4 λόγοι για να μη συγκρίνετε τη ζωή σας με τη ζωή των άλλων στο instagram
Ψυχή&Σώμα

4 λόγοι για να μη συγκρίνετε τη ζωή σας με τη ζωή των άλλων στο instagram

Τα social media δημιουργούν ψευδαισθήσεις ακόμη και για την οικονομική κατάσταση των φίλων μας και κάπως έτσι χάνουμε ευκαιρίες να ευτυχήσουμε

Τα social media εκτός από εμμονή και παγίδα μπορούν να γίνουν ένας πρώτης τάξεως παραμορφωτικός καθρέφτης μέσα από τον οποίο αντικρίζουμε τόσο τη ζωή των φίλων μας, όσο και τη δική μας. Πέρα από το κομμάτι των σχέσεων (των άλλων) και την τάση μας να κοιτάζουμε από την κλειδαρότρυπα το τι κάνουν, με ποιους βγαίνουν και το είδος των επαφών που αναπτύσσουν, δυστυχώς, τείνουμε να συγκρίνουμε και το lifestyle, αλλά και την οικονομική μας κατάσταση με τη δική τους. Οι φωτογραφίες δίπλα σε ακριβά αυτοκίνητα, σε δωμάτια πολυτελών ξενοδοχείων, το πού πέρασαν τις διακοπές ή τις χριστουγεννιάτικες γιορτές, το αν φόρεσαν ρούχα ή κοσμήματα κάποιου επώνυμου οίκου φαίνεται ότι διαφεντεύει τη ζωή μας, χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε. Κυρίως, όμως, φαίνεται ότι μας βάζει σε διαδικασία μόνιμης σύγκρισης, τη στιγμή που αγνοούμε κάποια αρκετά βασικά στοιχεία - και για τη ζωή των άλλων και για τη δική μας. To Business Insider σε ένα άρθρο του, μάλλον αφιερωμένο σ' αυτούς που δουλεύουν ή πνίγονται από υποχρεώσεις και deadlines, ενώ οι άλλοι γλεντούν στο πνεύμα των Χριστουγεννιάτικων γιορτών, επισημαίνει κάποιες από αυτές τις λεπτομέρειες. 

 

1.

Συγκρίνοντας, δεν θα φτάσετε ποτέ στον δικό σας στόχο 

Το να ζει κανείς μήνα με το μήνα, με ένα πολύ μικρό εισόδημα ή έναν πενιχρό μισθό, δεν είναι ακριβώς ευτυχισμένη ζωή. Ούτε, όμως, το να ενδίδει σε προκλήσεις και απολαύσεις που ένας φίλος φαίνεται να απολαμβάνει στο Facebook. Μη χρεώσετε την πιστωτική με το άλλοθι ότι και σ' εσάς αξίζει ένα ακριβό ζευγάρι παπούτσια ή ένα ακριβό δείπνο με φίλους σε ένα φημισμένο εστιατόριο. Δεν είναι ευχάριστο να ζει κανείς συνετά και πάντα με υπολογισμούς, αλλά αν έχετε έναν στόχο -π.χ., να κάνετε οικονομίες για ένα ταξίδι ή για έναν κύκλο σπουδών που θα σας εξελίξει επαγγελματικά- απλώς σκεφτείτε ποιος είναι ο πραγματικά κερδισμένος, όχι πολύ μακριά από τη σημερινή μέρα.

 

2.

Θα καταλήξετε να ζείτε τη ζωή των άλλων 

Ναι, δια των συγκρίσεων πάμε μπροστά, αλλά δείτε το ως εξής: θέλατε μία ακριβοπληρωμένη δουλειά, όπως αυτή ενός φίλου σας. Και -ας πούμε- ότι την βρήκατε. Και βγάζετε τα χρήματα που θέλετε. Αν όμως, το όνειρο σας ήταν άλλο, είστε ευτυχείς; Το ότι θα καταφέρετε να αποκτήσετε όσα κι οι φίλοι σας, δεν σημαίνει ότι θα ευτυχήσετε κιόλας. Η αίσθηση ολοκλήρωσης, καλώς ή κακώς, έρχεται με την επίτευξη προσωπικών στόχων και όχι με το να φτάσουμε στο ίδιο επίπεδο (και ποιο πραγματικά είναι αυτό) με όσους μας περιτριγυρίζουν. Η ευτυχία είναι κάτι που πηγάζει από το να ζούμε τη δική μας ζωή, όχι τις ζωές των άλλων.

 

Ναι, το να περνά κάποιος το Σαββατοκύριακο του σε κάποιο ορεινό θέρετρο -ανεβάζοντας τη μία selfie πίσω από την άλλη στα social media- τη στιγμή που εσείς πνίγεστε στη δουλειά και τα deadlines, δεν είναι ακριβώς διασκεδαστικό. Το θέμα είναι τι θεωρείτε εσείς προτεραιότητα.

3.

Κι αν οι φίλοι σας είναι ήδη φτωχοί; 

Πέρα από το "φαίνεσθαι" υπάρχει η πραγματικότητα. Η ακριβή ζωή των φίλων μας συνήθως μεταφράζεται σε βαθύ χρέος, παραφορτωμένες πιστωτικές κάρτες, δανεικά και αγύριστα. Το ότι ξεγελούν τους άλλους -μεταξύ των οποίων και εσείς- δεν σημαίνει ότι ξεγελούν και τις πραγματικές δυνατότητες της τσέπης τους. Και κυρίως: δεν μπορείτε να ξέρετε σε τι υποχωρήσεις και συμβιβασμούς έχουν προχωρήσει για να προβάλλουν αυτόν τον τρόπο ζωής. Είστε σίγουροι ότι μπορείτε να κάνετε το ίδιο;  

 

4.

Άλλες προτεραιότητες, άλλη ποιότητα ανθρώπων 

Ναι, το να περνά κάποιος το Σαββατοκύριακο του σε κάποιο ορεινό θέρετρο -ανεβάζοντας τη μία selfie πίσω από την άλλη στα social media- τη στιγμή που εσείς πνίγεστε στη δουλειά και τα deadlines, δεν είναι ακριβώς διασκεδαστικό. Και θεωρητικά, θα μπορούσατε να φορτώσετε όλη αυτή τη δουλειά σε κάποιον άλλον και να ακολουθήσετε την παρέα στα χιόνια. Το θέμα είναι τι θεωρείτε εσείς προτεραιότητα. Παρά τις γκρίνιες και τη μουρμούρα, αναλάβατε κάποιες ευθύνες, γιατί ελπίζετε σε μελλοντική ανταμοιβή, είτε αυτό λέγεται προαγωγή, είτε αύξηση. Συγκεντρωθείτε, στον στόχο σας. Τίποτα δεν διαρκεί για πάντα και τίποτα δεν γίνεται, χωρίς να υπάρξει στο τέλος, αποτέλεσμα. 

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί πρέπει να σταματήσετε να κυνηγάτε την ευτυχία στη δουλειά;

Ψυχή&Σώμα Γιατί πρέπει να σταματήσετε να κυνηγάτε την ευτυχία στη δουλειά;

10.9.2019
Φίλοι, φίλοι… καριοφίλι; Γίνεται τελικά στρέιτ άντρες και γυναίκες να είναι κολλητοί χωρίς να παίζει κάτι;

Ψυχή&Σώμα Φίλοι, φίλοι… καριοφίλι; Γίνεται τελικά στρέιτ άντρες και γυναίκες να είναι κολλητοί χωρίς να παίζει κάτι;

10.9.2019
Η μεγάλη επέλαση της βιομηχανίας ομορφιάς

Ψυχή&Σώμα Η μεγάλη επέλαση της βιομηχανίας ομορφιάς

8.9.2019
 Η μάχη με τον καρκίνο του στήθους σε μια viral φωτογράφηση

Ψυχή&Σώμα Η μάχη με τον καρκίνο του στήθους σε μια viral φωτογράφηση

25.8.2019
H oργή είναι μια παροδική τρέλα - και οι Στωικοί ήξεραν καλά πώς να την ελέγξουν

Ψυχή&Σώμα H oργή είναι μια παροδική τρέλα - και οι Στωικοί ήξεραν καλά πώς να την ελέγξουν

20.8.2019
Το καλοκαίρι που τριπλασιάστηκαν τα κουνούπια

Ψυχή&Σώμα Το καλοκαίρι που τριπλασιάστηκαν τα κουνούπια

19.8.2019
8 ιστορικές και ζόρικες αλήθειες για τη μονογαμία

Ψυχή&Σώμα 8 ιστορικές και ζόρικες αλήθειες για τη μονογαμία

19.8.2019
Πώς να μιλήσω στο παιδί μου για τη βία, τα social media και άλλα ζόρικα ζητήματα;

Ψυχή&Σώμα Πώς να μιλήσω στο παιδί μου για τη βία, τα social media και άλλα ζόρικα ζητήματα;

12.8.2019
Είσαι όσων χρονών νιώθεις -το λέει και η επιστήμη

Ψυχή&Σώμα Είσαι όσων χρονών νιώθεις -το λέει και η επιστήμη

11.8.2019
Δώσε στο σώμα σου τη μυική ένταση που θες πριν από την παραλία, αφιερώνοντας μόνο 12 λεπτά

Ψυχή&Σώμα Δώσε στο σώμα σου τη μυική ένταση που θες πριν από την παραλία, αφιερώνοντας μόνο 12 λεπτά

9.8.2019
1 Σχόλια
ΤΣΟΛΙΑΣ 16.12.2016 | 14:49
Προσδοκώ ανάσταση νεκρών και ζωή του μέλλοντος αιώνως ,αμήν.