Όσα πρέπει να ξέρετε για τις αλλεργίες της άνοιξης (συν άλλες συμβουλές)

Όσα πρέπει να ξέρετε για τις αλλεργίες της άνοιξης (συν άλλες συμβουλές)

Μικρός οδηγός για την υγεία μας την άνοιξη

Παρότι θεωρούμε τον χειμώνα πιο επιβαρυντικό για την υγεία μας, καθώς το κρύο και η γρίπη μάς καταβάλλουν, και η άνοιξη κρύβει τα δικά της προβλήματα. Αλλεργίες και κρυολογήματα –αυτά τα δύο μάλιστα συχνά συγχέονται και μας μπερδεύουν– μας αναγκάζουν να αντιμετωπίζουμε την καθημερινότητα με μπουκωμένη μύτη, μάτια που τσούζουν και τρέχουν και απανωτά φταρνίσματα, ενώ θύμα των συμπτωμάτων πέφτει και ο ύπνος, που με τόση φαγούρα, φταρνίσματα, δύσπνοια και βήχα πάει περίπατο! Υπάρχουν, βέβαια, και τα χρόνια νοσήματα που δεν γνωρίζουν εποχές και συνεχίζουν την πορεία τους ανεπηρέαστα από τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών. Για όλους αυτούς τους λόγους, αλλά και επειδή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει καθιερώσει να γιορτάζεται η 7η Απριλίου ως Παγκόσμια Ημέρα της Υγείας, καλό είναι να θυμόμαστε να προσέχουμε τον εαυτό μας και να κάνουμε κάθε χρόνο τέτοια εποχή μερικές επιβεβλημένες εξετάσεις. Όπως φοράμε στον καρπό μας τον «Μάρτη», το must ασπροκόκκινο βραχιολάκι, για να μη μας κάψει ο ανοιξιάτικος ήλιος, ας βάλουμε μια υπενθύμιση στην ατζέντα για να προγραμματίσουμε έναν προληπτικό έλεγχο και να υποδεχτούμε την πιο όμορφη εποχή του χρόνου όντας σε φόρμα!

 

Απ' όλα τα προβλήματα υγείας, οι αλλεργίες είναι συνώνυμο της άνοιξης και πρόσφατες έρευνες επιβεβαιώνουν ότι διαρκώς αυξάνεται η συχνότητα εμφάνισής τους, ειδικά στους πληθυσμούς των αστικών περιοχών. Επίσης, ολοένα περισσότερα παιδιά εμφανίζουν αλλεργίες, πρωτίστως στο αναπνευστικό σύστημα, αλλά και στο δέρμα και τα μάτια, και για το γεγονός αυτό ενοχοποιούνται η περιβαλλοντική ρύπανση και η ζωή στην πόλη, μακριά από την πανίδα και τη χλωρίδα της φύσης. Παράλληλα, υπάρχουν και οι τροφικές αλλεργίες και δυσανεξίες που βαίνουν αυξανόμενες, ειδικά στα πιτσιρίκια. Συγκεκριμένα, σχετικά με το βρογχικό άσθμα, που είναι ο μεγαλύτερος «βραχνάς» για τους μικρούς μας φίλους αλλά και τους ενηλίκους, τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει από πληθώρα ερευνών η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία και η Εταιρεία Κλινικής Ανοσολογίας και Αλλεργιολογίας φανερώνουν πως, παρότι πλήττει το 14% του ενήλικου πληθυσμού, στα παιδιά των πόλεων το ποσοστό του ανεβαίνει στο 26% ή και παραπάνω, δηλαδή αφορά τρία στα δέκα πιτσιρίκια. Για την εμφάνιση των αλλεργιών σε ποσοστό 80% ευθύνεται το γενετικό υπόβαθρο και ακολουθούν η έκθεση σε αλλεργιογόνους παράγοντες, όπως τα ακάρεα της οικιακής σκόνης, τα φυσικά αλλεργιογόνα, π.χ. η γύρη των δέντρων, και οι εξόχως ερεθιστικές ουσίες που περιέχονται σε πολλά και πανίσχυρα οικιακά καθαριστικά. Γι' αυτό, άλλωστε, οι ειδικοί συμβουλεύουν να αερίζουμε τακτικά το σπίτι μας και να μη χρησιμοποιούμε καθαριστικά τύπου «παντοκαθαριστές» και «λιποδιαλύτες» που ισχυρίζονται ότι εξαφανίζουν όλη τη βρομιά με ένα ψέκασμα, γιατί αυτό το ψέκασμα είναι γεμάτο ισχυρά αλλεργιογόνα! Επίσης, δεν πρέπει να καπνίζουμε μέσα στο σπίτι, ειδικά αν έχουμε παιδιά, αλλά να τα αφήνουμε να παίζουν όσο περισσότερο γίνεται στο ύπαιθρο, καθώς το παιχνίδι στη φύση τα φέρνει από νωρίς σε επαφή με τους αλλεργιογόνους παράγοντες, θωρακίζοντας τον οργανισμό τους. Όσο για τα κατοικίδια, αν είχατε μέχρι τώρα επιφυλάξεις, καιρός είναι να μάθετε πως τα παιδιά που μεγαλώνουν παρέα με ζωάκια έχουν τα χαμηλότερα ποσοστά εμφάνισης αλλεργιών τόσο στο αναπνευστικό σύστημα, όσο και στο δέρμα.

 

 

Αλλεργία Ή κρυολόγημα; Ιδού το ερώτημα...

Τα κλασικά συμπτώματα των αλλεργιών του αναπνευστικού συστήματος (μπούκωμα, φτάρνισμα, μάτια που τσούζουν, κάψιμο στον λαιμό, δυσκολία στην αναπνοή) μπορεί να υποκρύπτουν και αλλεργική ρινίτιδα ή κρυολόγημα ή άλλη ίωση της εποχής. Γι' αυτό, αν δείτε τα συμπτώματα να επιμένουν, επισκεφθείτε τον γιατρό, καθώς είναι πολύ δύσκολο να κάνετε μόνοι σας διάγνωση. Ειδικά για τα μάτια, που επιβαρύνονται από την ατμοσφαιρική ρύπανση, τη σκόνη, την αποπνικτική ατμόσφαιρα των εσωτερικών εργασιακών χώρων και την πολύωρη εργασία μπροστά στο κομπιούτερ, μια λύση για την ανακούφιση της φαγούρας και της ξηροφθαλμίας είναι να έχετε στην τσάντα σας «φυσικά δάκρυα» σε μονοδόσεις. Οι ειδικοί της Ελληνικής Ομοσπονδίας των Οφθαλμολογικών Εταιρειών θυμίζουν σε όλους όσοι δουλεύουν με τις ώρες μπροστά στον ηλεκτρονικό υπολογιστή να κάνουν 5λεπτά με 10λεπτά διαλείμματα για κάθε 50 λεπτά «κοντινής» εργασίας (έτσι αποκαλείται η εργασία στο κομπιούτερ). Στα διαλείμματα αυτά πρέπει να εστιάζουμε το βλέμμα μας κάπου μακριά, ακόμα καλύτερα να βγαίνουμε από το γραφείο και να ξεμουδιάζουμε σε ανοιχτό χώρο, κοιτώντας έξω στο περιβάλλον και βλεφαρίζοντας (δηλαδή ανοιγοκλείνοντας τα μάτια μας) όσο περισσότερο μπορούμε. Κι αυτό γιατί, καταρχάς, το βλεφάρισμα είναι ο φυσικός λιπαντής του ματιού και η μακρινή όραση ξεκουράζει το βλέμμα. Επίσης, επειδή η οθόνη του υπολογιστή είναι συνήθως δίχρωμη (μαύρο-άσπρο), όταν γράφουμε, μας κάνει καλό να γεμίζουμε το οπτικό μας πεδίο με όλα τα χρώματα της φύσης.

 

Επτά (και περισσότερα) χρόνια φαγούρα...

Μαζί με το άσθμα, και σε στενή συνάρτηση με αυτό, καλπάζει και η πιο συχνή αλλεργία του δέρματος, το έκζεμα (ή ατοπική δερματίτιδα στην επιστημονική ορολογία) που ταλαιπωρεί ένα στα τέσσερα ελληνόπουλα. Η φαγούρα του εκζέματος έχει μεγαλύτερες προεκτάσεις από αυτές που φανταζόμαστε, καθώς έχει αρνητικό αντίκτυπο ακόμα και στην απόδοση των μαθητών στο σχολείο. Συγκεκριμένα, πρόσφατα ευρήματα φανερώνουν ότι το 50% των παιδιών που πάσχουν από ατοπική δερματίτιδα υποφέρει από κακή διάθεση, ενώ η σχολική απόδοσή τους επηρεάζεται στο 60%, καθώς διαταράσσεται ο ύπνος τους. Επιπλέον, τέσσερα στα δέκα παιδιά υφίστανται σχολικό εκφοβισμό λόγω των εμφανών βλαβών της νόσου στο πρόσωπό τους. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν έντονο κνησμό (φαγούρα), ξηρότητα του δέρματος και κοκκινίλες. Στα παιδιά η ατοπική δερματίτιδα συνδέεται με το παιδικό άσθμα και την αλλεργική ρινίτιδα και οι ειδικοί συμβουλεύουν τους γονείς να μη γίνονται υστερικοί με την καθαριότητα των βλασταριών τους, γιατί το συχνό πλύσιμο με σαπούνι την επιδεινώνει. Προστατευτικά δρα ο θηλασμός, καθώς οχυρώνει τον οργανισμό έναντι των αλλεργιών, ενώ το junk food έχει ενοχοποιηθεί για την πρόκληση (και) δερματικών αλλεργιών!

 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Ψυχή&Σώμα
ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς αλλάζει η γονιμότητά μας καθώς μεγαλώνουμε: Τι συμβαίνει με τις γυναίκες και τι με τους άνδρες

Ψυχή&Σώμα Πώς αλλάζει η γονιμότητά μας καθώς μεγαλώνουμε: Τι συμβαίνει με τις γυναίκες και τι με τους άνδρες

20.10.2020
Στον καρκίνο του μαστού έχει συντελεστεί ένα από τα μεγαλύτερα success stories της ιατρικής

Ψυχή&Σώμα Στον καρκίνο του μαστού έχει συντελεστεί ένα από τα μεγαλύτερα success stories της ιατρικής

20.10.2020
Ρώτα Με Ό,τι Θες: Ο Ηλίας Μόσιαλος απαντά σε 10 ερωτήσεις σας για τον κορωνοϊό

Ψυχή&Σώμα Ρώτα Με Ό,τι Θες: Ο Ηλίας Μόσιαλος απαντά σε 10 ερωτήσεις σας για τον κορωνοϊό

18.10.2020
Το στόμα λέει πολλά για την υγεία

Ψυχή&Σώμα Το στόμα λέει πολλά για την υγεία

18.10.2020
6 σημάδια απo τον μαστό που προειδοποιούν

Ψυχή&Σώμα 6 σημάδια απo τον μαστό που προειδοποιούν

17.10.2020
Podcast / Υγιεινή διατροφή,  food wasting, λαϊκές αγορές και το παράδειγμα του παππού μου

Ψυχή&Σώμα Podcast / Υγιεινή διατροφή, food wasting, λαϊκές αγορές και το παράδειγμα του παππού μου

16.10.2020
Οι ρευματικές παθήσεις αποτελούν την πρώτη αιτία απουσίας από την εργασία και την πρόωρη σύνταξη στην Ελλάδα

Ψυχή&Σώμα Οι ρευματικές παθήσεις αποτελούν την πρώτη αιτία απουσίας από την εργασία και την πρόωρη σύνταξη στην Ελλάδα

16.10.2020
Εμβόλια, ασπίδα προστασίας για μικρούς και μεγάλους

Ψυχή&Σώμα Εμβόλια, ασπίδα προστασίας για μικρούς και μεγάλους

16.10.2020
Podcast/ Πού πάνε το σεξ και οι φίλοι όταν κάνεις παιδί;

Ψυχή&Σώμα Podcast/ Πού πάνε το σεξ και οι φίλοι όταν κάνεις παιδί;

14.10.2020
Τεστ κορωνοϊού: Πόσες επιλογές έχουμε, πότε και σε τι χρησιμεύουν;

Ψυχή&Σώμα Τεστ κορωνοϊού: Πόσες επιλογές έχουμε, πότε και σε τι χρησιμεύουν;

13.10.2020
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια