και η εκ νέου ηθική διολίσθησή του κατά την απολογία του στο δικαστήριο του Αιγίου («αν είχα ένα όπλο και μου το επέτρεπε ο νόμος, θα τους σκότωνα») επαναφέρουν με τον πιο επιτακτικό τρόπο το ζήτημα των σχέσεων της ορθόδοξης Εκκλησίας με το ελληνικό κράτος.

 

Υπάρχουν στιγμές που πρέπει να πεις το μεγάλο ναι ή όχι. Έστω και συμβολικά. Με το να αρνηθείς, λόγου χάρη, ως πολιτικός την εθιμοτυπική παρουσία σου στην εκκλησιαστική performance της μεγάλης εβδομάδας. Έστω αυτό. Το στοιχειώδες.

 

Μάνα του ελληνικού λαού χαρακτήρισε η Εκκλησία εαυτήν, δια στόματος της Ιεράς Συνόδου, με την απόφαση της 4/10/2017, για να τοποθετηθεί κατά του επαναπροσδιορισμού των σχέσεών της με την ελληνική πολιτεία.

 

Καίτοι αναγνωρίζουμε το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό σε όλα τα υποκείμενα, δεν μπορούμε παρά να σταθούμε με καχυποψία απέναντι σε αυτή την μητρική σχέση. Πρόκειται μάλλον για μια άστοργη μάνα, που κηρύττει το μίσος, νομιμοποιεί τη βία, στοχοποιεί τους ευάλωτους και περιφρουρεί τα οικονομικά συμφέροντά της.

 

Μια μάνα που είναι ηθική αυτουργός των παιδοκτονιών της, που αν είχε όπλο και της το επέτρεπε ο νόμος θα τα σκότωνε. Προλαβαίνω την αντιλογία σας. Τι και αν αυτό είναι η δήλωση του Αμβρόσιου; Δεν υπήρχε καμία πολιτική αντίδραση από άλλους ιεράρχες ή και ομάδες πιστών. Τίς πταίει, λοιπόν, όταν μια μάνα πτύει τα τέκνα της, χωρίς να το θεωρεί καν πταίσμα;

 

Ζωτικής σημασίας είναι να πάρουν στάση οι πολιτικοί της κυβερνώσας αριστεράς. Έστω και συμβολική. Υπάρχουν στιγμές που πρέπει να πεις το μεγάλο ναι ή όχι. Έστω και συμβολικά. Με το να αρνηθείς, λόγου χάρη, ως πολιτικός την εθιμοτυπική παρουσία σου στην εκκλησιαστική performance της Μεγάλης Εβδομάδας. Έστω αυτό. Το στοιχειώδες.


Τα πρόσφατα αυτά περιστατικά εύχομαι να συσπειρώσουν τις κομματικές δυνάμεις και την κοινωνία των πολιτών, ώστε να αξιώσουν την εκκοσμίκευση του κράτους. Για να πάψουμε να είμαστε η «Τεχεράνη της Ευρώπης», όπως φέρεται να δήλωσε και ο Αλιβιζάτος. Όχι «αμήν», αλλά «είθε».

 

Ο Θεοδόσης Γκελτής είναι υποψήφιος διδάκτορας ιστορίας και κοινωνικής ανθρωπολογίας

56 Σχόλια
12
avatar
Mister Long 3.4.2018 | 11:46
Υπερ του διαχωρισμού Εκκλησίας- Κράτους.
Είναι σεβαστή η άποψη της εκκλησίας στα όρια της Δημοκρατίας αλλα έντελως απαράδεκτη η παρέμβαση στις υποθέσεις της πολιτειας.
Παραδείγματα η Καθολική Γαλλία και η Μουσουλμανική Τουρκία.
avatar
Takis 3.4.2018 | 11:46
Διαβάζοντας την απόφαση του δικαστηρίου σχετικά με την αναμόρφωση του μαθήματος των θρησκευτικών, όπου το δικαστήριο αντί να στηριχθεί σε νόμους έβγαλε μια θεολογικού και δογματικού τύπου απόφαση, σκέφτηκα ότι αν αντί για τη λέξη Θεός υπήρχε η λέξη Αλλάχ και αν αντί για Ιησούς βάζαμε τη λέξη Προφήτης θα μπορούσε κάλλιστα αυτή να αποτελεί απόφαση των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν!
Αυτή μαζί με μια σειρά άλλες αποφάσεις, όπως την προκλητική αθώωση του Αμβρόσιου πραγματικά με γεμίζει απογοήτευση!
Το κράτος οφείλει και πρέπει να είναι λαϊκό. Σε ένα γνήσια λαϊκό κράτος η θρησκεία δε διώκεται, αντιθέτως όλες οι θρησκείες και τα δόγματα αναπτύσσονται ελεύθερα, και οι θρησκευτικοί ηγέτες συνομιλούν ελεύθερα με το κράτος και τους λειτουργούς του. Όμως θρησκευτικές εικόνες, θρησκευτικοί όρκοι και ανάμιξη της εκκλησίας σε αμιγώς πολιτικά θέματα είναι απαράδεκτη!
Και μια και μιλάμε για αναθεώρηση του Συντάγματος, τι δουλειά έχει το Σύνταγμα μια σύγχρονης δημοκρατικής χώρας να ξεκινάει με τη φράση "Στο όνομα της Αγίας και Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδας" και να ορίζεται επικρατούσα θρησκεία; Τι νόημα έχει όλο αυτό; Αυτοί οι οποίοι είναι άθεοι, άθρησκοι, ανήκουν σε άλλο δόγμα και θρησκεία και είναι πολίτες αυτής της χώρας, είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας δηλαδή;
Σε ποια χώρα η μισθοδοσία των θρησκευτικών λειτουργών γίνεται από το κράτος και απολαμβάνουν προκλητικές φοροαπαλλαγές; Τη στιγμή που οι εκκλησίες άλλων δογμάτων δεν έχουν καν νομική υπόσταση; Δηλαδή αν για οποιοδήποτε λόγο για παράδειγμα η Καθολική Εκκλησία της Ελλάδας (η οποία για τους φανατικούς ορθόδοξους δεν αποτελεί καν....εκκλησία!!!!) θέλει να προσφύγει στα δικαστήρια δε μπορεί να το πράξει διότι δεν έχει νομική μορφή!
Κι επαναλαμβάνω αυτό δεν έχει να κάνει με τα θρησκευτικά πιστεύω του καθένα, ο καθένας είναι ελεύθερος να πιστεύει όπου θέλει, αλλά όλοι θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ισότιμα από το κράτος ανεξάρτητα από την πίστη τους.
Φερόμενος 3.4.2018 | 23:02

ΌΛΟΙ αντιμετωπίζονται ΌΝΤΩΣ ισότιμα ανεξάρτητα από την πίστη τους. Αν έχετε κάποιο αντι-παράδειγμα π.χ. μη ισότιμης αντιμετώπισης ενός αθέου, θα με ενδιέφερε.
Επειδή δίνεται συχνά η αίσθηση πως απαιτούμε κάτι και καλά προφανές ή αυτονόητο που ισχύει ως θέσφατο αλλού, λαικό Ευρωπαικό κράτος με τα δικά σας δεδομένα είναι μόνο ΕΝΑ (από τα 28…) και μοναδικό: Η Γαλλία.
avatar
Ramon Ramone 4.4.2018 | 02:07
Όντως. Παράδειγμα προς μίμηση και για τους υπόλοιπους 27. Μακάρι να είμαστε εμείς οι πρώτοι. Σημίτης style...
avatar
tktk 4.4.2018 | 03:16
Είναι τουλάχιστον υποκριτικό (χαρακτηριστικό των χριστιανών βέβαια) να υποστηρίζετε ότι "μόνο" η Γαλλία, ως εξαίρεση (!!)αποτελεί λαικό κράτος. Άρα καλά κάνουμε κι εμείς που εχουμε καβάλα τη θρησκειούλα σας! Είναι αυτονόητο για όποιον εχει και την παραμικρή γνώση ή εμπειρία της Ευρώπης ότι ακόμα και κράτη με "επίσημες" θρησκείες όπως η Βρετανία ή η Δανία απέχουν ετη φωτός από την ανάμειξη της ελληνικής εκκλησίας στο κρατος, στους θεσμούς και στη ζωή των πολιτών.
Ένα απλό παράδειγμα είναι ότι οι άθεοι ορκιζόμαστε συχνα στο ευαγγέλιο στα δικαστήρια, αν πρόκειται για δική μας υπόθεση, για να μην πέσουμε σε θρήσκους δικαστές οι οποίοι ΝΑΙ επηρεάζονται. Και το βλέπουμε όλοι. Επίσης αν δηλώσεις άθεος στα σώματα ασφαλείας αντιμετωπίζεις από καχυποψία μέχρι δυσμενή μεταχείριση κλπ
Κι αυτό δεν είναι το σοβαρότερο. Χειρότερο είναι ότι ταΐζουμε μικρά παιδιά ένα σωρο παραμύθια απ το σχολείο και τείνουν να πιστεύουν σε ό,τι βλακεία μπορείς να φανταστείς. Δεν είναι τυχαίο που ενας στους 4 Έλληνες πιστεύουν σε ψεκασμούς. Είναι κυρίως θέμα μυαλού, λογικής και κρίσης.
avatar
Ramon Ramone 4.4.2018 | 11:05
Αγαπητέ Takis, συμφωνούμε. Έχω όμως την εντύπωση ότι όλα θα γίνουν πιο εύκολα για την αναθεώρηση του συντάγματος και συγκεκριμένα για τον διαχωρισμό κράτους - εκκλησίας όταν επιτέλους μπει το θέμα στο "ζουμί", στην σωστή βάση από την οποία και θα πρέπει κατά την γνώμη μου να ξεκινήσει: τα οικονομικά. Ας γίνει αυτό, ας ξεκαθαρίσουν τα φορολογικά, ας σταματήσουν οι κληρικοί να μισθοδοτούνται από το κράτος, από εμάς δηλαδή, ας γίνει το μαγαζί τους (γιατί μαγαζί είναι κατ' ουσίαν) αυτοτροφοδοτούμενο και οι ίδιοι ιδιωτικοί υπάλληλοι που θα βγάζουν τα προς το ζην από τους πελάτες τους και μόνο, ας σηκώνουν κι αυτοί μαζί μας τα ίδια βάρη μέσω της φορολογίας, ας γίνει μια εμπεριστατωμένη ενημέρωση σε όλους τους πολίτες για τα οικονομικά οφέλη που θα έχουν από αυτήν την αλλαγή και όλα τα υπόλοιπα που πρέπει να γίνουν νομίζω ότι θα γίνουν πολύ πιο έυκολα. Για να δούμε τελικά πόσοι υπάλληλοι θα μείνουν στο μαγαζί, πόσοι πελάτες, και πόσα από τα μαγαζιά θα μείνουν ανοιχτά όταν όλα αυτά τα θέματα ξεκαθαρίσουν και μπουν επιτέλους σε σωστή τροχιά.
avatar
Προσωρινώς ο Ποκοπίκος 3.4.2018 | 13:32
Εχω παρατηρησει ότι ολο και περισσότεροι ζουν στο internet και όχι στην πραγματικοτητα. Οτι ξεκινα με "ποτε επιτελους" δείχνει ελλειψη ρεαλισμου για το ζητουμενο και το προβλημα αυτης της ελλειψης δεν είναι το "ποτε" αλλα το "επιτελους" σαν να μιλα για κατι το αυτονόητο, το προφανες.

Πολιτικη=η Τεχνη του Εφικτου

Πότε η εκκλησια εχασε το κυριαρχο ερισμα της στην κοινωνία και αρα την πολιτικη της εξουσία;

Ο Φίλης όλο τα εβαζε με την εκκλησία και όλο εχανε.

Ευγενες το οραμα σας, δικαιη η αγανακτηση σας αλλα πολιτικα αχρηστη και το λεω αυτο γιατί το αρθρο αξιωνεται κοινωικοπολιτικη αναλυση/παρεμβαση κτλ.

Αντικαταστήσατε τους υπαρκτους περαστικους που αποτελουν την κοινωνία μας με τα ψευδονυμα και τα αβαταρς στα sites που περιδιαβαινετε με αποτελεσμα να νομίζεται ότι μιλατε με την ελληνικη κοινωνία.

Η πολιτικη δεν είναι μερος για ρομαντικους και δεν θα γινει ποτε.

Ποτε επιτέλους; Υποδηλώνει σαν να είναι μια επιθυμια της κοινωνίας που αργει να υλοποιηθει....εμ δεν εχει αργησει πολυ απλα δεν την επιθυμει η πλειοψηφία της κοινωνίας. Η Εκκλησία εχει εξουσια που η κοινωνία μας δεν θελει να της την αφαιρεσει, αυτη είναι η πολιτικη πραγματικότητα.

"Ποτε επιτελους" η πιο ανουσια αγανακτηση....
avatar
foodinspector 3.4.2018 | 16:52
Αυτός που νίκησε περίτρανα την Εκκλησία ήταν ο Σημίτης, όταν επέβαλε την παύση αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες. Έτσι απλά και καθαρά. Μην περιμένετε πόλεμο, για να ηττηθεί η εκκλησιαστική αντίληψη: σε πόλεμο, αυτή η αντίληψη πάντα κερδίζει (τα ψηφαλάκια γαρ ...). Οι πολιτικοί (και του ΣΥΡΙΖΑ) θα πηγαίνουν στις περιφορές επιταφίων και στις δοξολογίες (τα ψηφαλάκια που λέγαμε). Οι αμβλώσεις όμως είναι νόμιμες (άλλη μια νίκη, από τον Ανδρέα Παπανδρέου εκείνη τη φορά, μαζί με τον κουτσουρεμένο ποπλιτικό γάμο, κουτσουρεμένος γιατί δεν ορίστηκε υποχρεωτικός). Το σύμφωνο συμβίωσης για όλα τα ζευγάρια είναι πραγματικότητα (νίκη από τον Τσίπρα). Οι νεκροί μπορούν και στην Ελλάδα να αποτεφρώνονται. Σιγά σιγά θα πρέπει να δούμε την πραγματικότητα στην Ευρώπη και να τη μεταφέρουμε εδώ, σε κάθε τομέα, τότε η διάκριση πολιτείας-εκκλησίας θα έχει ολοκληρωθεί, χωρίς πόλεμο (που θα χανόταν αν γινόταν). Ο Αμβρόσιος μπορεί να καταδικαστει κατ'έφεση (αν και χλωμό), μπορεί να γίνουν και άλλα. Σε πολλές χώρες στην Ευρώπη ο πολιτικός γάμος επιτρέπεται για τα ομόφυλα ζευγάρια, γιατί όχι και εδώ; Στη Δανία επιτρέπεται σε κάθε παραλία ο γυμνισμός, γιατί όχι και στην Ελλάδα; Στη βόρεια Ευρώπη η σεξουαλική εκπαίδευση είναι μάθημα στα σχολεία, γιατί όχι και εδώ;
avatar
Ramon Ramone 4.4.2018 | 01:59
Σημίτης...
avatar
Προσωρινώς ο Ποκοπίκος 4.4.2018 | 10:47
Και ποτε ξανα ψηφίσαμε προσωπικοτητα σαν τον Σημιτη;
Ποια η αποψη της πλειοψηφίας για τον Σημιτη;

Εγω τον θεωρω τον καλυτερο πρωθυπουργο της μεταπολιτευσης με όλα τα λαθη του, αλλα γνωρίζω ότι είμαι απο τους λιγοστους και οι ψηφοι των λιγοστων δεν μπορουν να βγαλουν Σημιτη 0.2 (βασικα γίνεται αμα το ριξεις στον λαικισμο αλλα τότε δεν θα είναι Σημιτης 0.2 αλλα Τσιπρας/Γαπ/Καραμανλης κτλ 0.2)

Ο νομος για τις ταυτοτητες ήταν του Αι Γιαννιου και δεν είναι καθε μερα του Αι Γιαννιου
avatar
Μαύρος Γάτος 11.4.2018 | 18:12
Παρόλο που γενικά δεν εκτιμώ διόλου τον Σημίτη, σε αυτό το σημείο οφείλω να του αναγνωρίσω πολιτικό θάρρος και μια σημαντική πολιτική νίκη που σηματοδότησε μεγάλη πρόοοδ για τη χώρα.

Βέβαια, εκείνη την εποχή, το μεγαλύτερο μέρος των υπουργών του ΠΑΣΟΚ και των ψηφοφόρων του έκανε την πάπια, και το μεγαλύτερο βάρος του αγώνα ενάντια στο αφιονισμένο θεουσαριό που κινητοποιούσε ο Χριστόδουλος έπεσε στις δικές μας πλάτες, των ανένταχτων αριστερών και των Συνασπισμένων, που ήμασταν πολιτικοί εχθροί του Σημίτη.
Vasilis21 3.4.2018 | 14:04
Καμία κυβέρνηση δεν πρόκειται να το κάνει, διότι πολύ απλά στηρίζεται στους ψήφος που προέρχονται από την Εκκλησία. Όποιος το κάνει οι εκκλησιαστικοί άρχοντες θα στρέψουν το ποίμνιό τους προς οποιονδήποτε υποσχεθεί επαναφορά ή/και ισχυροποίηση του παλαιού καθεστώτος, όποιος και αν είναι αυτός. Εκτός αυτού οι Έλληνες πολιτικοί είναι μεγάλες κότες και με τις πρώτες αντιδράσεις από την έναρξη της συζήτησης όλοι θα κάνουν πίσω.
Albert Pierrepoint 3.4.2018 | 16:32
Κάπως έτσι Βασίλη λειτουργεί η δημοκρατία, ή έστω οφείλει να λειτουργεί.
Με την πλειοψηφία.
Ειδάλλως δεν έχουν νόημα οι εκλογές, τα μανιφέστα και τα πολιτικά προγράμματα.
Μπορούμε να τα καταργήσουμε όλα και να κάνει ο καθένας του κεφαλιού του.
Πολύ ωραία εικόνα!
avatar
tktk 4.4.2018 | 03:19
Η ισοτιμία των πολιτών καθώς και η μη δυσμενής μεταχείριση ΔΕΝ πάει με την πλειοψηφία. Μη λεμε τα ίδια πραγματα συνέχεια.
avatar
Μαύρος Γάτος 11.4.2018 | 18:16
Οταν η δημοκρατία δεν είναι εκφυλλισμένη, λειτουργεί με ιδέες, οράματα, ιδεολογικές διαμάχεςς, προτάσεις, όχι με ένα κομπιουτεράκι για να μετράμε πόσες ψήφοι θα χαθούν.

Οταν Ο Μιτεράν κατάργησε την ποινή του θανάτου, το 66% των Γάλλων ήταν υπέρ της. Σήμερα, μόλις μια γενιά μετά, το 80% των Γάλλων θεωρεί βάρβαρη μια χώρα που εφαρμόζει την θανατική ποινή.
avatar
Προσωρινώς ο Ποκοπίκος 4.4.2018 | 11:20
Αγαπητε τα Ανθρωπινα Δικαιώματα δεν απορρεουν απο φυσικους νομους του συμπαντος (οπως βαρυτητα κτλ) ή απο καποιας δημιουργου δυνάμεως (θεος) αλλα απο την αποδοχη τους απο την πλειοψηφία.

Κυριολεκτικα τα Ανθρωπινα Δικαιώματα (και ποια θα είναι αυτα που τα απαρτιζουν) είναι θεμα πλειοψηφίας και αναφαιρετα μονο οσο η πλειοψηφία το επιθυμει.

Ο Jonathan εχει δικιο. Τα υπαρχοντα Πολιτικα και Κοινωνικα Δικαιώματα υπάρχουν επειδη η πλειοψηφια (ναι ακομα και των χριστιανων) τα εχουν αποδεχθει ως πρακτικη.

Μην συνχεετε τον κοσμο των Ιδεων και τους κανονες του με τον κοσμο των θεολογικων θεσφατων.

Δυστυχως tktk εσυ είσαι που διαιωνιζεις μια λανθασμενη σοφιστια περι ανθρωπινων δικαιωματων ως "νομος ανωτερου απο τον Ανθρωπο που η πλειοψηφία δεν μπορει να ανακαλεσει" και οπως καθε σοφιστία ναι είναι ευηχη αλλα λανθασμενη και όχι μονο είναι λανθασμενη αλλα και ακρως επικινδυνη καθοτι οδηγει σε αγνοια κινδυνου ότι τα ανθρωπινα δικαιώματα μια "χαρα" ανακαλουνται. Τα ανθρωπινα δικαιώματα οπου επιβληθηκαν με "επιτελους" και "δεν με νοιαζει η πλειοψηφία" δεν στεριώσαν για πολυ. Τα ανθρωπινα δικαιωματα ΔΕΝ ισχυουν περαν του χρονου, τοπου και πλειοψηφίας.

Παρε για παραδειγμα την Ισότητα αντρων/γυναικων. Ποτε εγινε; μετα απο πολεμο οπου ο αντρικος πλυθησμος αποδεκατίστικε, δηλαδη η πλειοψηφία ΗΤΑΝ ο γυναικείος πληθυσμος και αρα η πλειοψηφία επεβαλε την Ισότητα και παλι ομως μετα απο αγωνες(είναι σαφες ότι είναι πιο πολυπλοκο καθως οι παραμετροι είναι υπερβολικα πολλοι και διασταυρονονται αλλα συζηταμε την επιδραση της πλειοψηφίας μεμονομενα εδω).

Αν υπάρχει συμφωνο για τους Λοατ τωρα και όχι πριν είναι γιατί η πλειοψηφία το αποδεχθηκε τωρα και όχι πριν. Οι μονες περιπτωσεις οπου οι μειοψηφίες δεν είναι ερμαια των πλειοψηφιων (αν και ακομα και αυτο είναι συζητησιμο) είναι τα απολυταρχικα καθεστωτα αλλα αυτα είναι παντα βιαια, μια μειοψηφία ασκει βια προς όλες τις υπολοιπες μειοψηφίες. Εδω το ίδιο το πολιτευμα είναι ερμαιο της πλειοψηφίας, τα ανθρωπινα δικαιώματα δεν θα είναι;

Το σωστο είναι " η ισοτιμια των πολιτων καθως και η μη δυσμενης μεταχείρηση ΔΕΝ είναι εξατομικευμενα προσωπικη επιλογη" γιατί η βουληση της πλειοψηφιας υπερτερει της προσωπικης.

Στην πλειοψηφια της ανθρωπινης Ιστορίας δεν υπήρχε ουτε Δημοκρατία ουτε Ανθρωπινα Δικαιωματα, τι επαθε η Ανθρωπότητα; τιποτα, συνεχιζε ανα τους αιωνες ακαθεκτη, το ίδιο θα συμβει και αν η πλειοψηφία απομακρυνθει απο την Δημοκρατία και τα ανθρωπινα δικαιωματα.

Εχεις δικιο ομως...μην λεμε τα ίδια πραγματα συνεχεια.
Albert Pierrepoint 4.4.2018 | 15:03
Ειλικρινά ποκοπίκο σε συγχαίρω και για το γεγονός ότι κατάλαβες τι ήθελε να πει ο ποιητής (τκτκ).Βαγγέλης 3.4.2018 | 14:59
Η Ορθοδοξία είναι για τη χώρα μας στοιχείο εθνικής ταυτότητας περισσότερο παρά θρησκεία, τόσο ιστορικά όσο και γεωγραφικά. Κατά τα άλλα το να πηγαίνουμε στην εκκλησία τρία λεπτά πριν την Ανάσταση δεν το λες και θρησκευτικό φανατισμό. Όχι μόνο δεν βρίσκω επιτακτικό τον διαχωρισμό, αλλά νομίζω πως θα ήταν λάθος ειδικά τώρα να αναλωθεί πολιτικό κεφάλαιο προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι δηλώσεις Αμβρόσιου ήταν απαράδεκτες. Ο Άνθιμος επίσης. Χρειάζεται όμως μια πιο έξυπνη προσέγγιση απ' αυτή του μέσου προοδευτικού παπαδοφάγου. Τα ζητήματα της εποχής είναι άλλα, απόδειξη πως χώρες-πρότυπα, όπως η Γαλλία, όχι μόνο δεν απέφυγαν τα προβλήματα, αλλά βρέθηκαν πρώτες στο μάτι του κυκλώνα.
Scotland for Holidays 3.4.2018 | 16:40
"Η Ορθοδοξία είναι για τη χώρα μας στοιχείο εθνικής ταυτότητας περισσότερο παρά θρησκεία, τόσο ιστορικά όσο και γεωγραφικά."

Ποιας ταυτοτητας ακριβως. Ο Ελληνας βιωνει αιωνες τωρα φαινομενα διχασμου προσωπικοτητας και τρικυμιας εν κρανιω. Ειναι Χριστιανος Ορθοδοξος αλλα και γνησιος απογονος του Ηρακλειτου, παιδι του Ορφεα και της Ευριδικης αλλα και αιωνια υπολογος για το προπατορικο αμαρτημα. Επικαλειται Ευρωπαικους νομους για τα ανθρωπινα δικαιωματα αλλα διπλοπαρκαρει και σε κλεινει αμα λαχει. Απο μπροστα κανει το σταυρο του κι απο πισω στηνει κομπινες και γραφει κατεξακολουθηση το νομο στα παλια του τα παπουτσια. Μπορουμε να μιλαμε για ωρες για ολα αυτα που λεει αυτο το εθνος οτι ειναι ιστορικα, ιδεολογικα, συμπεριφοριακα χωρις να συνειδητοποιει τις τραγελαφικες του αντιφασεις.

Ως προς την εκκλησια, "μανα του Ελληνικου λαου" ειχε το θρασσος να χρισει τον εαυτο της, ξεχνωντας παρα πολυ βολικα τις τακτικες με τις οποιες εδραιωθηκε στον ελλαδικο χωρο, τον βρωμικο ρολο της επι Τουρκοκρατιας, τις φοροαπαλλαγες που ακομα απολαμβανει οταν Ελληνες ("παιδια της" δηλαδη) πεθαινουν στα παρκα και τοσα μα τοσα αλλα μεσα στους αιωνες που αποδεικνυουν οτι ως "μητερα" υπηρξε, στην καλυτερη, εγωιστρια και κακοποιητικη.
Φερόμενος 3.4.2018 | 22:45
Το θέμα είναι πως ενδιαφέρονται να χωρίσουν το κράτος απο την Εκκλησία, ελπίζοντας κατά βάθος πως έτσι θα διαχωρίσουν τον λαό απο την Εκκλησία.
Μέγα σφάλμα και παιδαριώδης συλλογισμός.
πάντως αν το καλοσκεφθεί κάποιος, η Εκκλησία ώς σώμα πιστών μάλλον θα έχει να κερδίσει απο έναν χωρισμό παρά να χάσει. Εκτός και εάν της αρέσει να συνδιαλέγεται και να απολογείται κάθε τρείς και λίγο στον κάθε Φίλη.
avatar
tktk 4.4.2018 | 03:27
Μακάρι επιτέλους να μαζευτείτε μαζί εσείς οι πιστοί και να βγείτε απ την πολιτική ζωή του κράτους μας αλλα και την επαγγελματική και κοινωνική ζωή τη δική μας.
Όντως ο λαός μας είναι ο πιο καθυστερημένος σε μυαλό στην παλιά δυτική Ευρώπη. Μην ανησυχείτε. Θα παρει καιρό ακόμα. Απλώς να αρχίζαμε κάποτε
avatar
tktk 4.4.2018 | 03:23
Ε ναι αλίμονο. Ας περιμένουμε κανένα αιώνα ακόμα. Τί ξέρουν οι κουτόφραγκοι; Σε ποιο ματι του κυκλώνα είναι ακριβως επειδή εβγαλαν τις εκκλησίες απ τη ζωή τους, μόνο εσείς το ξέρετε.
Και η Ισπανία ήταν η πιο πιστή κόρη της εκκλησίας αλλά εχει κάνει άλματα. Α και βγήκε κι απ την οικονομική επιτήρηση και κρίση. Εμείς όχι. Λέμε τώρα...τυχαίο;
Βαγγέλης 4.4.2018 | 07:30
@tktk
Θα σας παρακαλέσω να μην απαντάτε στα σχόλιά μου. Με πιάνει το κεφάλι μου κάθε φορά που σας διαβάζω. Αν δεν ξέρετε τι συμβαίνει στη Γαλλία, να μάθετε. Αν δεν ξέρετε τις τεράστιες διαφορές με την Βρετανία πχ και επιμένετε να τις ονομάζετε από κοινού Ευρώπη, ενώ την Ελλάδα όχι, πρόβλημά σας.
Φερόμενος 4.4.2018 | 15:10
"@tktk Θα σας παρακαλέσω να μην απαντάτε στα σχόλιά μου. Με πιάνει το κεφάλι μου κάθε φορά που σας διαβάζω Πηγή: www.lifo.gr"
Kαι εσάς; Εγώ τον έχω παρακαλέσει επίσης εμμέσως, αλλά συνεχίζει. Να εδώ πιο πάνω, λέει να "βγούμε" (οι πιστοί) απο την πολιτική ζωή του τόπου! Δημοσίως και ευθαρσώς!
kosko 3.4.2018 | 15:31
η εταιρια Εκκλησια ΑΕ ειναι ο ενας πυλωνας διαπλοκης και σαπιλας του χρεωκοπημενου κρατους μας (ο αλλος ειναι οι πολιτικοι) απο συστασεως του.
Δεν συμφερει σε κανεναν απο αυτους να αλλαξει κατι στη συνταγη, γιατι πηγαινοντας ετσι αυτοι (και ολοι οι παρατρεχαμενοι τους) εχουν εξασφαλισμενο φαι εις τον αιωνα τον απαντα...
Albert Pierrepoint 3.4.2018 | 16:29
Θα διαφωνήσω κατά το ήμισυ μαζί σου.
Ο χαρακτηρισμός σαπίλας οφείλει να είναι αντικειμενικός και όχι υποκειμενικός.
Σάπιο χαρακτηρίζεται κάτι κατεστραμμένο, διαλυμένο και παρακμιακό.
Η εκκλησία (σύνολο ιεραρχία και πιστών) νομίζω ότι διανύουν μια από τις καλύτερες περιόδους της ιστορίας τους.
Ισχυρή, χωρίς τάσεις απόσχισης, με ισχυρό λόγο και ελληνική παρουσία στα ξένα πατριαρχεία, ας μην ξεχνάμε ότι κοντράρει στα ίσα την πρωτοκαθεδρία με την πανίσχυρη ρωσική εκκλησία.
Με φιλανθρωπικό έργο σε εποχή απίστευτης κρίσης και παρακμής, με νέα μοναστήρια, νέες εκκλησίες.
Πανίσχυρο Άγιον Όρος.
Κοινωνική προσφορά σε γέρους, άνεργους, ασθενείς, φυλακισμένους, οροθετικούς και ναρκομανείς.
Σου δίνει αυτή την εικόνα η εκκλησία;
Μπορεί να διαφωνείς με τις θέσεις και τις απόψεις της διδαχής και του δόγματος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι σάπια.
Απλώς είναι μια άποψη διαφορετική από τη δική σου.
Με φροντισμένους ναούς και περιβάλλοντα χώρο. Μόνο στα στρατόπεδα, στις εκκλησίες και στα νεκροταφεία έχει μείνει πράσινο, στις περισσότερες ελληνικές πόλεις.
Από την άλλη, παρατηρείται μια στροφή της νεολαίας προς τους παραδοσιακότερους θεσμούς της ελληνικής κοινωνίας.
Μιλάω για νέους 15-18 χρονών, οι οποίοι αισθάνονται πολύ πιο άνετα κοντά στους παππούδες τους, από ότι στους γονείς τους και σε έννοιες όπως της νηστείας, της θείας κοινωνίας κλπ.
Ίσως γιατί θεωρούν συμμέτοχη την προηγούμενη γενιά (δηλαδή εμάς) στην ολοκληρωτική καθίζηση, οικονομική και κοινωνική του κράτους και την κατάλυση κάθε έννοιας δικαίου και αρετής.
kosko 3.4.2018 | 17:41
σου απαντω γραμμη-γραμμη και περιμενω τα επιχειρηματα σου
"Ο χαρακτηρισμός σαπίλας οφείλει να είναι αντικειμενικός και όχι υποκειμενικός. Σάπιο χαρακτηρίζεται κάτι κατεστραμμένο, διαλυμένο και παρακμιακό"
Ειμαστε η μονη Ευρωπαικη χωρα που χρεωκοπησε σε καιρο ειρηνης (εχοντας ΟΛΕΣ τις ευνοικες προυποθεσεις για να αναπτυχθει). Αυτο θελει πολυ προσπαθεια...σαπιλα και παρακμη

"Ισχυρή, χωρίς τάσεις απόσχισης, με ισχυρό λόγο"
Αν ειχα και εγω τα εξοδα μου πληρωμενα (μισθοδοσια), ΜΗΔΕΝ φορους (ενω ζητανε απο το χαμογελο του παιδιου μισο εκατομμυριο καθε χρονο για το χαρατσι) και ΧΙΛΙΑΔΕΣ βολεμενους σε καιριες και μη θεσεις, θα σου εκανα θαυματα!

"Με φιλανθρωπικό έργο σε εποχή απίστευτης κρίσης"
Ποιο εργο, αυτο που πηγαινουμε εμεις τα τροφιμα και η εκκλησια τα μοιραζει?Δωστε μου 1 δις τονους τροφιμα και θα εξαλειψω την πεινα απο την Αφρικη...

"Πανίσχυρο Άγιον Όρος" Εδω εχεις δικιο. Πανισχυρα golden boys κανουν business με ολες τις κυβερνησεις και ενιοτε μπλεκουν και σε παραδικαστικα κυκλωματα...

Σε καμια περιπτωση δε λεω οτι αυτοι οι δυο (πολιτικοι και εκκλησια) ειναι υπευθυνοι για την καταντια μας. Χρειαζονται τους στρατους κομματοσκυλων και χριστιανοταλιμπαν απο κατω τους. Το θεμα ειναι ποτε θα ξυπνησουν οι υπολοιποι???
avatar
tktk 4.4.2018 | 03:32
Καλά. Είσαι το παραλλήρημα του πιστού. Θα λεγε κανείς ότι παίρνεις κσι τίποτα και βλεπεις και οράματα. Δε θα σχολιάσω τα υπόλοιπα. Μόνο το παραμύθι περί "αγαθοεργιών" της εκκλησίας. Είναι πασιφανές ότι μας στοιχίζει αυτή πολύ περισσοτερο απ ότι προσφέρει. Και ό,τι προσφέρει ( αυτά τα ελάχιστα για στάχτη στα μάτια των αδαών) μπορεί να τα προσφέρει πολύ καλύτερα το οργανωμένο κράτος.
Πάντως εχετε δίκιο ότι και η νέα γενιά στην Ελλάδα είναι καθυστερημένη. Δεν είναι τυχαίο.
avatar
tktk 4.4.2018 | 03:36
Η έννοια του δίκαιου και της αρετής ΔΕΝ εχει να κάνει με θρησκείες. Τα πιο δίκαια κρατη είναι τα πιο άθεα. Ρίξτε μια ματιά στον κόσμο.
Όσο για την αρετή είναι πρώτιστα θεμα ατομικού σεβασμού. Κατι στο οποίο οι πιστοί συνήθως πάσχουν. Ίσα ισα ομαδοποιούνται και μισούν το διαφορετικό.
Θρησκείες και δόγματα και οποιαδηποτε άλλη ανθρώπινη βλακεία, που με θεωρεί μίασμα ε ΝΑΙ είναι σαπίλα σκέτη. Και δε θα την ανεχθώ. Ουτε αυτή ουτε τους πιστούς της. Αρκετά
Albert Pierrepoint 4.4.2018 | 15:21
σου απαντω γραμμη-γραμμη και περιμενω τα επιχειρηματα σου "Ο χαρακτηρισμός σαπίλας οφείλει να είναι αντικειμενικός και όχι υποκειμενικός. Σάπιο χαρακτηρίζεται κάτι κατεστραμμένο, διαλυμένο και παρακμιακό" Ειμαστε η μονη Ευρωπαικη χωρα που χρεωκοπησε σε καιρο ειρηνης (εχοντας ΟΛΕΣ τις ευνοικες προυποθεσεις για να αναπτυχθει). Αυτο θελει πολυ προσπαθεια...σαπιλα και παρακμη


Συμφωνώ απολύτως. Η ευθύνη των πολιτικών είναι περίπου 50%, άλλο ένα 48% είναι των πολιτών για τις επιλογές και τις νοοτροπίες και άντε για να μην σε στενοχωρήσω (Μεγάλη Εβδομάδα γαρ) ένα 2% της εκκλησίας γιατί κρατάει πλαδαρή στάση στη μετά Χριστόδουλο εποχή.


"Ισχυρή, χωρίς τάσεις απόσχισης, με ισχυρό λόγο" Αν ειχα και εγω τα εξοδα μου πληρωμενα (μισθοδοσια), ΜΗΔΕΝ φορους (ενω ζητανε απο το χαμογελο του παιδιου μισο εκατομμυριο καθε χρονο για το χαρατσι) και ΧΙΛΙΑΔΕΣ βολεμενους σε καιριες και μη θεσεις, θα σου εκανα θαυματα!

Συμφωνούμε επομένως ότι είναι ισχυρή και σίγουρα καθόλου σάπια.
Η εκκλησία παίρνει περίπου το 0,5 του κρατικού προϋπολογισμού. Άλλα τόσα συγκεντρώνει από τον οβολό των πιστών.
Από αυτά επιστρέφει περίπου το 80% στην κοινωνία και στο κράτος.
Γιατί μπορεί η εκκλησία ως φορέας να μην φορολογείται, όπως οι εφοπλιστές, οι τράπεζες, ΟΙ ΟΤΑ και οι κρατικοί μηχανισμοί, αλλά οι παπάδες και ΦΠΑ πληρώνουν και ΕΝΦΙΑ και δάνεια και φυσικά δεν έχουν τις ατέλειες άλλων "κοινωνικών λειτουργών".
Εκτός κι αν έχεις να αναφέρεις κανένα μπαταχτσή παπά.


"Με φιλανθρωπικό έργο σε εποχή απίστευτης κρίσης" Ποιο εργο, αυτο που πηγαινουμε εμεις τα τροφιμα και η εκκλησια τα μοιραζει?Δωστε μου 1 δις τονους τροφιμα και θα εξαλειψω την πεινα απο την Αφρικη...


Περιέγραψες ακριβώς την έννοια της φιλανθρωπίας.
Κοινωνική προσφορά από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Ο ρόλος της εκκλησίας δεν είναι να σωρεύει πλούτο (όπως η παπική εκκλησία).
Αν γνωρίζεις κάποιον αγνότερο μηχανισμό επιτήρησης σε παρακαλώ να μου τον αναφέρεις.
Θα προτιμούσες να ρίξεις ένα 5ευρώ σε κουπόνια μιας ΜΚΟ;

Για το δε χαμόγελο έχω πολλές ενστάσεις.
Ενώ κυρίως λειτουργεί με τις δωρεές συνανθρώπων (και την αρωγή πολλών εκκλησιών), κάποιοι επιφανείς καρπώνονται τα βραβεία, ενώ μόνοι τους θα μπορούσαν να προσφέρουν πολλαπλάσια από αυτά που με τόσο κόπο μαζεύονται από το υστέρημα τους απλών ανθρώπων.

"Πανίσχυρο Άγιον Όρος" Εδω εχεις δικιο. Πανισχυρα golden boys κανουν business με ολες τις κυβερνησεις και ενιοτε μπλεκουν και σε παραδικαστικα κυκλωματα... Σε καμια περιπτωση δε λεω οτι αυτοι οι δυο (πολιτικοι και εκκλησια) ειναι υπευθυνοι για την καταντια μας. Χρειαζονται τους στρατους κομματοσκυλων και χριστιανοταλιμπαν απο κατω τους. Το θεμα ειναι ποτε θα ξυπνησουν οι υπολοιποι???

Δεν νομίζω ότι υπάρχει καμία καταδίκη ή ατασθαλία στο Άγιο Όρος.
Σε σύγκριση πάντα με το κράτος και την κοινωνία μας.
Ίσως στο Θιβέτ τα πράγματα να ήταν καλύτερα, αλλά και πάλι δεν παίρνω όρκο :)

Η έννοια χριστιανοταλιμπαν, δεν ξέρω αν υφίσταται, αλλά σίγουρα δεν είναι στρατός κανενός.
Εκτός κι αν όλοι μας πρέπει σώνει και καλά να παίρνουμε γραμμή από κάποιο κόμμα.

Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση σε όλους!


Scotland for Holidays 4.4.2018 | 16:02
Αγαπητε Jonathan Mayers,

Ποιοι ειναι αυτοι οι νεοι 15-18 ετων που αισθανονται πιο κοντα στους παππουδες τους και σε εννοιες οπως νηστεια, θεια κοινωνια κτλ; Ολοι; Μερικοι; Η πλειοψηφια; Πως εναι δυνατον να βγαζουμε συμπερασματα εφ' ολης της υλης -για το πως νιωθουν ολοι οι νεοι δηλαδη- βασιζομενοι στην παρατηρηση καποιας μεριδας αφενος, και αφετερου (και κατα κυριο λογο) βασιζομενοι στην προσωπικη μας κοσμοθεωρια και πιστη; (Οποια εχει ο καθενας.) Λαθος συμπερασμα θα βγει.

Ως προς την εκκλησια: ναι εχει ειδικα προνομια σε σχεση με αλλες επιχειρησεις, ναι εχει στην κατοχη της αμυθητες εκτασεις που τις παραχωρηθηκαν απο πιστους και διαφορους σουλτανους με τους οποιους τα πηγαινε καλα επι Τουρκοκρατιας (γιατι καλυτερα Τουρκο παρα Ευρωπαιο αφεντη, οπως υποστηριζε τοτε...) επομενως γιατι δεν ενισχυει το κρατος με την τοση της περιουσια παρα αναλλωνεται στο να κραζει τους γκεϊ και να χωνεται εκει που δεν την σπερνουν;

Albert Pierrepoint 4.4.2018 | 21:53
At Scotland for Holidays Πηγή
Είναι πολύ περισσότεροι από τη νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, τους vegan, τους άθεους, τους οργανωμένους της LOAT κοινότητας.
Όλους αυτούς δηλαδή που τυγχάνουν τεράστιας προβολής και εν τέλει εξουσίας.

Προσωπικά θεωρώ ότι είναι πολύ πιο προσβλητική η συμπεριφορά έκφυλων (οποιασδήποτε σεξουαλικής προτίμησης) προς την εκκλησία, παρά το αντίθετο.
Scotland for Holidays 5.4.2018 | 15:33
Jonathan Mayers,

Οι εκφυλοι (παρολο που δεν μου αρεσει καθολου αυτη η λεξη αλλα εστω) δε νομιζω οτι εχουν καμια ορεξη να ασχοληθουν με την εκκλησια. Απο που προκυπτει οτι ειναι πιο προσβλητικοι προς την εκκλησια παρα εκεινη (η εκκλησια) προς αυτους; Εκτος κι αν αλλο εννοεις με τη λεξη εκφυλος.

Αν καταλαβαινω καλα, επειδη ρωτησα ποιοι/ποσοι 15χρονοι νιωθουν πιο κοντα στους παπουδες τους και σε εννοιες οπως νηστεια κ θεια λειτουργια, τους εβαλες (αυτους τους νεους που νιωθουν αυτο που περιγραφεις) απεναντι στους (15χρονους;) νεους του Συριζα, τους vegan, τους αθεους και οργανωμενους Λοατκι. Δηλαδη οι μεν απεναντι στους δε. Πως ειμαστε τοσο σιγουροι οτι δεν υπαρχουν νεοι που πιστευουν στη σημασια της νηστειας, αλλα ταυτοχρονα ειναι vegan ή gay? Γιατι το ενα απαραιτητα αποκλειει το αλλο; Δεν υπαρχουν ενθρησκοι γκεϊ; Δεν υπαρχουν ενθρησκοι Συριζαιοι; Κατι μου διαφευγει μαλλον. Δευτερη παρατηρηση, πολυ μεγαλο λαθος το θεωρω να νηστευουν παιδια 15 ετων που ακομα βρισκονται στην αναπτυξη και που ακομα δεν ειναι σε θεση να κατανοησουν το συμβολισμο της διαδικασιας ή τη θεολογικη της διασταση.

Και τελος, οι αθεοι της Ελλαδας και οι Λοατκι της Ελλαδας (παλι περιεργη κατηγοριοποιηση αλλα τελος παντων) τυγχανουν προβολης και εξουσιας; Πως; Ειδικα οι αθεοι δηλαδη που δεν ειναι καν μαχιμοι οπως οι Λοατκι (οσο τους επιτρεπεται και οσο αντεχουν δηλαδη να αγωνιστουν για τα αυτονοητα δικαιωματα τους) πως τυγχανουν προβολης, πολλω μαλλον εξουσιας; Ισα ισα που κρυβονται (οι αθεοι) μην τυχον και προσβαλλουν το θρησκευτικο κατεστημενο ή το αισθημα καποιου πιστου στην δουλεια ή την οικογενεια.
avatar
atman 3.4.2018 | 17:01
τη μια φταιει η εκκλησια την αλλη οι πολιτικοι, αυτοι που πηραν συνταξεις 45 χρονων δεν φταινε ποτε...
avatar
nego 3.4.2018 | 15:52
Διαχωρισμός θα γινει όταν οι υπέρμαχοι του διαχωρισμού καταφέρουν, να διαχωρήσουν ,
την Εκκλησία που ειναι βασικά οι πιστοί απο την διοίκησή της που είναι οι παπάδες,
το θρησκευτικό αισθημα οπως αυτό εκφράζεται στην Ελλαδα απο το θεοκρατικό φανατικό πολίτευμα κρατών οπως το Ιραν.
τις γραφικότητες των 'Χριστιανοταλιμπάν' απο τις φρικαλεότητες και τα εγκλήματα των πραγματικών Ταλιμπαν
όταν κανουν μια μεταρρυθμιση στο μάθημα των θρησκευτικών που θα σεβεται όλες τις θρησκείες αντί για ,ολες εκτός της χριστιανικής οπως, η τελευταία.
avatar
Elgo7 3.4.2018 | 16:32
Πότε θα κλείσει αυτή η παράνομη από οικονομικά, πολιτικά, σεξουαλικά σκάνδαλα επιχείρηση Εκκλησία Α.Ε.? να τελειώνουμε
avatar
atman 3.4.2018 | 17:00
ειλικρινα οποτε διαβαζω "ποτε θα παψουμε να ειμαστε η τεχερανη της Ευρωπης" ντρεπομαι για την αγνοια σε βαθμο fake news.
Θα συγκρατηθω να ειμαι κοσμιος γιατι το μπερδεμα του lifestyle και του sensationalism με την πραγματικοτητα ειναι εξοργιστικο.

Με αυτη τη σταση οι πραγματικες Τεχερανες της Ευρωπης, δηλ χωρες που μια γυναικα δεν μπορει να κανει αμβλωση, π.χ., τις αφηνουμε χωρις σχολιασμο. Ποιες ειναι αυτες;;; Ιρλανδια πχ και Πολωνια.

Αντιθετα την χωρα στην οποια η αμβλωση ειναι νομιμη εδω και κατι δεκαετιες εφευρισκουμε και την λεμε "τεχερανη της ευρωπης" Απιστευτο.

Τωρα για το κοσμικο κρατος που πιπιλαμε και δεν ξερουμε τι ειναι: κοσμικο κρατος στην Ευρωπη εχ4ει μονο η Γαλλια και πιο παλια η Αλβανια πχ Βουλγαρια ΕΣΣΔ κλπ.
Θα δειτε οτι η Γαλλια παρολο το κοσμικο κρατος και τον πληρη διαχωρισμο απο το 1900 κρατους εκκλησιας εχει προβλημα ... θρησκευτικου φανατισμου!!!!

Τα δε υπολοιπα κρατη πχ Αγγλια, Γερμανια, Φιλανδια να αναφερω ορισμενα εχουν ξεκαθαρα κρατος που μοιαζει στις σχεσης του με τις εκκλησιες περισσοτερο με το δικο μας παρα με το γαλλικο!!!!

Τεσπα ολη αυτη η συζητηησ γινεται για το λαιφσταιλ και το πως να μοιαζουμε προωθημενοι - αναμασωντας non issues σε μεγαλο βαθμο 50 χρονων -τοτε που η εκκλησια οντως ασκουσε επιρροη.
Φερόμενος 3.4.2018 | 22:39
Ακριβώς atman.
Να προσθέσω και το καθεστώς της διδασκαλίας των θρησκευτικών στο εξωτερικό
http://www.kathimerini.gr/498568/article/epikairothta/ellada/ta-8rhskeytika-sthn-eyrwph
και ένα ακόμα ενδιαφέρον link που απαντάει ακριβώς στις φωνασκίες περί "Ιράν της Ευρώπης"
http://www.antibaro.gr/article/16498

avatar
tktk 4.4.2018 | 03:51
Εχεις διαβάσει βιβλίο θρησκευτικών στην Ευρώπη; Μάλλον όχι.
Εχεις δει θρησκευτικά σύμβολα σε σχολεία, δικαστήρια, αστυνομικά τμήματα;
Εχεις δει εδώ εκπομπές κριτικής της θρησκείας και του κακού που προξενεί
avatar
tktk 4.4.2018 | 03:46
Μάλλον δεν εχεις ιδέα πώς είναι η πολιτική και κοινωνική ζωή σε άλλα ευρωπαικά κράτη. Η Πολωνία είναι γενικώς καθυστερημένη και δεν αποτελεί πατάδειγμα. Η Ιρλανδία είναι εξαιρεση στη δυτική Ευρώπη αλλά κάνει άλματα. Σύντομα θα ξεπεραστεί κι η άμβλωση προβλέπω. Το εκει σάπιο παπαδαριό είχε όντως τρομερή δύναμη. Μειώνεται θεαματικά χρόνο με το χρόνο.
Όσο για τα υπόλοιπα κρατη που "μοιάζουν με την Ελλάδα" μαλλον δε βλέπετε μπροστά σας. Η θρησκεία εκεί είναι μόνο στα χαρτιά. Εδώ κάνει κουμάντο.
Ο στρουθοκαμηλισμός σας για να δικαιολογήσετε την ψυχολογική σας ανάγκη για καποια πίστη είναι εμφανής.
Non issue (και με μοντέρνα ευρωπαική γλώσσα) το ότι τα παιδιά μας διδάσκονται μύθους ως ιστορική πραγματικότητα, ότι δεν κανουν σεξουαλική αγωγή να μαθουν και να προστατευθούν, ότι οι παπαδες εγκρίνουν τα σχολικά βιβλία, ότι διατάζουν δικαστές και βουλευτές, ότι φανατίζουν "χριστιανικά" σώματα ασφαλείας, ότι ξερνάνε μίσος για ομάδες πολιτών.
Non issue καημένε....εδώ είναι Ελλαδίτσα...αμήν
avatar
atman 5.4.2018 | 13:10
ολο εξαιρεσεις ρε παιδι μου, ο ενας δεν πιανει ο αλλος αλλοιως - ποιος πιανει τελικα;
avatar
atman 5.4.2018 | 13:09
ΤΚΤΚ η θρησκευτικοτητα μου δεν εχει (αγνωστικιστης) δενε χει αναγκη εσενα να την κρινεις.
Οσο για τα κρατη που αναφερεις να πω μονο μεγαλειωδης αγνοια κτηνωδης δυναμη λαιφσταιλ, πχ στο ΗΒ οπποτε βλεπεις την Μαγκυ τη βασιλλισα βλεπεις ... την κεφαλη της Αγγλικανικης εκκλησιας.
Στη δε Φιλανδια υπαρχουν επισημες εκκλησιες ακριβως οπως η Ελλαδα τελετη ορκομωσιας στην Βουλη (στη Φιλανδια λεμε ε, το προτυπο εκπαιδευσης) στη Γερμανια επισημες κρατικα υποβοηθουμνες εκκλησιες κλπ. (μη ξεχνας οτι το δεξιο κομμα της ειναι χριστιανοδημοκρατικο!!!) Θρησκευτικα συμβολα τωρα ειχαμε στη Βαυαρια κλπ , η δε Γαλλια ειναι γνωστο οτι παρολο που ειναι κοσμικο κρατος εχει τεραστιο προβλημα θρησκευτικου φανατισμου - πως το εξηγεις;;; Για το αν η θρησκεια κανει κουμαντο αναζητησε το στα συμπλεγματα των Ελληνωνπουβ πανε και προσκολουνται σε τυατοτητες αλλοι θρησκευτικες, αλλες  quasi θρησκευτικες - σταλινισμος κομμουνισμος αντικληρικαλισμος.
Papiyiou 3.4.2018 | 17:10
Δυστυχώς θεωρώ πως η πλειοψηφία του λαού δεν το επιθυμεί..για αυτό δεν έχει γίνει ακόμα. Αυτή είναι η πικρή αχώνευτη αλήθεια!
avatar
tktk 4.4.2018 | 03:53
Ας αρχίσουμε απ τη φορολογία και τη μισθοδοσία. Είμαι σίγουρος ότι η συντριπτική πλειοψηφία θα συμφωνούσε. Και αμέσως μετα τα σχολεία (θρησκευτικά, αναθεώρηση ιστορίας, σεξουαλική αγωγη κλπ)
avatar
atman 5.4.2018 | 13:10
εχω λεω να αρχισουμε με την ΥΕΝΕΔ 180εκ τη χρονια και παμε και στους παπαδες μετα
12
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια