Το περπάτημα είναι δωρεάν, ξυπνάει τη ντοπαμίνη και τη σεροτονίνη, τις ορμόνες της χαράς, ηρεμεί, γεννάει φρέσκα εγκεφαλικά κύτταρα, δυναμώνει τα κόκκαλα, προστατεύει την καρδιά και κάνει πίσω τον καρκίνο του πνεύμονα, ενεργοποιεί τον μεταβολισμό και προσωπικά έχω δει τη ζυγαριά μου να κατεβαίνει 1 κιλό μετά από μια γενναία, επτάωρη διαδρομή.
Ψυχή&Σώμα

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το hiking

Η Ελένη Ψυχούλη μας μυεί στην πιο αγαπημένη της δραστηριότητα: το περπάτημα στη φύση

Ανάλογα τι γλώσσα μιλάνε εκεί που θα περπατήσεις, στον Καναδά και στην Αγγλία το προτιμούν hiking, rambling ή hillwalking, στη βόρεια Αγγλία fell walking, στην Αυστραλία bushwalking.

 

Και δεν είναι συνώνυμο με το trekking, όπως πολλοί μπερδεύονται, καθότι το δεύτερο περιλαμβάνει και διανυκτέρευση στη φύση, άρα και έναν ελαφρύ εξοπλισμό που θα κουβαλήσεις στην πλάτη.

 

Εγώ το λέω περπάτημα στη φύση. Το «πάω για hiking» μου κάνει σαν επίφαση, σαν αυτούς που πάνε γυμναστήριο για να καμαρώνουν με τις επιδόσεις τους στα σόσιαλ. Ταπεινά, περπατάω. Δεν ανήκω σε κανέναν ορειβατικό σύλλογο και απεχθάνομαι τις οργανωμένες διαδρομές.


Δεν μπορώ να θυμηθώ από πότε μου προέκυψε αυτή η μανία, αυτή η πείνα να ακολουθήσω οποιοδήποτε μονοπάτι του πλανήτη ανοίγεται μπρος μου, αλλά παρ'όλο που σθεναρά αρνήθηκα να πάρω δίπλωμα και να οδηγήσω, πολύ θα ήθελα να ξέρω πού βγάζει κάθε παραθαλάσσιο ή ορεινό μονοπάτι της γης.

 

Όταν περπατάμε, δεν μιλάμε! Κάτι τέτοιο μπορεί να ξεφορτίσει στο δεκάλεπτο όλη τη μπαταρία της ενέργειάς μας και επιπλέον, να μας αποσπάσει από τη θέαση των υπερκόσμιων που μας περιβάλλουν. Στο περπάτημα, δεν ισχύουν τα κολλητηλίκια. Μπορεί να μην τα βρεις με τον καλύτερό σου φίλο αλλά να περπατήσεις την πιο μπαλετική χορογραφία με έναν άγνωστο.


Το αυτοκίνητο το θεωρώ κάτι σαν εξάρτηση και πάντα γελάω μέσα μου για όσους μου δηλώνουν πως γνωρίζουν απέξω ένα μέρος επειδή το (προσ)πέρασαν οδηγώντας.


Αν είσαι από κείνους που πηγαίνουν με αυτοκίνητο και στο περίπτερο, μήπως σε ψήσω αν σου πω ότι το περπάτημα είναι δωρεάν, ξυπνάει τη ντοπαμίνη και τη σεροτονίνη, τις ορμόνες της χαράς, ηρεμεί, γεννάει φρέσκα εγκεφαλικά κύτταρα, δυναμώνει τα κόκκαλα, προστατεύει την καρδιά και κάνει πίσω τον καρκίνο του πνεύμονα, ενεργοποιεί τον μεταβολισμό και προσωπικά έχω δει τη ζυγαριά μου να κατεβαίνει 1 κιλό μετά από μια γενναία, επτάωρη διαδρομή. Όπως και να'χει, στα δυό μου πόδια χρωστώ εκατοντάδες χιλιόμετρα από μαγικές εικόνες, τρισδιάστατα ντοκιμαντέρ, κάτι σαν να'χεις δικό σου, μπροστά στα μάτια σου, το BBC.

 

Το περπάτημα είναι μύηση. Στην αρχή ξεκινάς με ένα μισάωρο, μετά ο οργανισμός σου ζητά παραπάνω, μετά η ώρα ακυρώνεται.


Το περπάτημα είναι μύηση. Στην αρχή ξεκινάς με ένα μισάωρο, μετά ο οργανισμός σου ζητά παραπάνω, μετά η ώρα ακυρώνεται. Αρκεί ο δρόμος να είναι αυτός που πρέπει: με το ίσιωμα, την ανάβαση, την κατάβασή του. Η αξέχαστη πορεία, αποζητά ποικιλία.

 

Που είναι σαν να αγκαλιάζεις με τα πόδια σου την ανατομία της γεωγραφίας, να περπατάς τον χάρτη, να αγγίζεις με τα πόδια σου τα πιο αδιόρατα μυστικά της Δημιουργίας. Να μυρίζεις τις εναλλαγές του τοπίου, που ναι, έχει μυρωδιά!

 

Και σ'αυτό το αγκάλιασμα να ανακαλύπτεις αγριοστάφυλλα, χόρτα, μούρα, σύκα, καρύδια, αμύγδαλα, μάραθους και δάφνες, την κρυφή τροφή των Πρωτόπλαστων-κράτα και μια σακκουλίτσα μαζί σου, να τη γευτείς.


Όταν το αγαπήσεις, το περπάτημα δεν σταματά και στην πόλη. Οι γειτονιές είναι εκεί να τις ανακαλύψεις, να μπεις στα κρυφά εσωτερικά τους, να στρίψεις σε τυχαίες γωνίες, κάθε συνοικία και πολλές εξορμήσεις, πολλές εικόνες να κατακτήσεις. Μια πόλη δεν θα την γνωρίσεις ποτέ μόνο από τις λεωφόρους της.

 

Τα λάθη

• Τον πρώτο καιρό, ακολουθούσα υπνωτισμένη τις εκπλήξεις μιας άγνωστης πορείας, μόνη και χωρίς κινητό. Το κακό, όμως, μπορεί να συμβεί και στο ίσιωμα, οπότε, η επικοινωνία με τον κατοικημένο κόσμο είναι απαραίτητη. Όπως και το νερό, που δεν θα ξεχάσεις να πάρεις μαζί σου. Όλα τα υπόλοιπα, εκτός κι αν προσπαθήσεις το Έβερεστ ή την κορφή της Πίνδου, είναι περιττά.

 

• Χάρτες, βιβλία και σάιτ με τα μονοπάτια του κόσμου, υπάρχουν άπειρα. Ποτέ, όμως, μην ξεκινήσεις με το βιβλίο αγκαλιά. Τα μονοπάτια είναι ζωντανά. Μια βροχή ή το χιόνι του χειμώνα αλλάζουν το τοπίο, οι ενδείξεις ξεβάφουν. Πριν ξεκινήσεις ρώτα κάθε λεπτομέρεια τους ντόπιους και όσο περπατάς, έχε τα μάτια σου ορθάνοιχτα, μην χάσεις τα σημάδια. Πριν βγούμε στον πηγαιμό, ενημερώνουμε κάποιον δικό μας για το περίπου της διαδρομής. Για καλό και για κακό.

 

• Μην ρωτήσεις ποτέ άνθρωπο που δεν περπατά και μόνον οδηγεί για μια απόσταση. Με μαθηματική ακρίβεια θα σου δώσει τον χρόνο του αυτοκινήτου, που με τα πόδια είναι σχεδόν πενταπλάσιος.

 

Χάρτες, βιβλία και σάιτ με τα μονοπάτια του κόσμου, υπάρχουν άπειρα. Ποτέ, όμως, μην ξεκινήσεις με το βιβλίο αγκαλιά. Τα μονοπάτια είναι ζωντανά.

 

Οι κίνδυνοι

• Όταν ξεκινάς, μισείς τις ανηφόρες και λατρεύεις την κατηφόρα και το ίσιωμα. Στην πορεία, θα διαπιστώσεις πως η ανηφοριά είναι η καλύτερη φίλη σου: μόνον αυτή κρύβει τις πιο θεαματικές εικόνες, μόνον αυτή σου προσφέρει το πιο ασφαλές πάτημα.

 

Η κατηφόρα είναι ύπουλη, γλιστράει, θέλει γρήγορους ελιγμούς και ρουφηγμένη κοιλιά και ακόμη και ένα τοσοδούλι χαλικάκι ή ένα ξερό φύλλο μπορούν να σε προσγειώσουν στη θεαματικότερη τούμπα. Το ίσιωμα, πάλι, είναι βαρετό. Χωρίς σασπένς, χωρίς εκπλήξεις στο τοπίο.

 

• Το περπάτημα σου διδάσκει την ταπεινότητα. Εδώ, στο σπίτι του Θεού, είσαι ένα απειροελάχιστο φυλλαράκι, τίποτα παραπάνω από μια πασχαλίτσα, μια κάμπια. Στη Φύση δεν χωράνε μαγκιές.

 

Οφείλεις να σεβαστείς τις αντοχές και τις δυνάμεις σου, τη μπόρα-ποτέ μην σταματήσεις κάτω από δέντρο-, τον ήλιο-η ηλίαση δεν προειδοποιεί όταν έρχεται-, τα δύσβατα σημεία, τα βράχια, ακόμη και ένα ίσιωμα που φαντάζει αθώο. Στη μάχη με τη Φύση δεν είσαι ποτέ εσύ ο νικητής.

 

• Οι μεγαλύτεροι εχθροί στο περπάτημα είναι τα πετραδάκια/χαλικάκια, τα ξερά φύλλα που γλυστράνε και σκυλιά που φυλάνε τις στάνες. Αυτά θα τα αντιμετωπίσεις με ατρόμητο ηθικό και αδιαφορία, γιατί ξέρουν να μυρίζουν το φόβο σου. Ως γυναίκα μόνη, μπορεί να έχεις κακά συναπαντήματα. Άνθρωποι υπάρχουν ακόμη και στα πιο απάτητα της μοναξιάς. Για να μην τρομάξεις, διάλεξε καλή παρέα.

 

• Παλιά περπατούσα με μίνι, σορτσάκια, με μαγιό, με ό,τι να'ναι. Τώρα φοράω πάντα μακρύ παντελόνι και μακό και σου συστήνω το ίδιο αν δεν θέλεις να επιστρέψεις με μπακλαβαδωτό δέρμα από τις γρατζουνιές. Τα βάτα, οι ασφόδελοι, τα παντός τύπου τσιμπητερά φυτά, θεωρούν υποχρέωσή τους να αφήσουν το στίγμα τους πάνω σου όταν τα προσπερνάς.

 

• Παλιά περπατούσα με μίνι, σορτσάκια, με μαγιό, με ό,τι να'ναι. Τώρα φοράω πάντα μακρύ παντελόνι και μακό και σου συστήνω το ίδιο αν δεν θέλεις να επιστρέψεις με μπακλαβαδωτό δέρμα από τις γρατζουνιές.

 

Η ιδανική εποχή

Η άνοιξη και το φθινόπωρο είναι η χαρά του περιπατητή. Ιδιαίτερα ο Απρίλης και ο Μάης, όταν η μέρα μεγαλώνει και όλες οι ώρες της είναι υπέροχες για να ξανοιχτείς στα μακρινά. Το καλοκαίρι, γύρω στις 12, αν δεν έχεις την αντοχή της σαύρας, ξεκινούν τα δύσκολα καθώς ανεβαίνει ο ήλιος. Τότε, βάζουμε ξυπνητήρι πριν χαράξει. Η μέρα που χαράζει on the road έχει πολλά μαγικά να σου δείξει: αλεπούδες που σε χαιρετούν μακάριες, δυό ήλιους μέσα στη θάλασσα, ζουζούνια και πουλιά στο πρώτο, οργασμικό τους ξύπνημα.

 

Οι βλακείες

• Στην αρχή, οι ειδικοί μου συνέστησαν πανάκριβα παπούτσια, ρούχα που σε καλύπτουν λες και είσαι αστροναύτης μέσα στο Δεκαπενταύγουστο, σάκο με δεύτερα παπούτσια, πυξίδα, κορδόνια, φάρμακα, σταφίδες και σοκολάτες και μόνο ραντάρ δεν μου είπαν να πάρω για τη διαδρομή μιας ώρας ανέβα/μισή κατέβα ανάμεσα σε δυο χωριά. Άχρηστα όλα! Αν είναι να ζαλικωθώ το βιος μου καλύτερα να κάτσω στον καναπέ μου. Περπατάω ανάλαφρα, το απόλυτο μυστικό της χαράς.

 

• Τα πανάκριβα παπούτσια δεν είναι απαραίτητα τα καλύτερα. Με κάτι τέτοια κόντεψα να χαλάσω τους αστραγάλους μου και σίγουρα, χάλασα το κέφι μου.

 

Το σωστό παπούτσι είναι το Α και το Ω του ηδονικού περπατήματος. Και αυτό θα το κρίνεις εσύ. Προσωπικά, βρήκα το ταίρι μου σε ένα ζευγάρι των 3 ευρώ που πήρα από το Lidl.

 

• Τα ειδικά μπαστούνια για μένα, είναι ένας κακός μπελάς που ποτέ δεν κατάλαβα σε τί χρησιμεύουν. Πριν τα ψωνίσεις, δανείσου για να τσεκάρεις.

 

• Αν είναι να κουβαλήσεις σάκκο, προτίμησε κάτι πολύ ελαφρύ, τύπου υφασμάτινο πουγκί που κρεμιέται στην πλάτη, σου ελευθερώνει τα χέρια και κρατά ίσια την πλάτη και όχι αυτούς τους ειδικούς σάκκους-λες και πας εκστρατεία στον αλβανικό πόλεμο-που ζυγίζουν πολύ και σου ιδρώνουν την πλάτη.

 

Το περπάτημα σου διδάσκει την ταπεινότητα. Εδώ, στο σπίτι του Θεού, είσαι ένα απειροελάχιστο φυλλαράκι, τίποτα παραπάνω από μια πασχαλίτσα, μια κάμπια. Στη Φύση δεν χωράνε μαγκιές.

 

Το πιο φτηνό και υγιεινό ναρκωτικό

Όταν περπατάς, χάνεις την αίσθηση της πραγματικότητας. Αυτό, όμως, θα σου συμβεί πάνω στις δυό ώρες, τότε που οι σωστές ορμόνες έχουν βρει τον προσανατολισμό και το ρυθμό τους. Τότε αρχίζει να χορεύει μέσα σου η παραίσθηση μιας μοναδικής ευτυχίας, που θολώνει κάθε πρόβλημα. Το περπάτημα στη φύση είναι προσευχή, θεία κοινωνία, κάθαρση, ένα τεράστιο μάθημα ταπεινότητας, τη στιγμή που γίνεσαι Ένα με τη Δημιουργία, το Σύμπαν.

 

Το μυστικό

Το περπάτημα, είναι σαν παράσταση ή σαν ταινία. Για να πετύχει, πρέπει να έχει ρυθμό. Τον δικό σου! Βρες τον και ακολούθησέ τον πιστά. Οι συνεχείς στάσεις γκρεμίζουν όλη τη μαγεία. Εδώ δεν ήρθες να βγάλεις σέλφι ούτε να απαντάς στα κινητά.

 

Το περπάτημα, είναι σαν παράσταση ή σαν ταινία. Για να πετύχει, πρέπει να έχει ρυθμό. Τον δικό σου! Βρες τον και ακολούθησέ τον πιστά.

 

Η καταστροφή

Μετά τα παπούτσια, η παρέα είναι το ήμισυ του παντός. Μια κακιά παρέα μπορεί να μεταμορφώσει σε κόλαση την εμπειρία, γιατί στα μισά της διαδρομής κουράστηκε, λαχάνιασε, ζεστάθηκε, πείνασε, θέλει να πάει τουαλέτα, δεν έχει σήμα στο κινητό, τσιτώνει με τις ακρίδες και τα ζουζούνια, φοβάται τους σκορπιούς και τα φίδια, θέλει να γυρίσει πίσω, τη «χτύπησε» το παπούτσι και κυρίως και πρωτίστως σε έχει ζαλίσει στο μπίρι-μπίρι-καθώς τώρα βρήκε να σου εξιστορήσει όλο το δια ταύτα ενός πρόσφατου χωρισμού.


Όταν περπατάμε, δεν μιλάμε! Κάτι τέτοιο μπορεί να ξεφορτίσει στο δεκάλεπτο όλη τη μπαταρία της ενέργειάς μας και επιπλέον, να μας αποσπάσει από τη θέαση των υπερκόσμιων που μας περιβάλλουν.

 

Στο περπάτημα, δεν ισχύουν τα κολλητηλίκια. Μπορεί να μην τα βρεις με τον καλύτερό σου φίλο αλλά να περπατήσεις την πιο μπαλετική χορογραφία με έναν άγνωστο.

 

Γι'αυτό, τα μικρά γκρουπ, δυό-τρία άτομα, είναι τα ιδανικότερα. Η χειρότερη μάστιγα είναι η παρέα που φλυαρεί ακατάπαυστα, ακυρώνοντας με τη φωνή της την ψιθυριστή μελωδία της ευτυχίας που παίζει το διακριτικό cd του Θεού.

 

Καλό δρόμο!

 

Ψυχή&Σώμα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η 14χρονη Σαλονικιά  Bgirl Elli είναι το νέο μεγάλο ταλέντο του breakdance

Ψυχή&Σώμα Η 14χρονη Σαλονικιά Bgirl Elli είναι το νέο μεγάλο ταλέντο του breakdance

7.6.2020
Εμπνευσμένα από την πανδημία του κορωνοϊού, τα «Σενάρια ζωής» αναδεικνύουν τη Λερναία  Ύδρα της μικροβιακής αντοχής

Ψυχή&Σώμα Εμπνευσμένα από την πανδημία του κορωνοϊού, τα «Σενάρια ζωής» αναδεικνύουν τη Λερναία Ύδρα της μικροβιακής αντοχής

1.6.2020
Η Nutricia στηρίζει την κοινωνία και τους ήρωες της πρώτης γραμμής στη μάχη με την πανδημία

Ψυχή&Σώμα Η Nutricia στηρίζει την κοινωνία και τους ήρωες της πρώτης γραμμής στη μάχη με την πανδημία

26.5.2020
Η πείνα του δέρματος στην εποχή της απόστασης, μέσα από 7 μαρτυρίες και απόψεις

Ψυχή&Σώμα Η πείνα του δέρματος στην εποχή της απόστασης, μέσα από 7 μαρτυρίες και απόψεις

24.5.2020
Πώς το μουρουνέλαιο λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας του οργανισμού

Ψυχή&Σώμα Πώς το μουρουνέλαιο λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας του οργανισμού

19.5.2020
Η κανονικότητα της χαράς. Του Στέφανου Ξενάκη

Ψυχή&Σώμα Η κανονικότητα της χαράς. Του Στέφανου Ξενάκη

17.5.2020
Ουμάμι: Μία μελέτη με Έλληνες ερευνητές εξερευνά την «πέμπτη βασική γεύση»

Ψυχή&Σώμα Ουμάμι: Μία μελέτη με Έλληνες ερευνητές εξερευνά την «πέμπτη βασική γεύση»

14.5.2020
Ο σωστός τρόπος να φοράμε τη μάσκα

Ψυχή&Σώμα Ο σωστός τρόπος να φοράμε τη μάσκα

11.5.2020
Όσα ξέρουμε μέχρι σήμερα για τον κορωνοϊό σε ένα συγκεντρωτικό άρθρο

Ψυχή&Σώμα Όσα ξέρουμε μέχρι σήμερα για τον κορωνοϊό σε ένα συγκεντρωτικό άρθρο

7.5.2020
Fever gate: Για την αμηχανία που μπορεί να αισθανόμαστε σήμερα, κατά την έξοδό μας από την καραντίνα

Ψυχή&Σώμα Fever gate: Για την αμηχανία που μπορεί να αισθανόμαστε σήμερα, κατά την έξοδό μας από την καραντίνα

4.5.2020
6 Σχόλια
avatar
foodinspector 4.5.2018 | 11:29
Κάνοντας hiking 30 χρόνια τώρα (από 18χρονος) βρήκα το άρθρο σε αρκετά καλό επίπεδο, αλλά χρειάζονται επισημάνσεις:
Δεν πηγαίνεις ΠΟΤΕ μόνος/μόνη, ένας απλός τραυματισμός μπορεί να οδηγήσει σε κινητοποίηση της ΕΜΑΚ για να σε εντοπίσουν (το κινητό σπάνια πιάνει σε χαράδρες και δάση, επικοινωνείς μόνο από ψηλό ή ανοικτό σημείο).
Αν δεν ξέρει κάποιος τη διαδρομή οπωσδήποτε και ΧΑΡΤΗΣ και GPS (για πολύ έμπειρους στον προσανατολισμό αρκεί χάρτης, αλλά λέμε οδηγίες για όλους).
Ποτέ μην υποτιμάς τις καιρικές συνθήκες: μια ριπή ανέμου μπορεί να μας φέρει ένα κλαδί στο κεφάλι, μια βροχούλα μπορεί να είναι καταιγίδα λίγα χιλιόμετρα παραπέρα και ξαφνικά μεγάλος όγκος νερού να κατακλύσει ρέματα ή μονοπάτια, με ταχύτητα και ορμή που δεν μπορείς να υποπτευτείς, ενώ ακόμη και αρκετά αργότερα από τη βροχή σε ορεινά μονοπάτια γίνονται επικίνδυνες κατολισθήσεις. Η πορεία σε πολύ λασπωμένο έδαφος είναι πολύ αργή και κουραστική και το μπαστούνι αναγκαίο (προφανώς δεν έχει τύχει στη συντάκτρια).
Η πορεία σε χιόνι(είναι υπέροχη) απαιτεί ειδικές γνώσεις, λόγω των κινδυνων που περικλύει, ειδική ένδυση για να μην παγώσεις αλλά και να μην κουβαλάς κιλά ρούχων (πολύ ακριβή και πάλι πρέπει να έχεις ειδικές γνώσεις για να επιλέξεις από το διαδίκτυο, καθώς ελάχιστα καταστήματα διαθέτουν) - κυρίως όμως απαιτεί σοβαρή προηγούμενη εκπαίδευση (οι προερχόμενοι από τις ειδικές δυνάμεις με καταλαβαίνουν). Αν δεν διαθέτετε τα παραπάνω όλα μαζί, απλά αποφύγετε! Αν βρούμε παντού πάγο κανουμε μεταβολή και εγκαταλείπουμε ό,τι και να είμαστε!
Παπούτσια που θα αντέξουν και δεν θα ταλαιπωρήσουν τα πόδια με λίγα ευρώ δεν υπάρχουν (τα αναφερόμενα από τη συντάκτρια, απλά έτυχε να την ευχαριστήσουν ...- στα 100-150 ευρώ υπάρχουν πολλές επιλογές και αγγλικά site θα σε καθοδηγήσουν). Η εφαρμογή των παπουτσιών έχει να κάνει με ένα εξίσου σημαντικό με την επιλογή τους "μυστικό" τις ΚΑΛΤΣΕΣ, για τις οποίες το άρθρο δεν δίνει οδηγίες. Οι σοβαρές κάλτσες είναι αναγκαστικά ακριβές, δεν πας όμως πουθενά αν δεν έχεις κατάλληλες (κυρίως από μείγματα με merino, ανάλογα με την εποχή το πάχος / το καλοκαίρι δουλεύουν και κάλτσες από υλικά όπως το tactel).
Έχεις μαζί ΠΑΝΤΑ φαγητό για λίγες ώρες, όχι απλώς νερό (όταν λέμε φαγητό εννοούμε μπισκότα, κουλούρια και μην υποτιμάτε τις σταφίδες - το καλοκαίρι για μεσαίας έκτασης περπάτημα παίρνουμε και λίγα φρούτα, θα τα ευχαριστηθούμε, δεν πειράζει 1 κιλό βάρος παραπάνω).
Τώρα τι θα κουβαλάς ... Η επιλογή του σάκου είναι θέμα (να είναι ανθεκτικός και να μη σε ιδρώνει στην πλάτη, να μην είναι βαρύς) και η σύνθεσή του δύσκολη: Πάντα μαζί έχουμε ένα σκεύασμα για τσιμπήματα εντόμων, γάζες κλπ, κάποιο αναλγητικό που θα είναι πολύτιμο αν πάθουμε κάποιο τράβηγμα και θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε, νερό (τουλάχιστον 1,5 λίτρα ανά άτομο ανά εκτιμώνενο 3ωρο πορείας το χειμώνα και ανά ώρα πορείας το καλοκαίρι, εκτός αν ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ με βεβαιότητα ότι εκεί που θα πάμε θα βρούμε να ανεφοδιαστουμε) - από εκεί και πέρα είναι θέμα σχεδιασμού. Μπορεί να μετανιώσεις άσχημα αν από φόβο για το βάρος δεν πάρεις ένα ελαφρύ υπόστρωμα, για να καθήσεις αναπαυτικά σε ένα υπέροχο λιβάδι και πιαστεί ο κώλος πάνω στην πέτρα που θα βάλεις για κάθισμα ή το καλοκαίρι δεν πάρεις μια ψάθα για να ξαπλώσεις στην απίστευτη παραλία της διαδρομής σου. Δεύτερη αλλαξιά για ημερήσια μόνον πορεία είναι περιττό βάρος, είναι άχρηστα όσα νομίζεις ότι θα φορέσεις (στις ερημικές παραλίες που θα βρεις κανείς δεν φοράει μαγιώ, τα ιδρωμένα ρούχα στεγνώνουν όταν καθίσεις κάπου, αυτό που δεν παλεύεται είναι οι βρεγμένες κάλτσες το χειμώνα αν τύχει και περάσει νερό πάω από τη μπότα, οπότε είναι έξυπνη επιλογή ένα έξτρα ζευγάρι).
Καλό hiking!
Maggie 4.5.2018 | 16:53
Τί καλά όσοι γράφανε για πράγματα να ειχαν για αυτά το επίπεδο γνώσεων που έχεις εσύ για το hiking. Αλλιώς, γιατί;
avatar
Προσωρινώς ο Ποκοπίκος 4.5.2018 | 16:22
Δεν ξερω στα hiking τι κανετε αλλα στις πεζοπορίες περνουμε σακηδιο πλατης και όχι παραλιακη που κρεμεται στον εναν ωμο και παντα καλυπτουμε τις γαμπες μας διότι αυτες είναι που θα γδαρθουν απο αγκαθια, θαμνους κτλ είτε καταλληλο παντελονι ή ψηλη καλτσα. Τελος δεν φοραμε μαυρα αλλα ανοιχτοχρωμα τοσο για να μας βλεπουν ευκολότερα οσο και γιατί αλλη ζεστη μαζευει το μαυρο και αλλη το ανοιχτοχρωμο. Αυτα απο την φωτο του αρθρου και μονο....μια φωτο χιλιες λεξεις αλλωστε. Για τα υπολοιπα με καλυψε ο/η foodinspector (εγω τα εμαθα με το παθημα...)
diego_trollan 4.5.2018 | 18:28
Εντάξει, ο τίτλος είναι λίγο μεγαλεπήβολος, έχουν γραφτεί βιβλία επί βιβλίων για to hiking. Γιατί υπάρχουν πολλά είδη hiking, πολλά τερρέν και εποχές, τα οποία τα ανακαλύπτεις στην πορεία. Το άρθρο απευθύνεται μάλλον σε άτομα με μηδαμινή εμπειρία για τους πρώτους περιπάτους στην εξοχή. Μετά από κάποσα χρόνια περπατήματος και πολλά βουνά σε Ελλάδα και εξωτερικό,μπορώ να κάνω δυο τρεις παρατηρήσεις στο άρθρο. Πρώτον, τα χαλίκια-φύλλα κτλ δεν είναι κανένας εχθρός, έιναι μέρος απαραίτητο της εμπειρίας, ειναι το υλικό της φύσης, γίνεται πολύ καλός φίλος με ένα καλό ζευγάρι παπούτσια περπατήματος. Δευτερον, το σακίδιο στυλ πουγκί είναι κατάλληλο μόνο για μπάνιο καλοκαιρινό, άντε να κατέβεις Μυλοπόταμο από Τσαγκαράδα, σε κανονικό hiking με τον βασικό εξοπλισμό και νερό, στην καλύτερη σου κόβει την πλάτη και χοροπηδάει σε κάθε βήμα σου, στην χειρότερη κόβεται και το παίρνεις στα χέρια. Υπάρχει λόγος που τα σακίδια hiking είναι όπως είναι, με την κάτω ζώνη τους ανποθέτουν το βάρος τους όχι στους ώμους μας, αλλά στους γοφούς, τεράστια η διαφορά σε κούραση και άνεση! Τρίτον τα μπαστούνια, κάνουν τεράστια διαφορά στο πως πόσο καταπονείς τα γόνατα σου, πόσο γρήγορα ανεβαίνεις και πόσο γρήγορα κατεβαίνεις, ειδικά σε μεγάλες κλίσεις εδάφους. Αυτά και άλλα πολλά, βγείτε και περπατήστε στη φύση, αλλά σκεφτείτε πρώτα τι και πως με ασφάλεια και πλανάρισμα. Τέλος φιλική συμβουλή, πάντα νερό και χαρτί υγείας αλλά πάντα μα πάντα να πούμε σε κάποιον που θα πάμε και πόση ωρα υπολογίζουμε να κάνουμε χοντρικά.
avatar
Μαύρος Γάτος 4.5.2018 | 19:09
Αν το πεις "φυσιολατρικό περίπατο", "περίπατο, βόλτα στη φύση" θα περάσεις για κανένας παλαιολιθκός γεροντοκόρος. Αν το πεις "hiking" ακούγεσαι πολύ πιο μοντέρνος...
avatar
Μαύρος Γάτος 4.5.2018 | 19:13
Πριν πολλά χρόνια, στις Κυκλάδες του τότε, ρώτησα ένα ντόπιο για μια διαδρομή.
"Μια τσιγαριά δρόμο" μου είπε. θα πρέπει να είχαν τότε μπάφους μεγάλους σαν μπουριά της σόμπας!
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια