4 λάθη που μπλοκάρουν τη σεξουαλική μας ζωή
Ψυχή&Σώμα

4 λάθη που μπλοκάρουν τη σεξουαλική μας ζωή

...και μας κάνουν δυστυχισμένους και αβοήθητους απέναντι στο –υποτίθεται- πιο εύκολο και ωραιότερο πράγμα στον κόσμο

Αιθέρια έλαια, αλοιφές, διεγερτικά, χάπια, εγχειρίδια για καλό σεξ, διαφημίσεις με γενναίες δόσεις χιούμορ να εξηγούν γιατί ο οργασμός (για αρκετές γυναίκες, κυρίως) είναι άγνωστη γη, μηνύματα επί μηνυμάτων σε φίλους, συζητήσεις που δεν καταλήγουν πουθενά και κυρίως στο ζητούμενο: μια υγιή σεξουαλική ζωή.

 

Στην εποχή που η πορνογραφία είναι τόσο εύκολη και απτή όσο ένα ποτήρι νερό, το σεξ εξακολουθεί να είναι πρόβλημα, παρά τους ισχυρισμούς πολλών ότι πρόκειται για το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο. Κι όμως, δεν είναι.

 

Αντιθέτως είναι κάτι που ακόμη χρειάζεται περιστροφές και κουβέντα, ανάλυση –και κάποτε ψυχανάλυση- και φυσικά τα χρόνια περνάνε με δεύτερες σκέψεις, λεονταρισμούς, μικρά και μεγάλα ψέματα και φυσικά πληθυσμό ανενεργό σεξουαλικά, πολύ συχνά για πάρα πολύ καιρό και συσσωρευμένη θλίψη.


Τι κάνουμε λάθος, λοιπόν.

 

Είμαστε εθισμένοι στις ζωές των άλλων

Η κλειδαρότρυπα του διαδικτύου –από το Instagram έως το τελευταίο site πορνό- μας πείθει μέρα με τη μέρα ότι οι ζωές των άλλων είναι πιο διασκεδαστικές. (Φαίνονται να) κάνουν πράγματα που καμία σχέση δεν έχουν με αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα ανάμεσα σε δύο (ή περισσότερους ανθρώπους) και ή κυνηγάμε να μοιάσουμε στο ανέφικτο ή απλώς παραδεχόμαστε ότι δεν είναι για εμάς αυτά και παραιτούμαστε απ' όλα, όχι όμως κι από την κλειδαρότρυπα. Όλα αυτά τα απίστευτα (κυριολεκτικά) σώματα, όλη αυτή η τελειότητα (που απλώς δεν υπάρχει) μας αδρανοποιεί, μας κάνει να δειλιάζουμε, να διστάζουμε και τελικώς να εγκαταλείπουμε την προσπάθεια.

 

Δεν λέμε ευθέως αυτό που πραγματικά θέλουμε

Είτε σε σχέση είτε όχι, επιλέγουμε το «γύρω γύρω» από τον πραγματικό προορισμό. Στη σχέση, γιατί είναι η «σχέση» και έχει συγκεκριμένους περιορισμούς και χαρακώματα και σε αυτό που αποκαλούμε single life από φόβο για τις αντιδράσεις των άλλων, με τους οποίους προσδοκούμε «σχέση». Και κάπως έτσι δημιουργείται ένα φαύλος κύκλος που μέσα του εγκλωβίζει και καταπιέζει την σεξουαλικότητα μας, καθιστώντας μας απολύτως δυστυχείς. Ας ζητήσουμε από τον σύντροφο ανοιχτά αυτό που εμείς ορίζουμε ως ικανοποιητικό σεξ κι ας αρνηθεί. Είναι ένα ρίσκο που πρέπει να πάρουμε για να πάμε –αν χρειαστεί- παρακάτω. Από μία σχέση που απουσιάζει το ενθουσιώδες σεξ, τι μένει; Ναι, βέβαια, η συντροφικότητα, η καλοσύνη, ο σεβασμός. Σπουδαία νέα. Αλλά τι σχέση έχουν όλα αυτά με το σεξ; Και ποιος μας έχει πείσει ότι δεν μπορούμε να τα βρούμε όλα – σε μια άλλη σχέση- ή έστω στην ίδια, αν δεν προσπαθήσουμε. Κι από μία εργένικη ζωή τι έχει να περιμένει κανείς, αν όχι να ικανοποιεί ένα βασικό τομέα της ζωής του, χωρίς πολλή ανάλυση και διαπραγματεύσεις;

 

Ακούμε τα ψέματα (των άλλων)

...οι οποίοι μπορούν να περνούν τα ίδια και χειρότερα με εμάς. Κάποιος που ισχυρίζεται ότι μπορεί να δώσει δεύτερη ζωή σε όλες τις στάσεις του Κάμα Σούτρα μέσα σε μία εβδομάδα, ακόμη κι αν δεν κατάφερε ούτε το πουκάμισο του να βγάλει, είναι αρκετός για να κομπλάρει τους γύρω του, ασχέτως αν το παραδέχονται ή όχι. Ναι, στο τέλος της βραδιάς οι περισσότεροι σκέφτονται ότι μόλις σπατάλησαν τον πολύτιμο τους χρόνο, ακούγοντας για την τέλεια ερωτική ζωή του, έναν φαφλατά, έναν παραμυθατζή, αλλά πριν γείρουν στο μοναχικό τους μαξιλάρι, θα αναρωτηθούν με πίκρα την πιθανότητα να έλεγε αλήθεια...

 

Έχουμε μεγάλες προσδοκίες

Τεράστιες για την ακρίβεια. Όμως, το καλύτερο σεξ συμβαίνει άνευ σκηνοθεσίας και αυστηρού σεναρίου. Βασικά, συμβαίνει όπου θέλει και στην υποψία ότι κάποιος θα αναλάβει τον ρόλο του επιμελητή –από εδώ οι κούτες με τα αρχαία του 5ου π.Χ κι από εκεί οι αμφορείς των Παναθηναίων- έχει γίνει καπνός. Μπορεί η ιδανική βραδιά να μην έχει φεγγάρι, να μην έχει κεριά, μπορεί ο κύριος ή κυρία να μην είναι ακριβώς όπως τον/την είχατε φανταστεί, αλλά να χρειάζεται μία τόση δα ευκαιρία για να σας αλλάξει γνώμη. Το «ιδανικό» δεν είναι πάντα αυτό που υπολογίζαμε, γι' αυτό και το απορρίπτουμε με τόση άνεση. Ας κάνουμε λίγο χώρο και γι' αυτές. Και φυσικά, δεν υπονοεί κανείς να κάνουμε «εκπτώσεις» ή έστω συμβιβασμούς, αλλά κυρίως να μην είμαστε απόλυτοι με τα όσα μπορούν (και δεν μπορούν) να μας συμβούν!

 

Με στοιχεία από The Cut, New York Times, Elle

Ψυχή&Σώμα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η εθελοντική αιμοδοσία μπορεί να σώσει παραπάνω από μία ζωή μέσα σε μερικά λεπτά

Ψυχή&Σώμα Η εθελοντική αιμοδοσία μπορεί να σώσει παραπάνω από μία ζωή μέσα σε μερικά λεπτά

21.10.2020
Αυτοϊκανοποίηση: Η 27χρονη Βίλμα μιλάει χωρίς αναστολές

Ψυχή&Σώμα Αυτοϊκανοποίηση: Η 27χρονη Βίλμα μιλάει χωρίς αναστολές

21.10.2020
Πώς αλλάζει η γονιμότητά μας καθώς μεγαλώνουμε: Τι συμβαίνει με τις γυναίκες και τι με τους άνδρες

Ψυχή&Σώμα Πώς αλλάζει η γονιμότητά μας καθώς μεγαλώνουμε: Τι συμβαίνει με τις γυναίκες και τι με τους άνδρες

20.10.2020
Στον καρκίνο του μαστού έχει συντελεστεί ένα από τα μεγαλύτερα success stories της ιατρικής

Ψυχή&Σώμα Στον καρκίνο του μαστού έχει συντελεστεί ένα από τα μεγαλύτερα success stories της ιατρικής

20.10.2020
Ρώτα Με Ό,τι Θες: Ο Ηλίας Μόσιαλος απαντά σε 10 ερωτήσεις σας για τον κορωνοϊό

Ψυχή&Σώμα Ρώτα Με Ό,τι Θες: Ο Ηλίας Μόσιαλος απαντά σε 10 ερωτήσεις σας για τον κορωνοϊό

18.10.2020
Το στόμα λέει πολλά για την υγεία

Ψυχή&Σώμα Το στόμα λέει πολλά για την υγεία

18.10.2020
6 σημάδια απo τον μαστό που προειδοποιούν

Ψυχή&Σώμα 6 σημάδια απo τον μαστό που προειδοποιούν

17.10.2020
Podcast / Υγιεινή διατροφή,  food wasting, λαϊκές αγορές και το παράδειγμα του παππού μου

Ψυχή&Σώμα Podcast / Υγιεινή διατροφή, food wasting, λαϊκές αγορές και το παράδειγμα του παππού μου

16.10.2020
Οι ρευματικές παθήσεις αποτελούν την πρώτη αιτία απουσίας από την εργασία και την πρόωρη σύνταξη στην Ελλάδα

Ψυχή&Σώμα Οι ρευματικές παθήσεις αποτελούν την πρώτη αιτία απουσίας από την εργασία και την πρόωρη σύνταξη στην Ελλάδα

16.10.2020
Εμβόλια, ασπίδα προστασίας για μικρούς και μεγάλους

Ψυχή&Σώμα Εμβόλια, ασπίδα προστασίας για μικρούς και μεγάλους

16.10.2020
2 Σχόλια
Διογένης Κυνικός 22.8.2017 | 14:41
Αν κάποιοι είχαν λίγη αυτογνωσία, κάποιες σταγόνες ειλικρίνειας και κοίταζαν δίπλα τους (χωρίς να παρασύρονται από τα ΜΜΕ- social media κλπ), οι διαπροσωπικές σχέσεις θα ήταν πολύ καλύτερες σε όλα τα επίπεδα.
anira 22.8.2017 | 22:32
Πόσο σωστά όλα..αυτό το τελευταίο στη κυριολεξία εκεί που δε το περίμενα.
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια